Šta je novo?

Zoran Stanković s Mirkom Cvetkovićem o obnovi kliničkih centara

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Našim elitnim ustanovama treba i nova oprema

Zoran Stanković s Mirkom Cvetkovićem o obnovi kliničkih centara
Izvor: Blic S. Todorović | 20. 04. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Dalji planovi o dinamici rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije zavisiće od razgovora i konsultacija ministra zdravlja dr Zorana Stankovića sa premijerom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem. Jedna od tema njihovog razgovora biće opremanje ustanove jer trenutno nema dovoljno sredstava za kupovinu medicinske opreme, saznaje “Blic”.

126842_0803-stankovic-foto-aleksandar-stankovic_f.jpg

Doktor Zoran Stanković

Ministar zdravlja objašnjava za naš list da je obavio “niz konsultacija, ali da još sagledava stanje i fazu do koje se stiglo u rekonstrukciji KCS”.

- Ono što sada čekamo i što nam produžava rok jeste razgovor sa predsednikom Vlade. Do tada ne mogu ništa detaljnije da kažem - kaže za “Blic” dr Stanković.
Kako objašnjava, sa premijerom neće razgovarati samo o dinamici izgradnje zgrade KCS, koja pored toga što će biti okrečena i omalterisana, treba da bude i opremljena adekvatnom medicinskom opremom.

- Sredstva Evropske investicione banke treba da budu iskorišćena za završetak svih radova i za opremanje prostora koji budu izgrađeni. Međutim, mi u ovom trenutku moramo da vidimo kako ćemo obezbediti sredstva za opremanje jer ih nemamo, a radi se o velikoj kvadraturi - ističe dr Stanković.

Rupe u zidu
Da li zbog rekonstrukcije Poliklinike Kliničkog centra Srbije ili ne, ali u prostoriji ove zgrade u kojoj se čuva i odlaže medicinska dokumentacija, počev od istorija bolesti, koje su inače zvanični sudski dokumenti, pojavile su se rupe u zidu. Sada kroz te rupe pada šut i prašina po medicinskoj dokumentaciji.

Nedavno je dr Stanković izjavio da nije zadovoljan brzinom rekonstrukcije KCS, koja još nije započeta, iako je bilo planirano da bude sve gotovo do 2012. godine.


Tada je obećao da će izaći sa novim rešenjem za rekonstrukciju, a kao jedan od razloga za to naveo je loše urađene proračune seizmološkog talasa, koji su napravljeni kada je izgradnja zgrade započeta 1974. Zbog toga je reagovao i bivši ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević, u čijem mandatu je započeta rekonstrukcija. On je upozorio svog naslednika da će biti kriv ukoliko se do 2012, odnosno do 2013. godine ne završi rekonstrukcija četiri klinička centra u Srbiji.
 
Top