Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Kontracepcija

Diskusija u 'Ljubav - Seks - Romantika' započeta od Big Moca, 06.03.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.215
  Zahvala:
  20.914
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Kako pilula za dan posle utiče na vaše telo

  Kako pilula za dan posle utiče na vaše telo

  243609_a.jpg

  Ukoliko se nađete u situaciji da vam hitno zatreba kontracepcija nakon odnosa stručnjak za žensko zdravlje, Dženifer Vajder objasnila je šta možemo očekivati kada uzmemo pilulu za sprečavanje trudnoće i kako ona zapravo deluje na naše telo.

  Kada je vreme za pilulu?
  Postoji nekoliko situacija u kojima morate popiti pilulu ukoliko želite da sprečite trudnoću – možda je kondom pukao, možda ste zaboravili da popijete kontracepcijsku pilulu ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, pilula za sprečavanje neželjene trudnoće deluje u roku od 72 sata od nezaštićenog odnosa.

  Gde je nabaviti?
  Ukoliko dođete u situaciju da vam zatreba pilula za dan posle, najbolje je da odmah odete kod ginekologa koji će vam dati najbolji savet za pilulu koju potom možete kupiti u apoteci.

  Kako deluje?
  Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontracepcione pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Deluje tako što sprečava oplodnju jajne ćelije i njeno zadržavanje u materici.

  Moguće nuspojave
  Nakon što uzmete tabletu možete osetiti neke od ovih simptoma tokom naredna 24 sata: mučnina, povraćanje, bol u donjem delu trbuha, glavobolja, iscrpljenost i osetljivost grudi.

  Malo krvarenja je normalno
  Može vam se dogoditi da malo krvarite nakon uzimanja pilule. Ako krvarenje potraje nekoliko dana ili se pojačava, posetite lekara.

  Uticaj pilule na raspoloženje
  Uticaj pilule na raspoloženje varira od žene do žene, neke se osećaju dobro, druge i ne baš. Ako treba da donosite neke velike odluke, sačekajte da prođe nekoliko dana od uzimanja pilule.

  Nemojte je koristiti kao kontracepcijsko sredstvo
  Pilula za dan posle obično nema trajne posledice, ali nemojte je koristiti iznova i iznova. To je "hitna" kontracepcija. Najbolja opcija je da uvek praktikujete siguran seks…

  Izvor: B92
   
 2. taman

  taman Član

  Postova:
  555
  Zahvala:
  64
  Lokacija:
  ... taman posla ...
  A nigde ne piše da pilulu obavezno treba konzumovati sa vodom. Pilulu treba progutati (kad smo već kod gutanja ... hm....) uz pomoć čaše vode, jer, u stvari,pilula uopšte ne deluje. Čaša vode je jedina pouzdana kontracepcija. Pilula je tu samo onako, protiv glavobolje i prehlade ... Čaša vode može da se popije i bez pilule i svejedno će da deluje kao jedina sigurna kontracepcija, ali samo ako se uzme ne prije, ne posle, već umesto seksa.
  Zaboravili da napišu u upustvu za upotrebu:"Pilulu obavezno uzeti sa čašom vode - umesto seksa!", pa tako mnoge žene zatrudne ako prije toga ne dehidruju.
  Nuspojave pilula? To je posebna priča. To su isto "zaboravili" da napišu. Praksa je pokazala da mnoge žene koje su uzimale pilule za kontracepciju, ne samo da su zatrudnile, već su i rodile i to za manje od tri meseca. Nekada, prije,dok žene nisu uzimale pilule, bile su noseće devet meseci, a danas ... koja god se uda, rodi za manje od tri meseca!
  Sve se izokrenulo. Nekad su bebe sisale silikonske dude-varalice, a danas silikonske sise-varalice. ... eh ...
   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.215
  Zahvala:
  20.914
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ma i to nije neko rešenje, pilulu treba staviti između kolena, i čvrsto stisnuti noge. :D
   
 4. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.215
  Zahvala:
  20.914
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Pouzdanost ženskog kondoma

  Pouzdanost ženskog kondoma

  Sličan onom koji koriste muškarci. Ima cevasti oblik i dva fleksibilna prstena. Proizvod još nije masovno dostupan

  1.jpg
  Osim što štiti od trudnoće, ženski kondom predstavlja i najpouzdaniju zaštitu od virusnih infekcija

  OD NEŽELJENE trudnoće i polno prenosivih bolesti u današnje vreme žena može da se zaštiti i sama, ne mora da se osloni isključivo na partnera.

