Osamu bin Ladena ubili specijalci američke mornarice - "foke"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
SAD očekuju ispitivanje Bin Ladenovih supruga







Tanjug | 10. 05. 2011. - 23:28h

NJUJORK - Američki funkcioneri smatraju da će Pakistan ubrzo dopustiti američkim istražiteljima da ispitaju tri supruge Osame bin Ladena koje su bile sa liderom Al Kaide kad je prošle nedelje ubijen u Pakistanu, javio je radio Glas Amerike.


139101_bin-laden--05foto-afp_hs.jpg


Žene se nalaze u pritvoru u Pakistanu od napada američkih komandosa 2. maja.


Američki zvaničnici navode da bi ti razgovori, kao i dokazi prikupljeni iz Bin Ladenovog skrovišta u Abotabadu, mogli da pruže važne detalje o Al Kaidi.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da tek treba da primi zvanični zahtev Sjedinjenih Država za pristup članovima Bin Ladenove porodice.


U međuvremenu, američki izvori navode da Centralna obaveštajna agencija (CIA) nema nameru da smeni svog šefa operacija u Islamabadu, iako su pakistanski mediji prošle nedelje objavili ime za koje tvrde da pripada tom operativcu CIA.


Američki funkcioneri su saopštili da to ime nije tačno, ali veruju da je namerno izneto u pakistansku javnost posle pitanja o tome kako je Bin Laden godinama mogao da živi u Pakistanu bez znanja pakistanske vojske i obaveštajne službe, preneo je Glas Amerike.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Osama koštao kao Drugi svetski rat

Osama koštao kao Drugi svetski rat

Izvor: Tanjug

Beč -- Šef terorističke organizacije Al kaida Osama bin Laden koji je prošle nedelje ubijen u američkoj akciji, najskuplji je neprijatelj kog su do sada imale SAD.


3009744324dc9f6d440b19667738230_orig.jpg


Kako prenosi bečki dnevnik “Kronen cajtung”, SAD su samo za lov na ovog pojedinca potrošile 3.000 milijardi dolara.
"Bin Laden je najskuplji državni neprijatelj svih vremena”, navodi se u analizi magazina “Nešenal džurnal” na osnovu procene analitičara ovog lista.
Stručnjaci Tim Fernholc i Džim Tankerslej, u svom dokumentu, procenjuju da je lov na Bin Ladena koštao SAD 3.000 milijardi dolara, što je oko jedna petina godišnjeg bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Skuplje od lova na Bin Ladena po SAD bilo je jedino američko učešće u Drugom svetskom ratu, za šta su troškove istoričari i Kongres procenili na 4.400 milijardi dolara.

Učešće u svetskom ratu, posmatrano po brojkama iz privrede, međutim, je omogućilo privredni rast posle “velike ekonomske depresije”. Od tehničkih inovacija, kao što su turbine za avione ili nuklearna energija, čiji razvoj je podstaknut ratnim zbivanjima SAD profitiraju i dan danas.

Veliki trošak za SAD bio je i rat u Vijetnamu koji je koštao američku vladu 738 milijardi dolara, i nije imao nikakve pozitivne ekonomske posledice.

Rat između američkih država - južne konfederacije i severne unije - u drugoj polovini 19. veka, stajao je SAD 280 milijardi dolara, i doneo je kraj ropstva i time integraciju bivših robova u radnička društva, što je, takođe, podstaklo privredu.

Kada je reč o “hladnom ratu”, SAD su u trci za novim naoružanjem i tehnologijom tokom pet decenija potrošile 19 milijardi dolara, ali taj novac nije samo bačen kroz prozor, već je doneo revoluciju civilnog života, a jedna od dirketnih posledica toga je, na primer, širenje Interneta.

U analizi "lova" na Bin Ladena dva ekonomska novinara uzeli su u obzir sve podatke od kada su SAD 1998. istog stavile na svoju listu “najtraženijih lica”.



