Šta je novo?

Zimske gume nisu uslov za isplatu osiguranja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Zimske gume nisu uslov za isplatu osiguranja


P. Ž. |

Osiguravajuće kuće ne uslovljavaju isplatu štete odgovarajućim pneumaticima. Internim aktima nije moguće suspendovati pojedine zakonske odredbeOSIGURAVAJUĆE kuće u Srbiji neće uslovljavati isplatu eventualne štete na vozilima u zimskom periodu tako što će zahtevati da vozilo ima sve četiri zimske gume, a ne samo dve na pogonskim točkovima ili letnje s najmanje četiri milimetra dubokom šarom, kako je propisano uredbom nadležnog ministarstva.
Mnogobrojni čitaoci su zvali našu redakciju tvrdeći da pojedine osiguravajuće kuće zahtevaju da vozilo ima sve četiri zimske gume.
- Način izdavanja polise osiguranja regulisan je zakonom i podzakonskim aktima koje donose najviši državni organi Republike Srbije. To znači da je nemoguće da bilo ko internim aktima „suspenduje“ pojedine zakonske odredbe - kaže Zoran Ćirić, savetnik za odnose sa javnošću Udruženja osiguravača Srbije.

- Potpuna je dezinformacija da postoji bilo kakav dogovor osiguravajućih kuća da ne izdaju polise obaveznog osiguranja ukoliko vlasnik vozila ne poseduje zimske gume.
Kada je u pitanju mogućnost da osiguravajuća kuća odluči da ne isplati štetu zato što je njen osiguranik vozio automobil sa letnjim gumama u zimskom periodu i izazvao saobraćajnu nezgodu, to je takođe velika dezinformacija, tvrdi Ćirić.
Osiguravajuća kuća je preuzela na sebe obavezu isplate štete oštećenom, i oštećena strana neće trpeti nikakve negativne posledice. Međutim, od onoga ko je izazvao i počinio štetu osiguravajuća kuća može da traži isplatu regresa (na ime isplaćene štete), ali samo ukoliko se dokaže da je, u ovom slučaju, nezgodu i štetu trećem licu prouzrokovala vožnja s letnjim gumama u zimskim uslovima, što se, po zakonu, karakteriše kao tehnička neispravnost vozila.


ČETIRI OSNOVA

- Postoje četiri osnova po kojima osiguravajuće kuće ne isplaćuju štetu. Ako je vozač vozio u alkoholisanom stanju, ako je pobegao s mesta udesa, ako je vozio bez dozvole (nije položio vozački) i ako je vozilo bilo tehnički neispravno - objašnjava Damir Okanović, iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. - Međutim, ukoliko vozite automobil u skladu sa važećim zakonom, u ovom slučaju uredbom, jasno je da vas niko ne može zbog toga kažnjavati.
 
Top