Rafael Nadal

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.688
Rafa: Nije čudno izgubiti od Novaka
JT,B92
Najbolji teniser sveta Rafael Nadal rekao je da će morati da odigra najbolje što ume ukoliko želi da pobedi Novaka Đokovića u finalu Majamija.


161192916953360ef553479710013273_size3.jpg

Beta/AP Photo/J Pat Carter
I Nadal i Đoković su do finala došli pošto su im u rivali u polufinalu predali mečeve zbog povrede, odnosno bolesti. Španac je trebalo da igra sa Čehom Tomašom Berdihom, a Novak sa Keijem Nišikorijem iz Japana.

Neobična je situacija. Žao mi je zbog Keija i Tomaša, ali i organizatora, a posebno navijača“, rekao je Nadal.

Španac se posebno osvrnuo na predstojeći jubilarni 40. meč sa Đokovićem.

Šansu da pobedim Novaka imam samo ako igram do limita, igram svoj najbolji tenis i da čekam da on ne odigra kako zna i ume. Videćemo, znam da moram dobro da serviram, da budem agresivan. Igramo na terenu koji je verovatno njegov omiljeni. On ulazi u ovo finale sa velikim samopouzdanjem posle osvajanja Indijan Velsa. Za mene je bitno što sam u finalu, posebno posle lošeg rezultata u Indijan Velsu“, naglasio je Nadal.

Na konstataciju novinara da je u jednom trenutku Novak nanizao sedam trijumfa protiv njega i to u finalima 2011. godine, ali da je on potom preokrenuo situaciju, španski teniser je rekao:

Izgubio sam u tim finalima zato što je Novak bio u boljoj formi od mene, a takođe je bio bolji igrač od mene u tom periodu. Bila je to teška godina za mene, ali u isto vreme i dobra jer sam igrao veliki broj finala. Osvojio sam Rolan Garos te godine. A tih sedam poraza zaredom me je motivisalo da nađem rešenja, da igram agresivnije, da budem još bolji igrač ponovo. Ali, nije ništa čudno izgubiti od Novaka toliko puta, zato što je on neverovatan igrač“, istakao je Nadal.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Šok u Barsi: Ispao Nadal!
Izvor. B92 | SV
Prvi reket sveta Rafael Nadal eliminisan je u četvrtfinalu turnira u Barseloni, pošto ga je savladao Nikolas Almagro rezultatom 2:1.

1989686684535a97d91160a376633530_orig.jpg

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Meč, koji je trajao nešto manje od tri sata, bolje je startovao Nadal, dobio je prvi set sa 6:2, međutim u sledećem je Almagro posle taj-brejka izjednačio.

U odlučujućem periodu je Nadal imao prednost od 3:1, međutim protivnik je uspeo da mu oduzme dva servis gema, potom su teniseri razmenili brejkove, da bi u desetom gemu trećeg seta Almagro iskoristio drugu meč loptu.

Almagro u polufinalu čeka pobednika duela između Santijaga Hiralda i Filipa Kolšrajbera, dok se u drugom polufinalu sastaju Kei Nišikori i Ernest Gulbis.

Maljorčanin je tako prekinuo niz od 41 uzastopne pobede u Barseloni. Iskoristio je samo pet od 18 brejk lopti i pretrpeo prvi poraz od Almagra u 11. međusobnom duelu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Rafa: Hteo sam da igram na Šatrijeu
Izvor. B92, zvanični sajt | SO
Prvi teniser sveta Rafael Nadal rekao je da je pravio previše grešaka bekhendom u meču sa Davidom Fererom, ali da mu je rival pomogao svojom lošom partijom.

