Šta je novo?

Zeleni karton potreban za Makedoniju i BiH

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zeleni karton potreban za Makedoniju i BiH
[/h] Izvor: Tanjug


Za putovanje automobilom više nije potreban tzv. zeleni karton za ulazak u države EU, kao ni za Hrvatsku, Švajcarsku, Norvešku, Island i Andoru, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije.


2891362784fd5fa03b4c50367682057_orig.jpg


Od država u regionu zeleni karton je potreban za ulazak u Makedoniji i BiH, jer te države nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma.

Srbija je od 1. janura ove godine član Multilateralnog sporazuma, po kojem je za putovanje automobilom u navedene države dovoljna registarska oznaka odnosno registraciona nalepnica.

Za ulazak u Crnu Goru takođe nije potreban "zeleni karton", koji reguliše osiguranje vozila, jer je Udruženje osiguravača Srbije sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore potpisalo poseban Sporazum kojim je prihvaćen princip registarske oznake.

U slučaju nezgode, potrebno je posedovati i pravilno popuniti i potpisati Evropski izveštaj, zajedno sa drugim učesnikom nezgode.

Posebnu pažnju treba obratiti na podatke iz saobraćajne dozvole i polise osiguranja koje unosi drugi učesnik nezgode.

Udruženje savetuje i da se insistira na izlasku policije na lice mesta kad god je to moguće, zbog vršenja uviđaja i sačinjavanja zapisnika. Ako je za štetu kriv vozač automobila sa registarskim oznakama države u kojoj se nezgoda dogodila, odštetni zahtev treba podneti osiguravajućem društvu koje je osiguralo taj automobil.

Ukoliko je nezgodu izazvao vozač iz neke treće države, odštetni zahtev se podnosi osiguravajućem društvu štetnika u njegovoj državi, nacionalnom birou "zelene karte" države u kojoj se nezgoda dogodila ili bilo kom osiguravajućem društvu u toj državi, ukoliko to društvo dobije saglasnost da obradi i isplati štetu.
 
Top