Zdravlje jetre

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koliko je zdrava vaša jetra ?

Ljepota.ba 12.02.2010 15:44





Da li smo se ikada zapitali u kavom je stanju i koliko je zdrava naša jetra. Možemo slobodno reći da je ona jedan od najvažnijih organa našeg tela, presudna za zdravlje. Ona ima oko 500 funkcija i zbog toga je nazivaju i centralnom laboratorijom tela.
Najveća uloga joj je „prečišćavanja“ naše krvi. Sve što unesemo hranom, masnoće, šećeri, alkohol i svi lijekovi, putem krvi dolaze u jetru koja ih onda razgrađuje. Ova najveća žlijezda našeg tijela proizvodi žuč, koja razlaže masnoće, isto tako učestvuje u regulaciji nivoa šećera i holesterola.

Najveća prijetnja za zdravu jetru su prekomjerna tjelesna težina i konzumacija alkohola, koji mogu dovesti i do pojave ciroze, jetrene bolesti koja predstavlja trajno oštećenje njenog tkiva.
Česta oštećenja jetre javljaju se uzimanjem raznih lijekova, kao i biljnih preparata koje smatramo potpuno bezopasnim. Najčešće su to razni preparati koji se koriste za mršanje, koji opterećuju jetru do te mjere da izazivaju na njoj trajna oštećenja.
Zdravlje jetre mogu pokazati jednostavne analize naše krvi, gdje će liječnici na osnovu vrijednosti jetrenih enzima moći tačno reći u kakvom stanju je naša jetra.
Ovaj organ poznat je po tome što se sam obnavlja. Međutim, šta kada pod stalnim štetnim uticajem raznih materija, to više ne bude moguće? Zbog toga je izuzetno važno održavati zdravu tjelesnu težinu, izbjegavati masnoće i alkohol (posebno je toksična kombinacija alkohola i lijekova).
Zapravo, ukoliko se brinemo za svoje cjelokupno zdravlje, i naša jetra će biti zdrava, jer sve što unesemo na svoja usta, bilo dobro ili loše, neće zaobići našu jetru.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Ja bi reko da je najopasniji alkohol za jetru,mada ima i dosta drugih stvari...
 
Član
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
1.291
Jetra jeste laboratorija organizma...
Ali ima veliki broj slucajeva ciroze jetre- a ljudi nisu bili alkoholicari...cak naprotiv.
Ipak je to individualno...zavisi od coveka do coveka.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jetra - neprevaziđena prirodna laboratorija

Jetra - neprevaziđena prirodna laboratorija

27. jun 2010. 11:31 > 11:37

Jetra je centralni organ za metabolizam i najveća žlezda kičmenjaka u koje spadaju i ljudi. Sastoji se od više režnjeva i od životne je važnosti - bez jetre se ne može živeti. Njena najveća prednost je u regeneraciji.

v174584p0.jpg


Za jetru se kaže da je neprevaziđena prirodna laboratorija, a osim toga ima čudesnu moć regeneracije. Naučnici u Diseldorfu zapanjeni su sposobnostima jetre da se regeneriše. Čak i kada su uklonili dve trećine oboleg režnja jetre, ona je uspela kompletno da se regeneriše za samo jednu do dve sedmice.

Kada je bolešću pogođen jedan određeni tip ćelija jetre, one se regenerišu jednostavnom deobom. Kada su pogođeni različiti tipovi tkiva jetre, onda organ aktivira takozvana odeljenja sa matičnim ćelijama.


Ti delovi ili "odeljenja“ jetre nisu još razvili određeni tip ćelije i mogu da postanu bilo koja vrsta tkiva. I to se onda i dešava, kada je jetra oštećena od tih matičnih ćelija se formira novo zdravo tkivo.


Čak i kada se lekovi i alkohol uzimaju u preteranim količinama, naša laboratorija je u stanju da se veoma brzo očisti od otrova. Takozvana masna jetra, koja nastaje kada se na primer uveče popije previše vina i kada se lipidi skladište u ćelijama, prolazi za par dana.


Naravno da i jetra ima svoje "granice“. "Da li će se jetra hroničnog alkoholičara regenerisati, to je stvar sreće. To može da se desi posle mnogo godina apstinencije, a može i uopšte da se ne desi“, kaže za "Dojče vele" profesor Diter Hojzinger, sa Univerzitetske klinike u Diseldorfu.


