Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
OBAVESTENJE!

Po svemu sudeci Slape je oslepio i bilo bi dobro da se za njega svi molimo Bogu da progleda, ali posto je on i farisej, niposto nemojte da se molite u Subotu, jer ce kao i njegova braca fariseji i nad nama izreci prokletstvo..


Slape:
Nitko nije ukinuo subotu koja je Židovima zapovjeđena. Subota jedino nije kršćanima zapovjeđena.

Slape, da li ti time tvrdis da je Nadboiskup GASPAR del FOSSO lagao kada je izjavio:


Nadbiskup Gaspar del Foso, nadbiskupo grada Redjija na tridentinskom sabor 18. I 1562. izjavio je:
“SUBOTA NAJISTAKNUTIJI DAN U ZAKONU, PROMENJEN JE U NEDELJU;. OVAJ I SLICNI PROPISI NISU UKINUTI HRISTOVOM IZJAVOM, jer sma kaze da nije dosao da promeni zakon, vec da ga ispuni, NEGO SU PROMENJENE VLASVCU CRKVE.”
Prorocka vera nasih otaca, sv I str. 478.

“BIBLIJA GOVORI: SECAJ SE DANA SUBOTNOG, DA GA SVETKUJES. Katolicka crkva kaze: NE...JA SAM UKINULA SUBOTNI DAN I ZAPOVEDAM VAM DA SVETKUJETE PRVI DAN SEDMICE. I GLE, SAV CIVILIZOVANI SVET KLANJA SE
U ODANOJ POSLUSNOSTI, NAREDBI KATOLICKE CRKVE,”

American Santinel, (katolicka publikacija) p. 173, Kansas City, Missuri

Slape ovo nikako ne moze da vidi. Izgleda da to nije ni primetio da je ovde postirano. Zasto?

Slape, reci sada pred svima, da li je Nadbiskup rekao istinu ili nije?

Zao mi je Slape, ali mnogo je plitka i providna ta tvoja pacija teologija
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Main menu

header3.jpg

Subota među puritancima i baptistima



Kenneth A. Strand

Subota u Engleskoj

Iz redova engleskog puritanizma pojavilo se nekoliko grupa, uključujući i one koje su vjerovale u krštavanje odraslih. Ovi su baptisti u većini slučajeva također bili revni svetkovatelji nedjelje. Međutim, među njima je bilo i nekih poznatih zastupnika svetkovanja subote. U proučavanju razloga za uzimanje nedjelje kao subote, oni su učinili sljedeći logični korak: prihvatili su upravo onaj dan koji je Biblija proglasila subotom.

John Traske (umro oko 1636.) i Theophilus Brabourne (umro oko 1661.) bili su među prvim snažnim zagovornicima subote kao pravog dana za svetkovanje. Nigdje u Svetom pismu nisu mogli naići na “teoriju prijelaza”. No našli su da je dan bogoslužja za Krista i Njegove apostole bio subota. Počevši s jednom publikacijom 1628., Brabourne je tijekom tri desetljeća izdao ne manje od četiri veća djela o suboti.

Subota u Novom svijetu

Baptisti sedmoga dana bili su prvi kršćani svetkovatelji subote u Novom svijetu, pri čemu je najranije dokumentirano svetkovanje subote bilo ono Stephena Mumforda koji je 1664. Iz Engleske emigrirao u Newport, Rhode Island. Tu se pridružio baptističkoj zajednici i utjecao na neke od njezinih članova da prihvate biblijsku subotu; time je izazvao ozbiljan sukob. Na kraju je navukao osudu ove zajednice na sebe i svoje obraćenike. U prosincu 1671. godine, zajedno sa šest ili sedam drugih, odvojio se od Baptističke crkve u Newportu i osnovao prvu zajednicu Baptista sedmog dana na američkom tlu. Ovi su svetkovatelji subote izabrali Williama Hiscoxa, jednog od Mumfordovih obraćenika, kao svog prvog pastora. Ubrzo su se Baptisti sedmog dana proširili u druge dijelove Nove Engleske i čak dalje na zapad.

