Ko je po bibliji Ilija koji ce doci u poslednjem vremenu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zasto su moje poslednje poruke nevidljive?

Danas su na jednom racunaru registrovane, ac sada se na drugom ne vide, kao da su izbrisane.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zasto su moje poslednje poruke nevidljive?

Danas su na jednom racunaru registrovane, ac sada se na drugom ne vide, kao da su izbrisane.
Zar ne čitaš obavijest na vrhu stranice? Zbog sistemske greške i vraćanja dijela foruma (Backup), dio jučerašnjih postova je izbrisan i izgubljen.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
O Isusu kao Mesiji u to vreme ne da nisu culi samo Jovanovi ucenici - vec i svi drugi koje je Jovan krstio, a krstili su se krstenjem Jovanovim za oprostenje greha bez vere u Isusa Hrista kao spasitelja.
Neki od ovih su na Jovanovo svedocanstvo krenuli za Isusom - ali ne svi.

"А сутрадан, опет, стајаше Јован и двојица од ученика његових,
И видевши Исуса где иде, рече: Гле, јагње Божије.
И чуше га оба ученика кад говораше, и отидоше за Исусом.
А Исус обазревши се и видевши их где иду за Њим, рече им: Шта ћете? А они Му рекоше: Рави! (које значи: учитељу) где стојиш?
И рече им: Дођите и видите. И отидоше, и видеше где стајаше; и осташе у Њега онај дан. А беше око деветог сахата.
А један од двојице који чуше од Јована и иђаху за Њим беше Андрија, брат Симона Петра"
( Jovan 1. 35 - 4 )

Ostali koji nisu krenuli za Isusom su kasnije primili ovo drugo krstenje verom u Hrista.

Postoji podatak da danas negde na bliskom istoku postoji grupacija pod nazivom Mandini - koja svoje poreklo i veru ne vidi u Gospodu Isusu Hristu vec u Jovanu Krstitelju.

Upravo ti tvrdis da je Sveti Duh lagao ucenike, jer im je objavio nesto sto je kasnije porekao, sto znaci da po tebi nije nikakav greh ako uzmemo olovku ili makaze i prezvrljamo ili isecemo iz biblije 18 i 19 stih 28 poglavlja Matejevog jevandjelja.

"Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin" ( Matej 28. 19 - 20 )

Ti o Bogu nesvesno stvaras sliku jednog neozbiljnog bica, da on ne zna u sustini sta govori.
Ja te razumem, jer mozda sam i ja u pocetku pre dosta godina kada sam tek upoznavao istinu imao takav dojam - ne poznajuci ceo kontekst i pogresno shvatajuci Bozju licnost i karakter, ali sam tokom vremena shvatio da je Bog u svakoj izjavi koju je dao bio vrlo ozbiljan, i da su sve izjave izrecene sa tacno preciznim ciljem i svrhom, a da covek proucavajuci celinu ustvari saznaje njihovu sustinu.
pa Isus je dao im upravo zapovest da čekaju silu sa visine to je zapovest posle rečenog u mateju 28.da bi ih on sveti Duh naučio svemu što je on govorio.. onda ti ne slušaš Isusove zapovesti da čekaš silus a visine da te nauči. sveti Duh je zato došao da nas on vodi u carstvo a ne tvoja i moja intepretacija što je Isus rekao u mateju 28. da ti vidiš dobro bar bi primetio osnovne stvari mateja 28 da je Isus insistirao na imenu i to jednom ne na tri titule,i da ni jedna titula nije ime već titula. takod a ti ne slušaš svetoga Duha a ne ja. apostoli su čejali i kako je sveti Duh rastumačio mateja 28 tako su i krstili. vrlo prosto.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zahvaljujem Jurivaka, to je moj ocigledan propust - da nisam procitao to obavestenje, izvinjavam se.

Za Mrsavkica.

Ti ocigledno ne vidis nesto sto je biblijska cinjenica, cak i u licnim komentarima koje postavljas, a koji potvrdjuju krstenje u ime tri lica.

- Dakle, Isus je dosao na ovaj svet da postane nas spasitelj i posrednik.
- Isus je je nakon odlaska na nebo poslao drugog utesitelja - Duha Svetog ( Isus je bio prvi utesitelj )
- i na kraju, sam Isus govori o tome da ce on zajedno sa Ocem biti prisutan kod onoga ko drzi rec Bozju.

