Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Hvala na odgovoru.
Sto se tice istorije uglavnom se slazemo manje vise, i to je to.
Ostaje ipak da ja ne mogu Svetog Duha smatrati 'trecom nezavisnom osobom' , vec je moja vera formulisana onako kako su i rani Hriscani verovali, a to je izneto u Nikejskom ispovedanju vere.

Postovanje Mire,
nismo mi daleko u glavnim crtama se slazemo.

Medjutim, ja ne mogu da prihvatim tezu daje Hristos rodjen, ako je tako onda je bilo vreme, pre njergovog rodjenja kada nije postojao, a u tom slucaju ne moze biti ni Bog, jer je Bog vecan i besmrtan. To sto se Isus naziva Sin Bozji je nas ljudski izraz da najbolje razumemo odnos izmedju Boga Oca i Sina. Ja tako verujem.

Drugo, sto se tice Svetoga Duha, on jeste licnost, to nam Novi zavet jasno opisuje, jer on savetujer, kara, poucava, a to su atribuyti licnosti, a ne samo nerkakve sile ili energije.

Cinjenica je da ppostoje Tri lica Bozanstva. Dali je naziv Trojstvo najbolji? Mozda i nije, ali cinjenica je da postoje tri licnosti i da deluju zajedno.

Evo jos nekoliko istorijskih informacija kao dopuna odgovora na tvoje ranije pitanje:

JAKOV VAJT priblizava se Trojstvu
“Adventisticki stav prema Hristovom božanstvu veoma je slican stavu trinitaraca, tako da tu nema razmimoilaženja…

Medjutim, ipak preporucujemo da ne bude neslaganja izmedju ove dve grupe. Razlika izmedu nas je takve prirode, da nam je zajednicko široko polje rada sa onima koji se razlikuju od nas po pitanju temelja od kojih zavisi sudbina sveta koji je ogrezao u porocima, da zato adventisti sedmog dana i baptisti sedmoga dana ne mogu da dozvole neslaganje po pitanju doktrina koje ni jedni ni drugi ne smatraju testom Hrišcanskog karaktera. Obe grupe treba da obave poseban posao. Neka Bog blagoslovi obe grupe u svim njihovim naporima da ovo ostvare.”
(James White, “Review and Herald”, October, 12. 1876. p. 116)

Jos godine 1913. u sluzbenom Casopisu Crkve ovako je objavljeno:
Adventisti sedmog dana veruju: “1. U božansko Trojstvo. Ovo Trojstvo se sastoji od vecnog Oca, kao licnosti, duhovnog bica, svemocnog, sveznajuceg, beskonacnog u sili, mudrosti i ljubavi; od Gospoda Isusa Hrista, Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i kroz koga ce biti ispunjeno spasenje i otkup; i od Svetog Duha, treceg lica Božanstva, sile obnovljenja u delu otkupljenja.” (RH, October, 9. 1913. p. 21)

Isto tako, 1918. godine, pisac o kultovima, Džon Elvard Braun (John Elward Brown), u svojoj knjizi "U carstvu kulta" ("In the Cult Kingdom") prepoznaje adventiste sedmoga dana u grupi evangelistickih crkava. Braun ne nalazi nikakve primedbe u verovanjima adventista koja govore o božanstvu Isusa Hrista i verovanju u licnost Svetog Duha koja su osnova verovanja u Trojstvo.

Evo njegovog opisa verovanja adventista sedmoga dana:

“Što se tice svih glavnih biblijskih doktrina – cudotvornog zacaeca, rod
enja od strane device, raspeca, vaskrsenja i uznesenja, Hristovog božanstva, Njegovog otkupa i drugog dolaska, licnosti Svetog Duha, I nepogrešivosti Biblije, adventisti sedmog dana zvuce cvrsto kao celik.” (John Elward Brown, “In the Cult Kingdom”.
Siloam Springs, Arkansas, 1918, p. 7)

Elena Vajt je 1897. i 1898. godine pisala:
"Isus je izjavio: 'Ja sam Vaskrsenje i Život.' U Hristu je iskonski, nepozajmljeni, nestecen život. 'Ko ima Sina Božjega ima život.' Hristovo Božanstvo je vernikovo cvrsto obecanje o vecnom životu." - The Desire of Ages, p. 530, 1898.)

