Животиње у хришћанству

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
80
....
4.Stvorivši čoveka "po svom obličju", Adama i Evu, Bog ih je stvorio savršenim.Adam je, npr bio toliko inteligentan da je "dao imena svim životinjama" - dati ime znači definisati nešto, shvatiti njegovu suštinu.Dakle, čovek je bio savršeno biće.Stvoreno s ljubavlju u nepojmivo lepom svetu.Jedna jedina stvar koju je taj čovek imao kao svoju obavezu, bilo je da taj svoj svet obradjuje i da ga čuva. Od koga?Od satane, naravno!Da bude obazriv da ga on ne prevari, već da nastavi da živi u Raju u savršenom miru i spokojstvu sa svojim Tvorcem, bez ikakvih briga, bolesti, strepnje u večnosti.Bog je upozorio čoveka na to. (seti se, Bog je pravedan).
5.Prevaren od satane koji je uzeo obličje zmije, čovek je pao u greh.Taj pad je doveo do celokupnog preobražaja njegove prirode, kao prirode uopšte - ušla je smrt, a sa njom i sve ostalo.Zemlja više nije davala svoje plodove čoveku, čovek je morao mukotrpno da ih stiče...
6.Od tog prvobitnog pada u greh, čovekova priroda je sve više padala, udaljavajući se od Boga (seti se da je Bog svet i da se greh isprečio izmedju čoveka i Boga).
.....
Lepo si ovo opisala a mene zanima kako su nastale životinje u toj priči, da li one imaju dušu i ličnost, da li čine grehove, da li odlaze u raj i pakao, da li znaju za sreću i patnju... ? Da li su životinje isto tako božija stvorenja/bića jednako kao i čovek?

Bog je stvorio životinje da bismo ih jeli ili da ne bismo bili sami tj. jedina vrsta živih bića na planeti?

sp911k.jpg

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Pozdrav!

Lepo si ovo opisala a mene zanima kako su nastale životinje u toj priči, da li one imaju dušu i ličnost, da li čine grehove, da li odlaze u raj i pakao, da li znaju za sreću i patnju... ? Da li su životinje isto tako božija stvorenja/bića jednako kao i čovek?

Bog je stvorio životinje da bismo ih jeli ili da ne bismo bili sami tj. jedina vrsta živih bića na planeti?

sp911k.jpg

Odgovor:Zivotinje nemaju dusu i one ne odlaze nigdje njih Gospod ozivljava.Zivotinje ne poznaju grijeh niti ga cine,osjecaju patnju ali i srecu,zivotinje svaki dan slave Gospoda na jeziku koji mi ne razumijemo evo primjera:Ako ste se ikada nocu nasli u prirodi mogli ste da cuje te sa svih strana razne zvukove zivotinja,to je vecernja sluzba Bogu stvoritelju! Kada je Gospod stvorio Adama i zivotinje nije ih bio stvorio da ih Adam tj,covjek jede vec da budu prijatelji Adamu i sve su ga zivotinje slusale i voljele.Ali kada je Adam zgrijesio i bi istjeran iz raja zemaljskog te iste zivotinje su htjele da ga rastrgnu jer su zivotinje osjecale grijeh Adamov i udaljavanje od Boga.Tada covjek tj,Adam pocinje da jede meso i da ih lovi a do tada Adam i Eva su bili vegetarijanci.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Odgovor:Zivotinje nemaju dusu i one ne odlaze nigdje njih Gospod ozivljava.Zivotinje ne poznaju grijeh niti ga cine,osjecaju patnju ali i srecu,zivotinje svaki dan slave Gospoda na jeziku koji mi ne razumijemo evo primjera:Ako ste se ikada nocu nasli u prirodi mogli ste da cuje te sa svih strana razne zvukove zivotinja,to je vecernja sluzba Bogu stvoritelju! Kada je Gospod stvorio Adama i zivotinje nije ih bio stvorio da ih Adam tj,covjek jede vec da budu prijatelji Adamu i sve su ga zivotinje slusale i voljele.Ali kada je Adam zgrijesio i bi istjeran iz raja zemaljskog te iste zivotinje su htjele da ga rastrgnu jer su zivotinje osjecale grijeh Adamov i udaljavanje od Boga.Tada covjek tj,Adam pocinje da jede meso i da ih lovi a do tada Adam i Eva su bili vegetarijanci.

Divan odgovor!:)
Upravo iz tih razloga koje je sector ovako lepo naveo, životinje ne mogu otići u pakao.Kada na Zemlji bude uspostavljeno Carstvo nebesko, pise u Otkrovenju Jovanovom, opet će "lav i jagnje" biti zajedno, iz čega možemo izvesti zaključak da ni životinje koje su sada mesojedi, to više neće biti.

