Šta je novo?

Zdravlje jetre

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Amebni Apsces jetre

[h=1]Amebni Apsces jetre[/h]


Amebni proces je retka vancrevna komplikacija amebne infekcije debelog creva koja nastaje prodorom ameba u venske ogranke sistema vene porte, a preko njih u jetru. U 90% slučajeva je lokalizovan u desnom lobusu jetre.

amebni-apsces-jetre.jpg


[h=2] Klinička slika[/h]Bolest može početi postepeno ili naglo, sa povišenom temperaturom, drhtavicom i znojenjem, bolom pod desnim rebarnim lukom, retko pojavom žutice. Palpatorno se nalazi uvećana i bolna jetra.

[h=2] Dijagnoza[/h]Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija).

[h=2] Lečenje[/h]Primenjuje se metronidazol i iodoquinol. Perkutana aspiracija preko igle dovodi do dekompresije apscesa i poboljšanja opšteg stanja. Hirurško lečenje je indikovano u komplikacijama kao što su sekundarna infekcija, ruptura apscesa u slobodnu trbušnu duplju ili pleuru.

Stetoskop
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Jetra pati od lekova

[h=2]Jetra pati od lekova[/h]Tema - Lekovi oštećuju organe kroz koje se metabolišu. Redovne kontrole za sve hronične bolesnike koji piju više lekova. Uzimanje lekova na svoju ruku može izazvati nevolje

zdr-jetra_310x186.jpg

Prodržavajte se uputstva lekara


Svaki lek koji se popije, organizam prihvata kao stranu supstancu i teži da ga se oslobodi. Dok se ne eliminiše iz organizma, lek prolazi nekoliko faza: najpre se resorbuje u gastrointestinalnom traktu ulazeći tako u krvotok, a odatle se „šalje“ na mesta u organizmu na koja treba da deluje. Iz organizma se oslobađa reakcijama metabolizma i izlučivanjem. U tome glavnu ulogu imaju jetra i bubrezi.


Sve dok se lekovi piju u propisanim dozama, jetra, bubrezi i ostali organi neće značajno da trpe. Ali, ako se lekovi piju na svoju ruku i u preteranim dozama, može da dođe do ispoljavanja neželjenog dejstva leka. Tako npr. stalna i prekomerna upotreba nesteroidnih antireumatika (diklofenak, ibuprofen) može kod nekih osoba da izazove oštećenja želuca ili bubrega.


- Većina lekova se primarno metaboliše u jetri - kaže za „Doktor u kući“, dr Katarina Vučićević sa Katedre za farmakokinetiku i kliničku farmaciju na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.


- Tu se odvijaju različite hemijske reakcije kojima dolazi do transformacija u strukturi leka i nastanka metabolita. Ređe, lekovi se mogu metabolisati u gastrointestinalnom traktu, plućima, mozgu, srcu, koži, bubrezima.

I ŽELUDAC STRADA

ČEŠĆA oštećenja zbog prekomerne upotrebe lekova trpe želudac i dvanaestopalačno crevo. Ova neželjena dejstva se, prema rečima dr Katarine Vučićević, vezuju za lekove za reumatizam i nesteroidne antiiflamantorne lekove koji, ako se dugo i nekontrolisano koriste, mogu da izazovu bolove u stomaku, propadanje sluznice i krvarenja u želucu i crevima.


Kada se lek metabolizuje (delimično, u potpunosti ili u retkim slučajevima uopšte ne podlegne reakcijama metabolizma), izlučuje se, najčešće putem bubrega. Osim putem urina, lekovi mogu da se izluče i putem žuči, izdahnutog vazuha, putem kože.


- Određeni faktori mogu da utiču na metabolizam lekova i da smanje efekat leka, ali i da postanu manje bezbedni za korišćenje - objašnjava dr Vučićević. - Na primer, ukoliko se lek primarno metabolizuje na nivou jetre, a pacijent ima oslabljenu funkciju jetre usled ciroze, verovatno je da će u ovakvoj situaciji doći do neželjenih reakcija. Isto se događa kada se uzima lek koji se primarno izlučuje putem bubrega, a pacijent ima oslabljenju bubrežnu funkciju.