8520308314dc9f6d4a5673438895184_orig.jpg


Na listi se nalaze dva rata koja su trajno vezala po 150.000 vojnika i koštala jednu četvrtinu odbrambenog budžeta, povećani bezbednosni aparat u SAD, koji je ograničio civilne slobode i aktivnosti, najskuplji napad u istoriji SAD, a to je napad na Svetski trgovinski centar 11. septembra, sa štetom od 25 milijardi dolara, u privrednim gubicima u visini od 150 milijardi dolara.

Pored toga uzeti su u obzir za 50 odsto povećani budžet za odbranu zemlje od 2001, povećanje troškova za bezbednost diplomatskih predstavništava i osoblja sa 172 miliona na 2,2 milijarde dolara u poslednjih 10 godina, rastuća cena nafte zbog terorističke pretnje.

Oni dalje navode da, za razliku od ranijih ratova, konflikti u Avganistanu i Iraku nisu doneli nikakve pozitivne efekte po privredu SAD, a ni po ostatak sveta. Od ratnog pohoda profitirala je samo nekolicina partnera Pentagona i globalna naftna industrija.


Ekonomski podsticaj, prema Fernholcu i Tankersleju, je izostao zato što “rat protiv terorizma” nije doveo do više već do manje stabilnosti u svetu, a sa stabilnim zemljama, sa funkcionišućim vladama lakše je trgovati.

Zaključak analize je da sa 3.000 milijardi dolara SAD nisu “kupile” niti bezbednost niti stabilnost, već samo osećaj da je nešto učinjeno protiv nekoga koji je okarakterisan kao “egzistencijelna opasnost”.

“Pravi državni neprijatelj je tom prilikom ispušten iz vida”
, konstatuju Fernholc i Takerslej, citirajući načelnika Generalštaba američke vojske Majka Mulena da je najveća opasnost po nacionalnu bezbednost “zaduženost zemlje”.

Na kraju analize autori ukazuju da će se, ako vlada ne bude restriktivnija u budžetu, narednih 10 godina dug SAD povećati na 9.000 milijardi dolara, čime bi Bin Laden posthumno ipak bio pobednik. “Time bi se dogodilo ono što je želeo, a to je bankrotstvo SAD”, zaključuju autori.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Lavrov: SAD su imale pravo da unište Bin Ladena






Tanjug | 11. 05. 2011. - 22:48h | Foto: AP

MOSKVA - Sa tačke gledišta međunarodnog prava Rusija smatra opravdanom operaciju za uništenje “teroriste broj jedan“ Osame Bin Ladena koju su u Pakistanu sprovele SAD, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
27888_0604-lavrov-foto-ap_f.jpg

Posle 11. septembra 2001. godine Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj je jasno priznao pravo SAD na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje UN, jer je to bio napad na zemlju-članicu UN. Nikakva ograničenja pravo na samoodbranu ne predviđa“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Moskovske novosti“.

„Niko u svetu ne sumnja da je Bin Laden čovek koji stoji iza strašnog terorističkog akta 11. septembra, čitavog niza drugih terorističkih akata. 'Al Kaida' koju je on stvorio i odnegovao, umešana je u mnogobrojne terorističke akte u drugim zemljama, uključujući Rusiju“, istakao je Lavrov.


  • Kako je prenela agencija RIA Novosti, ruski ministar inostranih poslova je rekao da su „oni koji su operaciju sprovodili imali čvrstu pravnu bazu u vidu prava na samoodbranu po Povelji UN, potvrđenu dodatno u rezoluciji SB UN“.
Govoreći, istovremeno, o Libiji, šef ruske diplomatije je rekao da ono što se dešava u toj zemlji daleko prevazilaze okvire zadatka odobrenog u SB UN, a to što se libijski lider Moamer Gadafi i njegova rodbina proglašavaju legitimnim ciljem koalicije je „malo previše“.

„Koalicija klizi - ukoliko već nije skliznula, ka podršci jednoj strani u tom konfliktu. Izlaz je jedan. Hitan prekid vatre, što je Rusija već predlagala u SB UN. Zatim traženje izlaza na osnovu posredničkih napora, pre svega Afričke unije i UN. Pet predsednika afričkih zemalja u ime AU posetili su Libiju, govorili i sa Tripolijem i sa Bengazijem. Mislim da upravo to treba da bude u osnovi pregovora“, rekao je Lavrov.