"Исус одговори и рече му: ко има љубав к мени, држаће ријеч моју; и отац мој имаће љубав к њему: и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити" ( Jovan 14. 23 )

Prema tome, u spasenju ne ucestvuje samo Isus, vec i Otac i Duh Sveti, i samo takvo spasenje ciji je vidljivi znak krstenje vodom i to u ime tri licnosti koje ovo spasenje zajednicki ostvartuju u coveku, je validno pred Bogom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Zahvaljujem Jurivaka, to je moj ocigledan propust - da nisam procitao to obavestenje, izvinjavam se.

Za Mrsavkica.

Ti ocigledno ne vidis nesto sto je biblijska cinjenica, cak i u licnim komentarima koje postavljas, a koji potvrdjuju krstenje u ime tri lica.

- Dakle, Isus je dosao na ovaj svet da postane nas spasitelj i posrednik.
- Duh Sveti je nakon odlaska na nebo poslao drugog utesitelja.
- i na kraju, sam Isus govori o tome da ce on zajedno sa Ocem biti prisutan kod onoga ko drzi rec

"Исус одговори и рече му: ко има љубав к мени, држаће ријеч моју; и отац мој имаће љубав к њему: и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се станити" ( Jovan 14. 23 )

Prema tome, u spasenju ne ucestvuje samo Isus, vec i Otac i Duh Sveti, i samo takvo spasenje ciji je vidljivi znak krstenje vodom i to u ime tri licnosti koje ovo spasenje zajednicki ostvartuju u coveku, je validno pred Bogom.
bojim se da si malo izvrnuo suštinu kao i obično. efescima poslanica 4.gl. to jasnije od tebe donosi.Jedan Bog i otac naš nad svima nama (dakle Bog i Otac,da li tu imaš Boga i Oca kao dve osobe ,ili se misli da je Bog Otac jedna osoba? ) kroz sve i,jedan Bog i Otac naš. dakle ako bi ti sada računao ovde ispada da ih ima četri,Bog Otac sin i sveti Duh? a da li ih ima četri? a da li ih ima tri?a dva? ne kaže se Jedan Bog i Otac naš kroz Hrista u nama u Duhu. u svima nama,ali u ojnima koji ga oće primiti kao jednoga. ako primaš tri bićeš neprijatatno iznenađen jednoga dana jer nisi primio ni jednoga već jednog drugoga,kako je Isus rekao i farisejima,ako ne primaju njega onoga Drugoga koji dolazi u svoje ime će primiti!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To je jedan od dva proroka koja će biti ubijena i oživljena nakon tri dana u Jerusalimu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvadio si iz konteksta.

Bog i Otac u kome su tri licnosti od kojih svaka licnost ima odredjenu ulogu u planu spasenja.
Ja sam dao mnostvo dokaza u ranijim diskusijama u prilog Isusovom Bozanstvu, tako da je neumesno ponavljati se ponovo.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Izvadio si iz konteksta.

Bog i Otac u kome su tri licnosti od kojih svaka licnost ima odredjenu ulogu u planu spasenja.
Ja sam dao mnostvo dokaza u ranijim diskusijama u prilog Isusovom Bozanstvu, tako da je neumesno ponavljati se ponovo.
ličnost je linost a piše Bog i otac jedini ne trojedini. tako jedan Bog nema tri ličnosti. učenje trojstva je tuj samo da zamrači spašenje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hajde da vidimo da li je Bog jedna licnost.

Naime, kada je u pitanju tumacenje biblijskih tekstova, biblija se nikada ne koristi metodom da citaoca navodi da sam donosi zakljucke na osnovu napisanog, vec mu daje tumacenje kroz sopstveni kontekst, u kome svaki tekst ima svoje tumacenje u drugom slicnom tekstu.

Prvi tekst koji otkriva Boga u kome su vise licnosti - pronalazimo na samom pocetku biblije, gde se Bog upravo ljudima otkriva kao skup vise licnosti.

"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 25 - 26 )

Dakle, ovaj tekst je vrlo jasan, i ako se pazljivo cita i sagleda kroz druge biblijske tekstove otkriva ko su te pomenute licnosti - da su to Bog otac, Sin i Sveti Duh.

Ovde vidimo da tekst jasno kaze "I rece Bog - Elohim ( mnozina ) da NACINIMO"

Ovde Bog Elohim sebe pretstavlja kao mnozinu, pritom ne misleci na andjele kada kaze DA NACINIMO.

