Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Koliko su pouzdani kućni testovi?

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od sendi, 21.03.2012.

 1. sendi

  sendi Legend

  Postova:
  29.060
  Zahvala:
  145
  Koliko su pouzdani kućni testovi?

  Izvor: novosti.rs |


  Koliko su precizni testovi za kućnu upotrebu i da li se preporučuju? Test na helikobakter pilori pacijenta može da zbuni. Rizično je određivati dijagnozu uz pomoć interneta.

  [​IMG]

  Jednostavnim testovima za kućnu upotrebu nekada su za par minuta mogli da se odrede plodni dani, potvrdi trudnoća ili otkrije šećer u urinu. Danas je ponuda znatno veća, a u apotekama mogu da se nabave čak i testovi za menopauzu, hlamidiju, skriveno krvarenje u stolici, helikobakter pilori.

  Mada novi testovi omogućavaju izvestan komfor, i u nekim slučajevima pomažu da se savlada strah od lekara, bolnica i bolesti, stručnjaci ne gledaju blagonaklono na sve ponuđene proizvode. Imaju oni, kažu, i prednosti, ali i mana.

  - Nije dobro da pacijenti sami "propisuju" šta od dijagnostike treba da urade i da onda sami tumače rezultate tih testova - kaže dr Svetlana Spremović Rađenović, ginekolog-endokrinolog, iz Instituta za GAK KCS. - Ti testovi nekada mogu da pomognu, ali samo ukoliko lekar preporuči pacijentu da ih uradi. U suprotnom, pacijenti koji se oslanjaju samo na njih zapravo gube vreme i rizikuju da jako dugo "vuku" neki zdravstveni problem.

  Preporuka je veoma jednostavna, ističe naša sagovornica: ukoliko imate neki zdravstveni problem, morate da se obratite lekaru koji će da napravi plan dijagnostike, a u okviru njega nekada mogu da pomognu i testovi za kućnu upotrebu. I tada je njihova primena opravdana. Međutim, nije dobro da se samoinicijativno kupuju razni testovi u apotekama i da se onda uz pomoć interneta određuju dijagnoza, terapija i prognoza. To je veliki rizik i kockanje sa zdravljem.

  - Internet je veoma koristan jer nudi niz informacija, i može pacijentima da pomogne da se orijentišu gde se nešto radi, ko to radi, kakva su iskustva pacijenata - naglašava dr Spremović. - Postoje i forumi na kojima pacijenti prenose iskustva jedni drugima, ali za dijagnostiku i terapiju je neophodan doktor.

  Da bi testiranje bilo uspešno, takođe, treba znati i koliko su ponuđeni testovi precizni, što zavisi od testa do testa, napominje dr Spremović. U većini slučajeva testovi za kućnu upotrebu su namenjeni samo za skrining, mogu da posluže pacijentima samo za orijentaciju, ali za postavljanje tačne dijagnoze ipak nisu dovoljno precizni.

  - Čak i nakon testa kojim se, recimo, potvrdi trudnoća,žena mora da se javi lekaru koji će nekim drugim metodama da potvrdi ove rezultate ili da ih odbaci kao neistinite - zaključuje dr Svetlana Spremović Rađenović. - Nijedna žena neće voditi trudnoću uz pomoć interneta. A kada je reč o menopauzi, nju prate toliko karakteristični simptomi da nikakvi testovi to ne moraju da potvrde. Ukoliko se jave topli talasi, znamo da žena ima deficit estrogena, i ne trebaju joj nikakvi testovi koji će potvrditi menopauzu, već treba da se javi lekaru.

  Samo preventivno

  Kada je reč o testovima koji mogu da otkriju skriveno (okultno) krvarenje u stolici, lekari čak i preporučuju da se oni rade preventivno u cilju pravovremenog otkrivanja kolorektalnog karcinoma, a obavezno posle 50. godine. Osobe koje imaju rizik da obole od ove bolesti trebalo bi test na skriveno krvarenje u stolici da rade već posle 40. godine.

  - Najracionalniji testovi su na bazi gvajaka i oni mogu da pomognu da se napravi selekcija pacijenata kojima treba da se dodatno uradi kolonoskopija - objašnjava docent dr Radoje Doder, načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. - Tako se radi i u SAD, i u drugim zemljama gde je postoji program prevencije kolorektalnog karcinoma. Sa druge strane, test za određivanje helikobakter pilori ne bi trebalo da rade pacijenti sami, jer se rezultati teško tumače, pa bi mogli da sebe dovedu u zabludu ili čak da budu predmet zloupotrebe.
   

Preporučite stranicu