Šta je novo?

Zoran Stanković: Organizovaću bolji rad domova zdravlja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Zoran Stanković: Organizovaću bolji rad domova zdravlja
Izvor: Blic Sonja Todorović | 20. 03. 2011. - 00:02h | Foto: A. Stanković

Plan nam je da svaki pacijent ima elektronski kartonfoto: a. stankovićNivo pružanja zdravstvenih usluga najveći je problem u zdravstvu. One su u pojedinom segmentima sistema na izuzetno visokom nivou u odnosu na naše prilike. Ali, u dobrom delu zdravstvena zaštita građana je nezadovoljavajuća. Zato moramo da radimo da bi postojeće stanje na neki način sredili, prvenstveno domove zdravlja koji u odnosu na velike sisteme nemaju adekvatnu opremu, kaže u intervjuu za „Blic” ministar zdravlja dr Zoran Stanković.


126842_0803-stankovic-foto-aleksandar-stankovic_f.jpg

Plan nam je da svaki pacijent ima elektronski karton

Novi ministar ističe da ne može da obeća strateški značajne pomake koji će odmah biti vidljivi i završeni u ovoj godini. Kaže da je za to potreban duži vremenski period.

U našoj zemlji se izdvaja nešto manje od 300 evra po stanovniku za zdravstveno osiguranje. Celo društvo treba da pomogne zdravstvenom sistemu, budući da bolestan čovek ima samo jednu želju, a to je da bude zdrav. Ministarstvo zdravlja neće biti institucija koja će drugima, bez konsultacije, da propisuje i nameće šta će i kako će raditi. Zato postoje ljudi na rukovodećim mestima u zdravstvenim institucijama i od njih ćemo tražiti stručna rešenja


  • Šta će vam biti glavni prioritet, koji su kratkoročni, a koji strateški?
Pokušaćemo da poboljšamo veze između zdravstvenih institucija, da njihova koordinacija i komunikacija bude bolja. U situaciji kada pacijenta iz doma zdravlja šalju u bolnicu, mora da se zna da li te ustanove mogu da prime bolesnika. Treba da znaju da li će ti pacijenti čekati po nekoliko sati, da li im je uopšte potreban hitan prijem ili sve može da se završi u domu zdravlja. Mora da postoji bolja povezanost između primarne, sekundarne i tercijarne zaštite.


  • To znači da će se bolnice rasteretiti? Konkretno, Urgentni centar u Kliničkom centru Srbije ima problem što se pacijenti stalno tamo upućuju zbog čega se stvaraju ogromne gužve.
Da. Posao mora ravnomerno da se rasporedi na sve. Da vidimo koje su to indikacije za funkcionisanje i rad, na primer, Urgentnog centra. Da on ne bude institucija koja će svakog trenutka primati bolesnike koji mogu da budu zbrinuti u domovima zdravlja. Bolja koordinacija nam je potrebna, jer domovi zdravlja ne treba da budu institucije u kojima će se samo prepisivati recepti i otvarati bolovanja. Plan nam je da se u toku ove godine svi domovi zdravlja umreže u jedan informatički sistem koji podrazumeva formiranje elektronskog kartona za svakog bolesnika. Na taj način će se smanjiti dugo i mukotrpno administriranje.
 
Top