Šta je novo?

Železara ponovo radi punom parom

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Železara ponovo radi punom parom
„Ju-Es stil” od 1. septembra uvodi punu radnu nedelju
28.08.2009. 08:18

Od 1. septembra, kompanija „Ju-Es stil Srbija” vraća se u režim pune radne nedelje, potvrdio je reprezentativnim sindikatima železare generalni direktor Metju Perkins. Prema Nezavisnom sindikatu metalaca „Ju-Es stil”, ovo je ohrabrujuća vest, bez obzira na to što je i dalje prisutna opterećenost kompanije posledicama svetske recesije.

uss-x.jpg


Posle punih šest meseci rada po sistemu četvorodnevne radne nedelje, pri čemu im je za slobodan dan obračunavano 60 odsto dnevnice, kao plaćeno odsustvo, zaposleni u smederevskoj železari i pogonima „Ju-Es stila” u Šapcu i Kučevu, od početka sledećeg meseca vraćaju se u normalan režim, sa punim radnim vremenom. Ovo je posledica pune uposlenosti proizvodnih kapaciteta, od kraja jula, kada je u pogon ponovo puštena i druga visoka peć. Prema nezvaničnim informacijama, protekli mesec je prvi period u ovoj kriznoj godini u kome je „Ju-Es stil Srbija” poslovao sa profitom. Prognoze su povoljne i za naredni period, mada nema realnih nagoveštaja da se metalurgija konačno oslobađa okova recesije. Nezavisni sindikat metalaca prvi je obelodanio vest sa sastanka sindikalnih lidera železare sa generalnim direktorom Metjuom Perkinsom i ocenio je kao ohrabrujuću.
- Ovo je posledica po nas srećnih okolnosti, ali nesrećnih po naše kolege u Košicama, gde se prošlog meseca desila havarija na visokoj peći, pa je primarna proizvodnja „Ju-Es stila Evropa” usmerena na Smederevo. Nismo dobili sasvim precizne informacije, ali na bazi dosadašnjih iskustava, verujemo da menadžment kompanije ne bi donosio odluku koja bi važila na kratke staze. Ovo znači da će posla za železaru biti dovoljno u dužem periodu, što doživljavamo kao dobru vest za naše zaposlene i nadamo se da više neće biti vraćanja na četvorodnevnu radnu nedelju - kaže predsednik ovog sindikata Mileta Gujaničić.

Spisak radnika koji su višak
Sačinjen je konačan spisak od 205 zaposlenih u administraciji i pratećim celinama, koji će kao tehnološki višak, uz otpremnine, 22. septembra napustiti kompaniju. Po socijalnom programu za rešavanje pitanja viška zaposlenih, matičnu železaru u Smederevu napustiće 108, „Bele limove” u Šapcu 21, a krečanu u Kučevu 26 radnika.


Izvor: Blic
 
Top