Ovo su situacije o kojima se vodi računa u praksi i prilikom propisivanja lekova bira se najoptimalniji lek i režim doziranja koji odgovara datom pacijentu i njegovom stanju.

Svi hronični bolesnici koji piju više lekova treba redovno da odlaze na lekarske kontrole. Ukoliko se lek primarno metabolizuje u jetri (kao npr. neki lekovi za epilepsiju) potrebno je kontrolisati funkciju jetre - kaže dr Vučićević.


Tok metabolizma može da promeni i interakcija više lekova ako se istovremeno piju, ili lekova i preparata koji se izdaju bez lekarskog recepta:


Pojedini lekovi predstavljaju induktore (neki antiepileptici, neki antibiotici) ili inhibitore (pojedini antibiotici, antidepresivi, antimikotici) određenih enzima. To znači da oni mogu da ubrzaju ili uspore neku metaboličku transformaciju, a posledica je da lek koji se kombinuje sa prethodno pomenutim, uopšte nema efekta, da dođe do pojačanog terapijskog efekta, ali i do izraženijih neželjenih reakcija.

SAMO PREMA UPUTSTVU

Dr Katarina Vučićević potvrđuje da uzimanje visokih doza paracetamola može da izazove oštećenja jetre zbog nakupljanja metabolita u ovom organu. Pravilna upotreba paracetamola je potvrdila da je ovaj lek bezbedan i efikasan protiv bolova. Zbog toga, prilikom uzimanja paracetamola treba poštovati uputstva koje pacijenti dobijaju od farmaceuta o režimu doziranja i maksimalnom unosu leka.


I pomoćna lekovita sredstva, biljni preparati koji se izdaju bez lekarskog recepta, sastojci hrane takođe mogu da promene metabolizam lekova.


- Različita oboljenja i spoljašnji faktori kao što su uticaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika iz duvanskog dima, alkohol, sok od grejpfruta mogu da dovedu do promenjenih efekata leka - kaže dr Vučićević. - Zbog toga što veliki broj faktora može da utiče na metabolizam lekova neophodno je da se pacijenti pridržavaju uputstava o njihovoj pravilnoj upotrebi.


Sok od grejpfruta može da dovede do neželjenih reakcija kada se piju pojedini lekovi za kardiovaskularne bolesti i lekovi koje koriste pacijenti posle transplantacije organa. Zbog toga bi pacijenti koji svakodnevno koriste grejpfrut u svojoj ishrani, trebalo da to naglase lekaru ili farmaceutu prilikom propisivanja leka.

Večernje Novosti
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Bolesti jetre: Alkohol i slatkiši zabranjeni

[h=2]Bolesti jetre: Alkohol i slatkiši zabranjeni[/h]Osobe sa bolesnom jetrom imaju potrebu za unosom jake i masne hrane, zbog čega se preporučuje da obroci budu češći i manji

zp-dijeta_620x0.jpgOSOBAMA sa bolesnom jetrom često je veoma važno kojih dijeta moraju da se pridržavaju. Na sreću, ne zahtevaju baš sva oboljenja ovog važnog organa poseban režim ishrane. Kao primer ležernijeg ponašanja u ishrani stručnjaci navode virusni hepatitis bilo kog porekla (A, B, C, D), kod kojeg nema potrebe za specifičnim dijetama.


Oboleli, po njihovom mišljenju, može da jede uobičajenu hranu, ali alkohol mora biti apsolutno isključen. I to, ne samo dok je bolest u akutnom obliku, već i šest meseci posle okončanja bolesti. Osim alkohola, trebalo bi da zaboravite i na slatkiše. Inače, zna se da osobe sa bolesnom jetrom imaju potrebu za unosom jake i masne hrane, zbog čega se preporučuje da obroci budu češći i manji. Poželjno je da se masna hrana ne priprema, a ako baš ne mogu da odole gurmanlucima, mogu se svesti na minimum, odnosno bez pohovanja i prženja.