U okviru istraživačkog projekta "Virtuelna jetra“ Hojzinger putem računarskih simulacija proučava mogućnosti regeneracije jetre. Prvo se mere određeni parametri i potom unose u računar. Na osnovu istorije bolesti pacijenta naučnici mogu da konstruišu grafikone i potom daju prognoze o daljem toku bolesti.


Ali ono što naučnike za sada najviše zanima je da na osnovu računarskih simulacija što bolje shvate proces regeneracije jetre.


(MONDO)





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Masna jetra - uzrok i prevencija

Masna jetra - uzrok i prevencija

Ljepota.ba 04.11.2010 13:42



Ukoliko lekar na pregledu konstatuje da je došlo do nagomilavanja masti u ćelijama vaše jetre, kaže se da imate masnu jetru, ili medicinski rečeno hepatičku steatozu.

Osim nekih oboljenja i lijekova na bazi hormona, uzrok najčešće možemo potražiti u zloupotrebi velikih količina alkoholnih pića, pretjerivanju sa masnom hranom i visokim vrijednostima holesterola u krvi, kao i nakupljenom višku kilograma.

Specifični lijekovi za masnu jetru ne postoje. Ovaj poremećaj se jedino može korigovati promjenama i načinu ishrane i stilu života.


Da bi svoju jetru vratili u prethodno zdravo stanje dovoljne je potpuno izbaciti alkohol, smanjiti unos nezdravih životinjskih masnoća i umjesto njih koristiti biljne masti. Ishrana bi trebala biti bogata ribom i bijelim mesom, uz obavezno izbjegavanje slatkiša i običnog šećera. Uz novi režim ishrane obavezna je i svakodnevna fizička aktivnost.


Na masnu jetru možete posumnjati ukoliko primjetite simptome poput otežanog varenja, nadimanja stomaka i osjećaja težine u želucu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jetra boli podmuklo

Jetra boli podmuklo

I. STANOJEVIĆ | 05. januar 2011. 12:27 | Večernje novosti

Bolesti najsavršenije prirodne laboratorije teško se otkrivaju



BOLESTI jetre, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, spadaju u deset najčešćih uzroka smrti u svetu. Rasprostranjene su na svim kontinentima. Neke su češće u razvijenim, a druge u zemljama sa nižim socijalnim standardom. U Srbiji su, na prvom mestu, virusna oboljenja jetre, izazvana hepatitisom B i C, a u stopu ih prate oštećenja, izazvana alkoholom.
Zbog vakcine protiv hepatitisa B, oboljenja jetre, čiji je on uzročnik, u blagom su opadanju, za razliku od tipa C, koga ima više, a njegova ekspanzija se tek očekuje. Po učestalosti, slede autoimune bolesti jetre, čije je poreklo praktično nepoznato, zatim urođene i stečene metaboličke bolesti, kaže, u razgovoru za „Novosti“, profesor dr Rada Ješić Vukićević, načelnik na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KC „Srbije“.

- Za njima, po učestalosti, idu bolesti poremećaja u metabolizmu masti i toksična oštećenja, izazvana lekovima, koja su sve rasprostranjenija - ističe naša sagovornica. - U kliničkoj praksi često se sreće oštećenje jetre, čiji je uzrok, bolest nepoznatog porekla. Pacijenti nam, recimo, dođu sa poremećajem u proizvodnji enzima jetre, a ni posle detaljnih pretraga ne možemo da utvrdimo razlog tome. Te bolesti svrstavamo u takozvane kriptogene.