Baptisti sedmog dana bili su revni branitelji subote; izdavali su i dijelili literaturu koja je obrađivala ovaj predmet. Porastom broja vjernika i broja zajednica u Americi, ova se grupa svetkovatelja subote organizirala u savez zajednica tijekom prvih godina devetnaestog stoljeća.

Godine 1818. službeno su usvojili ime “Baptisti sedmog dana”. Njihov Missionari Magazine i Protestant Sentinel počeli su izlaziti 1821., odnosno 1830; nadomjestio ih je 1844. časopis The Sabbath Recorder. Jedan od glavnih ciljeva ovih časopisa bilo je promicanje materijala o suboti.

Godine 1835. osnovano je društvo za izdavanje traktata (od 1844. je nosilo ime American Sabbath Tract Society), a do 1850. izdalo je sedamnaest traktata i šest knjiga o suboti, uključujući i reprint djela Georgea Carlowa Truth Defended, iz 1724.

Početkom devetnaestog stoljeća je argentinski patriot Ramos Mexia (1773.–1825.) proučavao Bibliju i osvjedočio se o važenju subote. Na njegovoj farmi južno od Buenos Airesa subotom bi prestao svaki rad.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Subota među puritancima i baptistima

Subota u Engleskoj

Subota u Novom svijetu

Ostade Marko bez argumenata. Biblija mu u njegovim tezama ne pomaže, pa mora posegnuti za "puritancima i baptistima subotarima". Marko, briga mene i za puritance i za baptiste "subotare", nađi ti nama samo jedno mjesto u Svetom Pismu gdje su apostoli subotom okupljeni s kršćanima. Uostalom, vi adventisti kažete da ne priznate tradicije nego samo Sveto Pismo, pa mi nađi okupljene apostole s kršćanima u subotu. ,
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Izvinjavam se što vas prekidam...samo da priložim neke svoje konstatacije. Ako neko prati ova tema je već mesecima No1
na top listi. Razlog za to je što su pojedini zaista to shvatili kao rat između subote i nedelje. Međutim to nije njihova ideja već je samo sprovode a prvi koji su spomenuli rat između subote i nedelje su rani adventisti koji su imali u to vreme sužen pogled na svet da ne kažem ograničen. Na žalost tu ideju i dalje neki sprovode u delo da ne bi načisto isčilele i nestala u zaboravu. Garantujem vam nestaće kad tad zato što je laž. Bakćete se oko totalno nebitnih stvari koje ni na koji način čoveka ne približavaju Bogu jer to nije ni subota ni nedelja već kolektivna svest koja treba da nas ujedini. Ponoviću još jednom stih koji dobro znate ali ga namerno zanemarujete a nastao je u delu biblije koji razjašnjava sve do tada zapisano Kološani 2. 16-17.
Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće ili za kakav praznik,ili za mladine ili za subote koje je sve bilo samo senka onoga što treba da dođe i telo je Hristovo.

Eto tako a sad možete da nastaviti sa vašim ratom ja ću samo da vas posmatram.


Subota vs Nedelja




 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Peko, Čoveka Bogu približava iskrena težnja da se potpuno preda njemu i bude očišćen od greha silom Svetoga Duha koji u čoveku čini promenu kroz poslušnost Božjoj volji zapisanoj u njegovim zapovestima.

Čovek nikada neće postići savršenstvo karaktera, osim poslušnošću Božjim zapovestima i stalnim podčinjavanjem svoje volje Svetom Duhu i gledanjem u Isusa, čime se izgrađuje čovekov karakter i spremnost za ulazak u carstvo Božje.

Propustio si da pročitaš moj odgovor koji sam više puta priložio u vezi teksta u Kološanima 2 poglavlja.

Kološanima 2 poglavlje upućuje na starozavetnu tipologiju ili simboliku starozavetnih elemenata koji su nasli ispunjenje u novom zavetu.

U tekstu u 2 poglavlju Kološanima poslanice, kao i u nekim drugim tekstovima se upravo koristi taj izraz "SEN" - Tipos, koji u kontekstu biblije predstavlja starozavetni obredni sistem koji je bio predslika ili simbol Hristove žrtve na krstu.

