Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Kako da napišete kvalitetan pismeni sastav

Diskusija u 'Maternji Jezik' započeta od Mr.Daky, 14.04.2010.

Status teme:
Zatvorena za pisanje odgovora.

 1. Mr.Daky

  Mr.Daky Cupidon VIP

  Postova:
  5.185
  Zahvala:
  1.279
  Lokacija:
  In heart!
  U redu, treba svima biti jasno da nemaju svi afiniteta prema pisanju! Nekome od ruke ide matematike, drugome geografija a nekome pisanje sastava iz domaćeg jezika. Ja pišem romane, i premda se to donekle razlikuje od pisanja sastava na svega dva lista, pokušaću da vam u nekoliko kratki stavki pojednostavim proces pisanja sastava za one koji tome baš i nisu vični.

  Kao što znate, svaki roman koji ste pročitali se uglavnom sastoji od tri dijela:

  1) uvod

  2) radnja ( fabula )

  3) Kraj ( zaključak )


  Sad ćemo da prođemo fazu po fazu pisanja dobrog sastava.

  Uvod je dio u mojem čitaoce uputite u ono o čemu pišete. Dakle, spomenete: mjesto, imena glavnih likova, vrijeme.... Naravno, nije neophodno da se ide baš tim redom i sve zavisi od zadane teme. Evo primjera kako bi uvod trebao da izgleda. Nisam se trudio da konkretno obradim neku temu.


  Iako je bio sunčan i topao junski dan, ja sam odlučio da ostanem u kući. Znao sam da će moji prijatelji da se sastanu na fudbalskome poligonu, koje se nalazi odmah iza ogradom ograđenog voćnjaka, ali ja nisam bio raspoložen za trčanje za loptom, i drže mi je bilo da se samo izležavam u krevetu ili pročitam neku knjigu.


  Ono što želim da napomenem je to da kada pišete sastav iz maternjeg jezika, ne mora sve da bude sjajno i bajno. Razlog je jednostavan - u životu nije sve super i cool.  Nakon uvod, logično, slijedi kreiranje fabule. To bi trebalo biti ono što će pažnju osoba koja čita vaš rad ( roman ) držati fokusiranim na ono što ste napisali. Slobodno unesiti svoje emocije ( radost, tugu ali i odbojnost, mržnju ) Kada kreirate fizički izgled vaš glavnog lika ( znači, ako ne pišete u prvom licu ) poslužite se opisom nekog vašeg prijatelja ili poznanika. Samo pazite da ne pišete o nekome iz razreda, jer bi se mogli uvaliti u probleme ako se dotični prepoznaju ;)


  Završetak romana obično se oblikuje nekim zaključkom. Ne kažem da je to sveto pravilo, ali je u većini slučajeva tako. Neka kraj bude zažet, jezgrovit i svakako mora imati smisao i oslanjati se na ono što je napisano u sastavu. Kada sam ja pisao sastave is srpskog ( ranije srpsko-hrvatskog) jezika, uvijek bih napisao još jednu dodatnu rečenicu, u posebnom pasusu ispod kraja. To bi bila kratka rečenica, ali koja bi ostavila snažan utisak na onoga koji čita.


  Pokušao sam u nekoliko koraka da vam približim kako da sebi olakšate pisanje sastava iz maternjeg jezika, a ako vam nešto nije jasno, slobodno pitajte.
  Za kraj bih još dodao nekoliko " caka " uz koje će vaš sastav biti lakši za čitanje i razumljiviji;
  - Uvijek novi pasus odvajajte za neka 2cm od ivice papira. To su nas učili u školi, i stojim iza toga da taj savjet treba slušati

  - Jedan pasus ne treba da bude čitav list, već određeni dio vašega teksta.

  - Nakon tačke kojom završavate rečenicu, slobodno ostavite jedno prazno mjesto, pa tek onda započnite novi rečenicu velikim slovom. Ako pogledate moj post, biće vam jasno o čemu govorim.

  Podrazumjeva se da morate koliko-toliko upućeni u temu o kojoj pišete. Znam da je najbolja " slobodna tema " , ali bilo bi preporučljivo da prije nego što počnete da pišete o nečemu, pročitate neku knjigu o tome, kako bi ste lakše razumjeli šta se od vas traži.

  - Što više se koristite pridjevima i zamjenicama.

  - Pokušajte da izbjegnete ponavljanje jedne te iste riječi iz rečenice u rečenicu ( repeticija ) Nema smisla da stalno pišete Marija Marinković, kada možete napisati: ona, moja prijateljica...... Potrebno je samo da u prvoj rečenici u kojoj govorite o nekoj osobi napišete njeno ime i prezime, a možete dodati i nadimak.


  Eto, nadam se da sam vam bio o koristi. Nemojte tražiti od mene da vam pišem radove, ali vam svojim sugestijama i primjedbama mogu pomoći u sastavljanju pismenog rada :)

  [INFORMACIJA] Svoje molbe za pismene sastave možete ostavljati na http://serbianforum.org/osnovna-skola/92990-zahtevi-za-osnovnu-skolu.html Svaki post sa zahtjevom za sastav, koji bude postavljen ovdje, biće obrisan. Hvala na razumijevanju![/INFORMACIJA]
   
  Poslednja izmena od urednika: 10.12.2010
Status teme:
Zatvorena za pisanje odgovora.

Preporučite stranicu