S druge strane, zbog regeneracije jetre veoma je važno da se unosi mnogo belančevina u organizam. Jedino se kod ciroze jetre preporučuje da mesni obroci ne budu preobilni, već po 50 grama nekoliko puta dnevno, budući da obilne količine hrane sa proteinima (meso, riba, mleko) mogu da dovedu u ovom slučaju do moždanih oštećenja.


Unos belančevina iz biljaka mahunarki, kao što su pasulj i boranija i koštunjavog voća takođe je važan. Kod nekih ljudi sa obolelom jetrom može doći i do poremećaja regulacije šećera, što se manifestuje simptomima nalik dijabetesu. U takvoj situaciji, u ishrani mora da se obrati pažnja na zastupljenost ugljenih hidrata.


Kod žutice nastale usled začepljenja žučnih kanala, mora da se koristi izraženo nemasna hrana. Istina, unose se specifične masnoće, ali se one kupuju kao gotovi proizvodi. Kada zbog bolesti jetre dođe do problema sa varenjem, neophodno je nadoknaditi vitamine A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Ponekad je potrebno, zbog hronično obolele jetre da se unosi gvožđe, kalcijum i cink, kao i vitamini iz B grupe.

Kod akutnog hepatitisa javlja se i povećana potreba za vitaminom C, koji potpomaže smanjenju upala i bržoj regeneraciji jetre. Vitamin C je idealno da se uzima u obliku voća i povrća, a samo, ukoliko se ta nadoknada ne postigne, treba pribeći unosu vitamina C u vidu tableta.

Večernje Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Čišćenje jetre - infografika

Čišćenje jetre - infografika

1.jpg

Ako ste stalno umorni, usporeni, dekoncentrirani i imate loše raspoloženje, vjerojatno vašem organizmu je potrebno čišćenje.

Od svih vrsta čišćenja organizma posebno je bitno čišćenje jetre, jer između ostalih zadataka jetra ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina i otrova.
Nepravilan rad jetre može biti skriveni uzrok mnogih tegoba:

  • alergije
  • astme
  • psorijaze
  • kroničnog umora
  • iritabilnosti
  • loše probave itd.
Uz pomoć metode dr.Clark možete očistiti jetru na prirodan način, a uz to se riješiti mnogih neugodnih zdravstvenih problema.

Slijedite ove jednostavne i zabavne upute za čišćenje jetre prema metodi dr.Clark:

2.jpg

Napomena:

Čišćenje jetre se ne preporučuje trudnicama i djeci mlađoj od 10 godina. Nemojte čistiti jetru ako imate hepatitis, cirozu jetre, hemangiom, cistu ili tumor na jetri.

Izvor: Alternativa
 
Član
Učlanjen(a)
05.10.2012
Poruka
1
ciroza jetre

sta mislite koliko se u Srbiji ceka na transplataciju jetre
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Ishrana za bolesnu jetru

Ishrana za bolesnu jetru

Potrebno je dovoljano kalorija i pravilan unos hranjivih materija. Umereno slano i nemasno. Najviše kalorija treba obezbediti iz ugljenih hidrata, kao što su žitarice, voće, povrće i med

1.jpg
Među osnovnim preporukama za ishranu pacijenata sa bolesnom jetrom je i ta da hrana uvek mora da bude sveže pripremljena

BOLESTI JETRE, najveće žlezde u ljudskom organizmu koja ima ključnu ulogu u metabolizmu hrane i u procesu detoksikacije, nisu retke ni bezazlene, jer zbog nespecifičnih simptoma ostaju dugo neprepoznate. Jedna od važnijih terapeutskih metoda je dijetoterapija. Neophodno je koristiti hranu koja neće dodatno da optereti bolesnu jetru. Na taj način će se pomoći da se njene funkcije održe na zadovoljavajućem nivou.

