Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sto se tice tvog pitanja koje glasi: "sta je onda mislio kadaje izjavio: "ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA , OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM" - kako sad to dekalog odjednom ukinut???" u bibliji postoji dve vrste zakona - obredni, i moralni deset zapovesti.
Isus je jasno odvojio deset zapovesti od obrednog zakona, i upucivao na deset zapovesti kao merilo pravde, ne ukidajuci ga - vec nadogradjujuci njegove zahteve.

E moj Laodikeja.. Mislim da ti je sve jasno...

''A ovo ti priznajem: Ja služim Bogu otaca svojih po nauci, koju oni nazivaju sektom. Ja vjerujem sve, što je pisano u zakonu i u prorocima.''

"I poče od Mojsija te, sledeći sve proroke, protumači im što se na Njega odnosilo u svim Pismima... Zatim im reče: Ovo je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama. Trebalo je da se ispuni sve što je o meni pisano u Mojsijevom zakonu, u Prorocima i Psalmima." (Luka 24,27.44)

"ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA , OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM"

Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ISPUNITI.
Zaista, kažem vam.. nece proci nebo i zemlja, dok se sve ne IZVRSI.

OVDE ISUS ISPUNJAVA PROROCANSTVA A NE ZAKON!

*Jevreji su Pismo delili na Zakon, Proroke i Psalme, i danas tako dele..
Isus tamo govori o Bibliji a ne o dekalogu, i ti ne mozes nista protiv toga.
Kako je tuzno kad te vodi ''organizacija'' a ne Hristos...

Ako nije neophodno, kako kažete, ostavite Adventistima Sedmog dana da objavljuju svim ljudima Božja svečana upozorenja trojice anđela iz Otkrivenja.

Sta da im ostavimo da objavljuju neistinu?
Izvoli brate, siri ti neistinu i zivi u neistini, slusaj one koji ti golicaju usi..
Ja sam srecan sto sluzim mom Hristu i ne robujem ''organizacijama'', znam ko me vodi..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Jevrejima poslanice 4 poglavlja, predstavlja jedan od najvećih dokaza u prilog važnosti postovanja Subote u novom zavetu.

Не знам стварно какав то ум види то, али ко прочита може и сам да закључи.

Naime, u Jevrejima poslanici 4 poglavlju - apostol Pavle koristi 2 izraza za reč "POČINAK"

Na prvom mestu to je Grčki izraz "Katapausis" ( Grcki: κατάπαυσις ).

Ovaj izraz se spominje u stihovima 1, 3, 5, 10, 11, Jevrejima poslanice 4 poglavlja.

Na drugom mestu to je Jevrejski izraz "Sabbatismos"

Ovaj izraz se spominje u 9 stihu istog poglavlja, i odnosi se na Subotnji počinak ili svetkovanje Subote.

U nastavku je priložen ceo tekst 4 poglavlja Jevrejima poslanice sa naznačenim izrzima pocinak, i to na Grčkom ( katapausis ) i Jevrejskom (Sabbatismos ).

Управо зато говоримо о покоју и починку, али никако о суботњем - једном недељно. То што ти пишеш је грубо и безобразно извртање значења Сабата. Просто невероватно да неко може да прихвати то извртање Писма. Сваки преводилац и теолог никада није то видео, само суботари то виде. Невероватно!

Имамо пример да је Сабат (починак) трајао годину дана, седамдесет година...до доласка Христа. Остављено је почивање и даље (право почивање) верном народу, али не једном седмично. Зато Христос и не уводи у покој ("Katapausis" / Grcki: κατάπαυσις ) суботаре, већ говори о ДРУГОМ ДАНУ. Узалуд муљаш. А ко улази у покој, он стварно почива (због своје вере) - у Сабату је.

4. А седма година нека буде субота за одмор земљи, субота Господња; немој сејати у пољу свом ни резати виноград свој. (3. Мојсијева 25)

Значење починка (Сабата) није било јасно ни фарисејима. Они суботе држаше, али никако не схваташе о чему се ту ради и шта Христос говори. Тако и ви не разумете. Чак кажеш да је Јеврејима 4. најбољи доказ. Господ говори о другом дану, не о суботи, а то је исто субота. И такав ум не остаје збуњен? Зато ја и пишем да неко други не би насео на ваше приче фарисејске, а апостоли су нас веома подробно упозорили на фарисејску јерес и извртање Писма. На сулудо трабуњање о закону и саблажњавање. Сам Господ нас је упозорио на вас:

6.А Исус рече им: Чувајте се квасца фарисејског и садукејског.
12. Тада разумеше да не рече квасца хлебног да се чувају, него науке фарисејске и садукејске.

7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.

Ово је довољно сваком да одступи од фарисејства. Ко неће, писаће и говориће исто као Драган (Лаодикеја). И њега су тако научили, посадили квасац фарисејски...

