Žensko zdravlje

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Pobedite pms

Ukoliko patite od mesečnog „divljanja“ hormona, učinite sebi i svima oko vas život lakšim i ugodnijim, na jednostavan način, bez lekova.

Hormonske promene koje se u ženskom telu odvijaju sedam do deset dana pred početak menstruacije, glavni su krivac za PMS tegobe. U tim danima pojedine žene postaju razdražljive, povećava im se apetit, neraspoložene su, žale se na glavobolju, umor, grčeve u stomaku...

Procenjuje se da 90 odsto žena oseti bar jedan ili više simptoma, oko 20 do 40 odsto ove simptome oseća kao znatne smetnje, a kod pet odsto žena one su tolike da ometaju svakodnevne poslove.

Ukoliko patite od mesečnog „divljanja“ hormona, probajte da ublažite tegobe na prirodan način, bez lekova.

Mleko umiruje hormone

Lekovi protiv napetosti, nervoze i nadutosti koje osećate za vreme PMS-a nalaze se u vašem frižideru. Naime, istraživači su uspeli da dođu do sasvim jednostavnog odgovora – spas za milione žena nalazi se u ishrani. Poredeći jelovnik žena koje pate od PMS-a i onih koje nemaju te probleme, utvrdili su da žene s predmenstrualnim tegobama znatno više konzumiraju ugljene hidrate, mlečne proizvode i so, dok mnogo manje unose namirnice koje sadrže gvožđe, mangan i cink. Kao moguć uzrok PMS-a koji je vezan za hranu navodi se još i jednolična ishrana.

*

Zagnjurite u kupku uz mirišljave sveće

Ukoliko se osećate umorno i iscrpljeno, mali predah daće vam novu energiju. Ako je napolju visoka temperatura, pronađite dobru hladovinu i zavalite se u udobnu stolicu ili ležaljku. U hladnijim danjima ugnezdite se s termoforom na kauču.

Napravite sebi spa kod kuće – ugasite svetlo, upalite mirišljave sveće, pustite omiljenu muziku i uronite u kadu. Sipajte morsku so s kokosovim ili uljem od grejpfruta.

*

Nervozu ostavite u bazenu

Svakodnevni stres utiče na psihofizičku osetljivost u danima pre menstruacije. Najpre pokušajte da kontrolišete stres, zatim promenite navike u ishrani, potrudite se da više spavate i budete fizički aktivnije.
Mnoge žene kažu da vežbanje pozitivno deluje na predmenstrualne simptome, kao i na ukupno zdravlje. Trčanje, vožnja bicikla ili aerobik poboljšavaju raspoloženje i, suprotno uvreženom mišljenju, doprinose kontroli a ne povećanju apetita. Protiv neugodne razdražljivosti, čestog pratioca PMS-a, uspešno možete da se borite i plivanjem. Ono opušta telo, a ujedno i smiruje.
Kombinujte intenzivnije vežbe u prvim danima ciklusa i nešto lakše, poput hodanja, u danima kada očekujete PMS. Povećaćete kapacitet srca i pluća, poboljšaćete kondiciju i smanjićete napetost u grudima i stomaku.


Izvrsna pomoć protiv bolnih grčeva, glavobolje i lošeg raspoloženja


1. Čaj od valerijane i matičnjaka za raspoloženje

Pomešajte jednu kašičicu korena valerijane i lista matičnjaka, prelijte prokuvanom vodom i posle 15 minuta procedite. Pijte tri do pet šolja u toku dana. Eterična ulja deluju opuštajuće i umirujuće.

2. Ulje peperminta protiv glavobolje

Ulje utrljavajte nekoliko puta u toku dana na čelo i slepoočnice.

3. Magnezijum protiv grčeva u materici

Pomoći će vam šumeće tablete magnezijuma rastvorene u vodi.

4. Ulje lavande za opuštanje

Udišite ovo prirodno ulje. Nanesite nekoliko kapi na maramicu i udahnite s vremena na vreme. Divna je i opuštajuća kupka: potopite 100 g cvetova lavande desetak minuta u 2 l vrele vode, dodajte u kupku i uživajte 20 minuta.