10461119853900bbc20934938692545_orig.jpg

Beta/AP Photo/Michel Spingler
“Neverovatno je koliko sam grešaka pravio forhendom. Teško mi je to da razumem, pošto sam u prethodna dva dana imao najbolje treninge u dugom periodu kada je reč o osećaju na udarcima, i forhendu i bekhendu“, počeo je analizu Nadal

“Došao sam na teren opušten – ne u smislu da ću lako pobediti, već opušten misleći da ću dobro odigrati. Osećao sam lopticu bolje nego cele godine verovatno. Ne znam šta se dogodilo, bio je i vetrovit dan, a onda se pojavila i mala mentalna blokada kod bekhenda. Morao sam da promenim dinamiku meča, ali to nism mogao u prvom setu – toliko loše sam udarao bekhend da nisam mogao da stavim Davida u lošu poziciju. Onda, i kada bih udara forhend, pokušavao sam da uradim previše jer sam znao da on lopticom na bekhend ponovo može da stekne prednost“, podrobno je Rafa analizirao probleme i dodao:

“Prvi set je bio mentalno težak, pa sam u drugom rešio da stojim bliže pri riternu i da što više udaram forhendom. Iako je on imao brejk lopte da se vrati u drugom setu, mislim da je ’momentum’ bio na mojoj strani. Posle toga je David igrao sa mnogo više grešaka nego uobičajeno, a i moj bekhend se stabilizovao, što je bilo vrlo važno“.

Nadal je u jednom trenutku napravio seriju od deset uzastopno osvojenihe gemova, a novinare je zanimalo da li je žurio kako bi došao do pobede pre mraka.

“Bilo bi zaista arogantno kada bih na to odgovorio potvrdno. Kada se igra četvrtfinale Rolan Garosa protiv velikog igrača kakav je Ferer, mora da se misli samo o sledećem poenu, a ne o tome da treba što brže da dobiješ. Mogao sam eventualno to da pomislim na 4:1 u trećem setu, ali na 2:0 u trećem – nikako. Svi znamo koliko je težak protivnik David. Ipak, činjenica je da je mnogo grešio u trećem i četvrtom setu – nije realno i nije moguće da pobedim 6:0, 6:1, a da on igra dobro“.

110089105953900bbdcf3d7423866449_orig.jpg

Beta/AP Photo/Michel Euler
Za plasman u finale Nadal će se boriti sa Endijem Marijem, koji je u pet setova izbacio Gaela Monfisa.

“Ne mogu da kažem da sam impresioniran njegovim partijama na šljaci, ali ne kažem to na negativan, već na pozitivan način. Kažem to jer on igra dobro na svim podlogama i nije ništa novo da igra dobro i na šljaci. Uvek sam govorio da može da igra dobro na svim podlogama, a i nije mu prvi put da je u polufinalu Rolan Garosa (2011). Sećam se da je 2011. u Rimu odigrao sa Novakom sjajan meč, da je bio blizu da ga pobedi, a Novak je te godine igrao neverovatno. Tako da nisam iznenađen što je Endi u polufinalu, i pre turnira on je za mene bio jedan od kandidata za trofej“.

Nadal je konferenciju za novinare zaključio rekavši da bi više voleo da je igrao na centralnom stadionu “Filip Šatrije“, nego na drugom po važnosti “Suzan Lenglan“.

“Bio sam iznenađen što ne igram na centralnom terenu, to bih mnogo više voleo nego da igram na Lenglanu. Verovatno je bilo razloga za tu odluku, koje mogu da razumem. Ali da budem iskren, želeo sam da igram na Šatrijeu. Bilo bi preterivanje kada bih rekao da je razlika između ta dva terena kao da su dva različita turnira, ali postoji velika razlika između centralnog i ostalih terena“.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal: Teško odbraniti 4.000 poena
Izvor. B92
Toni Nadal, stric i trener drugog tenisera sveta Rafaela veruje da njegov nećak može da osvoji još jedan US open.

166198473953d121abc3e6d420594738_orig.jpg
Nadal je prošle sezone briljirao na američkoj turneji, pa će na naredna dva Mastersa i jednom Gren slemu braniti 4.000 poena.