Pravilan odnos osnovnih hranljivih materija u svakodnevnoj ishrani nije lek već samo pomoć da se poremećene jetrene funkcije održe barem na minimalnom potrebnom nivou.
U suprotnom razviće se brojni poremećaji kao što su nagomilavanje tečnosti u trbušnoj duplji i potkožnom tkivu (otok potkolenice), poremećaji svesti, sklonost ka krvarenju, smanjen rad bubrega, poremećaj hormona i posledični poremećaj seksualnih funkcija (impotencija) i još mnogi drugi. Hrana ne leči ali upotreba neadekvatne hrane i napitaka može znatno da pogorša osnovnu bolest jetre.
Osobama sa akutnim i sa hroničnim bolestima jetre aposolutno su zabranjena: bilo kakva alkoholna pića uključujući i pivo, veštačka bezalkoholna pića, hrana pržena u ulju ili masti, hrana iz konzerve kao i namirnice koje sadrže konzervanse, razni narodni lekovi, a pre svega trave i čajevi.

- Među osnovnim preporukama za ishranu pacijenata sa bolesnom jetrom je i ta da hrana uvek mora da bude sveže pripremljena, ne sme da se jede dok je vruća, i mora da bude dobro usitnjena i sažvakana - objašnjava profesor dr Branko Brmbolić, načelnik Odeljenja hepatitisa 1, Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. - Pacijentima je dozvoljeno do 0,5 g soli dnevno. Hranu ne treba soliti tokom pripreme, već minimalnu količinu treba dodati tek kada se hrana servira.
Namirnice koje se serviraju mogu da se pripremaju kuvanjem ili barenjem, dinstanjem, pečenjem u rerni sa ili bez folije, na roštilju, ražnju ili u pekarskoj peći. Zabranjeno je prženje u ulju ili masti, kao i presna mesa (tartar biftek, suši i slično), a treba izbegavati ili samo u minimalnim količinama koristiti ljute začine kao što su biber, senf, čili ili paprika.
- Od začina dozvoljeni su celer, limun, kim, origano,lorber, vlašac, domaći neslani kečap, vanila, cimet - kaže dr Brmbolić. - Od namirnica dozvoljene su sve vrste živinskog mesa, jagnjetina, ovčetina, jaretina, teletina, govedina, divljač, konjetina, domaće zanatske viršle, bela i plava morska riba.
U umerenim količinama (oko 100 do 200 g dnevno i ne u jednom obroku) mogu da se uzimaju i mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi sir. „Zeleno svetlo“ ovi pacijneti imaju i za sve vrste voća, svežeg ili obrađenog (slatka, džemovi, kompoti), a koštunjavo voće kao što su bademi, lešnici, orasi treba uzimati umereno.
Dijeta odobrava i sve vrste svežeg i termički obrađenog povrća uključujući i u jelu kuvane ili dinstane, nemasna i kisela testa od svih vrsta brašna, i pirinač. Pored obične, može da se uzima i gazirana voda, blagi čajevi u ograničenim količinama, kao i bistri ili mutni prirodni sokovi.
Takođe, na jelovnik mogu da se uvrste i do dva kuvana jaja dnevno, margarin, maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i bundevino ulje, kao prelivi za salatu ili u kuvanom jelu, ili kao preliv za mesa, ali posle termičke obrade. Od grickalica mogu da se jedu neslani kikiriki i slatkiši koji ne sadrže dosta butera i jaja.
- Zabranjena su masna mesa (svinjsko), slanina, čvarci, suhomesnati proizvodi uključujući i industrijske, kao što su salama, parizeri, kobasice, safalade - ističe naš sagovornik. - Na listi nepoželjnih su i masni stari prevreli sirevi (beli i žuti), pavlaka, mileram, kajmak, maslac-puter. Ne preporučuju se ni presan beli i crni luk (mladi i stari), zimnica (kisela paprika i krastavci, ajvar, pinđur i sl.), kao ni peciva, masna testa (bureci i razne druge pite), testa sa puno praška za pecivo, zelene i crne masline - upozorava profesor Brmbolić.

