Šta je novo?

Zoran Stanković: Nastavak reforme

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ministar obećao bolji položaj bolesnika

Zoran Stanković: Nastavak reforme
Izvor: Blic | 23. 07. 2011. - 00:02h

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da predložene izmene zakona o zdravstevnom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti predstavljaju kontinuitet u reformi zdravstva i omogućavaju bolji položaj bolesnika.

126842_0803-stankovic-foto-aleksandar-stankovic_hs.jpg


Najznačajnija novina predloženih izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti jeste osnivanje uprave za skrining programe u cilju smanjenja obeljevanja i umiranja od malignih bolesti s obzirom na to da su one najčešći uzrok smrtnosti posle bolesti krvnih sudova i srca.


Predviđeno je i da pacijent ima pravo na zakazivanje pregleda, dijagnostičkih procedura i drugih medicinskih mera i postupaka. Stanković je naglasio da treba poboljšati stomatološku zaštitu građana.

- Ukoliko se ne poboljša stomatološka zaštita u pravom smislu te reči, dobićemo Šojićevu krezubu Srbiju i to ne samo među siromašnom i starom populacijom stanovništva - naglasio je ministar.

On je ukazao da najviše dilema izaziva proširenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i na one koji se iz medicinskih razloga odluče na promenu pola.

- Voleo bih da vidim neke ljude, koji na to gledaju sa podsmehom kako bi se ponašali da u svojoj neposrednoj okolini imaju takve osobe - rekao je Stanković.
 
Top