Kruševac

Član
Učlanjen(a)
21.01.2010
Poruka
8
Knez Lazar je 1371 Kruševac podigao kao svoju prestonicu, i od tada je Kruševac postao privredno i kulturno središte Srbije i mesto odakle se davala inicijativa za organizaciju države Srbije. Predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, oblom rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Polse boja na Kosovu, Kruševac postaje prestonica vazalne Srbije kojim upravlja Milica, a kasnije njen i Lazarev sin, despot Stefan koji kasnije prestonicu seli u Beograd. Turci napadaju Kruševac više puta a osvajaju ga tek 1427 godine , posle smrti despota Stefana. Od 1444. godine, Kruševac je u rukama Đurđa Brankovića, a Turci ga konačno porobljavaju 1454. godine. U to vreme ima tursko ime Aladža Hisar (Šareni grad). U vreme Velikog bečkog rata 1689. grad je bio oslobođen od Turaka. To se desilo još dva puta u XVIII veku: 1737-1739. godine i za vreme Kočine krajine, 1789. godine. Grad je vraćen Turcima 1791., Svištovskim mirom. Kruševac je konačno oslobođen od Turaka 1833. godine. Posle oslobođenja grad počinje naglo da se razvija i napreduje, i postaje jedan od većih regionalnih centara tadašnje Srbije. Tokom Drugog svetskog rata,pripadnici nemačkih okupacionih snaga su na brdu Bagdala streljali 1642 rodoljuba iz Kruševca i okoline.Posle rata ceo taj prostor je pretvoren u spomen park pod imenom „Slobodište“.





Dodato posle 5 Sati 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Grad Kruševac zahvata površinu od 854 km², obuhvatajući 101 naselje sa preko 145.000 stanovnika. Sam grad Kruševac, kao urbano područje, broji oko 65.000 stanovnika.
Kruševac predstavlja centar Rasinskog okruga koji obuhvata još i opštine: Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac.
Kao grad bogate tradicije i sa viševekovnom istorijom, nekada srednjevekovna srpska prestonica, Kruševac danas predstavlja moderan grad, ekonomski, administartivni, kulturni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar od značaja za Rasinski okrug i Republiku Srbiju.
Geomorfološke i klimatske karakteristike
- Pretežno brdovito područje uz manje nizijske površine u dolinama reka
- Prosečna nadmorska visina iznosi 300m
- Prosečna temperatura vazduha je 11ºC
- Relativna vlažnost vazduha 66-83%

Prirodni resursi:
Oko 35% ukupne površine Grada je pod šumama. Najveći kompleks šuma je rasprostranjen na Jastrepcu, najšumovitijoj planini na Balkanu.
Teritorija Grada Kruševca je takođe poznata po značajnim izvorištima mineralnih i geotermalnih voda (Bela Voda, Ribarska Banja, Lomnica, Žabare, Čitluk).
Građevinskog materijala (šljunka, peska I kamena) ima u dolinam reka dok je selo Bela Voda nadaleko čuveno po peščaru odličng kvaliteta.
Međunarodna saradnja sa gradovima:
Kruševac, kao jedini grad na Balkanu koji je nosilac priznanja "Vesnik mira" i dobitnik "Medalje mira", ima dugogodišnju međunarodnu saradnju sa bratskim gradovima:

- Pistoja, Italija
- Trogir, Hrvatska
- Krf, Grčka
- Sent Andreja, Mađarska
- Kirijat Gat, Izrael
- Rmniku Vlčea, Rumunija
- Bijeljina,Republika Srpska ( Bosna i Hercegovina)
- Žalec, Slovenija
- Stara Zagora, Bugarska
- Volgograd, Rusija






Dodato posle 43 minuta:
--------------------------------------------------------------------------


 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.01.2010
Poruka
8
Kruševac - grad glumaca
U gradu pod Bagdalom prve glumačke korake napravili su Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević, Radoš Bajić, Vojin Ćetković, Marko Živić, Katarina Marković...

VLADAJU SRPSKOM SCENOM... Katarina Marković. Vojin Ćetković i Nataša Šolak

Mnogi srpski glumci su svoje prve glumačke korake napravili u Kruševcu. Iz grada pod Bagdalom potiču legende Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević, Vlastimir Đuza Stojiljković, Radoš Bajić, Taško Načić, Radmila Živković, ali i naši trenutno najbolji glumci poput Nataše Šolak, Katarine Marković, Marka Živića, Vojina Ćetkovića i Nataše Marković.
Radoš Bajić kaže da Kruševcu u glumačkim talentima može da parira jedino Kragujevac.
- Bog je bio blagodaran kada je reč o kraju od Trstenika do Kruševca. Taj deo Srbije je rasadnik dramskih umetnika. Počastvovan sam što sam i ja u toj sjajnoj skupini ljudi. Pre dvadesetak godina veliki Ljuba Tadić je pokrenuo ideju da se napravi takmičenje u glumačkoj veštini između Kruševca i Kragujevca. Na čelu Kruševljana trebalo je da bude najveći srpski komičar Miodrag Petrović Čkalja, a na čelu Kragujevčana Mija Aleksić. Žao mi je što se ta ideja nije materijalizovala - kaže Bajić za Press.






Rasadnik glume
Najveći komičar bivše Jugoslavije Čkalja upravo u Kruševcu je zavoleo glumu - još kao gimnazijalac počeo je da posećuje dramsku sekciju i tada je odlučio da to bude njegov životni poziv. Sličnim putem krenuo je i Vlastimir Đuza Stojiljković, koji je u rodnom gradu još tokom srednje škole počeo da nastupa u Kruševačkom pozorištu. Iz Kruševca je i Radmila Živković.
- Odrasla sam pored crkve Lazarice u Kruševcu, kao i moje dete. Igrale smo se u porti. Moj pokojni otac je imao običaj da se tamo zapriča sa prijateljima, pa čak na klupi da prenoći. Otac je imao avanturistički duh, osnovao je Udruženje književnika u Kruševcu - rekla je jednom prilikom Živkovićeva.



Legende... Vlastimir Đuza Stojiljković, Radmila Živković, Taško Načić, Radmila Savićević

Iz centralnog grada Rasinskog okruga su i glumci srednje generacije - Vojin Ćetković, Marko Živić, Katarina Marković, Nataša Marković i Nataša Šolak.

- Svi mi se šalimo da ćeš po pravilu biti primljen na Akademiju ako si iz Kruševca - kaže Katarina, i dodaje:
- Mislim da nijedan drugi grad nema toliko poznatih glumaca. Smatram da je ovde u pitanju to što se stvarno dobro radi i od malena imaš mogućnost da, ako te zanima gluma, ostvariš glumački san. Zgrada pozorišta je divna, često dovode reditelje iz drugih gradova i stvarno se dobro radi.
Sličnog je mišljenja i njen kolega Vojin Ćetković.- Veoma dugo mi je trebalo se naviknem na Beograd, jer su mi nedostajali dom, toplina, sloboda koju sam imao u Kruševcu, moj kafić, krug ljudi koje dobro poznajem. Voleo bih da u Beogradu živim tako kvalitetno kao što sam živeo u Kruševcu - rekao je Vojin.



Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
P7293023.JPG

Kruševac, church Lazarica built in 1371.
01-Krusevac+grad-005.JPG

Kruševac
58384436.jpg

46817290.jpg

kr2.jpg

izvor:skyscrapercity
 
Natrag
Top