Ekumenizam

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Koji covek?
reci mi molim te
To je tvoja vizija
Moja je vizija prihavatanje nase vere od strane katolika takvu viziju ima i SPC a oni u SPC koji nisu imali takvu viziju su se sami odcepili kao Vladika Artemije
Ja da imam njegovu i tvoju viziju verovatno bih bio protiv toga kao i ti i on i njegovi monasi i narod koji je povukao za sobom

Ovde se radi samo o Pravoslavcima i Katolicima ostale religije se ne ubrajaju u ovo ujedinjenje

Ne bi me cudilo da je tako kako kazes i da papa i katolici imaju tajni moto jer su oni sluge sotone i to tvrde neki teolozi koji se zalazu za Ekumenizam ove dve crkve

ALi nadam se tj. verujem da Patrijarh i Episkopi nece da nasednu na te fazone jer istom brzino za koju mozemo da se spojimo sa njima e istom tom brzinom se mozemo razdvojiti

A sto se tice skupova nasih Vladika i Budistickih,Hinduistickih i Islamskih verskih vodja to je diskutovanje i nabedjivanje njih sa nase strane prepiranje kao sto recimo ja i harry radimo tj. radili smo on se povukao
tako i oni diskutuju


Brate molim te da nebi doslo do problema sa Moderatorima i Jurivakom da mi odgovoris na temi Ekumenizam ok?

Pozdrav brate "

Немам ја визије, просто постојала је једна људска фигура којој нико није могао да нађе "слабост" у световном смислу и свештеничком. Нити је имао богатсво, нити га је хтео, већ аскетским животом пуним одрицања је на челу Српске православне цркве слао поруке које је цео свет читао и слушао, тражећи бар једно слово да га оптужи за мржњу или позив на рат, а тако и све нас да прогласи за верске фанатике, као што муслиманима раде кад им затреба.

У временима када је цео све упро поглед на Балкан, бејаше један слуга Божији који је био пример свим осталим патријарсима и ђаконима, епископима и да не набрајам, а око њега су била "браћа" која се као вуци у јагњећој кожи преобразише чим дохватише власт.


Павле 1.jpegПавле 2.jpeg

Као што Бог има Своје људе где Он мисли и кад Он мисли да треба, тако је и пре мало времена дао човека на основу кога можемо веома лако да видимо да ли су други стварно оно зашта се представљају, и да православце упути да мало боље сагледају шта је то живот у Христу, а не да везују цркву само за нацију, без Христа и Пута Његовог.

Тако црква и даље јесте Српска, а да ли је Христова? Ево шта одмах следећи свештеник говори, после мало времена од оног који је "кочио" екуменизам:


Patrijarh Irinej: Ekumenizam je realna ideja, na kojoj treba radit!
Zanimljiv deo intervjua:

Kada se u jednoj rečenici pomenu pravoslavna i katolička crkva nekako odmah „iskrsne“ i pitanje ekumenizma. Utisak je, međutim, da većina i ne zna šta je ekumenizam i u čemu je suština polemike o njemu.


- Dobro ste primetili. Ekumenizam znači vaseljena. Ekumenizam, dakle, obuhvata čitav svet - ovde mislimo na čitav hrišćanski svet , hrišćansku ekumenu. Ekumenizam je želja da svi budemo ujedinjeni crkvom i hrišćanstvom. Hrišćanstvo jeste ekumenska religija, sa idejom da obuhvati čitav svet. Oni koji zastupaju ideje ekumene žele da hrišćanstvo bude svima zajedničko i da bude religija cele hrišćanske vaseljene. Ali, pošto je došlo do razvoja hrišćanstva u raznim pravcima, a 1054. i do velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve, postoji ekumena koju ima pravoslavna crkva, kao i ekumena, sa nekim posebnim elementima, koju ima Rimokatolička crkva. Mi u pravoslavnoj crkvi imamo svoju hrišćansku ekumenu: verujemo u jednu svetu sabornu i apostolsku crkvu. Crkva je, dakle, jedna u svetu, za nju se molio i gospod Isus Hristos. Ideja je da svi pripadamo jednoj crkvi, jednom hrišćanstvu i budemo jedinstveni pre svega u učenju, u dogmi, a ako budemo jedinstveni u učenju i dogmi, bićemo jedinstveni i u životu.

Koliko je ta „ideja“ ili „želja“ realna u sadašnjim okolnostima i situaciji?