Izvor: Blic žena
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Eh kad bi to bilo sve kako novine pišu :(
Čaj od matičnjaka :???:
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve je individualno... svakoj od nas pomaze nesto drugo.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Kraj bolnim menstruacijama

Kraj bolnim menstruacijama

Naučnici su razvili pilulu koja će zaustaviti bolove u stomaku i druge neprijatne simptome izazvane predmenstrualnim sindromom.



Za milione žena širom sveta koje svakoga meseca pate od predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i bolnih menstruacija stiže dobra vest. Naime, naučnici su razvili pilulu koja će zaustaviti bol i druge neprijatne simptome PMS-a.

Pilula je kreirana tako da zaustavi uzrok bolova u stomaku zbog kojih neke žene nemaju samo neprijatne simptome PMS-a, nego čak moraju da vreme kada dobiju menstruaciju provedu u krevetu. Pilula deluje tako što se njenim korišćenjem u organizam unosi „vazopresin", koji kontroliše mišiće zadužene za elastičnost materice, opušta ih i sprečava grčeve.

- Bolna menstruacija, kao i PMS, pogađa veliki broj žena i dosad nije postojao lek koji je bio namenjen samo za to. Zato bismo ovo naše otkriće mogli da nazovemo izuzetno važnim, jer ne postoji nijedan lek kao što je ovaj - istakao je dr Džim Filips iz kompanije „Vantia Therapeutics" koja je otkrila lek.

Lek poznat pod nazivom „VA111913" siguran je i ima tek nekoliko manjih nuspojava. Stručnjaci najavljuju još nekoliko testiranja, a predviđanja su da bi lek mogao da se pojavi na tržištu za otprilike četiri godine. Prvo sledeće testiranje obuhvatiće 128 žena uzrasta od 18 do 35 godina. Reč je o ženama koje svakog meseca imaju izuzetno neprijatne menstruacije i PMS koji im ometa normalan život. Te žene će primati lek šest dana tokom menstrualnog ciklusa.

Izvor: Life Style
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Dobra vest za žene: Stvorena pilula koja će lečiti bolne menstruacije

Dobra vest za žene: Stvorena pilula koja će lečiti bolne menstruacije

Za milione žena širom sveta koje svakoga meseca pate od PMS-a, stiže dobra vest. Naime, naučnici su razvili pilulu koja će zaustaviti bol i neugodne simptome. Pilula je kreirana na način da zaustavi uzrok bolova u trbuhu zbog kojih neke žene nemaju samo simptome, nego znaju biti bolesne i leći u krevet.



"Bolna menstruacija pogađa veliki broj žena i dosad nije postojao lek koji je bio namenjen samo za to. Zato bismo ovo naše otkriće mogli nazvati vrlo važnim, jer ne postoji nijedan lek kao ovaj", istakao je Dr. Džim Filips iz kompanije Vantia Therapeutics koja je otkrila lek.

Lek poznat pod nazivom VA111913 siguran je i ima tek nekoliko manjih nuspojava. Stručnjaci najavljuju još nekoliko testiranja, a predviđanja su da bi se lek mogao pojaviti na tržištu za otprilike četiri godine.

Prvo iduće testiranje obuhvatit će 128 žena u dobi od 18 do 35 godina. Reč je o ženama koje svakog meseca imaju vrlo neugodne menstruacije i PMS koji im ometa normalan život. Te će žene primati lek šest dana tokom svoga menstrualnog ciklusa.

Pilula deluje na način da organizmu donosi vazopresin koji kontroliše mišiće zadužene za elastičnost maternice. Opušta ih i sprečava grčeve.

Izvor: Life style
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Menopauza

Menopauza - Novo životno doba žene

Ljepota.ba


Razvojem medicine i unapređenjem zdravstvene zaštite očekivana životna dob se produžila.

Danas je uobičajeno da žena doživi 75 i više godina. To praktično znači, žena nakon što uđe u menopauzu pred sobom ima još jednu trećinu života. Procjenjuje se, oko 40% žena se nalazi u periodu perimenopauze i postmenopauze. U ovom periodu, žena može i daje svoj puni radni, intelektualni i stvaralački doprinos u društvu i porodici!!!
Završetak reproduktivne dobi i nastanak menopauze, za ženu znači početak novog životnog doba koje može biti jednako zanimljivo i radno kao i svako drugo.