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
80
Kako to da životinje nemaju dušu a da ih Bog oživljava? Zar nas Bog ne oživljava kao i njih? Šta je život a šta je duša?
Ako životinje ne čine greh samo zato što ga nisu svesne onda to znači da ljudi čine greh samo zato što imaju veću svest što dalje povlači činjenicu da ako bi čovek bio potpuno bezgrešan, on ne bi mogao da opstane jer bi ga zloba iz okoline vremenom ubila kao što je i Hrista a životinje ubijaju druge životinje i nisu grešne. Da li su onda plaćene ubice koje su mentalno poremećene osobe svesne greha?
Taj večernji jezik životinja i života jeste božiji zvuk ali isto toliko koliko je i buka automobila u to vreme u Beogradu ili jaki zvukovi pesama iz nekog kafea u gradu. Svaki zvuk životinje ima neki cilj i svrhu u prirodi za njih same kao i zvuk automobila za ljude.

Gde je Adam živeo pre ljudskog greha, jel to bila Zemlja? Po opisu mi deluje kao da jeste.
Zivotinje ne poznaju grijeh...
Ali kada je Adam zgrijesio i bi istjeran iz raja zemaljskog te iste zivotinje su htjele da ga rastrgnu jer su zivotinje osjecale grijeh Adamov i udaljavanje od Boga,
Kako ovo može da ide jedno s drugim, zar životinje nisu nesvesne grehova?
Ako sam dobro razumeo, Bog je posle greha životinje "programirao" da napadaju ljude ili sam pogrešno shvatio?
I otkuda toliko sličnosti između čoveka i životinja tj. njihovih prirodnih potreba pa čak i u psihi čoveka i pojedinih vrsta majmuna koji su izrazito inteligentni za životinje?

Od čega će živeti životinje koje su mesojedi kada bude uspostavljeno carstvo nebesko, da li će lavovi da pasu travu?

Izvinjavam se zbog gomile pitanja ali to je sve ono što bi nauka pitala... :)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Kako to da životinje nemaju dušu a da ih Bog oživljava? Zar nas Bog ne oživljava kao i njih? Šta je život a šta je duša?

Pitanja su ti mudra.:)
Vidi:zivotinje imaju dusu, dusa to je ono sto se danas smatra pod "psihologijom".To su emocije+inteligencija+volja.Njih imaju i zivotinje i ljudi, u vecoj ili manjoj meri.Covek, pored duse, ima nesto sto zivotinje namju, ono po cemu je on "ikona Bozija", a to je duh.

Ako životinje ne čine greh samo zato što ga nisu svesne onda to znači da ljudi čine greh samo zato što imaju veću svest što dalje povlači činjenicu da ako bi čovek bio potpuno bezgrešan, on ne bi mogao da opstane jer bi ga zloba iz okoline vremenom ubila kao što je i Hrista a životinje ubijaju druge životinje i nisu grešne. Da li su onda plaćene ubice koje su mentalno poremećene osobe svesne greha?

Ne, zivotinje ne cine greh zato sto ga nisu svesne-one ga ne cine uopste jer se pokoravaju zakonu prirode, koji je od Boga dat.Sve sto zivotinje rade je u savrsenoj harmoniji sa njihovom prirodom.A covek je, za razliku od njih, otpao od tog prirodnog zakona koji je u njemu. Coveku je data svest, da razlikuje dobro i zlo i on svesno bira zlo.U meri u kojoj je u stanju da ga razlikuje, a ne cini dobro,u toj meri je i gresan. Mentalno zaostale osobe, kao i osobe koje su rodjene slepe, gluve, neme, sigurno da upravo zbog ogranicenosti svojih cula i uma nisu u stanju da grese.Mnogi svetitelji su se divili takvim osobama, skoro im zavideci (iako je to pogresan izraz), jer ih je Gospod tim lisavanjem cula u stvari lisio i mogucnosti sagresenja.

Taj večernji jezik životinja i života jeste božiji zvuk ali isto toliko koliko je i buka automobila u to vreme u Beogradu ili jaki zvukovi pesama iz nekog kafea u gradu. Svaki zvuk životinje ima neki cilj i svrhu u prirodi za njih same kao i zvuk automobila za ljude.

Mi ne znamo jezik zivotinja.Mozemo samo da ga tumacimo, u skladu sa svojim uverenjem.Meni je draze da ga dozivljavam kao slavu Gospodu.

Gde je Adam živeo pre ljudskog greha, jel to bila Zemlja?
Po opisu mi deluje kao da jeste.
Jeste, ziveo je na planeti Zemlji, na mestu nekadasnje ?Mesopotamije.I carstvo nebesko ce biti na Zemlji, planeti.

zivotinje nemaju grehe, ne daih nisu svesne - one ga ne cine.