Toni Nadal međutim smatra da činjenica da Rafael mora da brani veliki broj poena nije dodatni pritisak na njega.

„Ništa se realno ne menja. Da nismo osvojili 4.000 poena prošle godine, Rafael ne bi bio toliko visoko rangiran. Ono što je najvažnije je da igra dobro na turnirima i da ne razmišlja o bodovima. Neće biti lako ponoviti takve rezultate. Ali, pokušaćemo. Spreman sam da potpišem papir ako mi kažete da će Rafa izgubiti na dva Mastersa, a da će osvojiti US open“, rekao je Nadal.

U svakom slučaju očekuje nas furiozan finiš sezone i nova borba dvojice najvećih rivala u istoriji tenisa za najveće turnire i prvo mesto na ATP listi. Trenutno je u boljoj situaciji Đoković koji je prvi i brani manji broj poena do kraja godine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal bez Toronta i Sinsinatija
Izvor. B92, Beta | SV
Španski teniser Rafael Nadal neće učestvovati na predstojećem Rodžers kupu u Torontu, a ni na takmičenju u Sinsinatiju, zbog povrede zgloba desne ruke.

117677363053d92bc39971a795119423_orig.jpg

Beta/AP Photo/Ben Curtis
"Na žalost, povredio sam se tokom treninga i nakon pregleda zaključeno je da ću morati da odsustvujem sa terena dve do tri nedelje. Razočaran sam što neću moći da branim titulu osvojenu prošle godine", rekao je Nadal.

Ovo je tek drugi put da Nadal neće učestvati na turniru u Torontu od kako je debitovao 2004. godine.

Turnir Masters serije u Torontu počinje 2. avgusta, a na njemu će učestvovati osam od prvih deset tenisera sveta.

Nadalovo odustajanje znači da Novak Đoković ima velike šanse da godinu završi kao prvi na ATP listi, s obzirom da je Španac trijumfovao na oba turnira i da nije u mogućnosti da odbrani ukupno 2000 bodova.

Sa druge strane, srpski teniser je prošlogodišnje takmičenje u Torontu završio u polufinalu, a u Sinsinatiju je zaustavljen u četvrtfinalu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal verovatno propušta i US Open
Izvor. B92 | JT
Drugi teniser sveta Rafael Nadal najverovatnije će propustiti US Open, prenose španski mediji, a zvanična potvrda trebalo bi da usledi u petak.

50741376653e9e09a5a02c513893301_orig.jpg

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Kako prenosi Cadena Deporte, Nadal se odlučio da propusti poslednji Gren slem sezone zato što se nije u potpunosti oporavio od povrede zgloba desne ruke.

Nadal nije odigrao nijedan meč od eliminacije na Vimbldonu, a zbog povrede je propustio i Masterse u Torontu i Sinsinatiju.

Španski teniser je, inače, trebalo da brani titulu na oba Mastersa, kao i na US Openu, što znači da će izgubiti veliki broj bodova. To ujedno ukazuje da bi Đoković u slučaju dobrog rezultata u Sinsinatiju i Njujorku napravio veliki korak ka obezbeđivanju broja jedan na ATP listi na kraju godine.

US Open počinje 25. avgusta i traje do 8. septembra.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
USO: Rafina odluka sledeće nedelje
Izvor. B92 | SO
Iako je trebalo u petak da saopšti konačnu odluku, Rafael Nadal još ne zna hoće li moći da nastupi na US openu, poslednjem Gren slem turniru u sezoni.


122600922253ee46f70443b389439147_orig.jpg


Beta/AP Photo/Charles Krupa

Nadal je povredio ručni zglob, zbog čega je propustio turnire u Torontu i Sinsinatiju, a početkom sledeće nedelje definitivno će se znati hoće li moći da brani trofej u Njujorku.

