Šta je novo?

ZRENJANIN - "Almeks" novi vlasnik IPOK

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Almeks" novi vlasnik IPOK


Izvor:
Novosti.rs

ZRENJANIN - Kompanija "Almeks" iz Pančeva novi je vlasnik industrije prerađevina od kukuruza IPOK u Zrenjaninu.

Na javnoj licitaciji u petak, na kojoj su učestvovala četiri potencijalna kupca, celokupna pokretna i nepokretna imovina nekada najveće skrobare na Balkanu, koja je pre dve godine završila u stečaju, ponuđena je za početnu cenu od 576 miliona dinara. "Almeks" je pobedio, jer je izlicitirao sumu od 959 miliona.


voj-ipok_310x186.jpgPredstavnik niške AIK banke prihvatio je početnu cenu, ali dalje nije učestvovao u licitaciji. Beogradski "Kartonval", koji je poslednjih meseci poslovao u IPOK kao zakupac proizvodnih pogona, posle podizanja cene do određene granice, odustao je od dalje licitacije. Na kraju su se, za imovinu skrobare, nadmetali beogradska "Agrana" i "Almeks". Pančevačka firma izlicitirala je milion dinara više od "Agrane".

Predstavnik "Almeksa" Aleksa Miroslav, nije želeo da daje izjave. Kratko je poručio da će o planovima firme koja, kako se čulo, planira da nastavi preradu kukuruza i proizvodnju skroba u Zrenjaninu, više reči biti kroz petnaestak dana, kada novi gazda isplati izlicitiranu sumu i uđe u posed fabrike.

Iz "Kartonvala", koji je imao želju da nastavi proizvodnju u zrenjaninskoj skrobari, poručili su da napuštaju Zrenjanin i da nisu ni otkupili nove količine kukuruza za preradu. Naveli su da su sve svoje obaveze prema dobavljačima već izmirili. "Kartonval" je svojevremeno uzeo u zakup skrobaru, remontovao postrojenja i uposlio 200 radnika. Beograđani su se, tvrde radnici, pokazali kao dobre gazde. Ali, pošto nisu uspeli da kupe fabriku, došlo je vreme da se iz nje povuku.


VLASNIK U JABUCI


"ALMEKS" uspešno posluje više od dve decenije i bavi se ratarskom proizvodnjom, skladištenjem i trgovinom poljoprivrednih mašina. Kupio je više vojvođanskih firmi, a kako je od 2008. godine vlasnik skrobare u Jabuci, sada će joj pridodati IPOK i postati najveći srpski proizvođač skroba.
 
Top