Šta je novo?

Zdravlje zuba

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.692
Zdravlje zuba - briga o zubima u trudnoći

Ljepota.ba 06.05.2010 16:44Jedna od najvećih zabluda u trudnoći je da se zubi trudnica kvare zbog toga što bebe uzimaju kalcijum iz njih. Možda pre trudnoće niste razmišljali o svojim zubima, ali postoje razlozi zbog kojih to nikako ne bi smeli preskočiti.

Naime, liječnici savjetuju da prije svake planirane trudnoće žena treba sanirati sve probleme sa zubima. Razlog za to je što neki postupci, kao i lijekovi, nisu dozvoljeni u trudnoći. To se odnosi na RTG slikanje zuba, korištenje anestetika, nekih antibiotika, kao i lijekova protiv bola.

U trudnoći su veoma česte upale i krvarenje desni, odnosno zubnog mesa, a sve zbog promjena u nivou hormona. Stomatolozi kao jedinu terapiju za ovaj problem u trudnoći navode samo pojačanu oralnu higijenu, naravno, uz zdravu vitaminsku ishranu.
Također, često povraćanje u trudnoći može zbog jakog djelovanja želučane kiseline oštetiti zubnu caklinu.Zbog toga zube uvijek dobro isperite vodom, kao i jezik na kojem isto tako ostaje znatna količina agresivne kiseline. Četkica za zube neka bude sa mekanim vlaknima, a zubne paste za izbjeljivanje u trudnoći zaboravite.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.692
Svaki zub je povezan sa jednim organom: Prvi alarm da se nešto loše dešava!

Ljudi bi definitivno trebalo da obrate pažnju na svoje zube, jer oni mogu da ukažu na određene probleme sa organima. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, stanje vaših bubrega i bešike se odražava u vašim donjim i gornjim sekutićima (jedinice i dvojke).

15d325.jpg

Pogledajte vaše zube pažljivo

Kada je u pitanju normalno stanje jetre i žuči, oni su povezani sa očnjacima. Prednji kutnjaci su blisko povezani sa vašim plućima i debelim crevom, jer oni pokazuju u kakvom su stanju ovi organi.

Kutnjaci (šestice i sedmice) ukazuju na stanje pankreasa, slezine i žučne kese, dok umnjaci pokazuju stanje vašeg srca i tankog creva.

Međutim, postoje bolesti koje ne mogu biti naznačene oštećenjem vaših zuba jer su već uklonjeni. Ovaj bol se zove fantomski bol i obično se pojavljuje kao signal koji pogođeni organ šalje vašim zubima.

Definitivno postoji jaka veza između vaših organa i vaših zuba, pa vodite računa da obraćate pažnju na stanje vaših zuba kako bi otkrili bolesti što je pre moguće. Osim toga, zbog ove snažne veze, iskusićete glavobolje ili migrene.

Na primer, ako su vaši koreni upaljeni, doživećete bol u parijetalnoj oblasti. S druge strane, osetićete bol u prednjem delu ako postoji problem sa lezijama gornjih sekutića.

Indikacija da verovatno imate hronični pijelonefritis (infekcija gornjeg urinarnog trakta), cistitis (bakterijska infekcija bešike) ili otitis media (zapaljenje srednjeg uha) je bol u vašim prvim i drugim sekutućima.

Signal upale krajnika i osteohondroze je bol u prvom sekutiću, dok je konstantan bol u toj istoj oblasti pokazatelj holecistisa (akutna upala zida žučne kese) ili hepatitisa.

Alergijske reakcije poput astme ili upale sinusa, kao i hronične upale pluća i kolitisa, biće prikazani bolom u vašem četvrtom i petom kutnjaku.

Određeni bol u vašem donjem ili gornjem četvrtom kutnjaku je pokazatelj da imate neke probleme sa ramenima i kolenima. Osim toga, to je takođe znak da patite od neke upale povezane sa artritisom ili čak bolesti creva.

Kada je reč o čirevima, anemiji, čiru na dvanaestopalačnom crevum pankreatitisu ili gastritisu, osetićete bol u vašim gornjim šesticama i sedmicama. S druge strane, ako osetite bol samo u gornjoj šestici, to znači da se nosite sa tumorima štitne žlezde, upalom sinusa, anginom, pa čak i upalom jajnika i slezine.

Ako patite od ateroskleroze, ili imate određene zdravstvene probleme vezano za arterije, vi ćete iskusiti bol u donjim kutnjacima.

Mnogi stručnjaci tvrde da je bol u donjoj sedmici pokazatelj da imate određene probleme sa plućima kao što su astma, zapaljenje ili bronhitis. Osim toga, to takođe može biti znak prisustva polipa u vašim crevima.

Poslednje, ali ne i najmanje važno, trebalo bi takođe da budete svesni činjenice da su određeni problemi sa vašim kutnjacima često povezani sa srčanim oboljenjima i urođenim manama. Kada je u pitanju karijes u ovoj oblasti, to znači da se radi o čirevima u vašem stomaku ili problemima sa endokrinim sistemom.

(Webtribune.rs)
 
Top