Džonsa jer 1899. godine izjavio:
“Bog je jedan. Isus Hristos je jedan. Sveti Duh je jedan. A ovo troje je jedno: nema razdvajanja i podele medu njima.”
(A. T. Jones, editorial, Advent Review and Sabbath Herald, January 10, 1899, 24)

Elen Vajt je izjavila: “Covek može da se odupre i pobedi greh jedino mocnim delovanjem Treceg lica Božanstva, koje ce doci sa neizmenjenom silom u punini božanske moci.” DA p. 671)

“Sveti Duh je Utešitelj, u Hristovo ime. On je personifikacija Hrista, a ipak zasebna licnost.” Ellen White, 20MR 324).

Druga tacka verovanja iz 1931.godine:.

2. Da se Božanstvo ili Trojstvo sastoji od Vecnog Oca, licnosti, duhovnog Bica, svemocnog, sveprisutnog, sveznajuceg, beskonacnog u mudrosti i ljubavi; od Isusa Hristosa, Sina Vecnog Boga, kroz koga je sve stvoreno i kroz kogace se ostvariti spasenje otkupljenih; i od Svetog Duha, treceg lica Božanstva, velikog cinioca oživljavanja u delu otkupa.” (“Osnovna verovanja Adventisticke crkve iz 1931, SDA Yearbook, p. 377)
F. M. Vilkoks je takode te 1931.godine potvrdio to službeno ucenje Crkve sledecim recima:
“Mi prepoznajemo božansko Trojstvo - Oca, Sina i Svetog Duha – pri cemu svaki od njih poseduje posebnu i odvojenu licnost ali jedno u prirodi i svrsi, tako spojeni u tom beskrajnom jedinstvu, da apostol Jakov govori o njima kao 'jednom Bogu' (Jakov 2:19).” (F. M. Wilcox, Review and Herald, CVIII, October 29, 1931, 3.)

Godine 1946. je službeno glasano na zasedanju Generalne konferencije da je izjava iz 1931. godine
službeno crkveno verovanje i da se od tada izjava verovanja može menjati samo na zasedanjima Generane konferencije. To je i bio slucaj kada je 1980. godine u Dalasu precizirano današnje verovanje u Trojstvo:
“Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, zajednica tri lica iste vecnosti. Bog je besmrtan, svemocan, sveznajuic, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonacan i prevazilazi moc ljudskog shvatanja, ali ipak poznat preko otkrivanja o Sebi. On je vecno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe.”

Kako su ljudi u ono vreme postepeno i tesko mogli da shvate duboke teoloske pojmove svedoci I
Imamo primer R. A. Andervuda (R. A. Underwood) koji je bio pomocnik sekretaru Generalne konferencije koji je u svoje vreme cak imao i poluarijevski stav o Hristu, a koji desetak godina kasnije piše o Svetome Duhu clanak koji jasno naglašava da je Duh Sveti osoba.
On takode opisuje i tu promenu u njegovom shvatanju i kako je došlo do nje:
“Bilo je to za mene ranije teško da shvatim kako duh može da bude osoba; ali kada sam video da “Bog je duh” (Jovan 4:24), i da on nije zbog toga manje osoba; i kada sam video da je poslednji Adam (Hristos) “duh koji oživljuje” (1. Korincanima 15:45), i da je on osoba; i kada sam video da su andeli “duhovi” (Jevrejima 1:7,14), pa cak da se i za pale andele “djavole” kaže “necisti duhovi” (Luka 8:26,29; Dela 19:15,16), i znajuci da su sve to osobe, mogao sam da bolje razumem kako Sveti Duh može da bude osoba.”
Sa tacke novog shvatanja i razumevanja po pitanju licnosti Duha Svetoga, on se i sam cudi kako je ikada i mogao drugacije da veruje:
“Cini mi se sada cudno što sam ikada i verovao da je Sveti Duh samo uticaj, u pogledu rada koji on cini. Ali, mi želimo istinu zato što je to istina, i odbacujemo greške zato što su to greške bez obzira na bilo koje poglede koje smo ranije imali, ili bilo koje poteškoce koje smo imali, ili koje sada imamo, kada shvatamo Svetog Duha kao osobu. Svetlo svetli pravednima.”
(R. A. Underwood, "The Holy Spirit a Person," RH, May 17, 1898, p. 310, 311).

EGW je pisala:
“U pregledu naše prošle istorije, prolazeci svaki korak našeg napretka do sadašnjeg stanja, mogu reci, Slava Bogu! Kada vidim šta je sve Gospod uradio, ja sam ispunjena sa cudenjem i sa poverenjem u Hrista kao vodu. Mi se nemamo cega bojati u buducnosti, osim ako bi zaboravili nacin na koji nas je Gospod vodio i Njegovo poucavanje u našoj prošloj istoriji.” (LS 196.2).