Ako sam dobro razumeo, Bog je posle greha životinje "programirao" da napadaju ljude ili sam pogrešno shvatio?
I otkuda toliko sličnosti između čoveka i životinja tj. njihovih prirodnih potreba pa čak i u psihi čoveka i pojedinih vrsta majmuna koji su izrazito inteligentni za životinje?

Padom coveka u greh, cela priroda je postala ogrehovljena u smislu da je doslo do njene potpune promene prirode.Slicnost coveka i zivotinja je u njihovoj psihologiji.dokazano je da zivotinje mogu da uce, osecaju, da neke cak i planiraju i uvidjaju.

Od čega će živeti životinje koje su mesojedi kada bude uspostavljeno carstvo nebesko, da li će lavovi da pasu travu?

Ne znamo od cega ce ziveti.

Samo pitaj!Neka vijuge rade!ko bude znao, neka odgovara!

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193

Gde je Adam živeo pre ljudskog greha, jel to bila Zemlja? Po opisu mi deluje kao da jeste.

Koliko samo pitanja majko mila, ti se uvjek nesto pitas hhehehe salim se malo evo pokusacu da ti objasnim ali ti mene opet neces razumjeti ali nema veze evo ovako ti to ide:Kako to da životinje nemaju dušu a da ih Bog oživljava?Kada je Gospod stvarao svjet samo je covjeka stvorio po svome oblicju i udahnuo Svoj Duh u njega a sve ostalo da bude u sluzbi covjeka.A zasto je covjeku dao dusu a zivotinjama nije?E na ovo pitanje moramo se vratiti jos malo u nazad.Kada je sotona(djavo) ii denica bio zbacen sa nebesa on je za sobom povukao trecinu palih andjela koji su bili ustali protiv Boga!Tako da je Gospod odlucio da tu trecinu andjela koji su pali na domiri ljudskim dusama!Zato je samo covjeku dao dusu a zivotinjama nije!A da Gospod ne ozivljava tvar sve bi u trenutku uginulo ili da Gospod dozvoli sotoni sve bih nas pobio u trenutku jer veliku on silu ima!!!

Ako životinje ne čine greh samo zato što ga nisu svesne onda to znači da ljudi čine greh samo zato što imaju veću svest
Odgovor:Na ovo pitanje sama si sebi odgovorila!Ali evo da ti pojasnim:Kada su Adam i Eva kusali plod sa zabranjenog drveta citat iz Svetog Pisma: I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla. Oni su odmah postali svjesni sta su uradili pa su se bili sakrili od Boga ali Gospod je znao sta su ucinili pa je dozivao Adama i Govorio Adame zasto se krijes od svoga Stvoritelja a Adam odgovarase sramota me jer sam nag(go) a Gospod govori a Adame ko ti rece da si go da nisi jeo plod sa zabranjenog drveta od znanja dobra i zla.Tada Adam mjesto da prizna grijeh on okrivljuje Evu i zmiju i tako je jos vise naljutio Gospoda i kao posljedica toga izgonjenje iz Edemskog vrta!
A ovo sve znaci da ljudi svjesno tvore grijeh i zato su krivi a zivotinje to rade ne svjesno i zato im se ne moze uzeti za zlo sta god da urade!!!

Gde je Adam živeo pre ljudskog greha, jel to bila Zemlja?

Da gospod je od jednog djela zemlje napravio Edemski vrt.

Citat iz Sveto Pisma:

7 A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.

8 I nasadi Gospod Bog vrt u Edemu na istoku; i onde namesti čoveka, kog stvori.

9 I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla.

10 A voda tečaše iz Edema natapajući vrt, i odande se deljaše u četiri reke.

11 Jednoj je ime Fison, ona teče oko cele zemlje evilske, a onde ima zlata,

12 I zlato je one zemlje vrlo dobro; onde ima i bdela i dragog kamena oniha.
13 A drugoj je reci ime Geon, ona teče oko cele zemlje huske.
14 A trećoj je reci ime Hidekel, ona teče k asirskoj. A četvrta je reka Efrat.

15 I uzevši Gospod Bog čoveka namesti ga u vrtu edemskom, da ga radi i da ga čuva.
16 I zapreti Gospod Bog čoveku govoreći: Jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu;
17 Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrećeš.

18 I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu.

19 Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zveri poljske i sve ptice nebeske, i dovede k Adamu da vidi kako će koju nazvati, pa kako Adam nazove koju životinju onako da joj bude ime;

20 I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu.
21 I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mesto popuni mesom;

22 I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu.

23 A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela. Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka.

24 Zato će ostaviti čovek oca svog i mater svoju, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.

25 A behu oboje goli. Adam i žena mu, i ne beše ih sramota.

Bog je posle greha životinje "programirao" da napadaju ljude ili sam pogrešno shvatio?
Odgovor:Nije Gospod programirao zivotinje da napadaju ljude vec se sve promjenilo ljudi su izgubili Boziju blagodat i staranje. Posle je nastupila i smrt koje do tada nije bilo a to je bio rezultat grijeha!Priroda se sva izmjenila Lav kao kralj zivotinja je pasao travu i spavao sa jaganjcima a posle ih je poceo jesti.Citava jedna harmonija koju je Gospod bio uspostavio je bila srusena ljudskim grijehom,zato su se i zivotinje bile okrenule protiv covjeka.