  Ovo je omogućio pronalazak ženskog kondoma koji je sličan onom koji koriste muškarci. Ima cevasti oblik i dva fleksibilna prstena, po jedan na otvorenom i na zatvorenom kraju. Postavlja se u vaginu pre seksualnog odnosa. Prsten na zatvorenom kraju onemogućava da kondom ispadne, dok je prsten na otvorenom kraju zadužen za sprečavanje upadanja kondoma u vaginu u toku odnosa.
  Osim što štiti od trudnoće, ženski kondom predstavlja i najpouzdaniju zaštitu od virusnih infekcija kao što su herpes ili HPV, jer pokriva veću površinu vagine.

  - Tokom 2011. godine registrovana je 1.301 osoba obolea od zaraznih bolesti koje se prenose polnim putem - kaže dr Danijela Simić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. - Kod 85 odsto njih registrovana je polna hlamidijaza. Ovo je samo deo inficiranih koji su se javili zdravstvenoj službi i kod kojih je dijagnostikovana polna hlamidijaza. Ova infekcija kod 70 odsto inficiranih protiče bez ikakvih simptoma, pa često ostaje neprepoznata i nelečena.

  Prednost korišćenja ženskog kondoma je i u tome što može da se stavi i nekoliko sati pre odnosa, ne mora da se čeka erekcija kao kod muškog prezervativa, i ne mora obavezno da se izvadi odmah nakon odnosa. Oni koji su koristili ovu vrstu zaštite, kažu da su bolji od muških kondoma, i da je osećaj mnogo bliži nezaštićenom odnosu. Ženski kondom je izrađen od poliuretana ili sintetičkih nitrila. Tek novije varijante su rađene od lateksa, tako da, s izuzetkom ovih modernijih, ženske kondome mogu da koriste i osobe koje su alergične na lateks.

  - Kondome treba koristiti prilikom seksualnih odnosa, ne samo kao zaštitu od trudnoće, već primarno kao jedinu sigurnu zaštitu od svih polno prenosivih infekcija koje mogu imati nemerljive posledice po zdravlje pojedinca, posebno u populaciji adolescenata, zbog biološke nezrelosti reproduktivnih organa - naglašava dr Simić. - Rezultati istraživanja ukazuju da je kod nas najveći procenat mladih koji uvek koriste kondom prilikom seksualnog odnosa u starosnoj grupi od 15 do 19 godina (52 odsto), a kasnije ovaj procenat pada. Tako u uzrastu od 20 do 24 godine prezervativ koristi samo 28 odsto anketiranih, odnosno 16 odsto mladih uzrasta od 25 do 29 godina.


  Ovaj procenat može značajno da se poveća pojavljivanjem ženskih kondoma na tržištu, ali osim što trenutno ovaj proizvod nije široko dostupan, masovniju upotrebu „koči“ i viša cena od muškog. Osim toga, korišćenje ženskog kondoma mora da se nauči, a nisu sve dame raspoložene da prođu ovakvu obuku.

  Mane
  Jedna od zamerki korisnika ženskog kondoma je ta što negativno utiče na vizuelni doživljaj, jer se pokrivanjem većeg dela vaginalnog otvora, kvari estetika intimne regije. Nekima smeta i to što se prilikom korišćenja čuje šuškanje, koje je karakteristično za poliuretanske materijale. Ovo se ne dešava kod lateks varijante, ali nju ne mogu da upotrebljavaju oni koji su alergični na ovaj materijal.