Ruski ministar je ocenio da se u Libiji vodi pravi građanski rat, koji će, ukoliko ne bude zaustavljen, dovesti do katastrofalnih posledica.


Prema njegovim rečima, arapske zemlje sa kojima se Rusija konsultuje veoma su zabrinute zbog mogućnosti da se Libija podeli na dva ili više delova, „pregovore treba početi neodložno“, rekao je šef ruske diplomatije, ponavljajući da odluku treba da donesu sami Libijci.


„Spoljne sile ne treba nikoga da nagovaraju stvarajući utisak da ako pokažete principijelnost mi ćemo nastaviti s bombardovanjem dela Libije, dok protivnik odjednom ne poviče 'Predajem se!'. Možda će to i odgovarati nečijim interesima, ali ćemo mi apsolutno biti nezadovoljni zbog broja života koji će pritom biti žrtvovani“, rekao je Lavrov u intervjuu, čije je delove prenela agencija RIA Novosti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Otkriven dnevnik Osame Bin Ladena

Otkriven dnevnik Osame Bin Ladena


VAŠINGTON - Među stvarima koje su pripadale Osami bin Ladenu pronađenim prilikom upada “foka” u njegovu kuću nalaze se i beleške pisane njegovom rukom, u kojima govori o “idejama za operacije”, otkriva jedan američki zvaničnik.



140110_0610-bin-laden-foto-ap_f.jpg




Agenti trenutno rade na proučavanju Bin Ladenovog dnevnika tražeći informacije koje se odnose na buduće akcije Al Kaide. U svesci nema “toplih i nežnih” ličnih ili emotivnih komentara.



- Više je u crticama beležio neke ideje. Nema tragova o tome gde je bio ili šta je radio - kaže američki zvaničnik.

Na osnovu njegovog dnevnika i velikog broja pronađenih fajlova u kompjuteru otkriva se da je učestvovao u svakoj većoj akciji Al Kaide u poslednje vreme. U njegovom dnevniku, između ostalog, piše: “Ne ograničavati napade na Njujork. Treba razmotriti i delove kao što je Los Anđeles, ili manje gradove. Proširiti mete.”

U jednom delu vidi se i njegova mračna računica o tome koliko Amerikanaca mora pobiti da bi primorao SAD da se povuku iz arapskog sveta. On zaključuje da manji napadi nisu bili dovoljni. Svojim sledbenicima kaže da samo rezultat koji se meri hiljadama žrtava, poput onog postignutog prilikom napada od 11. septembra, može promeniti američku politiku.

Dalje, on razmišlja o načinima kako posejati politički razdor u Vašingtonu i kako postići da se političke figure okrenu jedne protiv drugih. Poruke je slao preko USB-ova, koje su prenosili kuriri, što jeste spor proces, ali proces kome je jako teško ući u trag.

U preliminarnoj analizi od oko 100 USB priključaka i pet kompjutera obaveštajci nisu pronašli neke nove planirane mete ili planove.



Blic
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Lavrov: SAD su imale pravo da unište Bin Ladena






Tanjug | 11. 05. 2011. - 22:48h | Foto: AP

MOSKVA - Sa tačke gledišta međunarodnog prava Rusija smatra opravdanom operaciju za uništenje “teroriste broj jedan“ Osame Bin Ladena koju su u Pakistanu sprovele SAD, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
27888_0604-lavrov-foto-ap_f.jpg

Posle 11. septembra 2001. godine Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj je jasno priznao pravo SAD na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje UN, jer je to bio napad na zemlju-članicu UN. Nikakva ograničenja pravo na samoodbranu ne predviđa“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Moskovske novosti“.

