Šta je novo?

Zeleni traže procenu štetnosti

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zeleni traže procenu štetnosti
[/h] Izvor: Beta

Beograd -- Zeleni Srbije traže objavljivanje svih vrsta štetnih uticaja na životnu sredinu koje bi moglo da prouzrokuje najveće skladište radioaktivnog otpada u Vinči.

17341246984eb7e01c85f5b157426979_220x136.JPG
Podsetimo, gradnja tog skladišta u Vinči biće završena za nekoliko nedelja.
Kako je navedeno u saopštenju te stranke, zahteva se objavljivanje studije o strateškoj proceni uticaja izgradnje skladišta za nuklearni otpad u Vinči na životnu sredinu sa navođenjem institucija koje su radile tu procenu.
U saopštenju se dodaje da je, na sednici glavnog odbora te stranke u Rtnju, za vikend odlučeno da se zatraži i izveštaj o učešću zainteresovane javnosti na tom projektu, kao i navođenje svih značajnih uticaja na životnu sredinu.

Stranka zelenih podseća da taj otpad u Vinči spada u projekte za koje je obavezna i izrada procene uticaja na životnu sredinu prilikom izrade idejnog projekta sa navođenjem mogućih štetnih uticaja i mera za njihovo otklanjanje.

Prostor od 70 hektara nekadašnjeg Instituta za nuklearne nauke Vinča sada je u vlasništvu Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), koje je prošle nedelje najavilo završetak gradnje najvećeg skladišta nuklearnog otpada u Evropi u kojem bi bilo skladišteno 8.500 buradi od 200 litara i sto transportnih kontejnera nuklearnog otpada.

Izgradnju tog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007. godine, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

Vinča se nalazi na 14 kilometara od Beograda, u kome živi oko dva miliona stanovnika.


 
Top