Menopauza
je posljednja menstruacija u životu žene. Određuje se retrogradno, godinu dana nakon posljednje menstruacije. Predstavlja definitivni kraj reproduktivne dobi žene. Reproduktivna sposobnost žene je u postepenom opadanju tokom 10 godina prije nastupa zadnje menstruacije, a definitivni završetak reproduktivne dobi žene označava zadnja menstruacija. Opadanje reproduktivne sposobnosti žene povezana je sa postepenim gubitkom funkcije jajnika i smanjenom produkcijom hormona jajnika.

U našem podneblju, kod 80% žena menopauza se javlja u periodu od 48.- 52. godine života. U prosjeku menopauza se javlja u 51. godini života, što praktično znači da žena, obzirom na očekivano trajanje života, trećinu svog životnog vijeka provede u postmenopauzi.
Menopauza je genetski određena i nijedna joj žena ne može izbjeći. Ne ovisi o broju porođaja i trudnoća, obilnosti i učestalosti menstruacija, broju ovulacija, dojenju, uzimanju hormonske kontracepcije, socio-ekonomskog statusa, rase, nivoa edukacije, visine i težine, doba pojave prve menstruacije (menarha).
Povezana je sa pušenjem i kod žena koje puše, u prosjeku nastupa 2 godine ranije. Prestanak menstruacije prije 40. godine naziva se ranom menopauzom, a prestanak menstruacije poslije 55. godine nazivamo kasnom menopauzom.

Premenopauza
je vremenski period koji se javlja na nekoliko godina prije pojave zadnje menstruacije. U ovom vremenskom periodu značajno je smanjena reproduktivna sposobnost žene, funkcija jajnika je nedostatna, dominiraju poremećaji menstrualnog ciklusa, neuredna krvarenja i vazomotorne tegobe. Počinje 4-5 godina prije menopauze.


Postmenopauza
je vremenski period koji nastupa iza pojave zadnje menstruacije. Okarakteriziran je vazomotornim simptomima menopauze.

Perimenopauza obuhvata širi vremenski period od nekoliko godina prije i nekoliko godina nakon posljednje menstruacije u kojem dominiraju poremećaji menstrualnog ciklusa, neuredna krvarenja i vazomotorne tegobe. Počinje 4-5 godina prije menopauze i obuhvata prvih 5 godina postmenopauze.
Često se koristi termin klimakterij. Klimakterij podrazumijeva prelazno razdoblje žene od reproduktivne dobi prema menopauzi i starosti. Najčešće počinje oko 45. godine i traje 5-10 godina.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izborite se s hormonima - pobedite PMS

Izborite se s hormonima - pobedite PMS

Glas javnosti 18.11.2009 13:27



Uobičajeni predmenstrualni simptomi su nadutost, nesanica, hirovitost, nervoza, glavobolje, akne, osetljivost grudi, porast ili pad seksualnog nagona, grčevi.

Hormoni koji ženu čine ženom mogu povremeno da naprave pravi haos u organizmu tako da se desi da danima oka ne sklopi, jer jednostavno „neće san na oči“. Ciklični ritam hemijskih promena utiče na ritam vašeg sna, kao i na depresiju, nervozu, glavobolje i migrene. Studije pokazuju da smanjen nivo estrogena i progesterona povećavaju broj buđenja tokom noći i utiču na pojavu sna bez snova. Pored zadržavanja tečnosti, naduvenosti i grčeva, možda ćete primetiti promene raspoloženja nalik ozbiljnim depresijama, koje nestaju i javljaju se opet dve nedelje pre menstruacije.



Vitamini
Povećajte unos kalcijuma i magnezijuma. Vaše telo uvek povoljno reaguje na kalcijum i magnezijum, koji pomažu umirenje centralnog nervnog sistema. Neke studije su dokazale uzročno posledičnu vezu između niskog nivoa kalcijuma u krvi i PMS simptoma.

Natrijum
Pazite na unos natrijuma,
jer njegova prevelika količina
zadržava tečnost u organizmu.
Čitajte šta piše na pakovanjima.


Umanjenje bolova
Kad menstruacija dođe, uzimajte brufen (ibuprofen), koji sprečava grčeve, kao i bolove u stomaku i krstima. Aspirin i ibuprofen koče prostaglandine, supstance koje utiču na napetost mišića, što je uzrok menstrualnih grčeva. Uzmite ih pred spavanje kako vas bolovi ne bi budili tokom noći.