Jetra je, naglašava dr Ješić Vukićević, veoma bitan organ. Još stari Vavilonci govorili su da je ona rezervoar krvi, u kome se nalazi duša. Jetra je glavna laboratorija, u njoj je smešten metabolizam svih bitnih elemenata, hormona, vitamina... U njoj se odigravaju svi metabolički procesi, ona je veoma važan organ sa brojnim funkcijama, od kojih neke nisu ni do kraja proučene. Jetra je sakriven organ, često se kaže i podmukao, jer pacijenta ostavlja bez simptoma, sve dok se bolest ne razbukti.
U najvećem broju slučajeva, poremećaj u funkcionisanju jetre otkriva se rutinskim pregledima, jer - ona ne boli. Samo se mali procenat žali na opšte simptome, kao što su slabost, malaksalost, nelagodnost, tištanje pod desnim rebarnim lukom. Većina pacijenata, međutim, nema nikakve simptome.
- Upravo zato imamo teškoće da otkrijemo oboljenje jetre i da lečimo pacijenta, koji nam najčešće dolazi kad je bolest već poodmakla. A, najvažnije je blagovremeno postaviti dijagnozu i započeti terapiju. Ako se pacijent žali na tegobe, mnogo nam je lakše. Ali ako ih nema, nego se sumnja na bolest pojavi tek sa analizom krvi, neophodan je dobar, opsežan plan drugih dopunskih ispitivanja.
Veoma je bitno utvrditi da li pacijent ima oboljenje jetre, ili ona, zapravo, reaguje na neku drugu bolest u organizmu. Izuzetno je važna detaljna anamneza: da li čovek ima opšte tegobe, da li je on, ili neko u porodici bolovao od bolesti jetre, da li konzumira alkohol. Kao i da li uzima lekove, čije bi dejstvo moglo da bude toksično.
Dr Ješić Vukićević napominje da je, za postavljanje dijagnoze, veoma bitan izgled pacijenta, jer može da ukazuje na oboljenje. Tako se, recimo, javlja karminskocrveni jezik, sitni krvni sudovi rašireni po licu, grudnom košu, kao i crvenilo dlanova. Neretko postoji otok stomaka, zato što jetra ne stvara belančevine, a moguć je i otok na nogama. Kod žena, signal može da bude poremećaj menstrualnog ciklusa.
- Gojaznost može da ukaže na takozvanu masnu jetru. Ta bolest savremenog življenja u veoma je velikom porastu. Zato u okviru ispitivanja krvi treba obavezno proveriti i masnoće (holesterol i trigliceride). Masna jetra uspešno se leči, ali ako se zapusti, može i da se razvije u cirozu.
Ultrazvuk je, takođe, obavezan. On upotpunjuje sliku o stanju ovog organa. Ako se vidi svetla, bela jetra, a pacijent u krvi ima transaminaze, kažemo da ima masnu jetru, odnosno, poremećaj u metabolizmu masti i šećera. Nekada, posle ultrazvučnog pregleda ne možemo da budemo baš sigurni, pa je potrebno da uradimo snimanje skenerom i magnetnom rezonancom. Dešava se da je neophodno uraditi i biopsiju jetre, da bi se znalo koliki je stepen oštećenja i u kojoj fazi se nalazi bolest. Lečenje se započinje tek na osnovu tako dobijene definitivne dijagnoze.
Kontrole obolelih moraju da budu redovne. Ukoliko bolest napreduje, posledice mogu biti ozbiljne: nakupljanje vode u stomaku, krvarenje iz variksa (krvnih sudova iz gornjih partija digestivnog trakta), uvećanje slezine koje dovodi do smanjenja svih krvnih loza - eritrocita, leukocita, trombocita. Može da zataji bubreg, ili da se pojavi encefalopatija, mentalni poremećaj kao posledica poodmakle faze hronične bolesti jetre.
- Mentalne funkcije mogu da budu drastično smanjene, jer usled slabijeg rada, jetra propušta toksične supstance, koje deluju na mozak - kaže dr Ješić Vukićević. - Pacijent čak može da padne u hepatičnu komu. Još jedna od teških komplikacija je karcinom. Na oštećenoj jetri, naime, malignitet se javlja mnogo češće nego na zdravoj. Nasledne bolesti metabolizma, uglavnom se manifestuju u ranijem životnom dobu, najčešće su vezane za metabolizam bakra i gvožđa, takozvanu Vilsonovu bolest i hemohromatozu. U grupu naslednih spadaju i bolesti žučnih kanala.
Generalni savet je, ističe naša sagovornica, da se jednom godišnje uradi paket standardnih analiza, jer mnoštvo funkcija jetre može da se „pročita“ u krvnoj slici. Transaminaze jesu startne analize, ali nisu dovoljne, budući da njihove vrednosti mogu da budu u granicama normale, a da pacijent, ipak, ima oštećenje jetre.
Bitni su svi takozvani standardni testovi, u koje spadaju vrednosti bilirubina i alkalnih fosfataza. Slede imunološke i druge analize. Ultrazvuk je takođe obavezan, da bi se jetra i morfološki ispitala. Ako je uvećana, ili se, na ultrazvuku, vide promene u njenoj građi, jasno je da se nešto dešava i lekari moraju da tragaju dalje.