Nadam se da sam ti bar u pola uspio objasniti a ako nisam oprosti ja ne umijem bolje! smile3

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sektore, jesi li pokušao pisati bajke? Ja mislim da bi ti dobro išlo! (nemoj se ljutiti, samo pitam)

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
80
Pitanja su ti mudra.:)
Hvala :), a inače ovaj odgovor je već pojasnio neke stvari. ;)

@sector
Pa više volim da pitam nego da se pravim pametan kad nešto ne znam, takva mi je priroda. :)
Imam još par pitanja:
Kako mi na Zemlji znamo šta se tačno dešavalo u raju i da je Đavo bio zbačen sa nebesa ako smo mi na Zemlji? Kako uopšte i znamo za anđele?
Zašto čovek ide u raj ili pakao posle smrti ako je čovek nastao na ovoj planeti, da li je ovo neki test za nas?
Koja je razlika između čoveka i anđela, u svakom smislu?

Hvala za citate iz svetog pisma.
Ali ako je tako bilo, da li su i lavovi izgledali drugačije pre tog ljudskog greha s' obzirom da su sada građeni tako da budu mesojedi i lovci - lav ne bi mogao da preživi jedući samo biljke - pitam se koje bi to biljke uopšte i bile?

Osim ovih pitanja, ostalo mi je jasno iz vaših odgovora. :hi2:

p.s. Kad smo već kod životinja, ako sam dobro shvatio prema svetom pismu nije bilo evolucije iz jedne u drugu vrstu životinja?
Šta kaže sveta knjiga o dinosaurusima i dešavanjima koja su učinila da oni izumru a čovek se pojavi kao nova vrsta na Zemlji?

Član
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poruka
13
Odgovor:Zivotinje nemaju dusu.

Naprotiv Sectore dosta gresis!!!!

Душа је дата од Бога, као оживотворавајући принцип, због тога, да би управљала телом. Другачије речено, душа је животна сила човекова и сваког живог створења; научници је тако и називају: витална (животна) сила.
Душу имају и животиње, но њу је заједно са телом створила земља. "И рече Бог: нека створи вода душе живе... рибе, гмизавце. И рече Бог: нека створи земља душе живе... стоку, гмизавце, звери... по роду својему: и би тако" (Пост.1, 20-24).

И само је за човека речено, после саздања тела његовог из праха земног, да Господ Бог "дуну у лице његово дух живота, и поста човек душа жива". (Пост. 2, 7).
То "надахнуће живота" и јесте највиши принцип у човеку, тј. његов дух, којим се он безмерно уздиже над свим другим живим створењима. Зато, премда је душа човекова у много чему слична са душом животиња, она у највећој мери неупоредиво надмашује душу животиња, захваљујући њеној сједињености са духом, који је од Бога. Душа човекова појављује се као свезујућа карика између тела и духа, представљајући, нешто као мост од тела ка духу.
Сва дејства, или танани покрети душе тако су разнолики и сложени, и тако се преплићу једни са другима, тако су муњевито окретни и често тешко ухватљиви, да их због бољег разликовања разумљиво делимо на три вида, три категорије: мисли, осећања и жеље. Ти покрети душе предмет су изучавања науке, коју зовемо "психологија".

Evo jos malo iz Svetog Pisma:"17. Јер ево пустићу потоп на земљу да истребим свако тело у коме има жива душа под небом; шта је год на земљи све ће изгинути."
А ко би год од дома Израиљевог или између странаца који се баве међу њима јео какву год крв, окренућу лице своје насупрот оном човеку који буде јео крв, и истребићу га из народа његовог.
Јер је душа телу у крви; а ја сам вам је одредио за олтар да се чисте душе ваше; јер је крв што душу очишћа.
Зато рекох синовима Израиљевим: Нико између вас да не једе крв; ни дошљак који се бави међу вама да не једе крв.
И ко би год између синова Израиљевих или између дошљака који се баве код њих уловио зверку или птицу, која се једе, нека исцеди крв из ње, и заспе је земљом.
Јер је душа сваког тела крв његова, то му је душа. Зато рекох синовима Израиљевим: Крв ни једног тела не једите, јер је душа сваког тела крв његова. Ко би је год јео, да се истреби.

Ja mislim da sam vam dovoljno primera iz Biblije naveo da i zivotinje imaju dusu!?

Natrag