Biljke sa diuretičnim svojstvima
Pokušajte sa prirodnim diureticima kao što je maslačak, u obliku tableta ili čaja. Đumbir, kamilica, i limun pomažu varenje i sprečavaju naduvenost.

Tečnost
Povećajte unos tečnosti. Voda je prirodni diuretik, što je više pijete, to više pročišćavate svoj organizam. Opšte pravilo je da popijete 30. deo svoje težine u litrima, dakle ako težite 60 kilograma, trebalo bi da popijete dva litra vode.

Vežbe

Nastavite sa vežbama, ili ih čak intenzivirajte nedelju pre menstruacije. Preznajanje pomaže da se umanji naduvenost, a redovno vežbanje učiniće da noću spavate dubokim snom.Pokušajte i sa jogom i masažom, dubokim disanjem i istezanjem, što sve deluje umirujuće na vaš nervni sistem i umanjuje bolove u grudima i leđima. Masaža, sem što pruža predivan osećaj, pomaže drenažu tečnosti, toksina i limfe.

Hrana

Smanjite unos ugljenih hidrata i šećera. Klonite se brze hrane, visokokaloričnih dezerata i grickalica, kao i čokolade (koja sadrži i šećer i kofein). Naročito izbegavajte hranu sa puno šećera, koja izaziva pad šećera u krvi, koji vas budi usred noći.

Be vitamini
Uzimajte više vitamina Be kompleksa nekoliko dana pre i tokom menstruacije. Unosite i više vitamina Be 6 (piridoksina), oko 100 miligrama dnevno, ali pre toga se konsultujte sa lekarom, jer prevelika količina piridoksina može biti štetna.

Vlakna
Da biste smanjili zatvor, koristite ulje lanenog semena ili ljusku psilijuma (biljka poreklom iz Indije i Irana, koja sprečava zatvor i probleme sa varenjem,) rastvorene u soku ili vodi. Čim ustanete, uzmite čašu vrele ili veoma tople vode sa malo limuna ili meda, to pomaže čišćenju organizma.

Piće

Eliminišite kofein, gazirana pića i alkohol tokom ovog perioda. Previše kafe i alkohola remeti san i pogoršava nesanicu, dok gazirana pića povećavaju nadutost i osetljivost grudi.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako preživeti menopauzu!

Kako preživeti menopauzu!

Alo


Menopauza je prirodna tranzicija u životu žene kada prestaje menstruacija i nastaju hormonalne promene u telu. Ovo iskustvo svaka žena drugačije doživljava, ali nijednoj to razdoblje ne pada lako.

Šta je uzrok?
Menopauza je direktan rezultat prestanka rada jajnika i drastičnog pada ženskih polnih hormona. Najčešće nastaje u pedesetim godinama života, ali može da se javi i prerana menopauza (u četrdesetim godinama), zbog genetske predispozicije ili pušenja.

Simptomi

- neredovne menstruacije
- toplotni valunzi
- noćno znojenje
- poremećaji spavanja
- promene raspoloženja
- bolovi
- vaginalni i urinarni problemi
- smanjenje libida
- promene na koži i kosi

Lečenje

Hormonalna terapija
Hormonalna terapija (HRT) nadoknađuje hormone i zaustavlja simptome menopauze. Sintetički estrogen ili kombinovani hormoni estrogena i progesterona koji se nalaze u HRT-u propisuju se u obliku tablete, flastera, vaginaleta, suplemenata i nazalnih sprejeva. Iako je HRT najzastupljenija terapija, ona nije za svakoga. Ženama koje su koje boluju od raka, imaju vaginalno krvarenje ili problem sa zgrušavanjem krvi nije preporučljiva

Alternativne metode

Pored hormonalne terapije, postoje i alternativne metode za tretiranje menopauze. Biljni proizvodi su popularni u lečenju simptoma menopauze, a najčešće se nalaze u obliku tableta i krema.

Ishrana

Uravnotežena ishrana bogata ugljenim hidratima, proteinima, mastima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima je od izuzetne važnosti za vreme menopauze.
- Voće bogato kalijumom (lubenice, banane i citrusi) pomaže kod izbacivanja vode iz organizma.
- Jedite hranu bogatu kalcijumom i vitaminima C i E.
- Za zdravlje kostiju birajte posne mlečne proizvode sa dosta kalcijuma.
- Hrana bogata fitoestrogenima je takođe dobra - žitarice, ječam, ovas, šargarepa, luk, krastavac...