MANJE MASTI, VIŠE VITAMINA

- GOJAZNOST je veliki faktor rizika. Preporučuje se restriktivna dijeta, smanjenje kalorija i unosa masnoće, veća fizička aktivnost. Na prevenciju naslednih i autoimunih bolesti čovek ne može mnogo da utiče. Veći unos vitamina i belančevina potreban je pošto se bolest otkrije. Veoma je važno voditi računa o uputstvu o upotrebi lekova, odnosno, da se izbegavaju oni, koji češće nego drugi dovode do oštećenje jetre. Takvi su, recimo, diklofen, koji reumatičari često piju, kao i antidepresivi i psihofarmaci - ističe dr Rada Ješić Vukićević.


BILJNI PREPARATI

JETRI najviše prijaju vitamini E i C, kao i belančevine. Ne treba ih, međutim, uzimati previše. Oligoelementi selen, cink takođe, koenzim ku, savetuju se povremeno. To je preporuka i zdravima kao prevencija. Suplementi, kao što su „liv“, „rliv“, „silimarin“ i „esencijal forte“, testirani su i ne mogu da budu štetni, ali koliko zaista pomažu ne možemo da procenimo - kaže dr Rada Ješić Vukićević. Ne treba, svakako, da budu ključni u lečenju, jer su to, uglavnom, biljni preparati.



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Regeneracija jetre

Regeneracija jetre

Kako omogućiti jetri da se sama regeneriše bez izazivanja više štete nego koristi? Istraživači su identifikovali glavni prekidač koji aktivira sposobnost jetre da se izleči, što ukazuje na novi put do boljeg lečenja bolesti jetre kao što su hepatitis i ciroza. Miševi koji nisu imali ovaj gen pokazivali su značajna pogoršanja funkcije jetre i živeli su kraće od kontrolnih miševa.

Piše: Žarko Morača



xbd084.jpg


Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu obavljajući mnoštvo funkcija uključujući detoksifikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju proteina krvi. Jetra takođe proizvodi žuč koja je važna prilikom varenja. Jetra je najveći organ trbušne duplje a nalazi se na desnoj strani tela, neposredno ispod dijafragme. Klinastog je oblika, čini je meko tkivo i tamnocrvene je boje. Njena masa kod odraslog čoveka iznosi 1 do 2,5 kilograma.

2w6bhxz.jpg


Oštećenje jetre aktivira grupu specijalizovanih ćelija koje se nazivaju zvezdaste ćelije jetre (HSC – Hepatic stellate cells) koje utiču na kolagena vlakna da podržavaju rast novih ćelija jetre. "Vi želite da se aktiviraju ćelije, ali ne želite da ostanu aktivirane veoma dugo", kaže neurobiolog Katarina Akasoglou sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, jer vlakna počinju da zamenjuju zdravo tkivo jetre, što dovodi do gubitka funkcije kod osoba sa hroničnim bolestima jetre kao što je ciroza. Međutim, istraživači ne znaju koji geni kontrolišu ovaj proces.Ciroza jetre je hronična bolest jetre tokom koje se jetreno tkivo zamenjuje vezivnim tkivom što za krajnu posledicu ima prestanak funkcija jetre. Ciroza jetre može imati celi niz uzroka od kojih su najčešći alkoholizam i hepatitis C. S obzirom da se oštećeno jetreno tkivo ne može zameniti, terapija ciroze jetre je palijativne prirode, iako se u ekstremnim situacijama može provesti transplantacija jetre - složeni i relativno rizični postupak tokom koje stopa preživljavanja iznosi 90%.

fascd4.jpg


Akasoglou i njene kolege smatraju da je dobar kandidat gen za P75 neurotrofin receptor (p75NTR), koji predstavlja regulator ćelijske smrti u mozgu koji se takođe uključuje ubrzo nakon povrede jetre. Koristeći miševe sa predispozicijom za bolesti jetre, njen tim je stvorio soj glodara koji nemaju p75NTR gen. Jetra kod ovakvih miševa bila je prekrivena lezijama posle 10 nedelja, a samo polovina životinja živela je duže od toga, u poređenju sa kontrolnim miševima koji su živeli više od šest meseci.