„Niko u svetu ne sumnja da je Bin Laden čovek koji stoji iza strašnog terorističkog akta 11. septembra, čitavog niza drugih terorističkih akata. 'Al Kaida' koju je on stvorio i odnegovao, umešana je u mnogobrojne terorističke akte u drugim zemljama, uključujući Rusiju“, istakao je Lavrov.


  • Kako je prenela agencija RIA Novosti, ruski ministar inostranih poslova je rekao da su „oni koji su operaciju sprovodili imali čvrstu pravnu bazu u vidu prava na samoodbranu po Povelji UN, potvrđenu dodatno u rezoluciji SB UN“.

Ovo opravdanje Amerike znači da i Rusi nešto spremaju yes3
Kakvo pravo na samoodbranu kad Povelja ističe i nepovredivost teritorije jedne zemlje. Druga stvar je što članice Saveta bezbednosti kroz svoju uopšteno definisanu ulogu i obavezu u održavanju mira u svetu mogu da rade šta hoće tj kako se dogovore SAD i Rusija, pošto Kina pitanja bezbednosti ne interesuju jer nju niko nikad neće napasti a Britanija i Francuska misle isto kao i SAD yes3
Ako zaista kao što Lavrov kaže pravo na samoodbranu nema ograničenja a pitanje bezbednosti je ključno za međunarodne odnose onda sve i svašta može imati opravdanje, naročito ako se upotrebi maska borbe protiv terorizma.
 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2011
Poruka
71
U ovom i ovakvom svetu pitanje suvereniteta je na žalost recidiv prošlosti. Prošli smo dug put od Brežnjevljeve doktrine "ograničenog suvereniteta" do danasnjeg suvereniteta samo u naznakama. I na žalost sve to pod okriljem UN.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
U ovom i ovakvom svetu pitanje suvereniteta je na žalost recidiv prošlosti. Prošli smo dug put od Brežnjevljeve doktrine "ograničenog suvereniteta" do danasnjeg suvereniteta samo u naznakama. I na žalost sve to pod okriljem UN.

Da, na žalost je tako...
Otkad je NATO počeo da se širi i da vrši funkcije UN-a sve se svodi na političke akcije i reakcije. Rusija kad joj ne odgovara reaguje kad ne odgovara idu saopštenja kao ovo Lavrova. Povelja UN je odavno zrela za menjanje i prilagođavanje savremenom svetu i realnim odnosima...isto tako i Savet bezbednosti yes3
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Napad na suverenitet zemlje


Pakistan osudio SAD zbog ubistva Bin Ladena






FoNet | 14. 05. 2011. - 22:59h | Foto: AFP

ISLAMABAD - Pakistanski parlament osudio je danas Sjedinjene Američke Države zbog toga što su na njihovoj teritoriji ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena i zatražio formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala sve okolnosti tog napada.
142409_pakistan-vojska-parlament-afp_f.jpg



Reakcija parlamenta usledila je posle jučerašnjeg napada u kojem su talibani usmrtili 80 regruta u jednom trenažnom centru pogranične policije i najavili nove, još žešće napade.

Uoči rasprave u parlamentu, šef pakistanske obaveštajne službe general Ahmed Paša bio je spreman da podnese ostavku ukoliko to od njega budu tražili poslanici, ali to niko nije uradio.


U rezoluciji parlamenta akcija američkih komandosa, u kojoj je ubijen Bin Laden, okarakterisana je kao napad na pakistanski suverenitet i zatraženo je usvajanje svih potrebnih mera kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Izjava Lavrova i stav Rusije je vrlo interesantan ali ne bi trebalo stvari izjednačavati po principu uravnolovke.

Dok vladajuće strukture i tajne službe SAD produkuju i dijelom financiraju islamski terorizam u saradnji sa izdajničkim arapskim režimima (Saudi Arabija), koji im potom služi kao pokriće za navodni rat protiv terorizma i uspostavljanje hegemonije po islamskom svijetu, Rusija se samo suočava sa produktima takve politike SAD, konkretno oličene kroz pobunu islamista u Čečeniji i Dagestanu, te brojnim terorističkim napadima (pozorište u Moskvi, škola u Beslanu i dr.)

