Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nerko je spomenuo Lavboroa koji je pogresno verovao u Trojstvo pa je na osnovu toga zakljucio da je tada Crkva pogresno verovala. Nije Crkva nego Lavboro! U to vreme Cerkv nije imala nikakvo zvanicno ucenje ni o cemo pa ni o Trojhstvu.

Drugi je izjavio da se u spisima Elene Wajt nigde ne spominje Trojstvi. Pa ono kao rec ne spominje se ni u Bibliji!
Ali jednom skeptiku Trojstva Zan Zak Rouso je rekao: "Ako zelin naci Trojstvo idi na Jordan prilikom Htrisytovog krstenja tamo ces ga naci. Isus je rekao : "Idite i naucite sve ljude krsteci ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha., (Matej 28,19. To ti je Trojstvo.

Evo sta Elen Vajt, ipak, kaze o Trojstvu:

"Gospod Isus Hristos bio je jedno sa Ocem od vecnih vremena." Ceznja vekova str. 5.
"Htristos je prapostojeci, samopostojeci Bozji Sin...
Rec je postojala kao Bozansko bice, odnosno kao vecni Bozji Sin." Manuskript 101. godine 1900.

Za Svetog Duha rekla je: "Sveti Duh ima svoju licnost... On mora da je Bozanska licnost." Manuskript 20, 1906. godine,
"Knez sile zla moze da bude obuzet jedono Bozjom silom KOJA JE TRECE LICE BOZANSTVA." (Testimonies, Series A, No 10 p. 37, 1897.}
Sada sami zakljucite da li Elen Vajt igde u svojoim spisima pise o Trojstvu?
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Mozda sam se kasno ukljucio u diskjusiju ove teme, ali mislim da je korisno da ucesnici diskusije znaju ko su bili prvi vernici Adventisticke Crkve?

1830ih godina u Severnoj Americi desilo se duhovno probudjenje. Wiliam Moiler, baptista, na osnpovu biblijskih prorocanstava zakljucio je da ce kraj sveta doci 1844. godine. On je bio farmer, a ne teolog. Ova vest uzbudila je ne samo hriscane nego sve ljude. Posto se Milerovo predvidjanje nije ispunilo, njegove pristalice su se razisle, ali jedna grupa je pocela ozbiljno da istrazuje Bibliju i usvaja njene istine i sprovodi u zivot i to je bio pocetak Adventisticke Crkve.



Dobro, šta vi mislite da li je taj Miler i rani adventisti bio u fazonu kao ovaj Kamping. Samo ga pogledajte... ovog Kampinga. Zbog njega su mnogi koji su mu poverovali ostali bez svega što su imali... sve su rasprodali. Nagovorio ih je Kamping jer ih je ubedio da Hrist dolazi tog i tog datima i naravno nije došao. Ono što mi je interesantno je da su svi oni iz Amerike kao što je bio Miler i rani advetisdti tako i sada proroci tipa Kamping. Ne bih da ulazim u detalje da li su verovali ili nisu verovali u trojstvo jer sigurno ne mogu da nam posluže kao uzor prema kom treba da se upravljamo. Nigde nisam pronašao sliku gospodina Milera ali pretpostavljam da je bio sličan našem savremeniku Kampingu zato pogledajmo ga još jednom.

143930_harold-kamping-ap_hs.jpg
 
Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Ne toliko Trojstvo koliko "dvojstvo" , ozbiljnom istraživaču Biblije neće nikad doći u sumnjo to da je Isus Bog a i takvih ima koji čak i to tvrde.Duh Sveti je shvaćen kao treća Božanska osoba jer "Krstite ih u ime Oca ,Sina i Duha Svetog" to troje izjednačava."Bolje za vas da ja odem jer će doći drugi Branitelj"-kaže Isus!

Postovanje Urednice Jurivaka, nadam se da se poznajemo, ranije sam ucestvovao pod imenom Mika32, ali posto dugo nisam ucestvovao morao sam da se ponovo registrujem i pod novim imenom.

Kao sto sam vec rekao kasno sam se ukljiucio u diskusiju na ovu temua, a zelim da odgpovorim na neke postove, pa nije mi jasno kako to da ja to ne mogiu da ucinim, odgovaram na razlicite komentare ove teme. Zar je to pogresno?

Sve najbolje
Neshvatljivo zašto ali je!
Već sam ih molio da ukinu to pravilo,nema ga ni na jednom forumu!
Naprimjer,meni na jedan moj post odgovori troje ljudi,zašto ja njima nebih mogao odgovoriti pojedinačno?
Jer glupo mi je kad netko piše , njiriti dali je na tom spisku od nekoliko imena kojima se obraća i moje!

