Zemljotres i cunami pogodili Čile (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Zemljotres i cunami pogodili Čile (video)

Snažan zemljotres jačine 8, 8stepeni Rihterove skale koji je jutros pogodio jug Čilea, pokrenuo je i cunami.

v162015p0.jpg

Cunami bi mogao da ima razorne posledice po priobalnu oblast u blizini epicentra, saopštio je danas američki pacifički centar za upozorenje od opasnosti cunamija.

"Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja", navodi se na veb sajtu tog centra.

Za sada nije poznato kog je obima cunami, preneo je Rojters.

Ranije je objavljeno da je zemljotres bio jačine 8,3 stepena i da je objavljena opasnost od cunamija za Čile i Peru, dok je u Ekvadoru navedeno da je neophodno pažljivo praćenje.

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/KwEg5Pa3z74&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param>[raw]<embed src="http://www.youtube.com/v/KwEg5Pa3z74&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Potres su osetili i stanovnici glavnog grada Čilea -Santjaga, gde su se neke zgrade srušile.

Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara. Zemljotres se osetio i u Argentini.

Konsepsion je drugi grad po veličini u Čileu, gde živi 200.000 ljudi.

Telefonske veze su u prekidu, tako da je teško doći do informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti.Stanovnici Santjaga su u panici izleteli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi.

Godine 1960. Čile je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geloška istraživanja vodi evidenciju.

Izvor: Mondo

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
31.092
[YOUTUBE]d7Zs62o-5EM[/YOUTUBE]

16721_chile4_ig.jpg
1448069444b892b8728cba284877299_450x301.jpg

16712_mdf87462_f.jpg

Zbog nestanka struje i prekida telefonskih veza, vlasti Čilea i dalje ne raspolažu pravim informacijama o razmerama štete. Ovaj zemljotres osetili su i stanovnici Argentine, a trenutno su na snazi upozorenja o opasnosti od cunamija koja su izdata za Havaje, Australiju i sve pacifičke zemlje.

Najjači potres osetio se u Konsepsionu, drugom po veličini gradu u Čileu, u kome živi oko 200 000 ljudi. Konsepsion je samo stotinak kilometara udaljen od epicentra zemljotresa.

U prvih nekoliko sati posle udara, ovaj čileanski grad bio je potpuno odsečen od sveta, jer su telefonske veze bile u prekidu, tako da i dalje nema preciznih informacija o broju žrtava i šteti.

Predsednica Čilea Mišel Bašle proglasila je centralni deo zemlje zonom prirodne katastrofe.

“Ovo je bio razorni zemljotres posle kojih je usledilo i nekoliko manjih potresa i dalje sakupljamo informacije o stanju puteva, bolnica, infrastrukture, kuća, šteti i broju žrtava”, kaže Bašle.

Prve slike, posledica razornog zemljotresa stigle su iz glavnog grada Čilea, Santjaga, udaljenog od epicentra zemljotresa nesto više od 300 kilometara.

Tokom potresa, koji je trajao gotovo minut i po, u gradu je srušeno na desetine zgrada, grad je ostao bez struje, a stanovnici Santjaga su u panici izašli na ulice.

"U sobi sam bila sa svojim sinom. Bog mi je dao snagu da otvorim vrata jer je moj sin spavao i ja sam ga zgrabila i istrčala napolje sa njim. Mislila sam da se svet ruši. Bilo je strašno!”.

“Još sam u pidžami. Stvari su padale, lampa televizor sve se to srušilo i slomilo. Sigurno je sve polomljeno. I ventilator je pao. Možete samo zamisliti koliko sam se uplašio".

“Zemljotres je bio strašan. Počelo je sve da se kreće, i da izgleda kao da je sve napušteno. Mora se pomoći svima. I peruancima i čileancima svima”.

"Videli smo ljude koji su zaglavljeni u liftu, stićićemo i tamo, trenutno prioritet imaju komplikovaniji problemi”.

Aerodrom u Santjagu je takođe zatvoren i svi letovi su do daljeg otkazani. Vlasti savetuju građanima da ostanu u kućama, i da ne kreću na put kroz pogođene oblasti, jer je veći broj mostova srušen.

Zbog zemljotresa je izdato upozorenje za moguću pojavu cunamija na području Južne Amerike, Havaja, Australije, Novog Zelanda, Japana, Filipina, kao i u pacifičkoj oblasti Rusije.

Evakuacija stanovništva na obalama Čilea i Havaja je već počela. Prvi veliki talas posle zemljotresa već je pogodio nekoliko čileanskih ostrva. Podataka o žrtvama na naseljenim ostrvima Robinson kruso i San Fernandez nema.

"Ne znam da li taj talas mozemo kvalifikovati kao cunami, ali svakako mozemo kao talas velikih razmera koji moze da preplavi pola grada. Zbog mraka i prekida kominikacija još ne znamo tačan broj zrtava i kao ni kolika je šteta", kaže Bašle.

Inače najjači do sada zabeleženi zemljotres magnitude 9,5 stepeni Rihterove skale pogodio je upravo jug Čilea u maju 1960. godine, kada je cunami odneo najmanje 1.716 života.

Izvor :B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije

Natrag