Šta je novo?

Zloupotrebe u domovima zdravlja

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Pacijente „lečili“ mrtvi lekari


dom-zdravlja-v.jpg


Na spisku zaposlenih lekara koji primaju platu u Domu zdravlja “Novi Sad” nalaze se i oni koji su u penziji ili čak nisu ni među živima! Novac koji im ne pripada pokušali su da troše i u domovima zdravlja “Novi Beograd” i “Zemun”, koji su fakturisali ukupno dva miliona dinara za preventivne preglede koje uopšte nisu pružili, a zatim pokušali da ih naplate od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Ove propuste ustanovila je poslednja kontrola RZZO. Republički zavod ustanovama plaća dodatnih 300 dinara za svaki preventivni pregled koji sadrži Papanikolau test, pregled dojki i grlića materice, što su zdravstvene ustanove iz Beograda pokušale da zloupotrebe.
Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO, kaže za “Blic” da je Zavod taj novac osporio i da su ga domovi zdravlja vratili. Protiv odgovornih će, kaže ona, biti preduzete odgovarajuće mere.
- Menadžment zdravstvenih ustanova mora da nam dostavlja precizne informacije. Oni ne shvataju da je došlo novo vreme, i da mi imamo mehanizme i savremen informacioni sistem koji sve prati i prikazuje. Ovde nije reč ni o kakvoj hajci na zdravstvene ustanove, već o nedozvoljenim radnjama - kaže Svetlana Vukajlović.

Autor: I. Mišković
 
Top