Šta je novo?

Zdravlje ušiju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.086
Šest stvari koje morate da znate o ušnom vosku: Ako vam se dogodi četvrta, HITNO se javite lekaru

Iako ga ne volimo, vosak iz ušiju je vrlo važan jer su zahvaljujući njemu naši ušni kanali čisti i zdravi. Zato, pre nego što se latite štapića za čišćenje, obavezno pročitajte ovih šest stvari.

10f485.th.jpg


ZELENA ILI ŽUTA BOJA
Normalna boja cerumena je od svetlo narandžaste do tamno braon boje, a ako je vaš žut, zelen, beo ili crn, verovatno imate neku infekciju i trebalo bi da se obratite lekaru, savetuje Bendžamin Tvil, otorinolaringolog iz Njujorka. Mnogo je razloga za infekciju, iako je najčešći zaostala voda u ušima, ali svakako bi trebalo da se obratite lekaru.

PREVIŠE JE SUV
Ako se ušni vosak javlja u suvom stanju i u mrvicama, moguće je da vas muči ekcem.
- Ljudi mogu da pate i od ekcema u ušima, ali to se lako rešava. Ljudima je uglavnom makar otprilike jasno o čemu se radi jer verovatno imaju osip i na drugim delovima tela - kaže dr Tvil i dodaje da se ovakva stanja lako leče.

NEPRIJATAN MIRIS
Cerumen nikako ne bi trebalo da ima bili kakav miris. Ako ga ima, to je simptom infekcije.

CURI IZ UŠIJU
Ako osećate vlagu u ušima nakon vežbanja, verovatno nema razloga za zabrinutost jer je u pitanju znoj. Ali ako ste se probudili i na jastuku zatekli cerumen, verovatno imate ili infekciju ili neki hroničan problem sa ušima.

OSEĆATE GA U UŠIMA
Ako konstantno osećate neki pritisak u ušnom kanalu, verovatno je blokiran i morali biste da otete do lekara da ga očisti. Nikako ne posežite za štapićima jer oni samo guraju vosak dublje u kanal što može da ošteti čak i sluh.

STALNO VAS SVRBI
U redu je da se povremeno počešete, ali ako stalno osećate svrab u ušima, verovatno nešto nije u redu, a najverovatnije je u pitanju infekcija.

(rd.com)
 
Top