Možete vi neki vrdati koliko hoćete I odricati se Milera no on jest začetnik Adventizma.
Sa stranice "Adventisti imaju odgovor" ,,naslov "No censorship" skidoh ovo:

Rođen je u kršćanskoj obitelji, a roditelji su mu bili veterani Američkog rata za nezavisnost. Miller je prvo obrazovanje primio od majke koja ga je kod kuće školovala do njegove devete godine. Poslije je pohađao tek osnovanu školu „East Poultney District School“. Istina, nije nam poznato da li je Miller nastavio bilo koji oblik studija nakon osamnaeste godine, ali znamo da je već kao mladić imao pristup privatnim knjižnicama sudca Jamesa Witherella te kongresmena Marrhewa Lyona. I danas nam se postavlja pitanje, da li bi jedan sudac i jedan kongresman dopustili da se neko sa slabim obrazovanjem koristi njihovim privatnim knjižnicama? Njegova metoda proučavanja Biblije bila je metodičko uspoređivanje biblijskih redaka.
Nakon dvije godine istraživanja (1816. - 1818.) zaključio je da će prema proročanstvu u Danielu 8,14 („Još dvije tisuće i tri stotine večeri i jutara; tada će Svetište biti očišćeno.“) godine 1843. „okončati svi sadašnji poslovi“ i da će doći Krist. Već je u šesnaestom stoljeću je Martin Luther napisao kako je uvjeren da se sudnji dan neće odlagati duže od tristo godina. Prvi “adventisti”, („adventus“ - lat. dolazak) odnosno vjernici koji su vjerovali u drugi Kristov dolazak, bili su sami apostoli. Tako je apostol Pavao je s velikom čežnjom očekivao Isusov povratak (1 Sol 4,16).
Miller je još pet godina uporno proučavao Bibliju i tražio primjedbe na svoje zaključke. Rezultat je bio da je postao sigurniji nego ikad da će Krist doći oko 1843. godine. Miller je nastavio proučavati Bibliju idućih devet godina (1823. - 1832.). Kako su se propovjednici drugih vjerskih zajednica pridružili Milleru, tako je rastao broj vjernika. Oni koji su sudjelovali u pokretu nazvani su “milerovcima” ili “adventistima”. Javno ismijavanje kojemu su mileriti bili izloženi, navelo je većinu njih da se 1843. odvoje od crkava kojima su dotad pripadali. U ljeto 1843. godine Miller izrazio je razočaranje što Krist još nije došao, ali je pozivao vjernike da nastave očekivati skori Gospodnji dolazak.
U veljači 1844. skupina adventističkih propovjednika, koja nije uključivala Millera, došla je do zaključka da proročanstvo o 2300 dana iz Daniela 8,14 neće doći kraju do jeseni 1844. Ubrzo nakon toga određen je i dan, 22. listopada. Nakon velikog razočaranja oni koji su očekivali advent, podijelili su se u skupine koje su se razlikovale po mišljenju zašto Krist nije došao. Većina je bila sigurna da je bila u pravu kad je proročanstvo o 2300 dana primijenilo na drugi Kristov dolazak; budući da Krist nije došao, mora da su pogriješili u svome računanju. Neki su postavili nove datume za drugi dolazak, samo da bi ponovno doživjeli razočaranje.
Druga je, opet, skupina tvrdila da je računanje bilo ispravno, ali da su očekivali pogrešan događaj; među njima su bili osnivači Crkve adventista sedmog dana. William Miller je nastavio očekivati Isusov povratak, premda je priznao da su povijesni i kronološki izvori na kojima je zasnivao računanje mogli biti pogrešni. Miller je umro 1849. godine s nadom u Spasitelja koji će skoro doći
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979
Marko - nedavno je na facebooku Ranko Stefanović rekao da se trojstvo počelo vjerovati tek nakon 1888 godine i doktrine o opravdanju vjerom....no citati od pionira govore drugačije....nalazimo i 17 godina kasnije da su oni vjerovali da je Isus doslovno rođeni Sin Božji...i ne samo to...od čovjeka koji je poznavao EGW i živio sve do 1960 god...i koji je imao funkciju u crkvi kao povjernik za vjersku slobodu je isto vjerovao i nije bio isključen iz crkve....evo nekih citata poslije 1888

''Otac i Sin su bili sami u svemiru! Krist je bio prvi i Jedino-Rođeni od Oca,i Njemu je Jehova OTKRIO plan stvaranja''! S.N.Haskel, Priča o Vidiocu sa Patmosa,str.93.94.1905.