Tu se nikako ne radit o Suboti i moralnom zakonu 10 zapovesti, jer one nemaju tipoloske elemente koji ukazuju na Hristovu žrtvu, već su to bili jestive i naljevne zrtve koje apostol Pavle naziva JELA I PICA.

Sam Jovan krstitelj je razumeo ovu starozavetnu tipologiju i videvši Isusa u njemu prepoznao ispunjenje tog starozavetnog obrednog sistema rekavši: "GLE JAGNJE BOŽJE KOJE UZE NA SE GREHE SVETA"

Dakle, tekst u Kološanima govori o ZRTVAMA PALJENICAMA, koje su se prinosile za kakav praznik za mladine ili za subote, a koje su bile simbol Hristovog tela, odnosno njegove žrtve na krstu kao jagnje Božje.

JELA I PIĆA - JESTIVE I NALJEVNE ZRTVE SIMBOL HRISTOVOG TELA:


"Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; Koje je sve bilo sen ( PREDSLIKA - SIMBOL ) od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kolosanimaa 2. 16 ).

ZAKON O PRINOŠENJU ŽRTAVA PALJENICA - PREDSLIKA HRISTOVE ŽRTVE, UKINUT OD SAMOG HRISTA NJEGOVOM LIČNOM ŽRTVOM:

"Jer zakon imajući sen ( PREDSLIKU - SIMBOL ) dobara koja će doći ( HRISTOVE ZRTVE NA KRSTU ), a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ( JELA I PICA ) ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio. Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože.
Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom. I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu" ( Jevrejima poglavlje 10 )

Dakle, ova dva usko povezana teksta jasno govore koji zakon je Isus svojim dolaskom uklonio, koji je bio simbol NJEGOVE žrtve koju je prineo na krstu, da je to obredni zakon o prinošenju žrtava.

Toliko o tome.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
U tekstu u 2 poglavlju Kološanima poslanice, kao i u nekim drugim tekstovima se upravo koristi taj izraz "SEN" - Tipos, koji u kontekstu biblije predstavlja starozavetni obredni sistem koji je bio predslika ili simbol Hristove žrtve na krstu.

I tamo sveti Pavao jasno kaže da je subota sjena, jednako kao mlađaci i godišnji blagdani i razne odredbe o čistoj i nečistoj hrani.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Izvinjavam se što vas prekidam...samo da priložim neke svoje konstatacije. Ako neko prati ova tema je već mesecima No1
na top listi. Razlog za to je što su pojedini zaista to shvatili kao rat između subote i nedelje. Međutim to nije njihova ideja već je samo sprovode a prvi koji su spomenuli rat između subote i nedelje su rani adventisti koji su imali u to vreme sužen pogled na svet da ne kažem ograničen.

Postovanje prijatelju Peko,

Samo da popravim tvoje dezinformacije.
Problem Subote i nedelje ne postoji od pojave adventista, kao sto ti kazes, nego postoji oduvek, jer je nedelja oduvek bila monogobozacki praznik a Subota od stvaranja Dan Gospodnji. Prema tome adventisti nisu "prvi" koji su lansirali tu ideju.
Eno gore sam prilozio komentar koji jasno dokazuje da su je Baptisti sedmog dana praznovali pre adventista.
Takodje izneo sam desetine podataka da su je hriscani svetkovali kroz sve vekove od Hrista do danas.
Tako, Peko, zao mi je ali tvrdnja ti je netacna.

-----------------
Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće ili za kakav praznik,ili za mladine ili za subote koje je sve bilo samo senka onoga što treba da dođe i telo je Hristovo.

Takodje ovaj tekst koji si naveo ne dokazuje nikakvo ukidanje subote, nego govori o ukidanju starozavetnih obreda, a steta je sto ti to jos nisi razumeo.