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Medjutim, ja ne mogu da prihvatim tezu daje Hristos rodjen, ako je tako onda je bilo vreme, pre njergovog rodjenja kada nije postojao, a u tom slucaju ne moze biti ni Bog, jer je Bog vecan i besmrtan. To sto se Isus naziva Sin Bozji je nas ljudski izraz da najbolje razumemo odnos izmedju Boga Oca i Sina. Ja tako verujem.

''Bog je besmrtan i nema pocetak''.
To je nas pojam Boga, a on se zasniva na ljudskoj definiciji, u skladu sa covekovim zeljama.
Bog Otac jeste vecan i besmrtan i nema pocetak, ali njegov Sin je direktno proizasao od njega.
I to je Isus na mnogo mesta naglasio: ''Ja od Oca izidjoh'' , a tekst na grckom nosi misao doslovno ''iznedriti''. ''Njegovi su izlasci od pocetka, od vecnih vremena''
Tako je Hristos direktno iz Boga proizasao, kao sto je i Eva direktno od coveka izasla(a Bog na svoju sliku stvara coveka dajuci nam primer odnosa Bozanskih osoba).
Eva nije nista manje covek nego sto je to Adam.
Tako je i u slucaju Boga, Isus nije nista manje Bog nego sto je to Otac, ako je od njega i direktno proizasao. Oni su jednaki.
Nasa pretpostavka da Bog ne moze biti rodjen i da mora biti bez pocetka, je ljudska i u ovom slucaju pogresna, jer radjanjem nastaje po prirodi jednaka osoba. Ako je od coveka onda je covek, ako je od Boga onda je Bog.
A primer nam je dat i u stvaranju coveka.

Da su prvi Hriscani verovali u ''doslovno rodjenje'' potvrdjuju i muslimani, koji se javljaju kao protvnici i kazu: ''Bog nije rodio niti je rodjen'' - ova izjava bila bi besmislena, da Hriscani u to vreme nisu tako verovali.

To sto se Isus naziva Sin, je u ovom slucaju nepotrebno i samo bi stvorilo zabunu, ako je Isus=Otac.
Ne bi bilo smisla praviti opis odnosa Oca i Sina i to predstavljati primerom, ako taj odnos ne postoji.
To bi bila gluma. A Bog nije glumac i u njemu lazi nema, vec cista istina.
Takodje ako mi verujemo u Trojstvo kao sto sam ja nekada verovao, moramo da se mucimo da objasnimo ove Hristove reci: ''Otac je moj veci od mene'' , a sa druge strane na drugom mestu on kaze: ''Ja i Otac Jedno smo''.
Ako je u ljudskom telu mogao izgovoriti da je on ''SAM BOG'', zasto to na drugom mestu porice?
Nije ga u ovom slucaju sprecavala ljudska priroda, vec je u pitanju nase nerazumevanje.
A to nerazumevanje upravo proizilazi iz toga sto mi usvajamo ljudske dogme, a ne verujemo onako kako je napisano.

Da bi smo ovo razumeli dovoljno je sagledati odnos Muza i Zene u braku, pa shvatiti da iako su oni oboje covek po prirodi, i razlicite su osobe, ipak su ''jedno telo'' , takodje jedna osoba je veca a druga manja.
I Bog tako stvara coveka , na svoju sliku, po ovom istom principu.
Treba li da objasnjavam celu bibliju koja je sa ovim u skladu, mislim da nema potrebe i da ces shvatiti o cemu pricam..

Drugo, sto se tice Svetoga Duha, on jeste licnost, to nam Novi zavet jasno opisuje, jer on savetujer, kara, poucava, a to su atribuyti licnosti, a ne samo nerkakve sile ili energije.
Jeste Sveti Duh je licnost. Kao sto je i ''Duh covecji'' ''licnost covekova''.
Tako je i Sveti Duh nosilac Bozanske licnosti i on nam je dat kao ''zalog'' u srca nasa.
Duh Sveti je sam Bozji zivot kojim on zivi u nama i kojim nas menja.
Vrlo jednostvno za shvatiti.
Zato se Duh prikazuje kao licnost. Ne radi se o nekoj trecoj osobi, vec o Bozjoj licnosti..
Ne rece li tamo da ''Hristos zivi u nama''?
Kako Hristos? Zar ne zivi Sveti Duh?
UPRAVO TAKO, HRISTOS ZIVI U NAMA SVETIM DUHOM , JER DUH JE NJEGOVA LICNOST..
Ne postoji nikakva treca osoba..