P75NTR protein se nalazi na površini zvezdastih ćelija jetre. Ova grupa naučnika smatra da kada se aktivira od strane još uvek nepoznatog agensa posle oštećenja jetre, stimuliše se kaskada signala unutar ćelija koja ih aktivira da započnu proces izlečenja, prema rezultatima predstavljenim u časopisu Science. Sledeći korak, Akasoglou kaže, je da se utvrdi uloga koju p75NTR igra u kasnijim fazama bolesti jetre, da bi uvideli da li će nokaut gena dovesti do prestanka štetne proizvodnje kolagena. Ako znate šta je prekidač i ako znate kako ove ćelije počinju ponovo normalno da funkcionišu onda možete početi da utičete na ovaj proces.

Izvor: Umrežena nauka.

B92

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Stručnjak za jetru upozorava na predoziranje paracetamolom

Stručnjak za jetru upozorava na predoziranje paracetamolom

Američki stručnjak za bolesti jetre kaže da prevelika količina paracetamola, leka koji se koristi za ublažavanje bolova i smirenje groznice, može dovesti do oštećenja jetre, pa čak i smrti, prenosi Junajted pres internešenel (UPI).


95615_0806paracetamol01fotoshutterstock_f.jpg



Prema tvrdnjama dr Vilijama Lija, “oko 100 ljudi umre godišnje zbog neočekivanog trovanja paracetamolom (acetaminofenom), a još 15.000 osoba završi u hitnoj pomoći jer su, ne znajući, uzeli preveliku dozu.”

Zbog toga ovaj lekar savetuje da se ne prelazi dnevna doza od 4.000 miligrama.



Osobe sa problemima sa jetrom ne bi trebalo da uzimaju više od dve do tri hiljade miligrama paracetamola dnevno.


Blic
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
3 načina da obnovite Vašu jetru

3 načina da obnovite Vašu jetru

1.jpg

Naša jetra je vrlo poseban organ: čak i kada je oštećena za više od 50%, ona se može u potpunosti obnoviti.
Mehanizam obnavljanja jetre još uvijek nije u potpunosti jasan.
Ali jasno je jedno: ta njezina sposobnost je ključna za naše zdravlje.
Jetra je najvažniji metabolički organ u tijelu. Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina i otrova.

Današnji svijet je drukčiji od svijeta u kojem smo nekad živjeli. Još prije stotinu godina, sve strane tvari sa kojima se čovjek susretao, dolazile su iz biljnog svijeta.
U naše moderno doba stvorili smo tisuće novih kemijskih spojeva, koji inače ne postoje u prirodi.
Mnogi kemijski spojevi su dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lijekovima, koje mnogi od nas svakodnevno koriste.
Kemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tiskanicama, tekstilnoj industriji itd.
Sve te kemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru, koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetre uspijeva očistiti krv od ovih toksina.

Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, na primjer:

  • bolesti jetre
  • trovanje
  • pretjerano uzimanje lijekova
  • prekomjerno korištenje alkohola
  • nepravilna prehrana tokom dužeg vremena
Ljudi su oduvijek poznavali i koristili biljke, koje štite i obnavljaju jetru.

Ljekovite biljke za obnavljanje jetre

1. Sikavica (Silybum marianum)
Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin.
Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Oni svi zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njezinoj zaštiti.
Provedena su istraživanja sa zelenom pupavkom, jednom od najotrovnijih gljiva, koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubije oko 30% svojih žrtava.
U istraživanju silimarin su davali a) prije konzumiranja ove gljive i b)10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obje grupe sikavica je pružila 100% učinkovitu zaštitu od djelovanja otrova zelene pupavke.
Silimarin je jaki antioksidant (10 puta jači od vitamina E). Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%.
Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. Sa povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva.
Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.
Doziranje:
- 70-240 mg sikavice tri puta dnevno (doziranje ovisi o snazi pojedinačnog proizvoda na tržištu)
- 140 mg silimarina tri puta dnevno
Napomena:
Naše tijelo se može naviknuti na silimarin. Zbog toga uzimajte ga 2 tjedna, pa napravite pauzu od 2 tjedna. Nakon toga možete nastaviti opet.