- Apsolutno je realna, ali je druga stvar da li je i koliko sadašnji svet, u sadašnjem stanju, sposoban da primi tu ideju. Na tome treba raditi.
Izvor: Danas


Иринеј.jpg

vartolomej-papa.jpg
RAVENA
Posle izvesnih prekida, dijalog je nastavljen u Beogradu 2006, a zatim, u oktobru 2007. godine, u italijanskom gradu Raveni.
Tema je bila – vlast u crkvi Hristovoj, i uloga Rima i Carigrada kao prvih po časti u poretku Patrijaršija. Delegacija Ruske crkve, zbog pretenzija Carigrada da pravoslavnost autokefalnih Crkava bude definisana kao opštenje sa Vaseljenskom patrijaršijom, napustila je skup. U dokumentu iz Ravene se, po prvi put, pominje i mogućnost da papa u, zasad neostvarenoj, „ujedinjenoj Crkvi“ opet bude prvi. Kako prvi? Prvi među jednakima ili prvi kao „namesnik Hristov“? To tek treba da se vidi.
Susret u Raveni je prošao, ali se (bar neformalno), nastavio u Srbiji, u okviru pravoslavno-katoličke radne grupe „Sv. Irinej“. Šta se desilo u Srbiji, saznajemo iz „zajedničkog priopćenja za javnost“, objavljenog u listu Beogradske nadbiskupije „Blagovest“ (11/2007, novembar):
„Na poziv episkopa braničevskog Ignjatija, u Srbiji je od 31. oktobra do 4. novembra, održan četvrti susret pravoslavno-katoličke radne grupe „Sveti Irinej“. Teolozi su svoj zajednički rad započeli na Teološkom pravoslavanom fakultetu u Beogradu, a bili su nazočni beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i vladika bački Irinej Bulović. Nakon sednice, sudionici su se uputili u Veliku Planu, gdje je nastavljen zajednički rad. Tijekom svoga rada mogli su se pomoliti i duhovno okrijepiti u poznatom obližnjem manastiru Pokajnici. Zajednička pravoslavno-katolička grupa „Sveti Irinej“ utemeljena je 2004. godine u Padenbornu u Njemačkoj, gde je održan i prvi susret. Članovi ove grupe su 13 katoličkih teologa iz Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Austrije, Poljske i Sjedinjenih Država, kao i 13 pravoslavnih teologa iz Carigradskog patrijarhata, Antiohije, Moskve, Srbije, Rumunjske i Bugarske, zatim pravoslavnih Crkava iz Grčke, Poljske, Slovačke, Estonije i Sjedinjenih Država. Drugi je susret teologa održan novembra 2005. u samostanu Penteli u Atini, u Grčkoj, dok je treći decembra 2006. bio u benediktinskom samostanu Chevetogney u Belgiji. Tijekom četvrtoga radnog susreta, teolozi su se bavili temom „Nauka i praksa o papinskom primatu u srednjem vijeku“! To je bio nastavak rada sa prošle sjednice u Chevetogneu. Teolozi su proučavali pitanje papinskog primata u povezanosti s gregorijanskom reformom kalendara i koncilom ujedinjenja u Lionu 1274. i Ferari/Firenci 1438/39. Iznijeli su motrišta zapadnih i istočnih teologa na to vrijeme. Utvrđeno je da je za razumijevanje papinskog primata u srednjem vijeku nužno staviti ga u povijesni kontekst onoga vremena, ali također vidjeti i posljedice tog čina. Na koncu su susreta sudionici nazočili pravoslavnoj liturgiji te misi u katoličkoj crkvi Krista Kralja u Beogradu. U ime svih sudionika se za gostoprimstvo vladiki braničevskom Ignjatiju zahvalio dr Gerhard Feige, biskup iz Magdeburga iz Njemačke, a izrazio je i svoju zahvalnost za financijsku pomoć u organiziranju susreta njemačkoj dobrotvornoj organizaciji „Renovabis“ i „Zakladi Konrad Adenauer“. Sljedeći će se susret teologa pravoslavno-katoličke radne grupe „Sv. Irinej“ održati novembra 2008. u Beču.“