  (Večernje novosti)
   
 5. taman

  taman Član

  Postova:
  555
  Zahvala:
  64
  Lokacija:
  ... taman posla ...
  Najpre muškarci da stave kondom,pa žene da stave kondom (a i punica u uši da ih turi da ne sluša ciku iz susedne sobe svaku noć),pa tako u skoroj budućnosti nećemo više da se ;ebemo nego kondomišemo. A i psovke će da menjamo :"Kondomiso ti ja sestru, jes` čuo?" A keve će opet,jadne, prve da budu kondomisane uzduž i popreko ...
   
 6. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.215
  Zahvala:
  20.914
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ma najbolje k'o Lesli Nilsen :D

   
  Poslednja izmena od urednika: 05.12.2013
 7. Jasna88

  Jasna88

  Postova:
  13
  Zahvala:
  0
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Breograd, Vozdovac
  Koristim pilule 5god, naravno necu vestacki sex sa kondomom vec pravi
   
 8. maja_jevtic

  maja_jevtic Urednik

  Postova:
  9.195
  Zahvala:
  10.718
  Pol:
  Ženski
  Danas je Svetski dan kontracepcije
  Izvor: Tanjug
  Pod sloganom "Upoznaj svoje opcije", danas se obeležava svetski dan kontracepcije, sa ciljem da se podstaknu mladi ljudi da prihvate odgovornost za kontracepciju i upoznaju sve opcije kontracepcije koje su im na raspolaganju.

  [​IMG]
  Na svetskom nivou, više od 41 odsto od 208 miliona trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga se skoro polovina završava namernim prekidom trudnoće.

  Prema ocenama Svetske zdravstvene organizacije, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspešne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj meri informisani o različitim kontraceptivnim metodama.

  Svake godine porodi se do 16 miliona tinejdžerki, uzrasta izmedju 15 i 19 godina, a u ovoj starosnoj grupi, smrti povezane sa trudnoćom su vodeći uzrok smrtnosti kod mladih žena, saopštila je kompanija Bajer.

  Kontracepcija svake godine spreči 188 miliona neplaniranih trudnoća, zbog čega je broj abortusa niži za 112 miliona, broj umrle novorođenčadi za 1,1 milion, a broj smrti majki niži za 150.000.

  Na raspolaganju je danas više od 15 različitih metoda kontracepcije, koje se međusobno razlikuju po efikasnosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima.

  Važno je da mladi budu edukovani o svim raspoloživim mogućnostima i da o njima razgovaraju sa svojim partnerom i lekarom i tako donesu promišljenu odluku koja je za njih najadekvatnija.

  Za žene je važno da budu upućene u sve raspoložive mogućnosti i odaberu kontracepciju koja najviše odgovara njihovim individualnim i ličnim potrebama.

  Međunarodne nevladine organizacije i organizacije koje se bave seksualnim i reproduktivnim zdravljem podržavaju upotrebu dugotrajne reverzibilne kontracepcije.

  Dugotrajna reverzibilna kontracepcija je jedna od najpouzdanijih i najefikasnijih kontraceptivnih metoda koje su na raspolaganju, a studija objavljena u New England Journal of Medicine otkriva da je dugotrajna reverzibilna kontracepcija 20 puta efikasnija u sprečavanju trudnoće nego kontraceptivna pilula, vaginalni prsten ili kontraceptivni flaster.

  Dugotrajna reverzibilna kontracepcija deluje neprekidno i obezbedjuje kontraceptivnu zaštitu u periodu i do deset godina. Njeno delovanje ne zavisi od žena, pošto nije potrebno da zapamte da uzmu kontracepciju svakog dana, svake nedelje ili meseca - deluje nezavisno od korisnica.

  Postoje tri oblika dugotrajne reverzibilne kontracepcije: intrauterini sistem s hormonom (IUS), intrauterini uložak i potkožni implant - poslednji nije na raspolaganju u Srbiji.
   
  radja71 se ovo sviđa.

Preporučite stranicu