Šta je novo?

Zoološki vrt dobio prinovu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Zoološki vrt dobio prinovu:
Na svet došlo mladunče nilskog konja
[/h]

Ženka nilskog konja Juca obradovala je zaposlene, ali i ljubitelje životinja donevši na svet mladunče ove ugrožene vrste.Nije prvi put da se Juca otelila, a mladunče, kojem je još rano odrediti pol, oseća se dobro i sve vreme je sa mamom u bazenu. Prizor retko koga ostavlja ravnodušnim, a novi stanar Vrta je težak čak 40 kilograma.


559915-mladunce-nilskog-konja-171112-ras-foto-milorad-milankovic-2.JPG- Ženka se otelila u toku noći i to je primetio čuvar i javio nam. Svi smo ujutru pohrlili da je vidimo i prizor je prelep. Mladunče je sisa, a mužjaka smo izolovali, jer umeju da budu agresivni prema mladuncima. Teška je oko 40 kilograma, sve vreme je u vodi, jer je to neophodno kako bi ono opstalo – kaže Nadežda Radović, zaposlena u Vrtu, napominjući da mladunče čak i sisa ispod vode.

U Vrtu dobre nade ova vrsta se već duži period uspešno reprodukuje, a prizor mladunčeta je „melem“ za oči. Tako su juče mnogi pohrlili u Vrt da vide prinovu.

- Moje dete obožava bebi Zoo vrt i kad god čujemo da je došla nova životinja na svet, bilo da je to lav ili ždrebe, mi obavezno dođemo. Ovo je nestvaran prizor. Beba od 40 kilograma – kaže kroz smeh Milica Milovanović (27) napominjući da je obišla nekoliko vrtova u Evropi i da ni jedan nije kao beogradski.

Nilski konji žive u Africi i nauka ih je grupisala u red svinja. Jedna je od najstarijih vrsta na zemlji, a iako deluju pitomo i „slatko“ u pitanju su agresivne životinje. Nislki konji na afričkom kontinetnu godišnje ubiju više ljudi nego otrovnice i zveri zajedno. Mogu biti teški i preko tri tone, a iako deluju tromo, mogu trčati i brzinom od 40 kilometara na sat.

- Nilske konje je zabranjeno hraniti i naginjati se preko ograde. Deluju umiljato, ali su agresivne kada im neko „ugrozi“ teritoriju. Oni su isključivi biljojedi, a mi ih hranimo prekrupom, senom, zelenom salatom i korenjem.

Već je izvesno da će prinova postati mezimče, pre svega mališana, a mladunče će dobiti ime pošto mu se odredi pol. Zaposleni se nadaju da će uskoro imati nova iznenađenja za posetioce, a rekonstrukcija prostora za divlje mačke, bliži se kraju.


Izvor:
24sata.rs
 
Top