!!!!!!!!!!!!!

Za razliku od toga, izraz "Sabbatismos" označava ulazak u Subotni mir svake sedmice, koji je preduslov da bi vernik ušao u pokoj ili "Katapausis"

Да ли ти у својој заслепљености видиш да говориш супротно од апостола Павла? Вероватно не. Апостол Павле говори да је предуслов правог починка (Сабата) улазак у покој (мир Божији). А предуслов покоја вера.
Све супротно од твоје науке.

Е, зато су фарисеји дохватили камење да убију Христа. Сада када гледам или читам јеванђеље могу да знам какви су то људи и колико су заслепљени. Зато Господ рече да ће умрети у својим гресима јер тврде да виде, а толико су заслепљени да боље од њих види слеп човек који ушавши у благослов прогледа и очима и духом.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, uzalud ja pisah sve ono predhodno.

Zasto onda Isus kazev da mi kao i on ne kvarimo ni jednu od tih najmanjih zapovesti iz zakona, vec da ih tvorimo i da ucimo druge da ih tvore?

Evo ponovo:

-----------------------------------------------

Naravno, starozavetna tipologija mora da se ispuni, ali to je minimalno dogadjaja, jer se uglavnom sve ispunilo u Hristovom zivotu i do pedesetnice, izuzimajuci odredjena prorocanstva.

Ipak se tu radi o deset zapovesti kao zakonu koji nije dosao da ukine, jer on kaze "ko pokvari i jednu od tih zapovesti iz zakona i nauci ljude da tako cine - on ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a koizvrsi i nauci - on ce se veliki nazvati u carstvu nebeskom"

Ti kazes da on tu govori o zapovestima koje je izgovorio na gori, i ako tekst jasno kaze da se tu taj deo teksta nadovezuje na predhodni, a nije van njegovog konteksta.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон ( deset zapovesti ) или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона ( deset zapovesti ) док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести ( od deset zapovesti ) и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи,тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Zapazi ovde jednu kljucnu stvar, da Isus u obadva slucaja pominje izraz "POKVARITI"

U prvom slucaju on kaze "Не мислите да сам ја дошао да покварим закон..нијесам дошао да покварим"

U nastavku on kaze: "Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести, и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме;"

Dakle, radi se o istom, Hristos gocori o deset zapovesti koje nije dosao da pokvari, vec da odrzi i iskustveno zivi po njemu, ali zapoveda da to ne cine ni drugi - da ga ne kvare i da ne uce druge da ga kvare, vec da ga izvrsavaju ili ispunjavaju prakticno po primeru Isusa Hrista koji je odrzao svaku zapovest.

---------------------------------------------

Mire, ja bih pre rekao za tebe, kako je tuzno kada nekome pripisujes nesto sto nije istina, da mene naodno vodi organizacija a ne Hristos.

Mene ne vodi organizacija vec zivi Bog i njegov Duh sveti.
Ja imam zajednicu sa Bogom, imam rec Bozju u koju me je on osvedocio, i imam Bozansko vodstvo svakodnevno, i sada dok ovo pisem on mi svedoci da je to tako.

Za tebe ne znam koju nauku iznosis, ali ona nije Bozja, vec ocigledno proizvod tvojih misljenja.

Nije bitno, jer svako ce biti osvedocen u istinu i biti pozvan da je prihvati.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон ( deset zapovesti ) или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.

Није тачно! Христ говори о целом закону, не само о Декалогу. Срам те било што овако вараш. То је као да си рекао да је испунио само два-три пророчанства, а не сва. Он испуни све, јер Он је Онај о коме се пише у Старом завету. Онај који ходи по водама, Oнај који командује ветровима и Универзумом. Све је кроз Њега и за Њега створено.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako govori o celom starom zavetu, onda po vama on zapoveda da drzimo ceo zakon - da se obrezujemo, prinosimo zrtve, praznujemo starozavetne praznike, itd itd, jer kaze: "ko pokvari i jednu od tih zapovesti iz zakona i nauci ljude da tako cine - on ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a koizvrsi i nauci - on ce se veliki nazvati u carstvu nebeskom"

To je neozbiljno ucenje i nema veze sa biblijom.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Све је Господ испунио из Старог завета, а такви као ти Га прозваше богохулником и кршитељом закона. Зато с нама Бог учини Нови завет кроз Њега, јединог савршеног пред целим законом. Могао би мало основе да обновиш, ово пискарање и понављање текстова показује последице.

Нико не каже да ми треба да се обрезујемо, суботаримо, итд., већ да је Господ био савршен и да је испунио све. Читај пажљивије. А о чему Господ говори свако може да прочита сам, не треба ти да препричаваш (онако како није). Чак спомиње:

38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.
43. Чули сте да је казано: Љуби ближњег свог, и мрзи на непријатеља свог.