2.Maslačak
Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu.
Maslačak možete pronaći i u trgovinama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula.
Maslačak je nevjerojatno koristan, kada je riječ o zdravlju jetre i drugih organa, povezanih sa njom.
Ova biljka se uspješno koristi u liječenju mnogih bolesti jetre - hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd.
Maslačak djeluje kao tonik na jetru i pomaže njezinoj funkciji.
Doziranje:
- 4-8 ml svježeg soka korijena maslačka (1-2 čajne žlice) jedan put dnevno
- 2-8 mg suhog korijena maslačka jedan put dnevno, u čaju
- 4-8 ml ekstrakta maslačka jedan put dnevno (razrijediti u vodi ili čaju)


3.Sladić (Glycyrrhiza glabra)
Kinezi već odavno koriste ovu biljku za liječenje jetre.
Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College proveli su istraživanja, koja su potvrdila da sladić neutralizira toksine u jetri.
Istraživanja također potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B.
Od 1950 godine liječnici kako na Istoku tako i na Zapadu uspješno koriste glycyrrhizin - spoj, dobiven iz sladića, za liječenje hepatitisa.
U Japanu glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim u liječenju hepatitisa da je postao standardan dio terapije protiv ove bolesti.
Doziranje:
7-8 grama korijena sladića dnevno

Postoje i drugi načini obnavljanja jetre.
Možete koristiti alternativne metode poput akupunkture, akupresure, refleksologije, magnetne terapije, aromaterapije i homeopatije istovremeno sa ljekovitim biljkama da bi brže obnovili Vašu jetru.

Izvor: Alternativa



 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Jetra – ogledalo našeg zdravlja
[/h]
thumbnail.php


Jetra, najveća žlezda u našem organizmu jedini je unutrašnji organ koji se može regenerisati. Bolesti jetre su na desetom mestu kao uzročnici smrti, pa zaslužuje daleko veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Brojne su i važne funkcije koje svakodnevno obavlja da nas održi u životu i zdravlju:
*ima ključnu ulogu u preradi hrane koju jedemo,
*u procesu detoksikacije, štiti nas od štetnog uticaja brojnih toksina kojima smo izloženi


Sve materije koje unesemo u organizam dolaze u jetru, gde se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Snažnim sistemom detoksikacije jetra pretvara lekove i toksine u molekule koji se mogu eliminisati iz organizma urinom ili stolicom. Obavlja sintezu većine proteina koji cirkulišu u krvi, pa ima ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Telesne potrebe za glukozom beleže se u jetri, te se glukoza osigurava organizmu varenjem hrane ili razgradnjom glikogena – deponovanog šećera u jetri i mišićima. Kod produženog gladovanja, kada nije moguće osigurati glukozu probavom, a rezerve u jetri se troše, pokreće se proces kojim iz aminokiselina ili drugih molekula nastaje glukoza. Metabolizam masti takođe umnogome zavisi od jetre. U njoj nastaje holesterol, ali i pristiže holesterol iz krvi. Eliminacija holesterola iz jetre obavlja se preko žuči.

Kad smo dobri svojoj jetri?
Opterećujemo li je svakodnevnim uzimanjem lekova, alkohola, aditiva i neumerenih količina masti? Moderni stil života, pun zagađenja, stresa, loše hrane, velika količina nasumice uzetih lekova, sve to ostavlja traga na jetri. Zato se i kaže da je jetra ogledalo našeg zdravlja. Ipak, većina ljudi tokom života ne dobija uobičajene bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice.
Ni optimalna ishrana, ni besprekorna probava ne osiguravaju dobru ishranu ćelija kada oslabi prerada unesene hrane u iskoristive oblike u jetri.

Na šta treba obratiti pažnju
Jetri ne prija često uzimanje velikih količina masne i prerađene hrane i/ili „brze hrane“. Prženi krompirići, krofne, čips i slično su izvor užeglih masti, toksičnih za jetru. Ove materije oštećuju membrane ćelija jetre. Trans-nezasićene masne kiseline treba uzimati umereno, jer sve veštački nastale masti, poput margarina, mogu imati loš učinak na zdravlje srca i krvnih sudova, a dokazano je da potiskuju produkciju materije koja štiti jetru od upale. Masti kojima treba dati prednost jesu: hladno ceđena ulja, poput maslinovog i ulja semenki bundeve.

