Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Jesam li prava životinja za tebe?


Iguane su jedan od najmirnijih kućnih ljubimaca, međutim svaka jedinka je individua i ima svoj karakter. Privržene su vlasniku, ali i svojeglave. Tretiraće Vas onako kako se Vi ponašate prema njima. Kako ovi gušteri narastu i do 2 metra, morate biti svesni da njihov životni prostor mora biti izuzetno velik.

20060725_iguana.jpg

Odakle dolazim?

Zelena iguana u prirodi naseljava tropska područja južne i centralne Amerike. Zbog svoje mirnoće i staloženosti, omiljeni je kućni ljubimac među gušterima. Životni vek im je od 10 - 15 godina.

Gde volim da živim?

Prostor u kojem će živeti Vaša iguana mora da bude izuzetno veliki: dužine barem dve dužine iguane, a visine tri. Kavez mora biti visok jer se iguana penje po drveću i većinu vremena provodi u krošnjama. U unutrašnjost terarijuma treba staviti debele bambusove grane ili platforme za odmaranje i sunčanje. Ukoliko u terarijum stavljate bilje (nije neophodno) ono mora biti neotrovno i čvrsto, po mogućnosti plastično. Temperatura terarijuma mora varirati između 21 i 30°C, ali je važno da postoji razlika između dnevne i noćne temperature, i to za 10 - 15°C. Temperatura im je veoma važna da bi mogli da vare hranu. Ukoliko je preniska, hrana počinje da truli u digestivnom traktu što dovodi do neugodnog mirisa u terarijumu, a dolazi i do slabljenja imuniteta iguane koja postaje neotporna na bolesti i infekcije. Vrlo je bitna i vlaga, a postižemo je svakodnevnim prskanjem mlake vode. Uz neonsku rasvetu koja osvetljava ceo terarijum, potrebno je osigurati i posebnu reflektorsku lampu sa UV sijalicom za sunčanje guštera.

Kako da sa mnom postupate?

Iguane su mirni i staloženi gušteri, ali ne vole previše fizičke kontakte. Ukoliko krenete sa privikavanjem na dodir dok je iguana mlada, imate prilične šanse za uspeh. Mogu se naučiti da Vam stoje na ruci, pa i da se odazivaju na svoje ime. Ukoliko je pažljivo posmatrate, sama će Vam pokazati kuda voli da se kreće, šta voli da jede, gde voli da se sunča, kakve dodire voli, koje su joj osobe zanimljive, a koje nisu. Ima dobro pamćenje i zapamti ukoliko joj se zamerite. Možete da je vodite u šetnju i npr. na more, ali je uvek držite na povodcu.

Šta rado jedem?

80% ishrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak namirnice koje se povremeno daju. Preporučuje se: zelje, radić, rukola, brokule, repa, tikvica, šargarepa, krastavac, endivija, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Bilje se kida ili reže na komadiće, jer iguane ne mogu da žvaču sirovo tvrdo povrće. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuvana jaja, testenina, kuvani pirinač, hleb, voćni jogurt. Vitaminsko-mineralni dodaci ishrani daju se 2 - 3 puta nedeljno. Posudica sa svežom vodom mora biti uvek u terarijumu, a u njoj će se iguana povremeno i okupati.

Održi me fit i zdravom

Glavni simptomi bolesti kod iguana su: spava sve vreme, otečeni ekstremiteti, ozlede ili otoci po telu, crvenilo ili otok u ustima, proliv, otečeni zglobovi.

Zdravlje

Iguana je zdrava kada:
- Nema otečene ekstremitete
- Usta nisu otečena
- Nema drhtanja tela
- Zglobovi nisu otečeni
- Koža je bez tamnih mrlja ili tačaka
- Ima normalnu stolicu

Razmnožavanje

Iguane dostižu polnu zrelost sa navršenih 18 meseci. Pare se obično u jesen, a nakon 8 nedelja ženka u iskopane rupe u zemlji izleže 28 - 40 jaja. Inkubacija traje 90 - 120 dana.

Volim li društvo?


Iguane nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se pripitome i priviknu na svog vlasnika, sedeće Vam na ruci i odazivaće se na ime. Iguana može biti i agresivna ukoliko smatra da je ugrožena njena teritorija, pogotovo u sezoni parenja.

Popis za kupovinu:

- informativni letak o zelenim iguanama
- adekvatan terarijum
- posudica za hranu i vodu
- grejač
- osvetljenje
- UV lampa
- ukrasno bilje
- vitamini i minerali

iguana2-300x209.jpg
izvor: Pet centar​
 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
198
Ove zivuljke me zanimaju vec duze vreme zna li neko gde mogu da se kupe u NS i otprilike koliko kostaju...
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
imas u pet centu na novom beogradu. obidji njihov sajt , mislim da jos imaju ....
 
Član
Učlanjen(a)
21.04.2010
Poruka
33
Moloch horridus da li neko zna gde mogu da nadjem ovu zivotinju inace ga kod nas zovu Trnoviti vrag ili trnoviti zmaj

f04f1070193bdbdfaba5185f60d06277.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
;);) tesko se nabavljaju i obicni primerci a kamoli ovaj tvoj trnoviti zmaj .... eventualno u nekoj privatnoj odgajivacnici, ali ces morati malo detaljnije da pretrazis google :dntknw:
 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
oni su opasni a mozda i otrovni

Dodato posle 1 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

300px-Thorny_Devil.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.04.2010
Poruka
33
oni su opasni a mozda i otrovni

Dodato posle 1 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

300px-Thorny_Devil.jpg

hahaha nisu otrovni ali ujedaju hahahah kao i svaka zivotinja koja se oseti ugrozeno brani se znaci kako se ophodis prema njemu tako se i on ophodi prema tebi


;);) tesko se nabavljaju i obicni primerci a kamoli ovaj tvoj trnoviti zmaj .... eventualno u nekoj privatnoj odgajivacnici, ali ces morati malo detaljnije da pretrazis google :dntknw:

trazio sam googl-om i nisam nista zivo naso da se negde prodaju kod nas a ni u svetu jer su zasticeni zakonom i ilegalno je drzati ih ali sve ima cenu tako da nastavicu sa potragom i mozda i nadjem
 
Top