On kaze DA NACINIMO coveka po SVOME oblicju kao sto smo MI.

Dakle, po oblicju vise lica a ne jednog.

Kraj objasnjava ko su ta vise lica po cijem oblicju je stvoren covek, da to nisu andjeli, vec Bog po cijem sopstvenom liku je stvoren covek a u kome su vise lica.

"I STVORI BOG COVEKA PO SVOME OBLICJU - PO OBLICJU BOZJEM STVORI GA"

- I rece BOG - Elohim ( jednina u mnozini )
- Da NACINIMO..po SVOM oblicju ( mnozina )
- Kao sto smo MI ( mnozina )
- I stvori BOG coveka po SVOM oblicju - po oblicju BOZJEM stvori ga ( jednina )

Ako ove navode posteno sagledamo kroz druge primere, videcemo da biblija govori o Isusu kao onome kroz koga je sve stvoreno, koji je onaj koji je bio od pocetka sa Ocem, da on sedi na prestolu, i da je u jednom istorijskom trenutku pomazan da bude nas spasitelj, i da se u ponizenju spusti u ovaj svet i umre mucenickom smrcu da bi coveka spasio od greha i propasti.

Njegova uloga u planu spasenja nije bila da govori o sebi kao Bogu, vec da se ponizi do te mere da bi postao nas brat - kako kaze jedan biblijski tekst.
On se izjednacio sa ljudima preuzevsi ljudsko telo i odrekavsi se Bozanskog oblicja.
On je umro kao covek a ne kao Bog, umrla je njegova zemaljska priroda.
"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu, Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove ( Filibljanima 2. 5 - 8 )

Kada se sagleda ceo kontekst biblijskog ucenja o licnosti Gospoda Isusa Hrista u srarom i novom zavetu, i izjave koje izjednacavaju Isusa sa Bogom i pripisuju mu atribute koje poseduje i sam Bog Otac, dolazi se do zakljucka da je Isus ELOHIM ili JHWH - Bog starog zaveta zajedno sa Ocem, u novom zavetu nazvan ADONAI ili KIRIOS - GOSPOD.

Jedan od cvrstih dokaza u prilog Isusovog Bozanstva je tekst iz Jevrejima 1 glave, koji pravi jasnu razliku izmedju stvorenja i Gospoda Isusa Hrista kome sam Bog pripisuje Bozanske attribute.

"A sinu ( Isusu ) govori : Presto je Tvoj Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )

U ovom tekstu Bog Otac se obraca Isusu sa Boze, i kaze za njega da je njegov presto vecan i da je njegova palica vladalacka - palica pravde, da je on Bog isto kao i sam Otac, da je on Bog Sin u pocetku stvorio zemlju i nebo rukama svojim, i da je on Bog sin vecan, onaj isti kroz sve vekove i nepromenjiv za sva vremena.

Neki od ovih Bozanskih atributa koje poseduje sam Bog a spominju se u starom zavetu i u novom se pripisuju Isusu su sledeci:

- ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI
- CAR NAD CAREVIMA I GOSPODAR NAD GOSPODARIMA
- ONAJ KOJI JESTE
- STVORITELJ
- ONAJ KOJI SPASAVA - SPASITELJ
- PASTIR STADA
- GOSPODAR ZIVOTA I SMRTI
- ONAJ KOJI HODA PO TALASIMA MORSKIM
- VECNI BOG
- GOSPODAR CARSTVA...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Hajde da vidimo da li je Bog jedna licnost.

Naime, kada je u pitanju tumacenje biblijskih tekstova, biblija se nikada ne koristi metodom da citaoca navodi da sam donosi zakljucke na osnovu napisanog, vec mu daje tumacenje kroz sopstveni kontekst, u kome svaki tekst ima svoje tumacenje u drugom slicnom tekstu.

Prvi tekst koji otkriva Boga u kome su vise licnosti - pronalazimo na samom pocetku biblije, gde se Bog upravo ljudima otkriva kao skup vise licnosti.

"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 25 - 26 )

Dakle, ovaj tekst je vrlo jasan, i ako se pazljivo cita i sagleda kroz druge biblijske tekstove otkriva ko su te pomenute licnosti - da su to Bog otac, Sin i Sveti Duh.

Ovde vidimo da tekst jasno kaze "I rece Bog - Elohim ( mnozina ) da NACINIMO"

Ovde Bog Elohim sebe pretstavlja kao mnozinu, pritom ne misleci na andjele kada kaze DA NACINIMO.

