Šta je novo?

Zdravstvo - Vidimo se na ulici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vidimo se na ulici
Izvor:
B92.net

Nakon ponude prosvetarima da im se plate povećaju za 2 odsto, isto će biti ponuđeno i zaposlenima u zdravstvu, koji kažu da je ta ponuda smešna.


1705092551503dcf12d3be0587852380_orig.jpgReagujući na ponudu koja je izneta pred prosvetare, Živorad Mrkić predsednik Novog sindikata zdravstva rekao je za B92 da povećanje plate u pomenutom iznosu neće ništa značiti zaposlenima u zdravstvu jer su oni sada zbog inflacije gotovo dvostruko siromašniji nego što su bili pre četiri godine.

Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da se nada da će pronaći model koji će obezbediti socijalnu stabilnost u Srbiji, Mrkić poručuje da je to s jučerašnjom ponudom teško ostvarivo.

"To je smešno uopšte prihvatiti takvu ponudu kao povećanje zarade. Ono što je istina je da su nama u ovom momentu, po nekim procenama i analizama, plate manje realno 42 odsto u odnosu na septembar 2008. Znači, zaposleni u zdravstvu i svim javnim službama su u ovom momentu 42 odsto siromašniji nego što su bili pre četiri godine", kaže Mrkić.

"Otprilke mogu da znam kakav će biti stav našeg članstva na ovu ponudu i kakve će biti njihove reakcije na takozvanu ponudu gospodina Dinkića. Mislim da ćemo u septembru da se vidimo na ulicama", poručio je on.

Podsetimo, na jučerašnjem sastanku s predstavnicima prosvetnih radnika Vlada je ponudila protokol koji predvđa da plate u prosveti budu povećane dva puta po dva odstvo, a najavljeno je da će ovakav model važiti i za zdravstvo.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Danas razgovor o platama zdravstva


Izvor:
B92.net
Predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu sastaće se danas sa resornom ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem.


189172076650130f6573cfc055005309_368x413.jpgZoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kaže za Radio B92 da će taj sindikat pred ministre izaći s nekoliko zahteva: ukidanje uredbe o korektivnom koeficijentu, koji predviđa smanjenje osnovnih zarada za 10 posto; povećanje zarada zaposlenima ali tako da se obezbedi realan rast i izmena uredbe o koeficijentima.

Savić je dodao i da će biti razgovora o položaju zaposlenih u stomatološkoj službi i isplati jubilarnih nagrada za sve zaposlene za koje to nije urađeno prethodnih godina.

Podsetimo, Vlada Srbije je ponudila prosvetarima povećanje zarade za dva odsto, uz napomenu da će takav predlog biti ponuđen i zdravstvenim radnicima. Na pitanje, šta će biti ukoliko sindikati zdravstva ne prihvate takvu ponudu Vlade, Savić odgovara:

"Postoji i mogućnost da, ukoliko sindikati ne budu zadovoljni onim što vlada nudi, da od 1. oktobra krene i štrajk zaposlenih u zdravstvu. To bi bila zajednička kacija svih sindikata zdravstva."


 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Maksimalno povećanje plata lekarima 2.000 din.

Izvor:
Blic.rs
Kada od 1. oktobra počne da se primenjuje sistem kapitacije u domovima zdravlja, nagrađivani lekari imaće maksimalno 2.000 dinara više od onih koji tu nagradu ne budu primili.


271030_lekari-01rasfoto-dusan-milenkovic_f.jpg- Masa plata za lekare i zdravstvene radnike biće uvećana za dva odsto, čime će se stvoriti uslovi za stimulacije i nagrade onim lekarima koji rade više. Te razlike prvi put videće se u novembru, kada zdravstveni radnici budu primili platu za oktobar - ističe ministarka Slavica Đukić-Dejanović.


Kako objašnjavaju u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RFZO), plate izabranih lekara i njihovih timova zavisiće od broja opredeljenih pacijenata, broja preventivnih pregleda, broja propisanih lekova i broja svih pregleda.

Za oblasti opšta medicina, pedijatra i ginekologa postoje kriterijumi. Najviše, sa 40 odsto, vrednuje se broj opredeljenih pacijenata. Zatim, sa 30 odsto vrednuje se preventivni rad, racionalnost u propisivanju lekova nosi 20 odsto i efikasnost, koja pokazuje broj obavljenih pregleda, učestvuje sa 10 odsto.

 
Top