Izgubljena veza za .lnk fajlove u Windowsu 7

Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
5
Molio bih za pomoć ukoliko se neko sretao sa ovim problemom. Prečicama (t.j. .lnk fajlovima) u Win 7 je izgubljena veza sa originalnim programom pa je dodeljen neki drugi program koji ih otvara (što će reći ne mogu više da koristim prečice . shortcutse. Kako da vratim originalni windows program koji ih pokreće?
 
Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Najlakše ti je da napraviš novi prečac, pronađeš program, desni klik i pošalji na desktop (napravi prečac), ovo ti važi ukoliko ti program nije deinstaliran!?
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
5
Hvala na savetu ali to sam naravno probao i ne funkcioniše, nisam dirao samo još registre. Instalirao sam i programe za oporavak registara ali nisam ništa uspeo da uradim a ne obara mi se sistem. Taj .exe dodeljuje windows ali ja ne znam koji je!
 
Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
O kojem je programu-ima (vidim da kažeš prečice, znači ima ih više) riječ? Je li to samo jedan ili više njih? Obično se nalaze u Program files, sve ti ovisi od program do programa, uglavnom ako ih nisi deinstalirao trebalo bi biti jednostavno!
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
5
Da pojasnim! Svakom fajlu se može u file associate dodeliti program za startovanje po ličnom izboru (npr. fajl sa nastavkom .avi možete namestiti da pokreće plejer po vašem izboru) ali Shortcut-e (prečice), koji imaju nastavak .lnk otvara neki program iz samog sistema a njega sam izgubio a ne može se dodeliti ništa drugo sem njega. Nisam napravio restore point pa ne mogu vratiti staro stanje a ne obara mi se sistem. Dakle ne mogu pokretati programe sa desktopa niti praviti prečice za njih nego moram ulaziti u program files, pa u folder pa onda otvarati direktno program što je dosta komplikovanije. Problem je verovatno u registrima ali ja ih neću sam čačkati jer ne znam tačno šta da prepravim!
 
Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Nije mi jasno da kad pokrećeš program da nemaš na desnom kliku mogućnost da napraviš prečac i što ga to sprječava, a restore point računalo pravi samo tako da ne vjerujem da nemaš niti jedan raniji datum, jer ja nisam nikad pravio restore point a imam više njih u ponudi za povrat, pretpostavljam da znaš u alatima sustava! Ja sam nedavno izgubio pozadine na ekranu i nijedna tema mi nije radila, sa restore point mi je uspjelo vratiti se u normalno stanje
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
5
Sve to si lepo zapazio ali se ipak tako desilo da nije uključen restore point. Inače laptop je Toshiba l655-11q što inače nema veze, samo onako spominjem, a windows na njemu je instaliran i radio samo 1 dan pre ove greške, i to je ćerka radila na njemu (nisam bio prisutan) pa nemam pojma šta je uradila. Ona kaže da nije ništa dirala van normalnog koriščenja (internet i tako to) ali to je nemoguće. Još jednom: kad pokrećem program i na desnom kliku napravim prečicu ne dobijam ikonu tog programa za koji pravim prečicu nego ikonu programa koji mi je dodeljen u file asociate za prečice (t.j. .lnk fajlove) a koji nije onaj koji treba t.j. nije sistemski i sve prečice na desktopu imaju ikonu tog programa koji nije pravi. Znam da je to možda teško razumeti. Nisam se ni ja sretao sa takvim problemom do sad pa zato i tražim pomoć. U svakom slučaju hvala ti što pokušavaš da mi pomogneš!
 
Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Zaintrigirao me je ovaj tvoj problem i jedino što sam uspio po netu naći je da "napraviš" novog korisnika (korisničko ime) i da preko njega probaš, uglavnom nemaš što izgubiti, ne znam da li postoji neki štetni program koji daje ove simptome? Što bi mi laici rekli da nije kakav virus?!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
5
Ne mogu da verujem da se toga nisam setio ranije a svašta sam pokušavao. Probao sam i funkcioniše. Sad mi preostaje da se bavim ovim problemom sa starim user name-om (moguće je da su registri otišli i zbog virusa - mada ne verujem). Hvala ti, druže, puno na pomoći!
 
Natrag
Top