On kaze DA NACINIMO coveka po SVOME oblicju kao sto smo MI.

Dakle, po oblicju vise lica a ne jednog.

Kraj objasnjava ko su ta vise lica po cijem oblicju je stvoren covek, da to nisu andjeli, vec Bog po cijem sopstvenom liku je stvoren covek a u kome su vise lica.

"I STVORI BOG COVEKA PO SVOME OBLICJU - PO OBLICJU BOZJEM STVORI GA"

- I rece BOG - Elohim ( jednina u mnozini )
- Da NACINIMO..po SVOM oblicju ( mnozina )
- Kao sto smo MI ( mnozina )
- I stvori BOG coveka po SVOM oblicju - po oblicju BOZJEM stvori ga ( jednina )

Ako ove navode posteno sagledamo kroz druge primere, videcemo da biblija govori o Isusu kao onome kroz koga je sve stvoreno, koji je onaj koji je bio od pocetka sa Ocem, da on sedi na prestolu, i da je u jednom istorijskom trenutku pomazan da bude nas spasitelj, i da se u ponizenju spusti u ovaj svet i umre mucenickom smrcu da bi coveka spasio od greha i propasti.

Njegova uloga u planu spasenja nije bila da govori o sebi kao Bogu, vec da se ponizi do te mere da bi postao nas brat - kako kaze jedan biblijski tekst.
On se izjednacio sa ljudima preuzevsi ljudsko telo i odrekavsi se Bozanskog oblicja.
On je umro kao covek a ne kao Bog, umrla je njegova zemaljska priroda.
"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu, Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove ( Filibljanima 2. 5 - 8 )

Kada se sagleda ceo kontekst biblijskog ucenja o licnosti Gospoda Isusa Hrista u srarom i novom zavetu, i izjave koje izjednacavaju Isusa sa Bogom i pripisuju mu atribute koje poseduje i sam Bog Otac, dolazi se do zakljucka da je Isus ELOHIM ili JHWH - Bog starog zaveta zajedno sa Ocem, u novom zavetu nazvan ADONAI ili KIRIOS - GOSPOD.

Jedan od cvrstih dokaza u prilog Isusovog Bozanstva je tekst iz Jevrejima 1 glave, koji pravi jasnu razliku izmedju stvorenja i Gospoda Isusa Hrista kome sam Bog pripisuje Bozanske attribute.

"A sinu ( Isusu ) govori : Presto je Tvoj Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )

U ovom tekstu Bog Otac se obraca Isusu sa Boze, i kaze za njega da je njegov presto vecan i da je njegova palica vladalacka - palica pravde, da je on Bog isto kao i sam Otac, da je on Bog Sin u pocetku stvorio zemlju i nebo rukama svojim, i da je on Bog sin vecan, onaj isti kroz sve vekove i nepromenjiv za sva vremena.

Neki od ovih Bozanskih atributa koje poseduje sam Bog a spominju se u starom zavetu i u novom se pripisuju Isusu su sledeci:

- ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI
- CAR NAD CAREVIMA I GOSPODAR NAD GOSPODARIMA
- ONAJ KOJI JESTE
- STVORITELJ
- ONAJ KOJI SPASAVA - SPASITELJ
- PASTIR STADA
- GOSPODAR ZIVOTA I SMRTI
- ONAJ KOJI HODA PO TALASIMA MORSKIM
- VECNI BOG
- GOSPODAR CARSTVA...
to ti je kao sa prstenom koji je okrugao. i u to oćeš na silu uvući provući trougao. špic prođe ali zadnji širi krakovi ne! tako probaj sve ispisano uklopiti u jedno jednostavno Božje,čuj izraele ,Gospod je tvoj jedan Jedini. neće ići. jer moraš uvući u priču dva,tri itd.moraš dodati dvojedini trojedini a piše Jedini.sad moraš me zapiti dobro da mis e učinhi da si mesto Trojedini rekao ipak Jedini. ovce Isusove su poznate potome što raspoznaju samo Hristov glas,glas pastira i što ne razumeju tuđinski glas. nešto što ne piše oni ne razumeju. to je tvoj peh ovde sa mnom oko priče da je isto Jedini i trojedini. ja sam ovca koja razume samo> jedini,a trojedini ne razumem jednostavno. probaj sa drugim ovcama ,onim ovcama crkve.

Natrag