Kafa: da, ali umereno
Kako se kafi pripisuju brojna pozitivna i nagativna svojstva, najsigurnija je umerenost. Kafa se tokom gajenja neretko tretira velikim količinama pesticida. Tokom prženja nastaju kancerogeni produkti. Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne supstance u jetri. Recimo, jedna od priča je i o Johanu Volfgangu Goteu, koji je obožavao kafu u mladosti, a kada je ostario nije je podnosio. Biohemijska pozadina priče o Geteu krije se u „iscrpljenosti jetre“, u smanjenom nivou enzima koji su potrebni u razgradnji kofeina. Ova pojava česta je kod starijih osoba, koje još i zbog smanjene funkcije bubrega materije koje treba izbaciti iz organizma zadržavaju duže nego kod mladih osoba.

Koliko smeta alkohol?
Alkohol se razgrađuje u jetri. Neumereno uzimanje alkohola oštećuje mozak, jetru, pankreas, dvanaestopalačno crevo i centralni nervni sistem. Alkoholizam izaziva metabolička oštećenja u svakoj ćeliji organizma i smanjuje funkciju imunog sistema. Više od jedne čašice dnevno ometa produkciju probavnih enzima u jetri i apsorpciju masti, proteina i vitamina grupe B. Otrovno dejstvo alkohola na jetru podrazumeva nakupljanje masti u jetri (masna jetra), mogućnost pojave hepatitisa (upalnih promena u ćelijama jetre), i pojavu ciroze jetre.

Koliko utiče pušenje?
Znatno se više ističe da duvanski dim negativno utiče na pluća, mada je to nepravedno prema jetri, na koju se takođe štetnost odražava. Kako? Duvanski dim je bogat toksičnim spojevima koji dospevaju u krv pušača, a zadatak jetre je detoksikacija svakog pojedinog spoja. Taj zadatak nije nimalo lak.

Otrovi
Tragovi pesticida u hrani talože se u jetri i mogu je hronično oštetiti. Vrlo je važno temeljito prati hranu koja je gajena uz pomoć pesticida, kako bi se oprali i neki od toksičnih spojeva. Insekticide i aditive takođe treba izbegavati.

Lekovi
Oni opterećuju jetru, jer su strane i neprirodne materije za organizam. One teraju jetru na „prekovremeni rad“, pa se preporučuje selektivan pristup lekovima.

Šta je masna jetra?
Masna jetra većinom ne stvara tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebarnim lukom zbog povećanja jetre. Kod bolesnika sa cirozom dolazi do anoreksije, slabosti, umaranja, ponekad do mučnine i povraćanja.
Glavni uzroci masne jetre su gojaznost, alkoholizam iIi šećerna bolest. Posledica je nakupljanje masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Uzrok su brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.
Uzroci mogu biti :
*lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)
* prehrambeni uzroci (gojaznost, dijabetes, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti pankreasa, upalne bolesti creva)
*nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Vilsonova bolest)
*virusne bolesti (hepatitis C).

Dugo je smatrano da to stanje nije opasno i da ne napreduje u bolest. Nova saznanja pokazuju da može biti vrlo ozbiljno i dovesti do ciroze jetre. Najčešće se dijagnostikuje ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima jetrenih testova. Lečenje zavisi od uzroka. Kod većine bolesnika korisno je smanjenje telesne težine i prekid uzimanja materije koja je dovela do masne jetre, što dovodi do poboljšanja nalaza.


A šta je NASH?
Nealkoholni steatohepatitis se obično javlja kod gojaznih žena srednjeg životnog doba, kod insulin nezavisnih dijabetičara i osoba sa povišenim masnoćama u krvi. Ova bolest na jetri pravi promene identične onima koje se javljaju kod bolesti jetre izazvane alkoholom, a pojavljuje se i kod onih koji ne konzumiraju alkohol.
Danas se pretpostavlja da je NASH uzrok većine ranijih ciroza jetre, kojima se nije znao uzrok. Koliki je to zdravstveni problem može se predstaviti činjenicom da se u SAD očekuje 4 miliona ljudi sa cirozom koju je uzrokovao NASH. Riziko faktori za NASH dele se u dve kategorije: lekovi i toksini, nasledni i stečeni poremećaji metabolizma.
NASH ima većina bolesnika bez tegoba i najčešće se otkrije slučajno, kada se rade analize krvi u okviru sistematskog pregleda. Bolesnici se ponekad žale na umor, malaksalost, bol pod desnim rebarnim lukom. Uobičajeno je da se kod takvih osoba nađe uvećanje jetre, a ređe i slezine.
Dokazano je da NASH, ukoliko se ne leči, dovodi do ciroze jetre.
Nema specifične terapije, već se teži boljoj kontroli telesne težine i poremećaja masti i šećera, uz izbegavanje toksičnih lekova.