REAKCIJA NA RAVENU
Odmah posle skupa u Raveni, grupa srpskih intelektualaca (među kojima su bili i Žarko Komanin, Vojislav Lubarda, Predrag R. Dragić Kijuk, Miodrag Đurić, Miloš Kovačević, Tiodor Rosić, Ljubomir Protić, Duško M. Petrović, Vera Bojić, Ljubica Miletić i Angelina Marković), potpisuje apel „Ravenska konkvista“, koji glasi:
„U italijanskom gradu Raveni, predstavnici rimokatoličke crkve (na čelu sa kardinalom Valterom Kasperom) i prisutne delegacije pravoslavnih crkava (predvodio ih mitropolit Jovan Zizjulas) – potpisali su 27. oktobra 2007. dokument o načinu ujedinjavanja ove dve hrišćanske crkve.
Dokumenat od 46 tačaka je donet s ciljem prevazilaženja raskola od 1054. (Velika šizma – tj. izdvajanje rimokatolika iz izvornohrišćanske zajednice) odnosno neslaganja oko poretka prvenstva. Dokumentom se utvrđuje da „Rim kao Crkva zauzima prvo mesto u poretku“ (prvo sedište) univerzalne hrišćanske crkve, a da papi „pripada mesto primata na svim nivoima“, odnosno mesto „prvog (protos) među patrijarsima“.
Takva odluka Međunarodne komisije za teološki dijalog između rimokatolika i pravoslavaca, ne samo da unosi zabunu među pravoslavne Srbe (jer papa kao „biskup Rima“ nije sazivao ni jedan od sedam Vaseljenskih sabora koji su obavezujući za pravoslavne) već i odbojnost spram nametnute sabornosti s obzirom na istoriju papske crkve od 1054. do danas.
Insistiranje na primatu rimokatoličke crkve i pape kao njenog prvosveštenika ne samo da ne uzima u obzir crkvenu tradiciju Antiohijske, Aleksandrijske, Jerusalimske i Vaseljenske carigradske patrijaršije – već isključivo potvrđuje da se u ovom uslovljavanju temelja za ujedinjenje nalazi jedino želja da se dosegne nekontrolisana moć.
Na skupu u Raveni nisu bili predstavnici Bugarske pravoslavne crkve dok je delegacija Ruske pravoslavne crkve demonstrativno napustila sastanak Komisije za ujedinjenje što je učinila i 2006. u Beogradu.
Ravenski dokumenat nema snagu obavezujućeg crkvenopravnog dokumenta pošto će tek biti predstavljen na Saboru SPC maja 2008. to jest na Svetim arhijerejskim saborima pravoslavnih crkava. Ujedno to je i razlog da se o najnovijoj ekumenskoj farsi definitivno iskristališu stavovi pravoslavnih crkava, čiji su pojedini arhijereji zapali u tešku zabludu.
S obzirom na milenijumsku patobiografiju papske crkve, zatim njeno saučestvovanje u genocidu nad Srbima tri puta u 20. veku, te ideologiju rata kojim se uspostavlja mir tokom raspada Jugoslavije 1991-1995. i uporno prećutkivanje bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. kao i šiptarskog varvarstva posle 1999. na Kosovu i Metohiji – srpski intelektualci izražavaju svoje ogorčenje zbog ispolitizovanog i lakejskog ponašanja predstavnika SPC.
Potpisnici ovog APELA protiv „Ravenske Konkviste“ traže od svoje majke Crkve da se ogradi od prestupa delegacije u kojoj su bili vladika bački Irinej (Bulović) i vladika braničevski Ignjatije (Midić).

Najzad, otimanje za primat najbolje potvrđuje namere i prirodu papske crkve, koja je vekovima bila u službi antipravoslavne politike kao što je u svom izopačenju, još 1870, uzdigla za „najglavniji dogmat“ prenošenje temelja hrišćanstva „sa Bogočoveka na prolaznog čoveka“.

Za pravoslavni komonvelt prvi i večni arhijerej jeste i biće Gospod Isus Hristos i tom poretku srpski arhipastiri moraju da revnuju, kao i verujući narod kome služe. Odlučenje od tako uspostavljenog ustrojstva jedinstva pravoslavne Crkve i jedinstvenosti Crkve ravno je otpadanju od domaće Crkve.“
Uprkos ovom apelu, koji je naišao na veliki odjek u javnosti, pregovaranje se nastavilo.
Vladimir Dimitrijević (Печат)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Zato sam i trazio tvoje misljenje da uvidim gde gresim
Po izjavi rimokatolicke crkve patrijarh Pavle je bio za Ekumenizam

ONi hoce sto vidim iz tvog posta da postave papu na vrh kao sto je nekad bilo ali bez obzira na sv Petra i to sto je on na vrhu crkve kako je rekao Hristos
ta crkva se odvojila od Boga i postala sluga satane a papa sebe smatra Bogom kakva su samo zlodela cinili i sam si naveo u jednom postu
Bez obzira na sve ja se za Ekumenizam ne zalazem samo ako postoji ijedna manja promena u veri ili obredu ili obicaju
samo se setim reci svetog Save Srbi su Hristovi a ne papini i reci sv. Marka Bezite od papinaca kao od zmija
Ovde tvrdim da si upravu i da je ako je kako ti kazes ekumenizam jako losa stvar.


