Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Bolovi u stopalu i grčevi u listovima

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od crvendac_011, 18.11.2009.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.916
  Zahvala:
  18.337
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Bolovi u stopalu i grčevi u listovima

  Dnevni avaz

  [​IMG]


  Često se ljudi žale na povremene bolove u stopalima i potkolenicama, učestale grčeve u listovima i ponekad vrlo jake bolove u potkolenicama. Neretko se bol pojavljuje u prednjem delu stopala i "seva" prema prstima.  Detaljnija analiza pokazuje "skraćenje" stražnje skupine mišića potkoljenice, proširen masni jastuk pete, bolno područje "petnog trna" i pritisak na nervni splet u prednjem dijelu stopala.

  Rijetko se svi ovi simptomi pojave odjednom, ali kod rješavanja onih koji su se pojavili i prepoznavanja promjena na stopalu, treba misliti i na tegobe koje se još nisu pojavile, ali će se to ubrzo dogoditi.

  Jaka bol

  Kod žena bolovi u stopalu obično počinju u njegovom prednjem dijelu. Nakon kraćeg hodanja pojavljuje se jaka bol u prednjem svodu stopala s učestalim sijevanjem prema prstima.

  Zašto se to dešava? Nošenje visokih potpetica dovodi do spuštanja prednjeg svoda stopala i proširenja glavica stopalnih kostiju, što sužava prostor nervima u prednjem dijelu stopala pa uz neuralgičnu bol često nastaju i bolni pritisci pod glavicama stopalnih kostiju.

  Zanemarivanje ovih promjena dovodi do neugodnosti, a kod osoba koje boluju od šećerne bolesti može dovesti i do stvaranja bolnih, teško izlječivih rana. Pa šta da se radi?

  Preporučuje se, prije svega, mijenjati visinu potpetica, kako bi se mišići potkoljenice i stopala "odmorili". Liječenje je konzervativno - uključenje u program fizikalne terapije (elektroterapija, sonoterapija, kineziterapija) kao i pravilan izbor ortopedskih uložaka.

  Mnoge osobe sa dijabetesom imaju problema sa stopalima, od promjene boje i temperature kože na stopalima, ili bola u nozi kod odmaranja ili u toku hodanja.

  S obzirom na to da su noge najkorišteniji dio tijela tokom dana, one su obično najzahvaćenije promjenama pa se na njima može javiti otok stopala ili skočnog zgloba, otvorena rana koja sporo zarasta, može urasti nokat velikog prsta noge, pojaviti se žulj na stopalu, naprslina kože, posebno oko pete.

  Svi navedeni problemi se mogu prevenirati ili minimizirati redukcijom rizika.
  Preporučuje se svakodnevna kontrola stopala kako bi se prevenirale ili smanjile promjene, te održavanje noktiju palčeva nogu kratkim i ravnim.

  Svakodnevna njega

  Pored pažljive dnevne provjere kože pacijent treba biti obučen za lagano čišćenje i tehnike banjanja nogu, te nanošenje pudera ili krema kako bi koža ostala suha i elastična i kako bi se spriječilo pucanje kože. Ove preventivne mjere mnogo je lakše izvesti nego liječiti pucanje kože.

  Svi bismo trebali, a dijabetičari naročito, odmarati noge i štititi kožu od rane pojave trauma. Ne preporučuje se duže sjedenje da ne bi došlo do otoka nogu. Hodati treba što više, to će poboljšati cirkulaciju, a time i snabdjevenost mišića i krvnih sudova nogu hranjivim materijama i kisikom. Sve će to rezultirati boljim zdravljem i kvalitetnijim životom.

  Izbor obuće

  Obuća treba biti udobna, bez ikakvog pritiska na pojedine dijelove stopala, a čarape ne smiju biti uske da ne bi stezale i usporavale cirkulaciju. U nekim se slučajevima preporučuje nošenje posebno napravljenih cipela ili uložaka što će pomoći u sprečavanju nastajanja nožnih trauma.   

Preporučite stranicu