''Krist i Otac su se zavjetovali; i Lucifer,anđeo zaklanjač,postao je ljubomoran jer nije primljen na vječni savjet DVOJICE KOJI SU SJEDILI NA PRIJESTOLJU''! Isto,str.217,1905.

''Krist je bio PRVOROĐENI NA NEBU''! Isto,str.98.99,1905.

''Onaj koji je ROĐEN U OBLIČJU BOGA preuzeo je ljudsko obličje''! A.T.Jones, Bilten Generalne Konferencije,str.448,1895.

''On je rođen od Svetog Duha! Drugim riječima,Isus Krist je PONOVNO ROĐEN! Došao je sa nebesa,BOŽJI PRVOROĐENI,na Zemlju i rođen je PONOVO...On čiji su IZLASCI od vječnih dana,PRVOROĐENI U BOGA,PONOVNO JE ROĐEN...''! Kršćansko savršenstvo,pr.53. Propovijed A.T.Jonesa, RH,18.July 1.August,1899.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Postovanje Urednice Jurivaka, nadam se da se poznajemo, ranije sam ucestvovao pod imenom Mika32, ali posto dugo nisam ucestvovao morao sam da se ponovo registrujem i pod novim imenom.

Kao sto sam vec rekao kasno sam se ukljiucio u diskusiju na ovu temua, a zelim da odgpovorim na neke postove, pa nije mi jasno kako to da ja to ne mogiu da ucinim, odgovaram na razlicite komentare ove teme. Zar je to pogresno?

Sve najbolje
Zdravo Mika32! Drago mi je što si opet sa nama. Možeš odgovarati na koliko god želiš postova, ali u jednom postu, služeći se opcijom Odgovori/Citiraj. Na kraju ovog mog posta, detaljno ću objasniti kako se to radi.
Neshvatljivo zašto ali je!
Već sam ih molio da ukinu to pravilo,nema ga ni na jednom forumu!
Naprimjer,meni na jedan moj post odgovori troje ljudi,zašto ja njima nebih mogao odgovoriti pojedinačno?
Jer glupo mi je kad netko piše , njiriti dali je na tom spisku od nekoliko imena kojima se obraća i moje!
Kao što vidiš, patriot_1, ja ovdje odgovaram i Marku1932 i tebi, što znači da i ti možeš odgovoriti na više postova jednim postom, a ne svakom pojedinačno posebnim postovima.

Evo kako ćete postupati kada želite odgovoriti na više postova:
Prvo čekirajte opciju Odgovori/Citiraj ispod svakog posta na koje želite odgovarati. Na ovoj slici je pokazano strelicom gdje se nalazi ta opcija.
screenshot163.jpg
.
Kada čekirate više postova za odgovor, dobićete u polju za odgovor sve te postove, odijeljene posebnim kodovima, kao što vidite na donjoj slici. Na slici vidite (označeno crvenim slovima) gdje sam pisao odgovre svakome od vas - ispod kodova koji ograničavaju svaki post. Eto, to je postupak kada želite odgovoriti na više postova odjedanput. Ako želite odgovoriti samo na dio posta ili jednu rečenicu, ostali tekst u postu jednostavno pobrišite, pazeći pri tome da ne pobrišete kod.
screenshot162.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.260
Marko 1932 nisi ponudio ništa na šta već nije odgovoreno..
Jednostavno EGW nije verovala Trojstvo i to je jasno ko dan svakome ko pogleda mnoštvo njenih izjava o toj temi.
Tek nakon njene smrti su neke njene izjave izvrnute i dodate druge lažne, te pojedine izvučene iz konteksta i onda dobijamo dve suprotne tvrdnje od nje same. Ovo nije logično.
98% njenih izjava su suprotne Trojstvu i podupiru stav pionira, dok samo 2% govore u prilog Trojstva.
Ja sam ovde i na drugim temama više puta citirao njene izjave suprotne Trojstvu, i mislim da je svima jasno.
Ona je ili promenila mišljenje pred smrt, ili se neko ozbiljno poigrao sa njenim recima.
Izaberi opciju u koju želiš verovati.
Ali ovo šta gore pišeš, da je ona svo vreme verovala u Trojstvo je prosto neistina.. Sta vise po rečima njenog sina EGW citiram: "nikada nije bila unitarijanac, i nikada nije postala Trinitarijanac" -rani adventisti su bili "dualisti" verovali su u Boga Oca i Boga Sina, dok Sveti Duh kod njih nije bio jasno definisan, a za EGW on je bio "Hristov Duh" tj. "on sam" njegovo lično prisustvo, te na kraju i Božji Duh. Neke "treće osobe", u verovanju adventista nije bilo..
Ovo je sasvim jasno ako sagledamo istoriju ,te osmotrimo i sam nastanak Jehovinih Svedoka kasnije, koji nastaju na ovom temelju, jer C.T. Rusel beše adventista prethodno. A odakle mu ideja da Isus nije Svemogući Bog? Čuo od adventista..
Ja bi ti savetovao da ozbiljno pregledas spise EGW i verovanja samih pionira...
 
Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Zdravo Mika32! Drago mi je što si opet sa nama. Možeš odgovarati na koliko god želiš postova, ali u jednom postu, služeći se opcijom Odgovori/Citiraj. Na kraju ovog mog posta, detaljno ću objasniti kako se to radi.

Kao što vidiš, patriot_1, ja ovdje odgovaram i Marku1932 i tebi, što znači da i ti možeš odgovoriti na više postova jednim postom, a ne svakom pojedinačno posebnim postovima.

Evo kako ćete postupati kada želite odgovoriti na više postova:
Prvo čekirajte opciju Odgovori/Citiraj ispod svakog posta na koje želite odgovarati. Na ovoj slici je pokazano strelicom gdje se nalazi ta opcija.
screenshot163.jpg
.
Kada čekirate više postova za odgovor, dobićete u polju za odgovor sve te postove, odijeljene posebnim kodovima, kao što vidite na donjoj slici. Na slici vidite (označeno crvenim slovima) gdje sam pisao odgovre svakome od vas - ispod kodova koji ograničavaju svaki post. Eto, to je postupak kada želite odgovoriti na više postova odjedanput. Ako želite odgovoriti samo na dio posta ili jednu rečenicu, ostali tekst u postu jednostavno pobrišite, pazeći pri tome da ne pobrišete kod.
screenshot162.jpg
To je bez veze i debilno,ja to neću raditi!
Koja frka je ako ja trojici forumaša odgovorim na tri posta?
Osim toga,ne budite bahati,učite od drugih,ni na jednom FORUMU to nije pravilo!
Sve vise sam u tome,da baš zato neću ovdje vise pisati!
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979
patriote razguli sa ove teme koja se tiče samih adventista...jer ne kužiš ništa...taj Ranko je veliki branilac trojstva...i on kaže da je ta istina u adventističkoj crkvi bila progresivna...znači crkva je bila osnovana 1863...a on veli da ti pioniri nisu vjerovali u trojstvo sve do te 1888 godine...tek nakon te godine navodno su počeli vjerovati u trojstvo...ako nešto imaš reći o trojstvu reci na temi Sveto Trojstvo gdje svi mogu pisati....ovako se miješaš u raprave adventista koji vjeruju u trojsvo i ne...pusti se nas da se ovdje raspravljamo....na mom si forumu zbog stotinu opomena počeo fino pisati...ali se vidi da si ti daleko od kršćanstva koristeći riječi debil - glup ...ne sjećam se svih tvojih izraza koje smo morali brisati na forumu....znači ti si Ranka koji vjeruje u trojstvo kao i ti nazvao debilom zato što nemaš pojma o čemu mi ovdje pričamo....nadam se da ti je sada jasnije što sam želio reći.....
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
To je bez veze i debilno,ja to neću raditi!
Koja frka je ako ja trojici forumaša odgovorim na tri posta?
Osim toga,ne budite bahati,učite od drugih,ni na jednom FORUMU to nije pravilo!
Sve vise sam u tome,da baš zato neću ovdje vise pisati!
Znaš šta je bahatost, a uz to i nevaspitanost? To je ovaj tvoj postupak. Tražiš da se Pravilnik ovoga foruma prilagodi tebi i nazivaš debilnim njegove odredbe, dok ostalih 648.000 članova foruma poštuje te odredbe. Nadalje kažeš da nećeš postupati po odredbama postojećeg forumskog pravilnika, iako si se kao i ostali članovi, prilikom registracije na ovaj forum obavezao da ćeš poštovati njegova pravila. Ako to nije bahatost, ja onda ne znam šta je to.
Da skratimo. Ili ćeš poštovati pravila ovog foruma, ili nećeš biti njegov član!
 
Natrag
Top