Pozdrav brate

Oni hoce da bude kao nekad do 1054. godine tad je takodje Rim imao prvenstvo i danas bi da ima a to je zbog sv apostola Petra koji je kako je rekao Hristos temelj njegove crkve

ali dali Hristova crkva moze biti crkva koja je unela sulude ideje celibat i druge stvari?
dali Hristova crkva moze biti crkva ciji su svestenici silovali decake i devojcice monahinje i zatim rodjenu decu zivu zakopavali?
Slali krstase na silu da uniste i obogate se dali je to Hristovo ucenje?
I jos mnoga druga zla??
Nemoze to ne da je protiv Bozijeg ucenja vec je djavolje maslo!!!
JA sam rekao za sta se zalazem a ovo nije ta stvar pogotovo prihvatanje pape
mnogi su jos u zabludi i neznaju pravo lice ovog pokreta

Pozdrav brate i hvala ti sto si mi rekao svoje misljenje o Ekumenizmu da bih mogao da ga usvojim
 
Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ekumenizam uvodi obavezni nedeljni zakon, ali neki uvek idu okolo ne zeleci da priznaju realnost koja se danas desava unutar Ekumenskog saveza, a Ekumenski pecat ujedinjenja ce upravo biti nedeljni zakon oko koga ce se svi sloziti, i onaj koji prihvati ovaj nedeljni zakon u stvari prihvata autoritet Antihrista, jer zig Antihrista je nedeljni zakon..
 
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Postovanje Moderatoru

Juce sam postavio ovo pismo na temu Ekumenizam, i jutros ga nisam pronasao tamo gde sam ga postirao.

Voleo bih da znam zasto ste izbrisali ovo pismo?

Unapred hvala

Otac Filotej Zervakos je napisao jedno otvoreno pismo patrijarhu Atinagori u kome mu svetootac(ki oštro daje pouku o smirenju i poruc(uje: "Ako zaista voliš papu, idi i kaži mu celu istinu: - Dragi papa, pošto te volim rec'i c'u ti nepobitnu istinu. Slušaj ako imaš uši da c(uješ. Ti si prvi u gordosti, a ja sam odmah za tobom. Ti, zbog toga što kažeš da si nepogrešiv, a ja zato što me zovu Najsvetijim. Obojica smo lažovi, zato što ni ti nisi nepogrešivv ni ja nisam najsvetiji. A, ako nas ljudi, u nameri da nam laskaju, zovu nepogrešivim i najsvetijim, kažimo im istinu. Mi nismo ono što mislite. Mi smo grešnici. Kažite im ono što je Bogoc(ovek, Gospod naš Isus Hristos rekao bogatom mladic'u: "što me zoveš dobrim. Niko nije dobar osim jednoga Boga." (Mk. 10,18)..." Patrijarh je ljutito vratio pismo o. Filoteju ne zadržavši ga kod sebe kako ne bi ostalo u patrijaršijskim arhivama. Atina 1979. godine.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Postovanje ModeratoruJuce sam postavio ovo pismo na temu Ekumenizam, i jutros ga nisam pronasao tamo gde sam ga postirao.Voleo bih da znam zasto ste izbrisali ovo pismo?Unapred hvalaOtac Filotej Zervakos je napisao jedno otvoreno pismo patrijarhu Atinagori u kome mu svetootac(ki oštro daje pouku o smirenju i poruc(uje: "Ako zaista voliš papu, idi i kaži mu celu istinu: - Dragi papa, pošto te volim rec'i c'u ti nepobitnu istinu. Slušaj ako imaš uši da c(uješ. Ti si prvi u gordosti, a ja sam odmah za tobom. Ti, zbog toga što kažeš da si nepogrešiv, a ja zato što me zovu Najsvetijim. Obojica smo lažovi, zato što ni ti nisi nepogrešivv ni ja nisam najsvetiji. A, ako nas ljudi, u nameri da nam laskaju, zovu nepogrešivim i najsvetijim, kažimo im istinu. Mi nismo ono što mislite. Mi smo grešnici. Kažite im ono što je Bogoc(ovek, Gospod naš Isus Hristos rekao bogatom mladic'u: "što me zoveš dobrim. Niko nije dobar osim jednoga Boga." (Mk. 10,18)..." Patrijarh je ljutito vratio pismo o. Filoteju ne zadržavši ga kod sebe kako ne bi ostalo u patrijaršijskim arhivama. Atina 1979. godine.
Uh brate Miko, izgleda da svi imaju taj problem, ovih dana. Mnogo je lepih i poučnih postova, kao i ovaj tvoj, otišlo u nepovrat. Zato se i mnogi plaše da nastave postirati. Šta ćeš. Ta tehnika kolko je dobra zna vrlo često i da zada glavobolje ljudima. Pozdrav brate.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Uh brate Miko, izgleda da svi imaju taj problem, ovih dana. Mnogo je lepih i poučnih postova, kao i ovaj tvoj, otišlo u nepovrat. Zato se i mnogi plaše da nastave postirati. Šta ćeš. Ta tehnika kolko je dobra zna vrlo često i da zada glavobolje ljudima. Pozdrav brate.
Nema razloga da ponovo dođe do brisanja postova. Forum se stabilizovao i možete normalno pisati, bez bojazni da će postovi opet "nestati":dtyste:
 
