Šta je novo?

Zimske gume obavezne samo po snegu i ledu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zimske gume obavezne samo po snegu i ledu

Upotreba sve četiri zimske ili univerzalne gume od 1. novembra do 1. aprila biće obavezna samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji na snagu stupa 1. novembra.


282210_zimske-gume01rasfoto-aleksandar-dimitrijevic_f.jpgAko su kolovozi suvi, na automobilima će moći da budu letnje gume, ali u slučaju da padne i najmanji sneg, vozači sa taim gumama rizikuju kaznu od 3.000 dinara i da ih policija isključi iz saobraćaja.

Šara na zimskim gumama ne sme da bude plića od četiri milimetra.

U zavisnosti od dimenzija gume i proizvođača, nabavka sva četiri zimska pneumatika sa montiranjem može da košta od 15.000 do 40.000 dinara. Cene su od oko 3.500 dinara, koliko koštaju gume domaćeg proizvođača, pa do 9.000 za uvozne pneumatike.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, predviđeno je i da ubuduće ne morate imati lance u automobilu ako se vozite u naselju.

Ako krenete na put van naseljenog mesta, međutim, obavezno morate da imate lance u gepeku. Međutim, lanci ne smeju da budu montirani na letnje pneumatike.

Stupanje na snagu ovog pravilnika je tokom minule dve godine odlagano posle primedbi da bi to bio preveliki trošak za građane, ali nedavno je odlukom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića uneta pomenuta odredba koja pravilnik precizira u vezi sa meteorološkim uslovima kada je neophodna upotreba zimske opreme.


Izvor:
Blic.rs
 
Top