Recepti za samopomoć

Toplotni valunzi
Uzrok: Reakcija hipofize na opadajući nivo estrogena.
Rešenje:
- Hladite se ventilatorom ili klima-uređajem
- Izbegavajte stresne situacije
- Uzimajte antioksidanse i biljne dodatke

Bolovi

Uzrok: Promena nivoa hormona
Rešenje:
- Uzimajte dodatke kalcijuma i magnezijuma
- Konzumirajte jela bogata omega-3 kiselinama
- Masirajte se

Umor

Uzrok: Gubitak telesne tečnosti i isprekidan san
Rešenje:
- Konzumirajte hranu bogatu vitaminom B, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom i hromom

Loše spavanje

Uzrok: Noćno znojenje
Rešenje:
- Konzumirajte hranu bogatu melatoninom (banane, ovas, paradajz)
- Redovno vežbajte
- Držite se fiksnog vremena spavanja


 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Pms

PMS je termin koji obuhvata citav niz simptoma koje zena moze da oseca najcesce desetak dana pred menstruaciju (nakon ovulacije), a neke zene ih jos uvek osecaju i prvog i drugog dana ciklusa.
Kada govorimo o ovim simptomima treba imati na umu da je svaka zena “svet za sebe”, pa se tako i simptomi razlicito ispoljavaju, sa obzirom na njihovu brojnost. Sto znaci da simptomi koji se javljaju kod jedne osobe, ne moraju obavezno biti primeceni i kod neke druge.
Do sada je utvrdjeno preko 150 simptoma koji se mogu pripisati PMS-u, ali oni koji se najcesce javljaju su sledeci:

Psihicki:

- ceste promene raspolozenja
- nervoza
- napetost
- osetljivost
- teskoce u koncentraciji
- paranoja
- depresija

Fizicki:
- slabost
- umor
- glavobolja
- vrtoglavica
- oticanje zglobova
- bolovi u krstima
- bolovi u abdominalnom delu
- osetljivost grudi
- nadutost
- povecan apetit, narocito potrebe za slatkisima
- pojava akni
- diareja i sl.

Bolne menstruacije ne spadaju u PMS simptome, jer se javljaju kada menstruacija vec pocne, prouzrokovane su drugim uzrocima (grcenje materice, moguce anomalije materice), pa je samim tim i tretman drugaciji.
Dok neke zene uopste ne osecaju PMS simptome, za druge su ovi simptomi veoma realni. Oni su povezani sa hormonalnim promenama (promene u nivou hormona estrogena i progesterona), koje se desavaju nakon ovulacije, odnosno pred samu menstruaciju, tako da sa pocetkom nove menstruacije i izjednacavanjem nivoa hormona, i PMS simptomi nestaju.


Kako da pomognete sebi

Iako ovi simptomi izgledaju kao nuzno zlo, ne mora uvek biti tako. Postoji vise nacina da se ublaze, ili cak u potpunosti otklone tegobe izazvane PMS-om:
- Strucnjaci pre svega preporucuju fizicku aktivnost koja povecava nivo estrogena (aerobik, dzoging, plivanje, voznja bicikle i sl.),
- Ishrana je takodje veoma bitna, pa je stoga preporucljivo da se izbaci iz upotrebe ili smanji unos secera, soli, kofeina, alkohola i masnoce, ali se preporucuje uzimanje namirnica koje u sebi sadrze visok nivo vitamina B, kao i kalcijuma i magnezijuma,
- Pozeljno je da se zena vise odmara, a mogu se primeniti i neke metode relaksacije, kao sto je meditacija ili joga,
- Izbegavajte stres,
- Preporucljivo je i dodatno uzimanje vitamina: vitamin B, C, D, E, a narocito vitamina B6, kao i dodatno uzimanje gvozdja, kalcijuma i magnezijuma,
- Setajte sto vise, a narocito na svezem vazduhu jer smanjuje napetost i obogacuje organizam vitaminom D,
- Dobro se ispavajte,
- Pre svega verujte u sebe.
 
Natrag
Top