Grafiti kao umetnost???

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
post46491161635546thumbqm2.jpg



grafiti.jpg


grafiti@bug3.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
Da li na grafite gledate kao skrnavljenje fasada ili urbanu umetnost?
Da napomenem da pod grafitima ovde ne smatram "imena luda nalaze se svuda"


Kao na urbanu umetnost, definitivno. Podrzavam. Vrlo cesto se desava da dobar grafit da malo zivosti nekoj oronuloj fasadi ili nekom mracnom prolazu.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Veliko poštovanje za ljude koji se ozbiljno bave grafitima...to su zaista umetnici. Ipak se radi o veoma značajnom kulturološkom fenomenu koji će uvek biti u službi duha ulice ali zbog same te činjenice verovatno nikada neće dobiti adekvatan tretman u medijima, uvek će biti underground.
Moguće je tu videti puno interesantnih radova ali ipak treba imati u vidu da vreme i mesto takođe mogu biti veoma bitni...i među crtačima ima onih koji nemaju ukusa
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Stvarno fantasticno izgleda! Ovakvi grafiti su neka vrsta umetnosti! To se naravno ne odnosi na ono "Majo volim te", "Najjači smo" i sl. gluposti...
 
Član
Učlanjen(a)
21.09.2009
Poruka
19
супер су графити, чак и они типа мајо волим те, ако су написани на месту где се не уништава фасада зграда и где је неки ружни зид. графити који су као горе наведени су погодни чак и за ружне огромне зграде које са неких страна немају чак ни прозоре. мислим да су оплемењујући.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
51
Grafiti nisu umetnost u klasičnom smislu. Govoreći jezikom postmoderne oni su umetnost, mada treba reći i da je postmoderna izrasla negirajući umetnost. Najsrećnije rešenje bi bilo kad bi rekli da je grafit izraz, mladi traže izraz kojim bi poručili javnosti da su prisutni. Kad neko napiše "Majo volim te", to mi je nenormalno slatko i pomislim "blago Maji". Ako su u pitanju veliki, dobro osmišljeni grafiti, na pravom mestu mogu da ožive prostor i arhitekturu. Murali su srodni grafitima i oni se čak i podržavaju kao moderan izraz urbane kulture. Međutim, većina grafita će pre oskrnaviti prostor jer svaka budala može da uzme auto-lak u ruke i šara. Oni koji žive na Petrovaradinu ili Novom Sadu su pre par godina mogli da vide spomenik Janike Balaža ižvrljan zelenom bojom. Eto, to je jedan primer skrnavljenja, samo što je to baš drastičan slučaj.
 
Natrag
Top