Sto se tice adventista, slozili smo se da su u isto vreme rec vodili i pobornici Trojstva i njihovi protivnici.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
''Bog je besmrtan i nema pocetak''.
To je nas pojam Boga, a on se zasniva na ljudskoj definiciji, u skladu sa covekovim zeljama.
Bog Otac jeste vecan i besmrtan i nema pocetak, ali njegov Sin je direktno proizasao od njega.

Isus nije nista manje Bog nego sto je to Otac, ako je od njega i direktno proizasao. Oni su jednaki.

Mire,
ako je tako kako ti tvrdis, onda Htristos ima svoj pocetak, a ako ima povcetak onda nije vecan, a ako nije vecan, nije ni Bog, to bi bilo ono sto veruju Jehovci.

Ako prihvatimo tu tvrdnju, onda smo u suprotnosti sa Jovan 1,1.
Tu ne kaze u pocetku Bog rodi Sina (iznedri ga), nego "U pocetku BESE REC i REC BESE BOG."
Tu nema nikakvog rodjenja ni stvaranja. Ako bese, onda nije ni stvorena ni rodjen.
------------------

Nasa pretpostavka da Bog ne moze biti rodjen i da mora biti bez pocetka, je ljudska i u ovom slucaju pogresna, jer radjanjem nastaje po prirodi jednaka osoba.

Slazem se sa tobom, da nam je najbolje objasnjen odnos izmedju Oca i Sin upravo tim primerom, kao sto su otac i sin bliski, slicni i povezani to je najblizi primer nama ljudima da bismo bar donekle mogli shvatiti jedinsrvo Oca i Sina.
Medjutim, Bog nema pocetka, ako ga ima, nije vecan. Zatyo Jovan i kaze: "U POCETKU BESE REC."

--------------------
Da su prvi Hriscani verovali u ''doslovno rodjenje'' potvrdjuju i muslimani, koji se javljaju kao protvnici i kazu: ''Bog nije rodio niti je rodjen'' - ova izjava bila bi besmislena, da Hriscani u to vreme nisu tako verovali.

Muslimanska izjava nije merodavna, moramo svoje misljenje uskladiti sa Biblijom.
------------------
To sto se Isus naziva Sin, je u ovom slucaju nepotrebno i samo bi stvorilo zabunu, ako je Isus=Otac.
Ne bi bilo smisla praviti opis odnosa Oca i Sina i to predstavljati primerom, ako taj odnos ne postoji.

Slazem se sa tobom da Isus nije Otac, niti je Otac Isus, nego su to dve posebne licnosti, a primer Oca i Sina je nama ljudima najblizi primer da makar malo razumemo Boga.
------------------

Takodje ako mi verujemo u Trojstvo kao sto sam ja nekada verovao, moramo da se mucimo da objasnimo ove Hristove reci: ''Otac je moj veci od mene'' , a sa druge strane na drugom mestu on kaze: ''Ja i Otac Jedno smo''.
Ak
o je u ljudskom telu mogao izgovoriti da je on ''SAM BOG'', zasto to na drugom mestu porice?

Pa Hristos i Otac jesu jedno. A Biblija jasn okaze da se Hristos nije uzdizao (kao Lucifer), nego se ponizio uzeo palu ljudsku prirodu i govori nam o Ocu kroz ljudsku prirodu.
------------------------

Jeste Sveti Duh je licnost. Kao sto je i ''Duh covecji'' ''licnost covekova''.
Tako je i Sveti Duh nosilac Bozanske licnosti i on nam je dat kao ''zalog'' u srca nasa.
Duh Sveti je sam Bozji zivot kojim on zivi u nama i kojim nas menja.

Sveti Duh je licnost koja raspolaze sa silom koju daje onima koji zele da je prime.
Medjutim, ludski duh nije licnost, nego spajanje daha bozjega sa materijom proizvelo jer licnost, a smrcu odvaja se dah zivotni koji je energija koju Bog daje materiji da ozivi, i prilikom smrti ta energija vraca se svome izvoru odakle je i dosao, a licnost nestaje do vaskrsenja. To sam pokazao u biblijskim tekstovima gore.

------------------

Zato se Duh prikazuje kao licnost. Ne radi se o nekoj trecoj osobi, vec o Bozjoj licnosti..
Ne rece li tamo da ''Hristos zivi u nama''?
Kako Hristos? Zar ne zivi Sveti Duh?
UPRAVO TAKO, HRISTOS ZIVI U NAMA SVETIM DUHOM , JER DUH JE NJEGOVA LICNOST..
Ne postoji nikakva treca osoba.

