Čiste se svedoci šverca droge iz Južne Amerike?

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Čiste se svedoci šverca droge iz Južne Amerike?




DEA ispituje povezanost grupe „Amerika“ sa kokainom zaplenjenim u Peruu i Atini.

Kriminalna grupa „Amerika“ dovodi se u vezu sa nedavnom zaplenom 20 kilograma kokaina u Atini, ali i tovara od nekoliko stotine kilograma u Peruu. U razračunavanju unutar grupe povodom policijskih akcija upravo se i traži motiv profesionalne likvidacije Milanka Vaskovića (50).

Vasković, iako nikada osuđivan, u policiji je evidentiran kao visoko pozicionirani član ove grupe, ubijen je u ponedeljak veče sa četiri hica ispaljena u glavu u ulici Grge Andrijanovića u naselju Krnjača u momentu dok je izlazio iz svog „mercedesa“, parkiranog ispred zgrade broj 34, u kojoj je stanovao. Ekipa kojoj je pripadao odavno je poznata po krijumčarenju narkotika iz Južne Amerike u Evropu, a dovođena je i u vezu sa brojnim likvidacijama u Srbiji i Crnoj Gori. Vođe Mileta Miljanić zvani Majk i Zoran Jakšić prošle godine su se vratile u Srbiju. Miljanić je već odležao pet godina u grčkom zatvoru zbog šverca 112 kilograma kokaina, dok je Jakšić hapšen u Nemačkoj zbog heroina i kokaina, a potom je pre dve godine izručen u Buenos Ajres, takođe zbog droge. Veruje se da je grupa, međutim, vrlo brzo obnovila svoje kontakte sa prekookeanskim kartelima i vratila se starom biznisu.

Tako američka DEA ispituje njihovu povezanost sa kokainom koji je pre mesec dana zaplenjen u jednoj luci u Peruu, ali i sa tovarom koji je 17. decembra otkriven u Atini. Tada su uhapšena dvojica Srba od 25 i 28 godina, sa lažnim pasošima na ime Petra Miloševića i Predraga Grujovića, čiji pravi identitet se i dalje ne saopštava zbog istrage. Njima su lisice stavljene u hotelu „Elektra“ u Atini prilikom primopredaje, a mladići su zapravo upali u klopku tajnih agenata.

Osim američke DEA, u akciji su učestvovale grčka i peruanska policija. Inspektori su se pretvarali i da su vlasnici i posada brodova koji će preneti kokain iz Perua do Grčke i zatim su je dostavili dvojici uhapšenih srpskih državljana. Iz službi koje su učestvovale u hapšenju tada je saopšteno da se traga za dvojicom vođa, takođe Srba, od kojih se jedan nalazi u Beogradu, a drugi u Buenos Ajresu.


Optužnica protiv Ikera

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Pljevljaka Ivana Pavlovića (35) zvanog Iker i Kotoranina Velimira Krivokapića (46), koji se terete da su organizovali šverc 1,2 tone kokaina iz Argentine i Brazila u Evropu, saznaje „Alo!“.

Optužnicom su obuhvaćeni i Radoš Zečević (27) iz Beograda, Branislav Čolević (20) i Radoje Radulović (31), obojica iz Podgorice. Prateći ovu grupu, srpski SBPOK je došao do informacija na osnovu kojih je na prekookeanskim brodovima u lukama u Španiji, Holandiji, Belgiji i Italiji zaplenjen kokain ulične vrednosti 150 miliona evra i uhapšeno 36 osoba. Hapšenje Pavlovića, Zečevića i Čolevića u julu prošle godine ubrzalo je podmetanje 400 grama eksploziva pod Ikerov „maserati“ u Beogradu. Krivokapić i Radulović uspeli su da izmaknu poterama. Kako je „Alo!“ već pisao, za prvim je početkom novembra raspisana Interpolova poternica i on je, zapravo, i uložio najveći deo novca u „biznis sa kokom“ sa Ikerom. Radulović je, s druge strane, već lociran na relaciji Podgorica-Budva.


Izvor: Alo
 
Natrag
Top