Zar neko stvarno misli da je islam sam po sebi do te mjere militantan i povezan svojim najdubljim bićem sa terorizmom?

Takvo pothranjivanje ekstremnog islamskog elementa smo doživjeli na svojoj koži podrškom SAD bosanskim muslimanima i Šiptarima na Kosmetu (angažovanje terorističkih elemenata kroz učešće mudžahedina u ratovima u BiH i na Kosmetu pod direktnim okriljem SAD je bilo više nego očigledno). Vidimo ga i sada kroz javno proklamovanu podršku Al-Kaide pobunjenicima u Libiji. Zbog čega bi jedna militantna organizacija kojoj je ideološki cilj oslobođenje islamskih zemalja od "hrišćanske" hegemonije bila protiv bilo kog suverenog režima u islamskim zemljama kakav god da je i podržavala njegovo uništenje od strane SAD i saveznika? Kako to da ni jedna jedina akcija Al-Kaide nije bila uperena na ciljeve u Izraelu ili izraelska doplomatska predstavništva po svijetu? Ali je zato Al-Kaida odmah po izbijanju sukoba u Libiji javno proklamovanom deklaracijom koju je prenijela Al-Džazira stala na stranu pobunjenika i osudila nedemokratski režim Gadafija. Paradoksalno, oni koji se zalažu za islamsko društvo zasnovano na Šerijatu osuđuju nekoga za nedemokratičnost.

Od svih u borbama sa Srbima poginulih ili zarobljenih svetih ratnika islama ni jedan nije bio iz Irana, zemlje koja je američkom propagandom ocrnjena kao leglo i rasadnik islamske svjetske revolucije i glavno izvoznik islama. Nije bilo ni Iranaca ni Libijaca ni Sirijaca. Zašto? Zato što ni Ameri ni Saudijci nisu mogli da regrutuju i rovare ni po Iranu mi po Libiji ni po Siriji. Ali je zato bilo Egipćana, Marokanaca, Jordanaca, Arapa iz Jemena, Somalijaca, Sudanaca i tako redom, upravo brojem i prisustvom recipročno američkom uticaju u tim zemljama. Da ne bude zabune, ovo piše čovjek koji je preko tri godine proveo u ratu protiv bosanskih muslimana za vrijeme rata u BiH.

Znaju Rusi da Amerikanci nisu u ovoj akciji ubili Bin Ladena i da je ovo izrežirana farsa. Znaju i ko je srušio kule blizance u New Yorku. Znaju i ko proizvodi i pomaže islamski terorizam i čije je stvarno maslo pobuna u Čečeniji i cijela farsa oko Al-Kaide. Rusi za razliku od SAD ne proizvode terorizam. Šta bi dobila Rusija da je osudila američku predstavu u Pakistanu a šta dobija time što je izrazila podršku?

Da je osudila, to bi se vjerovatno završilo blagim i prolaznim zahlađenjem odnosa, diplomatskim prepucavanjem koje ničemu ne bi poslužilo. Podrškom, Rusija sebi stvara prostor da ubuduće još žešće odgovori na terorističke napade kada se oni dese a po potrebi da interveniše nekom stvarnom akcijom likvidacije na teritoriji druge suverene države a koja pomaže teroriste u cilju eliminacije pojedinaca odgovornih za terorizam. Suština leži u tome da jasno razgraničimo ko proizvodi i podržava terorizam i sa kojim ciljem, a ko je žrtva koja nastoji da se odbrani od tako produkovanog terorizma.