Slazem se da pomocu Svetog Duha Hristos zivi u nama, ali kad si priznao da je Sveti Duh licnost, zar je toliko tesko da shvatimo da ta licnost ima svoju volju, daje duhovne darove kako hoce, ukorava hulnike i prestupnike Bozjeg zakon i pomaze onima koji mu se pokoravaju da mogu izvojevati pobedu nad grehom i porocima. Tu misiju moze izvrsiti samo OSOBA a to je LICNOST, a ne samo nekakva energija.

Sto se tice adventista, slozili smo se da su u isto vreme rec vodili i pobornici Trojstva i njihovi protivnici.

Tako je Mire, u tom se potpuno slazemo.

Mire, sa tobom je veliko zadovoljstvo diskutovati. U izvesnim nijansama se ne slazemo, ali u globalu se slazemo. Svako od nas na kulturan nacin kaze ono sto misli i u sta veruje, a zbog toga smo ovde. Nijedan od nas ne zna sve. Ustvari o Bogu znamo vrlo malo, samo ono koliko nam je On otkrio.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tako je Mire, u tom se potpuno slazemo.

Mire, sa tobom je veliko zadovoljstvo diskutovati. U izvesnim nijansama se ne slazemo, ali u globalu se slazemo. Svako od nas na kulturan nacin kaze ono sto misli i u sta veruje, a zbog toga smo ovde. Nijedan od nas ne zna sve. Ustvari o Bogu znamo vrlo malo, samo ono koliko nam je On otkrio.

Sve najbolje

Naravno, mozemo da se slazemo ili ne, po brojnim temama, ali svi smo slozni da je nas Gospod Isus Hristos svojom zrtvom spasao svet od greha, porazio djavola, i darovao nam zivot. A kroz njega imamo privilegiju da se nazovemo deca Bozja, koji verujemo u ime njegovo. To je ono najvaznije, a sve ostalo su sitne stvari koje ne uticu mnogo na nase spasenje..Covek koji zivi zivot vere, ne treba mnogo da se opterecuje ovim stvarima.
Ipak pravo je zadovljstvo razmeniti misljenja..
Niko ne razume sve, ali svi znamo dovoljno da bi bili spseni.
A nekad je najbolje kao i Pavle reci 'Odlucih da nista drugo ne znam osim Isusa Hrista i to raspetoga'.
Nama je Isus Hristos najvazniji i da li ce se on proslaviti kroz nas..

Ja sam uvek spreman da ispravim svoja gledista o ovim sporednim stvarima, ako mi Bog na to ukaze, bilo licno, bilo preko druge osobe. Svestan sam da nista ne znam, jer ko ce razumeti puteve Bozje.
Onaj ko misli da sve zna u stvari nista ne zna.
Zato ja radije biram da ne znam nista osim najvaznije stvari - Hrista.
I meni je veliko zadovoljstvo diskutovati sa tobom.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Naravno, mozemo da se slazemo ili ne, po brojnim temama, ali svi smo slozni da je nas Gospod Isus Hristos svojom zrtvom spasao svet od greha, porazio djavola, i darovao nam zivot. A kroz njega imamo privilegiju da se nazovemo deca Bozja, koji verujemo u ime njegovo. To je ono najvaznije

Ijako ne sudjelujem u raspravama ali ih redovno čitam , toliko se toga tu zapetljalo , da bi i profesor Baltazal imao posla . Ovo si dobro napisao , danas je Krist svojom mukom i smrću sve spasao . Znači idemo poslje smrti Kristu , meni običnoj smrtnici je Krist Bog , spasitelj , Jahve, i neka sam Skristom i to je to . Negde si tu gore napisao daje duh besmrtan , a duša smrtna , a jasam uvek mislila daje duša , ili duh jedno te isto.

Štosi mislijo daje duh ličnost , zar naš duh nije duša .http://serbianforum.org/threads/gde-idemo-posle-smrti.65255/page-30#post-1628305

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ijako ne sudjelujem u raspravama ali ih redovno čitam , toliko se toga tu zapetljalo , da bi i profesor Baltazal imao posla . Ovo si dobro napisao , danas je Krist svojom mukom i smrću sve spasao . Znači idemo poslje smrti Kristu , meni običnoj smrtnici je Krist Bog , spasitelj , Jahve, i neka sam Skristom i to je to . Negde si tu gore napisao daje duh besmrtan , a duša smrtna , a jasam uvek mislila daje duša , ili duh jedno te isto.

Štosi mislijo daje duh ličnost , zar naš duh nije duša .http://serbianforum.org/threads/gde-idemo-posle-smrti.65255/page-30#post-1628305

Biblija jasno istice da postoji razlika izmedju duha covecijeg i duse.