То дефинитивно није у Декалогу. Зато не тумачи нешто што очигледно не знаш, или се правиш. Па онда извлачиш из контекста ти, да се не види о којим заповестима све Господ говори. Да није само десет, већ цео закон. Да онај који криво учи људе и најмању заповест из целог Мојсијевог закона, себи ставља омчу око врата.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Novi zavet je upisivanje deset zapovesti u srce i misli, i njegovo prakticno ispunjavanje u coveku, tako pise u bibliji. a ucenje koje vi propovedate je potpuni promasaj.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, uzalud ja pisah sve ono predhodno.

Pa stvarno pises uzalud jel na pitanja ne odgovaras, kako logicka , tako i citate iz biblije.. Vec me preusmeravas na jedan te isti odgovor koji ponavljas vec po stoti put..

Zasto onda Isus kazev da mi kao i on ne kvarimo ni jednu od tih najmanjih zapovesti iz zakona, vec da ih tvorimo i da ucimo druge da ih tvore?

ZATO STO ON "NAJMANJIM ZAPOVESTIMA" NAZIVA "SVOJE ZAPOVESTI" KOJE JE UPRAVO IZREKAO NA GORI!

One su "najmanje" zato sto su njegove.
Isus svoje ucenike takodje naziva "najmanjim" zato sto su "njegovi", sto ti je i paralela i nacin njegovog izrazavanja - "a ko sablazni jednog od ovih "najmanjih" koji veruju, bolje bi mu bilo..."

Sta sad ti hoces reci da je Isus "najmanjim zapovestima" nazvao zakon iz dekaloga??? ZAR NIJE DEKALOG NAJVECI ZAKON?

Nije Isus tamo mislio da su zapovesti iz dekaloga "manje vazne" - pa da ih zato naziva "najmanjim"? Vec on iznosi nove zapovesti, i to naziva "najmanjim zapovestima".

Evo ponovo:

KAKO JE "ISPUNIO" DESET ZAPOVESTI???

A KAKO JE "ISPUNIO" PROROKE?

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона ( deset zapovesti ) док се све не изврши.

STA IZ ZAKONA(DESET ZAPOVESTI) TREBA DA SE "IZVRSI"???

Ima li ista tipolosko u dekalogu, da treba da se "ispuni" ili "izvrsi"???

Vidis u kolikoj si kontradikciji???

Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести ( od deset zapovesti ) и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи,тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Rekao sam da su "najmanje zapovesti" zapravo "Hristove zapovesti" , a ono gore ti je govorio za Toru i Proroke, da se na njemu ispunjavaju.

Zapazi ovde jednu kljucnu stvar, da Isus u obadva slucaja pominje izraz "POKVARITI"
U prvom slucaju on kaze "Не мислите да сам ја дошао да покварим закон..нијесам дошао да покварим"

U nastavku on kaze: "Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести, и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме;"

Ove dve reci nisu jedna do druge, i nemaju bas nikakvu korelaciju..

Dakle, radi se o istom, Hristos govori o deset zapovesti koje nije dosao da pokvari, vec da odrzi i iskustveno zivi po njemu, ali zapoveda da to ne cine ni drugi - da ga ne kvare i da ne uce druge da ga kvare, vec da ga izvrsavaju ili ispunjavaju prakticno po primeru Isusa Hrista koji je odrzao svaku zapovest.

Ako je tako kako pricas, onda dolazis u kontradikciju, jel on takodje dekalog naziva: "najmanjim zapovestima" , i takodje kaze da ce se "ispuniti" ili "izvrsiti" na njemu.

Sad ako smo toliko neposteni, mozemo reci da su se 10 zapovesti ispunile na Hristu, i da vise nisu ni potrebne.

Ali on ovde ne govori o dekalogu vec o kompletnoj Bibliji koja se ispunjava na njemu..

Mire, ja bih pre rekao za tebe: kako je tuzno kada nekome pripisujes nesto sto nije istina, da mene naodno vodi organizacija a ne Hristos.

Pa zar te ne vodi?
Napeo si se da odrzis dogmu, pa ces i tekst izvrnuti.. Jednom tumacis na jedan, drugi put na drugi nacin, lutas stalno, pokusavas nesto da isfilozofiras, samo da ispadne crkva u pravu. Al ti ne ide..

Za tebe ne znam koju nauku iznosis, ali ona nije Bozja, vec ocigledno proizvod tvojih misljenja.

Pogresno, mene vodi Bog, ja nisam vezan za crkve i dogme.. Iznosim Hristovu nauku..
Trazio sam od njega da mi sve otkrije, on to i radi..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Možete da vrtite u krug koliko hoćete...

Bog je dao 10 Božjih zapovesti svim ljudima.

IV Božja zapovest je integralni deo 10 Božjih zapovesti.

Natrag