Mire000, zar misliš da će crkveni velikodostojnici otvoreno to da priznaju? Pa zašto bi priznavali pa da narod na taj način okrenu protiv sebe ili one koji istražuju ovu temu?
Stani malo!
Zar nisi ti rekao da je
JEVSEVIJE POPOVIC PRIZNAO???
Zar nisi rekao da
ON SAM KAZE DA JE CRKVA PRETVARALA PAGANSKE OBICAJE U CRKVENE???
I jos mi postavljas dokaze iz njegovih dela???
A tamo dokaza nema.
Da li misliš da bilo mudro da tako nešto urade? Mislim malo je naivno ako veruješ da bi neko priznao svoju grešku a da je svestan da je to uradio.
Ti si sam rekao
DA JE JEVSEVIJE POPOVIC PRIZNAO "PRETVARANJE PAGANSKIH OBICAJA U CRKVENE", I DA STUDENTI NA BOGOSLOVIJI TO UCE!
Dakle, jel crkva to priznaje ili ne???
Ali zato postoje oni koji su se suprotstavili takvoj praksi i oni uglavno pišu o tome. Naravno, većina dokumenata suparničke strane nije sačuvano tj. radilo se na tome da se uklone.
To su gluposti.
PRVO SI TVRDIO DA POSTOJE DOKAZI, A SAS TVRDIS DA SU UNISTENI!
Vec sam pokazao gore, da u tim analima -
NEMA IZJAVA O USVAJANJU PAGANSKIH OBICAJA > STO BI SVAKAKO NAPISALI DA SU IMALI DOKAZE (jel su trazili bilo sta cime bi mogli opravdati svoju jeres)!!!
Oni su svakako "osudjivali odredjenu praksu", ali nigde nisu tvrdili da je to "paganski obicaj".
Jeresi su uvek posojale, i postojace..
A to da je ''neko sakrivao'' su prazne price, vi uzimate takve istoricare, koji to tvrde, i onda posto ''nemaju nikakvih dokaza'' onda se ''hvataju za slicnosti''.
To je ''kvazi istorija'' i ''izmisljotina''.
Ti ako nesto ne zelis videti, neces to ni videti..
Jevsevije Popovic, koliko god bio cenjen, je isto tako podlegao ovakvim teorijama, i progurao je jednu takvu pricu u crkvu, i to je uspeo, jer se na Bogosloviji moraju izucavati svi argumenti, a crkva nista ne sakriva. A najgore je, kada vi pokusavate diskreditovati crkvu njenim sopstvenim izjavama, i izjavama pojedinaca, jer crkva ne bezi od kritike, i sama prema sebi je kriticna, i podrzava debate!
Dobro znaš šta je Crkva radila se "jeretičkim" dokumentima
.
Pravoslavna crkva nikada nije unistavala jereticke dokumente, niti ti mozes porediti sa Pravoslavlje sa Rimokatolicizmom. To jednostavno nije moguce..
A da se takvo nesto i desavalo u Pravoslavlju, ostali bi tragovi, kao sto su ostali i nakon mracnog srednjeg veka ostali, pa mi danas mozemo reci da su neki ''jereticki dokumenti unisteni''. Znaci to se ne moze tako lako sakriti, jer bi postojalo mnostvo svedoka, kao sto ih imamo i danas za mracni srednji vek, pa nisu ''sakrili - sakrivanje''..
Zamisli, da neko iznese knjige, i spaljuje ih nasred centra grada, jos progoni neistomisljenike, a da za to nema dokaza???
Cinjenice su drugacije, ''dokaza nema - zato sto se to nije desavalo''!
Pa i sam Laodikeja je postavio gore(a cini mi se i ti slicnu tvrdnju) da je ''Sava ohrabrivao svestenike da 'paganske obicaje pretvaraju u Hriscanske' '' - znaci da ako se to i desilo,
NE BI BILO PROGANJANJA I NE BI NI BILO SPALJIVANJA KNJIGA!
Vi ste sami sebi kontradiktorni!
A kontradiktorni ste zato jer to ''nisu cinjenice'' vec ''izmisljotine'' i ''nagadjanja''.
TI OVDE SAMO NAGADJAS!!!
E sad ako ti veruješ da će oni koji su uvodili nove običaje priznati pod kojim okolnostima su uvedeni onda jednostavno slepo veruješ autoritetu.
TI SI SAM REKAO DA JE ''CRKVA PRIZNALA'', I DA SE ''TAKVE STVARI UCE NA FAKULTETU''. DA POSTOJE DOKAZI O PRETVARANJU PAGANSKIH OBICAJA, A SAD TVRDIS DA IH NEMA??? I DA SU ONI SAKRIVALI DOKAZE???
Pa ako se te stvari uce na fakultetu, i ako se izucava i Jevsevije Popovic, kako onda ''sakrivaju'' i "zasto bi se onda uopste i sakrivalo"???
Stvaras sebi kontradikciju.
A to je zato sto nemas ''cinjenice'', imas ''izmisljotine'', i ''samo nagadjas''!
Mislim da treba da kao nepristrasan posmatrač imaš predstavu kako funkcionišu stvari kada nešto želi da se prikrije.
Ja i jesam ''nepristrasan'', i bas zato i razumem temu, i to mnogo bolje nego ti.
Mi znamo da je Rimokatolicka crkva ''sakrivala'' , ali nije uspela da ''sakrije - sakrivanje'' , jer to je prosto nemoguce!
A cak i da je moguce, zasto bi crkva ''danas sakrivala'' kada eno ''uci studente o paganskom poreklu praznika cak i na fakultetu''???
Dakle, kontradiktoran si sam sebi, i pricas kojesta!
Ali najbolji parametar za to ti je Biblija. Na osnovu nje možeš videti da li neki običaj ima utemeljenje u njoj.
Nijedan obicaj ''nije u suprotnosti sa Biblijom''.
Ja mogu odluciti danas, danasnji dan da ''posvetim Bogu'', i da odredim post, da odredim da cu citati njegovu rec...
KO ME MOZE SPRECITI U TOME, JEL ME BIBLIJA SPRECAVA???
NE!
Medjutim, vi zaboravljate jednu bitnu cinjenicu, da su ''drugo narodni obicaji''(za to ne postoji dogma), a drugo su ''crkveni obicaji''(za koje postoji dogma).
NARODNI OBICAJI NISU OBAVEZNI, ALI VI OVDE SAMO O NIJMA PRICATE!
SLAVA JE NARODNI, A NE CRKVENI OBICAJ!!!
I STOGA JE : N E O B A V E Z N A!
Stoga je i ova tema ''nebitna'', ali vi se hvatate za takve nebitne stvari, trazite bilo sta.