Tu razliku najlakse mozemo primetiti prilikom stvaranja coveka: "I stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh zivotni, i posta covek dusa ziva." 1. Mojsijeva 2,7.
Tu se spominju posebno duh ili dah zivotni, a odvojeno od toga dusa. Dusa je postala onda kada se dah zivotni spojio sa mrtvom materijom. Duh coveciji je deo psihe i aktivan je dottle dok je covek ziv a kad umre i coveciji duh umire, a dusa se gubi sve do vaskrsenja.

Proroku je bilo otkriveno: "Koja dusa zgresi ona ce umreti." Jezekilj 12,20.

"Odvratis lice svoje, zaloste se, uznes im dah, ginu i u prah svoj vracaju se. Posljes duh svoj, postaju, i ponavljas lice zemlji." Psalam 104,29.30.

O covekovom satanju posle smrti u knjizi Velika Borba u poglavlju:

“PRVA VELIKA PREVARA” izmedju oastaloga pise:

Šta kaže Sveto pismo o ovoim sytvarima? David izjavljue da covek
nije u svesnom stanju za vreme smrti: „Izide iz njega dah, i vrati se u Zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.“ Psalam 146,4.

Solomun svedoci isto: „Jer mrtvi ne znaju ništa...I ljubav

i njihove, i mržnje njihove, i zavisti njihove nestalo je; i više nemaju dela nigda ni u cemu što biva pod suncem. Jer nema rada, ni mišljenja, ni znanja, ni mudrosti u grobu u koji ideš.“ Propovednik 9, 5. 6. 10.
Kad je život Jezekiji kao odgovor na njegovu molitvu bio produžen za petnaest godina, zahvalni car je hvalio Boga za Njegovu veliku milost. U toj pesmi on nam
navodi razlog zašto se toliko radu?e:„Jer nece grob tebe slaviti, nece te smrt hvaliti, i koji sidu u grob ne nadaju se tvojoj istini. Živi, živi, oni ce te slaviti kao ja danas: otac ce sinovima javljati istin u tvoju.“ Isai?a 38,18. 19.

Popularna teologija predstavlja umrle pravednike na Nebu, gde u blaženstvu slave Boga besmrtnim jezikom. Ali, Ezekijela nije video u smrti takvu divnu mogucnost. Sa njegovim recima slaže se i svedocanstvo Psalmiste: „Jer mrtvi ne spominju tebe; u grobu ko ce te slaviti? „Nece te mrtvi slaviti Gospode, oni koji sidu onamo gde je tišina.“ Psalam 6, 5; 115, 17.

Petar, govoreci kroz Svetog Duha, na dan Pedesetnice je rekao:
„Ljudi, braco, neka je slobodno kazati vam upravo za starešinu Davida da umre i ukopan bi, i grob je njegov medu nama do ovoga dana...Jer David ne izide na nebesa.“ Dela 2, 29. 34. Cinjenica da David ostaje u grobu sve do

vaskrsenja dokazuje da pravednici ne idu na Nebo kad umru. Samo
vaskrsenjem, i na temelju cinjenice da je Hristos vaskrsao, David može na kraju da sedne s desne strane Bogu.

Pavle objavlju?e: „Jer ako mrtvi ne ustaju, ni Hristos ne usta. A ako Hristos ne usta, uzalud vera vaša: Još ste u gresima svojim. Dakle, i oni koji pomreše u Hristu, izgiboše.“ 1 Korincanima 15,16-18.

Ako su tokom cetiri hiljade godina pravedni odlazili direktno u
Nebo prilikom smrti, kako je Pavle
mogao reci da, ako nema vaskrsenja, onda i „oni koji pomreše u Hristu, izgiboše“?
Pre nego što je napustio svoje ucenike, Isus im ni je rekao da ce oni uskoro doci k Njemu: „Idem da vam pripravim mesto,“ rekao je, „i kad otidem i pripravim vam mesto, opet cu doci, i uzecu vas k sebi.“ Jovan 14,2.3.

A Pavle nam dalje govori da ce „sam Gospod sa zapovešcu, s glasom arhandelovim, i s trubom Božjom sisici s Neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuce najpre; a potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bicemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako cemo svagda s Gospodom biti.“ I onda dodaje: „Tako utešavajte jedan drugoga ovim recima.“ 1. Solunjanima 4,16-18.

