Ovde se po nekoliko desetina puta postavljaju ista pitanja na koja je isto toliko puta dat odgovor, jer pojedinima taj odgovor ne odgovara jer se sukobi sa njihovim izmišljenim teorijama.
Cela stvar je dakle u sledećem.
Miler je proučavao vremensko proročanstvo o 2300 proročkih godina iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlja i ispravno došao do zaključka da se ono završava 22 oktobra 1844 godine, i da tada treba da odpočne očišćenje Svetinje - kako ovo proročanstvo i naglašava.
Ono što je Miler pogrešno protumačio je to - da se izraz "Svetinja" odnosi na zemlju, i da ona treba da se očisti vatrom, što je za njega značilo da ovo proročanstvo govori o Hristovom drugom dolasku, i da 22 oktobra Isus treba da dođe na zemlju da je očisti vatrom.
On je ovo tumačenje počeo da objavljuje na skupovima i okupio oko sebe pristalice - pojedince i cele crkve iz svih verskih zajednica - čak i Rimokatolike.
U ovoj grupi su tada bili i Ellen White kao mlada devojka sa svojih 17 godina i neki od pionira kasnije Adventne crkve, jer u to vreme nije postojala organizovana Adventna crkva - već samo Milerovski pokret u kome su bili ( kako sam napomenuo ) pripadnici različitih verskih zajednica, i ti ljudi okupljenih oko Milera su verovali u ono što je Miler objavljivao, da Hristos dolazi 22 oktobra i da će verni ući u Božje carstvo.
Opisujući kasnije događaje iz 1844 godine Ellen White ovo potvrđuje:
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte,ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti,......(Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Ona je dakle zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da se grešnici više ne mogu obratiti jer je prošlo vreme milosti i Isus dolazi da očisti zemlju vatrom i da uzme verne k sebi.
To je dakle bila TADAŠNJA vera Ellen Vhite zajedno sa onim okupljenim oko Milera.
E sad, Nakon velikog razočarenja, mnogi okupljeni oko Milera su napustili ovo uverenje, a oni koji su ostali - uključujući i Ellen White, verovali su da se proročanstvo ipak mora ispuniti - jer tumačenje vremenskog proročanstva koje je Miler iznosio bilo je ispravno.
U to vreme nakon velikog razočarenja - Bog je ovoj grupi objasnio Milerovu pogrešku i dao svetlost o tome šta je Svetinja i šta označava njeno očišćenje, I TADA kada je objašnjena greška koju je Miler načinio ne razumevši pojam Svetinje - Ellen White i ostali više nisu verovali da Hristos dolazi na zemlju, već da je 22 oktobra ušao u Svetinju nad Svetinjama na nebu da obavi očišćenje i završno delo posredovanja za čovečanstvo.
Ellen White je kasnije pisala o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi za čovečanstvo u drugom odeljku Svetinji nad Svetinjama i to je bila istina koju je Bog ustanovio u svojoj crkvi davši punu svetlost po ovom pitanju.
Kao i danas i u to vreme su takođe postojali ljudi koji su iznosili neistine - da je Ellen White navodno imala otkrivenja od Boga da se 1844 godine grešnici ne mogu obratiti, odnosno "da prestaje vreme Milosti za svet" i da je to bilo ono što je ona učila.
Ona u to vreme pre 1844 godine - još nije bila pozvana za vesnika Gospodnjeg niti je u to vreme postojala organizovana Adventna crkva, i sve vezano za njenu tadašnju veru i veru onih okupljenih oko Milera - se zasniva na Milerovom tumačenju proročanstva iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlje da se tada treba dogoditi Hristov drugi dolazak i da prestaje vreme milosti za grešnike.
Ona to sama potvrđuje:
''U strahu od Boga, ovime svjedočim da optužbe Grant-a Miles-a, gospođe Burdick i drugih objavljene u "Crisis" nisu istinite. Izjave u odnosu na moje stavove u četrdeset i četvrtoj su lažne.
S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vj.erovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali ja nikada nisam imala viziju da se grešnici više neće moći obratiti
Jasno i slobodno izjavljujem da nitko nikada nije čuo da kažem ili pročitao iz mojih pisanih izjava nešto što bi opravdalo ove optužbe koje su izrečene protiv mene po ovom pitanju.''
Kao što sam napisao - nakon velikog razočarenja kada je Bog objasnio Milerovu pogrešku i dao svetlost o tome šta je Svetinja i šta označava njeno očišćenje - Ellen White i grupa koja je ostala nakon velikog razočarenja - više u to nije verovala, već je pisala o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi za čovečanstvo u drugom odeljku Svetinji nad Svetinjama i to je bilo učenje koje su tada prihvatili Adventisti - učenje koje imaju i danas.
Amin na ovakvom sledu događaja, jer se u ovome vidi da je sam Bog vodio Adventiste ka spoznaji ove svetlosti istine o očišćenju nebeske Svetinje i završnoj etapi Isusove posredničke službe - tako bitne za spasenje čovečanstva - nakon koje će on doći na oblacima nebeskim na spasenje onima koji ga čekaju.. Amin!