Kad nastane ciroza jetre
Ciroza je hronična jetrena bolest koja dovodi do promene građe jetrenog tkiva, krvnih sudova i ćelija jetre, što može izazvati žuticu, povišeni krvni pritisak u venskom sistemu jetre, pojavu slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, poremećaj svesti i zastoj rada jetre.
Uzroke ciroze delimo na:
1) Virusni hepatitisi (B, C, D)
2) Metaboličke bolesti (hemokromatoza, Vilsonova bolest, cistična fibroza, galaktozemija, porfirija)
3) Bolesti žučnih puteva (začepljenje žučnih puteva kamenom, tumorom i sl, PBC, PSC)
4) Smetnje u odvođenju venske krvi (zastoj desnog srca, „Budd Chiarijev“ sindrom)
5) Lekovi i toksini
6) Imunološke bolesti
7) Ostali uzroci (NASH, sarkoidoza)

Klinička slika
Kod bolesnika sa cirozom jetre dolazi do anoreksije (gubitak apetita i gubitak telesne težine), slabosti, umaranja, ponekad mučnine i povraćanja. Učestalo se javlja temperatura, što je i dijagnostički problem zbog potrebe da se isključi izvor infekcije. Temperatura je najčešće stalna, i samo se blago povisi. Brojni su i složeni simptomi ciroze jetre:

Probavni sistem:
zadah iz usta, povećanje zaušnih žlezda, proširenja krvnih sudova probavnog sistema sa posledičnim krvarenjem, ulkusi želuca i dvanaestopalačnog creva.
Krvotvotok: poremećaji zgrušavanja, anemija
Plućni sistem: osoba se brzo pri naporu zadiše, poplave joj usta, izliv vode u grudima.
Kardiovaskularni sistem:
izliv u srčanoj ovojnici, ubrzan puls, hipotenzija (pad pritiska), razvoj srčane bolesti.
Bubrezi:
zadržavanje soli i vode, zastoj bubrega sa visokim stepenom smrtnosti.
Neurološki sistem:
poremećaji svesti i periferni neurološki poremećaji.
Kožne promene:
žutica, crvenilo dlanova, paukoliko proširenje krvnog suda, promene na noktima, gubitak maljavosti.
Mišićno-koštane anomalije, poput gubitka mišićne mase, učestalih hernija, osteoporoza.
U sistemu žlezda sa unutrašnjim lučenjem događaju se brojne promene koje dovode do feminizacije, gubitka libida, impotencije, smanjenja testisa, gubitka menstruacije, neplodnosti i pojavom šećerne bolesti koja se kod bolesnika s cirozom jetre leči tabletama, a ne insulinom.

Lečenje
U slučaju bolesti jetre bez pojave tečnosti u stomaku i krvarenja terapija može biti vrlo delotvorna. Dijeta podrazumeva dnevno 1 g proteina po kilogramu težine pacijenta, uz 3 grama soli dnevno. Lekar će proceniti u fazi ciroze kada je neophodna terapija lekovima za izmokravanje i spuštanje pritiska u venskom krvotoku, laksativima, nadoknada proteina u krvi, vitamina i antibiotsko lečenje.
U slučaju terminalne faze ciroze jetre jedina uspešna metoda sa visokim preživljenjem jeste transplantacija jetre.

Prevencija najbolja terapija
U najvećem broju slučajeva prevencija znači apstinencija ili umereno uzimanje alkohola, izbegavanje rizičnog ponašanja za prenos virusne bolesti i stroga kontrola preparata ljudskog porekla koji se koriste u transfuzijama. Preporučuju se preventivni sistematski pregledi sa testiranjem na hepatitis B i C.


Izvor: Lisa.rs
 
Natrag
Top