Kako je velika razlika izmedu ovih reci utehe i onih navedenih
od strane propovednika univerzalista!
Oni su tešili ožalošcene prijatelje uveravanjima da ce umrli, ma koliko bio grešan, cim je izdahnuo, bio primljen medu andele. Pavle upucuje svoju bracu na buduci Hristov dolazak kada ce okovi groba biti raskinuti, i kada ce „mrtvi u Hristu“ ustati na vecni život...

Ako mrtvi vec uživaju blaženstvo Neba, ili se prevrcu u ognju pakla, zašto je potreban buduci sud? Ucenja Božle Reci o ovim važnim pitanjima nisu ni nejasna
ni protivrecna. Njih mogu razumeti i neuki ljudi. A koji iskreni um može videti bilo mudrost ili pravednost u ovoj teoriji o nagradivanju odmah posle smrti? Hoce li pravednici posle ispitivanja njihovog slucaja na sudu primiti pohvalu:
„Dobro, slugo dobri i verni!... udi u radost gospodara svojega,“ kada se nalaze u Njegovom prisustvu vec mnogo vekova? Hoce li zli biti pozvani s mesta gde se muce da prime presudu Sudije cele Zemlje: „Idite od mene prokleti u oganj vecni?“ Mate? 25, 41. Kakvog li strašnog ruganja! Sramne li optužbe protiv mudrosti i pravednosti Božje!

Nigde u Svetom pismu ne nalazi se tvrdnja da u trenutku smrti pravedni odlaze po svoju nagradu, a zli po svoju kaznu. Patrijarsi i proroci nisu ostavili ovakvo tvrdenje. Hristos i Njegovi apostoli nisu o tome dali nikakav nagoveštaj. Biblija jasno uci da umrli ne idu posle smrti u Nebo, nego da oni spavaju do vaskrsenja. Istog dana kada se prekine srebrno uže i caša se zlatna razbije prestaju sve misli covekove. Oni koji silaze u grob su u tišini. Oni ne znaju više ni o cemu što se dogada pod suncem. Blaženog li mira za umorne pravednike! Za njih je vreme, bilo kratko ili dugo, samo jedan trenutak.
Oni spavaju, i Božja truba ce ih probuditi u slavnu besmrtnost.

Kada umrli pravednici budu pozvani iz svog dubokog sna, nastavice da misle upravo tamo gde su njihove misli bile prekinute. Poslednje osecanje bilo je samrtni strah, poslednja misao da podležu sili groba. Kad budu vaskrsli iz groba, njihova prva radosna misao odjeknuce u pobedonosnom uskliku: „Gde ti je, smrti, žalac? Gde ti je, grobe, pobeda?“ 1. Korincanimas 15,55. Velika Borba, str. 443-446.

Vidis brate Mire, da je EGW u spomenutom maniskriptu izjavila da se licnost vraca Bogu i da je svesna za vreme smrti, ona bi time protivrecila ovoj i mnogim drugim svcojim izjavama.

Sve najbolje

Evo jos samo jedne kratke izjave:

"U Starom zavetu jevrejska rec RUAH spominje se 379 nputa i NIJEDANPUT NE OZNACAVA ZIVO STVORENJE KOJE MOZE DA ZIVI IUZVAN TELA... Ono sto se vraca Bogu, jednostavno je princip zivota koji je dat ljudima i zivotinjama.

(Vidi, Propovednika 3,19-21) 3BC, p. 1104.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460

Štosi mislijo daje duh ličnost , zar naš duh nije duša
Zapravo neki Sveti Oci i ne prave razliku i u pravu su i oni koji odvajaju duha i dušu i oni koji ih spajaju, u suštini ovde se radi o terminima, Duh i Duša se nikada ne razdvajaju i oni su od postanka zajedno i biće zauvek.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tvrdi se da je Ellen White postala Trinitarijanka prije nego što je dovršila svoju knjigu „Žudnja vjekova“ 1895. godine. Ova tvrdnja se temelji na citatima koje je LeRoy Froom izdvojio iz spisa Ellen White s namjerom da Ellen White prikaže kao Trinitarku.

Značajno je da su LeRoy Froom i oni koji su mu pomagali morali pretražiti preko 100.000 stranica njenih spisa (25.000.000 riječi) da bi pronašli šačicu njezinih izjava koje se samo prividno uklapaju u trinitaristički koncept Svetoga Duha. Ito samo ako odlučite čitati samo takve izjave, odbacujući pri tome tisuće ne-trojstvenih izjava koje je napisala Ellen White. Ovo je prijevaran način postupanja s njezinim spisima, te stoga i nepošten način utvrdiđivanja što je ona vjerovala. Ovakvo nešto ne bi trebalo činiti niti sa Svetim pismom, a niti sa spisima Ellen White.

