Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Gotska umetnost

Diskusija u 'Ostale Umetnosti' započeta od Ana_ana, 16.11.2009.

 1. Ana_ana

  Ana_ana Pored Bokija Administrator

  Postova:
  27.259
  Zahvala:
  68.895
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  SF
  Gotika ili gotska umetnost (u arhitekturi), odnosno gotski stil, je bio umetnički pravac, koji je sledio iza romanike posle 12. veka (u Francuskoj) do kraja 15. veka (u srednjoj i severnoj Evropi).

  Najpre je upotrebljavan kao pogrdan izraz (nastao u Italiji), "gotika" je kao ogorčenje nad tuđim protiv- antičkim importom Gota, koji se odomaćio i koji se u prvom redu upotrebljavao za označavanje arhitekture i ornamentike gde se u prvom redu i najviše ova umetnost odrazila i gde je bila najvidljivija. Od 13.-tog veka gotika se raširila na sve discipline u umetnosti. Kolevka gotike je bila Francuska.

  Gotska arhitektura


  Gotska arhitektura se razvila u prvoj polovini 12. veka do 16.-tog veka (u severnoj Evropi).

  Karakteristika gotike je skeletna konstrukcija i vitkost formi koje je ona omogućila i koje se kreću prema vertikali- na gore. U svom razvijenom dobu primećujemo jako razrađene forme, komplikovane svodove koje su poduprte svežnjevima vitkih kamenih rebara i svežnjevima stupova. Mase se prenose na svežnjeve stupova šta omogućava stvaranje unutračnjeg prostora i ne postoje noseći zidovi kao u romanici.

  Karakteristični znak za gotiku je bio izlomljeni luk koji je za razliku od kružnog luka koji se do tada upotrebljavao u romanici bio mnogo statičkiji odnosno statički pravilnije rešenje. Ovaj luk se upotrebljavao na prozorskim otvorima (biforama ili triforama), portalima i prilikom rešavanja svodova. U gotskom stilu su se gradili sakralni arhitektonski objekti, katedrale, profane zgrade, dvorci, mostovi i drugo.

  Gotska katedrala je vrhunac razvoja hriščanske bazilike. U suprotnosti sa konstrukcijom koja polazi od masivnih nosećih zidova tu se radi o konstrukciji čiji je osnovni elemenat stup koji sada ima konstruktivan zadatak. Važan elemenat koji je karakterističan za gotiku je prozorski otvor koji je dobijen u ovakovom pristupu ka konstrukciji i koji se bogato ukrašava bojenim staklom i naziva se vitraž gde se komadi stakla u boji spajaju olovom da bi se dobila slika i dobilo prožarivanje prostora u unutrašnjosti objekata. Enterijer i eksterijer se bogato ukrašavaju skulpturama u kojim se ljudska figura izvija i sve više dobija na realizmu. Forme od shematizma idu ka individualizmu.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Spomenici evropske goticke kulture

  Katedrala Notre Dame-Pariz
  U slobodnom prevodu "Nasa voljena Dama"
  je glavna katedrala Pariza.Gradjena je u ranom gotickom stilu
  od 1163 pa sve do 1345,pri tom je vise puta restaurirana da bi
  danas odrzala svoj sjaj i lepotu.Koriscena je u svrhu velikih
  ceremonija krunisanja kraljevskih clanova porodice.

  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]
   
 2. Ana_ana

  Ana_ana Pored Bokija Administrator

  Postova:
  27.259
  Zahvala:
  68.895
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  SF
  Katedrala Notre-Dame u Chartresu

  Oko 1134. biskup Chartresa zapoceo je pregradnju stare gradjevine u novom stilu.Severni i juzni transept su posljednji zavrseni 1260. godine.
  Katedrala je 1979. godine upisana u UNESCOv popis mesta svetske bastine u Evropi.

  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]
   

Preporučite stranicu