Drogo, Taj isti Pavle, koji je to napisao, praznovao je subotu sve do smrti, a to su cinili i svi Hristovi apostoli. Prvi koji je lansirao ideju o praznovanju Subote, bio je BOG, a ne covek. Prvu subotu Bog je praznoavao zajedno sa Adamom, jer je "Subota nacinjena za coveka".
Tako Subota se praznuje od stvaranja sve do danas, i to nije nikakava adventisticka ideja.

[/QUOTE]

Sve najbolje
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ostade Marko bez argumenata. Biblija mu u njegovim tezama ne pomaže, pa mora posegnuti za "puritancima i baptistima subotarima". Marko, briga mene i za puritance i za baptiste "subotare", nađi ti nama samo jedno mjesto u Svetom Pismu gdje su apostoli subotom okupljeni s kršćanima. Uostalom, vi adventisti kažete da ne priznate tradicije nego samo Sveto Pismo, pa mi nađi okupljene apostole s kršćanima u subotu. ,

Dobro jutro dobri prijatelju Stvarnoslape,
Ti si nam od najvece pomoci na ovoj temi. Da nije tebe odavno bismo ostali bez reci, jer ne bismo imali kome da odgovaramo na besmislena pitanja, zato tebe smaramo za velikog saradnika i pomocnika. Mnogo ti havala na tvojim komentarima.

Drugo, Marko nije ostapo bez biblijskih dokaza, nego vam ih je odavno u vise navrata izneo.

Trece, naveo sam istoriju baptista sedmog dana pa su i oni naveli biblijske razloga zasto praznuju subotu, a ti si i to prevideo. Savetovao bih te da promenis naocare.


Cetvrto, onda kada sam naveo tekst iz Dela apostolskih: "I SVAKI DAN BEJAHU JEDNAKO, JEDNODUSNO, U CRKVI." Dela 2,46. dokazao sam da su se prvi hriscani sastajali SVAKOGA DANA, u koje je svakako ukljucena i Subota, a ti nemas dokaza da u to sakupljanje nije bila ukljcena Subota.

Peto, nego znamo mi dobro sta je to sto tebe muci, to su mnogovrojni bviublijski i istorijski dokazi koje ti nisi u stanju da pobiujes, i to te kao rak nagriza.

Sesto, od tebe Slape, mesecima trazimo "ODREDBU" za koju si pred svima na forumu tvrdio da su je izdali apostoli, a na osnovu koje hriscsani treba da praznuju nedelju, i tu odredbu do danas nisi u stanju da nam je pokazes. Prema tome, tvoje price za nekoga mnogu biti zanimljive, ali mi samo ukazujeo dokazima da su neistinite.


Zelim ti sve najbolje i da do karaja ostanes tu sa nam

Da navedem smao nekoliko izjava batista sedmog dana:

Nnašli su da je dan bogoslužja za Krista i Njegove apostole bio subota.
Nigdje u Svetom pismu nisu mogli naići na “teoriju prijelaza”.

Baptisti sedmoga dana bili su prvi kršćani svetkovatelji subote u Novom svijetu.

Baptisti sedmog dana bili su revni branitelji subote; izdavali su i dijelili literaturu koja je obrađivala ovaj predmet. Porastom broja vjernika i broja zajednica u Americi, ova se grupa svetkovatelja subote organizirala u savez zajednica tijekom prvih godina devetnaestog stoljeća.

Početkom devetnaestog stoljeća je argentinski patriot Ramos Mexia (1773.–1825.) proučavao Bibliju i osvjedočio se o važenju subote. Na njegovoj farmi južno od Buenos Airesa subotom bi prestao svaki rad.

Do istog uverenja i zakljucka doci ce svaki iskreni iztrazivac Biblije


 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Problem Subote i nedelje ne postoji od pojave adventista, kao sto ti kazes, nego postoji oduvek, jer je nedelja oduvek bila monogobozacki praznik a Subota od stvaranja Dan Gospodnji.

Navedi povjesne reference za ovu svoju tvrdnju da je nedjelja bila mnogobožački praznik.

Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće ili za kakav praznik,ili za mladine ili za subote koje je sve bilo samo senka onoga što treba da dođe i telo je Hristovo.