Neki tvrde da je LeRoy Froom bio katolički svećenik prije nego što je došao u adventističku crkvu, a neki čak sumnjaju da je on isusovac. Činio je i govorio stvari koje pravi adventisti ne bi nikada.

Izvađene citate iz spisa Ellen White, LeRoy Froom je naveo u svojoj knjizi „Evangelizam“. Većina misli da su ovi citati, nazvani "EV" ili "Evangelizam", iz knjige koju je napisala Ellen White. Međutim, to je napisao LeRoy Froom 1946. godine, što je 30 godina nakon smrti Ellen White. S namjerom da zavede, LeRoy Froom je u svojoj knjizi naveo citate Ellen White u kojima je ona spominjala "treća osoba", "tri velike sile" i "Nebeski trio". Međutim, "treća osoba", "treća velika sila" i treći entitet u "Nebeskom triu", uvijek se odnose na Kristov Duh, a ne na neko drugo biće. Tako je LeRoy Froom uspio zavesti čitavu Adventističku Crkvu, jer ljudi nisu imali vremena pogledati i provjeriti što je Ellen White doista napisala. Ona je zapravo imala ne-trojstvene izjave sve do svoje smrti, što je vrlo lako provjeriti svakome tko odvoji malo remena i pogleda u njenim spisima.

Analizirajući sve što je napisala Ellen White, odgovor ostaje isti svaki put:

Ellen White kaže da je Utješitelj Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Duh istine Kristov Duh,
Ellen White kaže da je treća osoba Kristov Duh,
Ellen White kaže da je treća velika sila Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, poslan na Pedesetnicu, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, kojeg je Isus dahnuo na svoje učenike, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, kojeg je Krist poslao da ga predstavlja, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Nebeski trio, Otac, Sin i Kristov Duh,
Ellen White iznova i iznova deklarira da postoje samo dva bića.

Da biste prihvatili Trojstvo trebate citate koje je iznio LeRoy Froom čitati s mentalnim sklopom trinitarijanca. Međutim, rani pioniri nisu imali problema s ovih nekoliko citata koje je LeRoy Froom pronašao, jer su dobro znali tko je Sveti Duh i nikada ih nisu čitali na pogrešan način. Ali, ako je vaše vjerovanje da je Sveti Duh zasebno biće, onda ćete to tako i vidjeti čitajući te citate.

Neki adventisti ovo poriču, tvrdeći da Bog nikada ne bi dopustio da greška uđe u Njegovu Crkvu. Međutim, sama Ellen White nas je upozorila da bi ozbiljne pogreške mogle ući u Adventističku Crkvu. Neprekidno čujete ovakve izjave u Adventističkoj Crkvi: „Bog nikada ne bi dopustio da se to dogodi, pa čak i ako je to katolička dogma to ne znači da je pogrešna, ili ako je Ellen White bila trinitarijanka, pa onda postala netrinitanijarka, i na kraju ponovo trinitarijanka. Mnoge ovakve laži neprestano se ponavljaju kako bi adventisti ostali u klopci ozbiljne sotonske laži.

Izvor: trinitytruth

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ellen White kaže da je Utješitelj Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Duh istine Kristov Duh,
Ellen White kaže da je treća osoba Kristov Duh,
Ellen White kaže da je treća velika sila Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, poslan na Pedesetnicu, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, kojeg je Isus dahnuo na svoje učenike, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Sveti Duh, kojeg je Krist poslao da ga predstavlja, bio Kristov Duh,
Ellen White kaže da je Nebeski trio, Otac, Sin i Kristov Duh,

Kada se SAMO pojedini citati Ellen White izvade iz konteksta, moze se sa njima ciniti svasta i prikazati da je Ellen White govorila nesto sto nije slucaj.

Ali, kada se njeni spisi o odredjenoj temi sagledaju u celini, onda se razotkriva pokusaj protivnika da se njene reci izvrnu.

Dakle,

Sveti Duh je po bibliji trece lice Bozanstva, uz Oca i Sina Gospoda Isusa
.

Sveti Duh e u bibliji nazvan Duh Bozji, i drugi utesitelj.

Isus je bio prvi utesitelj.

Sva gore pomenute tvrdnje ustvari svedoce da je trece lice Bozanstva i Hristov Duh jer je Isus Bog.

Nigde Ellen White nije pisala da postoje dva bica.

To je zaklucak protivnika koji izvrcuci njene reci i vadeci ih iz konteksta namerno lazu.

Ellen White svuda u svojim spisima pise o tri licnosti, i o Isusu kao Bogu jednakom Ocu.

Natrag