DNEVNO DO 60 GRAMA MASTI
Za sve bolesti jetre zajedničke su sledeće preporuke:
najviše kalorija treba obezbediti iz ugljenih hidrata, kao što su žitarice, voće, povrće i med
dobar izvor belančevina su nemasna mesa, posni sveži sir, obrano mleko, jaja i riba
količinu masti treba ograničiti na 40-60 g dnevno, a najbolje su biljne masnoće, na primer maslinovo ulje
povrće i voće može da se jede sirovo ili kuvano, a salata može da se priprema sa nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovim sokom
hranu treba soliti umereno, a u slučaju pojave edema i nagomilavanja tečnosti u trbušnoj šupljini propisuje se neslana dijeta.
ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom, roštilja, prženje i prelivanje jela toplom, kuvanom ili prženom masnoćom
hranu treba uzimati u češćim, manjim obrocima, 4-5 puta dnevno (doručak, užina, ručak, užina, večera)
pušenje nije dozvoljeno
alkohol je strogo zabranjen.

ZA IZBEGAVANJE
OSOBE koje imaju tzv. Vilsonovu bolest moraju da izbegavaju hranu koja sadrži dosta bakra: džigerica, rakovi, školjke, lignje, hobotnice, grašak, pečurke, čokaoladu. Osobe koje imaju tzv. hemohromatozu moraju da izbegavaju hranu koja sadrži dosta gvožđa: džigerica, bobičavo i šumsko voće, koštunjavo voće, spanać, koprivu i slično.
- Sa napicima kao što su kakao i kafa treba biti umeren - savetuje profesor dr Branko Brmbolić.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Pivski kvasac štiti oči i jetru

Najbolje ga je uzimati suvog, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke

1.jpg

PIVSKI kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lek za mnoge bolesti.
Preporučuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa varenjem i podstiče gubljenje težine.

Najbolje ga je uzimati suvog, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza, podeljena u tri jednaka dela, treba da iznosi između šest i deset grama.
U svežem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.

Od korisnih sastojaka posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porekla.
Šećer, gvožđe, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrednost pivskom kvascu.
Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudačne sluzokože, čira na želucu, oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora.

Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje, i to u trajanju od dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje.
U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Zašto je pivski kvasac toliko zdrav?

Zašto je pivski kvasac toliko zdrav?

Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lek za mnoge bolesti. Preporučuje se u svim životnim dobima, jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa varenjem i podstiče gubljenje težine.

Najbolje ga je uzimati kad je suv, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza, podeljena u tri jednaka dela, treba da iznosi između šest i 10 grama.


1.jpg

U svežem stanju ga ne treba uzimati, jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.

Od korisnih sastojaka posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porekla. Šećer, gvožđe, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrednost pivskom kvascu.

Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudačne sluzokože, čira na želucu, oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora.

Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje, i to u trajanju od dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.

Izvor: Telegraf
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Nutritivni sastav suhog pivskog kvasca

Nutritivni sastav suhog pivskog kvasca

1.jpg

Pivski kvasac obiluje mnogim zaštitnim i ljekovitim tvarima, osobito vitaminima skupine B (B1, B2, B5, B6, B12 i dr.). Jedan gram pivskog kvasca sadrži 150 mikrograma tiamina (vitamina B1), 50 mikrograma riboflavina (vitamina B2), 400 mikrograma niacina (vitamina B3), 40 mikrograma piridoksina (vitamina B6), 100 mikrograma pantotenske kiseline (vitamina B5), 1.25 mikrograma biotina, 3.35 miligrama kolina, 4.425 miligrama inozitol i 5 mikrograma folne kiseline.