Takodje ovaj tekst koji si naveo ne dokazuje nikakvo ukidanje subote, nego govori o ukidanju starozavetnih obreda, a steta je sto ti to jos nisi razumeo.

Kad bi zaista bila riječ samo o ukidanju starozavjetnih obreda, zašto bi onda sveti Pavao napisao da je subota sjena? Dakle, za Pavla je subota sjena potpuno isto kao što su to i mlađaci i godišnji blagdani.

Drogo, Taj isti Pavle, koji je to napisao, praznovao je subotu sve do smrti, a to su cinili i svi Hristovi apostoli.

Nađi u Svetom Pismu samo jedno mjesto gdje je Pavao, ili neki drugi apostol, okupljen s kršćanima u subotu. Marko, samo jedno mjesto.

Prvu subotu Bog je praznoavao zajedno sa Adamom, jer je "Subota nacinjena za coveka".
Tako Subota se praznuje od stvaranja sve do danas, i to nije nikakava adventisticka ideja.

Vidiš kako vam je proročica podvalila priču o Adamovu odmaranju subotom. Ako je Adam, po uzoru na Boga, šest dana radio pa sedmi dan počivao, onda se Božji i Adamov sedmi dan ne poklapaju. Adam je stvoren šestog dana, tako da je Adamov sedmi dan bio pet dana nakon Božjeg sedmog dana.

Cetvrto, onda kada sam naveo tekst iz Dela apostolskih: "I SVAKI DAN BEJAHU JEDNAKO, JEDNODUSNO, U CRKVI." Dela 2,46. dokazao sam da su se prvi hriscani sastajali SVAKOGA DANA, u koje je svakako ukljucena i Subota, a ti nemas dokaza da u to sakupljanje nije bila ukljcena Subota.

Je, uključena je i subota, jednako kao i ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak koji se nikada poimenično ne spominju kao dan Euharistije. Ali se zato nedjelja (prvi dan) izričito spominje kao dan kada su se kršćani okupili na Euharistiju.

Peto, nego znamo mi dobro sta je to sto tebe muci, to su mnogovrojni bviublijski i istorijski dokazi koje ti nisi u stanju da pobiujes, i to te kao rak nagriza.

Nađi samo jedno mjesto u Bibliji gdje su apostoli okupljeni s kršćanima u subotu.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape jer izjavio:

Ako je Adam, po uzoru na Boga, šest dana radio pa sedmi dan počivao, onda se Božji i Adamov sedmi dan ne poklapaju. Adam je stvoren šestog dana, tako da je Adamov sedmi dan bio pet dana nakon Božjeg sedmog dana.

Slape, izvini ali ovo ti je zaista besmislen zakljucak.

1. Subota nije Adamov dan, nego dan Gospodnji.

2. Subota se ne praznoje kao uspomena na Adama, nego uspomena na stvaranje.

3. U cetvrtoj Bozjoj zapovesti nije ni spomenuto ADAMOVO STVARANJE KOJE IMA IKAKVE VAZNOSTI ZA SVETKOVANJE SUBOTE, NEGO SUBOTA JE IUSPOMENA STVARANJA.

4. Prema tome Adam je svetkovao sedmi dan Gospodnji, koji nema nikakve veze s tim kada je Adam bio stvoren.

6. Slape, svetkujes li ti svake sedmice onaj dan u koji si rodjen?
Nadam se da si shvatio kako ti je besmislen taj tvoj zakljucak.


Slape, sta se desilo! Ponovo si zanemio!

Gde ti je ogovor koji mesecima ovde ponavljam:

DA LI JE NADBISKUP GASPAR DEL FOSO NA TRIDENTDSKOM SBORU, KAD JE IZJAVIO DA JE KATOLICKSA CRKVA ZAMENULA SUBOTU U NEDELJUY, REKAO ISTINU ILI NIJE? Ako je on izneo istinu, sto i pripada jednom nadbiskupu i mestu gde je to izjavio, onda si nas ti ovde varao i iznosio nestinu da hriscani nikad nisu ni imali Subotiu pa nisu ni imali sta da zamene. Ko je u pravu, ti ili nadbiskup?
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top