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Pitanje za bracu pravoslavce.

Upravo sda citam knjigu, "Ekumenizam i verem apostasije" koja je bogata raznim informacijama o ekumenizmu.

Prvo, da li neko zan ko je autor te knjige? (Nasao sam je an Svetosavlju) Knjiga je odlicna ja bih je svakome preporucio.


U knjizi se spominu i mnogi kanono Sv. apostola i zakljucvci sabora u kojima je jasno izraceno;
da hriscanin pravoslavac ne sme posecivati tudje bogomolje, ne sme se moliti sa nepravoslavnima, ne sma pomagati jeres ni u kom slucaju, ne sme citati jereticke knjige, osnivati brak sa jeretikom itd.

Prestup svih tih kanona i pravila povlaci rascinjenje klerika i iskljucenje vernoga.

Pitaje: S obzirom na danasnje ekumenske tendencije stvaranja jedne svetke religije i drzave, svi navedeni kanoni se otvoreno kaze i ne postoju.

Da li iko medju pravoslavnima (Osim uzvisenog vladike Artemije i nekolicinom njegovih pristal) ica, jos uvek drzi imalo do tih kanona?

Dobija se utisak da vecina episkopa, svestenika i vernika, javno i bez ikakvog ustezanja, ai bez ikakvih sankcija ili posledica prestupaju te kanone.

Moze li neko ko posnaje problem da nam objasni ovaj fenomen.

Ako pravoslavlje nastavi u ovom pravcu, sta ce biti od njegovgog ucenja i dogmi? Sta ce biti sa Crkvom?
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Канони нису догмати тј. нису непромењиви.
Има онај 72. канон ВВ да се разведе онај брак који није склопљен са дозволом оца или господара ако су робови у питању, као и онај да ако верник не дође 3 недеље у цркву да се одлучи, Исто и за онога ко игра на свадби, приређује гозбу, иде на коњске трке , позориште.....
Пусти Артемија, у његовом случају је гордост и непослушност пресудила.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
То што владике раде за своје џипове и виле, не значи да ће православље пропасти, докле год има верних људи апостолској цркви, а она је једина она Црква. Као што Господ рече:

3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.
4. Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате.

5. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим.

6. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама,

7. И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!

8. А ви се не зовите Рави; јер је у вас један Рави Христос, а ви сте сви браћа.

9. И оцем не зовите никога на земљи; јер је у вас један Отац који је на небесима.

10. Нити се зовите Учитељи; јер је у вас један учитељ Христос.

А у наставку имамо једну веома добру поруку за оне који опадају, само да своје одбране, уместо да се сукобе са злом. Крију се у неким новим учењима и дозвољавају да их неко "обрађује", а сами су свесни да морају да се суоче са проблемима у својој кући (балваном у своме оку). Међутим, радије присвајају многе групе људи који су под директним руковотством неких центара из нама (доказано) непријатељских "звери", које су чак библијски јасно описане као они који говоре као аждаја. Чак постоје документа да су под управом и обавештајних служби, али то када се сведе лично на појединца, изгледа овако: свако мисли да је савршен и безгрешан, потпуно исто сматра и за своју групу којој припада. Просто не жели да види "своје" мане. Ја сам видео, као и многи други православци, али смо први скочили у одбрану православља тако што смо нападали лоша учења и паганске традиције. Нико никога не тера да то усваја, све је на појединцу.

...нећу цитирати, свако може да прочита сам који текст иде даље...
 
Natrag
Top