“Odluka o tome da li će Nadal igrati na US openu odložena je za početak sledeće nedelje. Neće biti odluke danas (petak) ili sutra“, saopštila je PR agencija koja zastupa Španca.

Nadal je do sada dva puta osvajao US open – 2010. i 2013. godine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal odustao od US opena!
Izvor. B92
Drugi teniser sveta Rafael Nadal otkazao je učešće na poslednjem Gren slemu sezone – US openu.

50741376653e9e09a5a02c513893301_orig.jpg
Branilac titule u Njujorku već je zbog povrede ručnog zgloba propustio Masterse u Torontu i Sinsinatiju.

Ova vest trebalo bi da znači i da Španac odustaje od borbe za prvo mesto na kraju 2014. godine.

Novak Đoković trenutno ima 2.100 poena više od njega, a na US openu brani 800 poena manje.

„Veoma mi je žao što moram da objavim da neću moći da igram na ovogodišnjem US openu na kojem sam igrao tri finala na poslednja tri nastupa na ovom turniru. Siguran sam da razumete da je ovo veoma težak trenutak za mene jer je to turnir koji volim i gde sam imao sjajne momente sa navijačima, noćnim mečevima... Sada ne mogu mnogo da uradim, moram da prihvatim ovu situaciju i kao i uvek radim još vrednije da bih mogao ponovo da se takmičim na najvišem nivou“, napisao je Nadal u saopštenju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal se povredio u Majamiju dan pred start turnira
Novosti
Španski teniser je sparingovao sa Grigorom Dimitrovim kada je loše nagazio levom nogom i na zemlji se zadržao nekoliko minuta sa osećajem bola




Rafael Nadal se povredio na treningu u danu kada je obavljen žreb za turnir u Majamiju. Španski teniser je sparingovao u Ki Biskejnu sa Bugarinom Grigorom Dimitrovim kada je loše nagazio levom nogom i na zemlji se zadržao nekoliko minuta sa osećajem bola.


Nadalov fizioterapeut je odmah reagovao i ledom previo Rafino stopalo. Teniser je napustio trening, imao je snage da potpiše autograme fanovima ispred kapije... Njegov nastup na turniru se ne dovodi u pitanje.

Nadal, koji nikada nije osvojio turnir u Majamiju, startuje od drugog kola i prvo će snage odmeriti sa Nikolasom Almagrom.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nadal spušta očekivanja pred Pariz
Izvor. B92, tennisworldusa.org | ĐN
Sedmi teniser sveta Rafael Nadal izjavio je da titule nisu jedino vredno pažnje u svetu tenisa.

2982589945551d26c94c08600139703_orig.jpg

Beta/AP Photo/Paul White
Nadal je posle poraza u finalu Mastersa u Madridu od Endija Marija istakao da je uvek vrednovao to što je igrao u finalima.

Pošto nije uspeo da odbrani tutulu u prestonici Španije 'Bik sa Maljorke' pao je na sedmo mesto ATP liste, pa je prvi put posle deset godina van petorice najboljih na svetu.

„Nikada nisam sebe smatrao toliko dobrim da mislim da je poraz u finalu nešto loše. Celog života sam vrednovao što sam igrao finala, naročita ona na Mastersima iz serije 1.000. Takođe, vrednovaću godinu ako je završim kao šesti, osmi ili deveti. Ima mnogo dobrih igrača koji su viđeni za Top 5, a ja ću se boriti da se tamo nađem. U tome pronalazim radost – ako ne uspem, suočiću se sa tim da godina nije bila dobra. Svet će nastaviti da funkcioniše i ja ću nastaviti“, rekao je Nadal.

Pre Rolan Garosa, na kojem je osvojio čak devet titula, ostao je samo Masters u Rimu.

„Naravno da ću uvek imati najveće ambicije na Rolan Garosu. Ali uvek idemo korak po korak, radeći stvari na najbolji način, pa ćemo na kraju godine videti gde sam“, dodao je Nadal.
 
Natrag
Top