Pored nabrojanih vitamina pivski kvasac bogat je izvor i mnogih minerala poput željeza, mangana, natrija, kalcija, cinka, kalija, bakra, magnezija te elemenata u tragovima poput selena, germanija i kroma.
Selen koji pronalazimo u kvascu je jedan od osnovnih antioksidanta koji štite stanice i tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. On djeluje kao stimulans za imunološki sustav, podržavajući proizvodnju antitijela. Provedena istraživanja pokazuju pozitivan učinak kod pacijenata oboljelih od HIV infekcija te nekih vrsta karcinoma, poput karcinoma prostate. Selen iz kvasca siguran je i neškodljiv u svakodnevnoj uporabi, a nisu nađene nikakve interakcije sa lijekovima ili medicinskim pripravcima.

Također, najbolji je prehrambeni izvor kroma, koji je sastojak GTF-a (faktora tolerancije glukoze). GTF je neophodan za proizvodnju učinkovitog inzulina bez kojeg organizam ne može regulirati razinu šećera u krvi i tkivima, odnosno bez kojeg je nemoguć normalan metabolizam glukoze. GTF regulira inzulinsku aktivnost na način da potiče cirkuliranje inzulina ili smanjuje potrebu za njegovim otpuštanjem. Time krom postaje važan faktor kod osoba s dijabetesom, pretilošću te sportaša pri regulaciji mišićne mase.

Germanij prisutan u pivskom kvascu, odnosno njegove komponente imaju mnogostruke pozitivne učinke. Točnije, karboksietilgermanij-seskvioksid jača otpornost organizma prema virusnim infekcijama i gripi , sudjeluje u regulaciji povišenog krvnog tlaka, jača imunološki sustav i ima antikarcinogeno djelovanje.

Pivski kvasac, nadalje, obiluje esencijalnim aminokiselinama (lizinom, leucinom i dr.), glutationom (važnim enzimom koji sadrži sumpor) te nukleinskim kiselinama koje su osnova za stanični razvoj te se smatraju važnim čimbenicima u usporavanju procesa starenja.

Djelujući blago alkalno, kvasac neutralizira kiseline u krvi i tkivima, kao što to čine grah i zeleno povrće (ali i mrkva i rajčica) te voće (osobito grožđice, badem, datulja, dinja, marelica, agrumi), za razliku od mesa, jaja, sireva, kruha, krekera i druge hrane od žitarica, ribe, kikirikija, koji stvaraju kiselost u krvi i tkivima.

Izvor: Narodnilijek.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.689
Pivski kvasac božanski lek

Usporava starenje, ublažava stres, reguliše holesterol, neguje kožu, jača kosu i nokte, a i prirodni je antibiotik

1_zps9e0c8654.jpg


Pivski kvasac nekada se koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije i za pravljenje hleba i napitaka. Sa upoznavanjem njegovih lekovitih svojstava, u 16. veku dobija epitet „božanskog“ leka. To ne čudi budući da je prava riznica hranljivih sastojaka, belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina.

Usporava starenje

Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin, koji eliminiše štetne materije.

Ublažava stres

Osim vitamina B kompleksa, sadrži i magnezijum koji deluje protiv stresa, kalcijum protiv osteoporoze, gvožđe protiv anemije... Pošto su u njemu zastupljeni uglavnom tzv. složeni šećeri, može da se koristi i u ishrani dijabetičara.

Reguliše holesterol

Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (jedna supena kašika dnevno). Koristi se i u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i tegobe u menopauzi.

1_zps51419aef.jpg


Prirodni antibiotik

Kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče efekat korisnih bakterija za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma.

Neguje kožu, jača kosu i nokte

Pomaže u lečenju akni, efikasan je kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i eliminiše štetne materije iz organizma. Jednom u 15 dana napravite hranljivu masku, kašičicu kvasca razmutite u isto toliko mleka i nanesite na lice. Ostavite da stoji oko 30 minuta, dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

(Večernje novosti)
 
Top