Povelju UN-a ne treba mjenjati, ona je sasvim korektno napisana. Jedan od perfidno skrivenih ciljeva i želja onih koji bi da naprave jednu svjetsku vladu je upravo promjena suštine UN-a koje su i stvorene na inicijativu tih istih snaga poslije Drugog svjetskog rata. Prvi pokušaj, stvaranje Lige naroga poslije Prvog sv. rata je propao. Sada obesmišljavanjem uloge UN-a upravo oni žele da promjene Povelju i prilagode je što više upravljanju cijelim svijetom iz jednog centra. A promjene ukoliko do njih dođe će iči ka davanju još većih ingerencija UN-u, pravljenju stvarne oružane sile koja bi bila spremna da odmah snagom oružja interveniše u bilo kom dijelu svijeta (početke takve uloge smo vidjeli nedavno u Obali slonovače). Upravo oni koji sada destabilizuju čitavu planetu će predložiti riješenje za tu destabilizaciju. A predlog će sadržavati zahtjev za davanjem najširih ovlaštenja UN-u, stvaranju jake vojske UN-a i navodnom demokratskom odlučivanju unutar UN-a, bez prava na veto stalnih članica SB-a, gdje će SAD vojnim, političkim i financijskim pritiscima uz pomoć Svjetske banke i MMF-a lako nametati svoju volju kod donošenja bilo koje odluke, obezbjeđujući prostu većinu za donošenje bilo koje odluke. Ujedinjene nacije i su i stvorene kao projekt buduće Svjetske vlade. I zgrada na Menhetnu u kojoj je sjedište UN-a je poklon Rokfelera.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bin Laden poziva Arape na pobunu u posthumnoj poruci

Bin Laden poziva Arape na pobunu u posthumnoj poruci

Tanjug


KAIRO - Al kaida je posthumno objavila audio poruku svog vođe Osame bin Ladena, u kojoj on pozdravlja revolucije u Egiptu i Tunisu i poziva muslimane da iskoriste retku istorijsku priliku i dignu ustanak.

139212_osama-foto-afp_hs.jpg


Poruka, koju je juče na ektremističkim forumima postavila grupa As-Sahab, medijski ogranak Al Kaide, uglavnom se odnosi na pobune na severu Afrike i Bliskom istoku, navela je američka agencija SITE za nadgledanje sadržaja vezanih za džihad.

SITE je prethodno saopštila da je Al kaida nagovestila da je Bin Laden snimio audio poruku nedelju dana pre nego što je ubijen, 2. maja, u akciji američkih specijalnih snaga u pakistanskom gradu Abotabadu.
Bin Laden je preporučio formiranje grupe za pružanje saveta i planiranje širenja pobune u muslimanskom svetu, preneo je AFP.

"Ako odlažemo, prilika bi mogla biti izgubljena, a ako previše žurimo, broj žrtava bi mogao biti veći", rekao je Bin Laden u poruci koja traje 12 minuta i 37 sekundi. "Mislim da će vetar promena zahvatiti čitav muslimanski svet", dodao je on
Bin Laden je u poruci pozdravio revolucije u Egiptu i Tunisu, ali nije pominjao pobune u Libiji, Siriji i Jemenu.
"Pred vama je prekretnica i velika i retka istorijska prilika za muslimansku zajednicu da se oslobodi robovanja vladarima, zakona jednog čoveka i zapadne dominacije", kazao je on.
"Bio bi veliki je greh i neizmerno neznanje protraćiti ovu priliku, kakvu muslimanski narod čeka decenijama. Dakle, iskoristite je, uništite idole i uspostavite pravdu i veru."


Bin Laden je, takođe, optužio vladare u regionu da su uzdigli sebe u idole i da koriste medije i verske institucije kako bi sačuvali vlast.
"Šta čekate? Spasiet sebe i svoju decu jer imate priliku za to", rekao je on.
Vođa Al kaide je upozorio na opasnost od pregovora i kompromisa.


"Poručujem slobodnim revolucionima u svim zemljama: držite se svojih ciljeva i čuvajte se pregovora jer ljudi istine i ljudi laži ne mogu ići istim putem", kazao je on.
Ta teroristička organizacija je, kako je preneo AFP, bila zatečena takozvanim "arapskim prolećem", nedavnim nizom pobuna u arapskim zemljama, izazvanim zabrinutošću naroda zbog inflacije i nezaposlenosti i željom za političkim reformama.
Zapadni zvaničnici su, međutim, upozorili da će grupa pokušati da iskoristi te nerede.


 
Natrag
Top