Zbog žena sam postao muzičar

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
INTERVJU Zdravko Čolić

Zbog žena sam postao muzičar

Izvor: Blic Simonida Milojković | 08. 03. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Ispostavlja se da sam sve u životu radio zbog žena. Eto, zbog njih sam postao i muzičar. Dragim damama, supruzi i prijateljicama za 8. mart poklonim cveće i poželim dobro zdravlje - kaže Zdravko Čolić na početku intervjua povodom Dana žena, jednog od njegovih omiljenih praznika.

123108_zabcola-3_f.jpg

Čola kaže da pored velikog koncerta na Ušću sprema manje, intimnije akustične svirke

- Ranije, u socijalizmu, ovaj praznik se mnogo masovnije slavio nego sada, ali drago mi je da se i danas poštuje. Još traje ta borba za slobode i prava žena, koje su kroz istoriju bivale satanizovane i pozicionirane ispod muškaraca.

• Kako vi vidite položaj žene danas u društvu?
- Uspostavlja se ravnopravnost, nažalost ne u svim sredinama. Ali ima i svetlih primera, poput baltičkih država, Švedske, Estonije... gde postoji neka vrsta savremenog matrijarhata. Zahvaljujući zakonu koji štiti žene kao fizički slabije i ogromnim kaznama niko i ne pomišlja da digne ruku na jednu damu. S druge strane, na Balkanu, u arapskim zemljama i u Aziji nije tako. Trebalo bi da se ugledamo na civilizovane evropske sredine

• Koja vam je prva asocijacija na 8. mart?
- Prva i najjača asocijacija jeste moja pokojna majka. Poštovao sam taj njen dan i uvek joj donosio cveće. Moji drugari i ja imali smo poseban odnos prema majkama, pogotovo onim koje su bile domaćice i puno brinule o svojoj porodici, poput moje mame. Kasnije se to proširilo na poštovanje svih žena, i supruge i prijateljica i ćerki. U preduzećima se na današnji dan organizuju posebne proslave, a ja kao samostalni preduzetnik (smeh) u svojoj režiji napravim nešto da obradujem svoje dame. Supruzi i prijateljicama obavezno poklonim cveće i možda neki parfemčić.

• Ceo život ste okruženi ženama i u kući i na koncertima...
- Šta bismo mi bez žena? Jeste, okružen sam damama još od ranih školskih dana. Bio sam dobar recitator pa sam od prvog osnovne učestvovao u školskim priredbama. Imam slike iz tih dana i uvek se nasmejem kad ih vidim - sve devojčice na bini i ja jedino muško. Već tu sam sa devojčicama uspostavio vezu...

• Vezu koja traje i danas...
- Jeste. A onda je usledilo sviranje. Bio sam odličan gitarista, ritmaš. Kad sediš sa gitarom i pevaš, oko tebe se najviše skupljaju žene. (smeh) Devojčice su volele momke koji pevaju i sviraju. Kaže mi Brega: “Pa Čola, mi smo i počeli svirati da bi nas ove devojčice zapazile.” Bio sam stidljiv momak, ali me je muzika stavila u centar pažnje ženskog sveta.

• Da li ste počeli da se spremate za 25. jun i koncert na Ušću?
- Ljudi iz organizacije najavili su da će sledeći moj koncert u Beogradu biti na Ušću 25. juna. Lep je to datum, biće toplo i sunčano. U narednom periodu ljudi koji se bave organizacijom složiće kockice i iskalkulisati te ogromne troškove kakve ima koncert na otvorenom. Tu je veoma bitna tehnika, a ona je vrlo skupa u današnje vreme. Ulaz će svakako biti jeftin, pa će organizatori morati da se brinu o troškovima i sponzorima. Mislio sam da pred koncert, u maju, objavim neki singl, biće to najverovatnije duet sa nekim ženskim pevačem sa našeg govornog područja. Još ne znam sa kim, ali pripremio sam nekoliko pesama pa ćemo videti.

• U junu u Beogradu peva i Brena... Biće veselo leto.
- Čuo sam da i Brena sprema koncert; i Sting, Ejmi Vajnhaus, Šakira... Ali to je različita publika. Velika je beogradska regija, a i ljudi vole da dođu iz cele Srbije, Makedonije i Bosne u Beograd jer je čaroban. Čini mi se da im je to draže nego kad držiš koncert u njihovom gradu. Provozaju se do glavnog grada, ništa danas nije daleko, provedu se... Do maja nastupamo u Evropi, a od maja počinjem probe sa bendom. Repertoar će biti osvežen starijim, šlagerskim pesmama iz 70-ih godina.

• Šlagerske pesme planirate i kao poseban koncertni program.
- Paralelno sa velikim nastupima na stadionima i otvorenom, pripremam seriju intimnih koncerata u malim prostorima, za malo ljudi i sa akustičnom muzikom. Pevaću neke pesme koje nikada nisam, balade, sonate, neki lagani pop.

• Hoće li ćerke vašim stopama?

- Izgleda da ćerke imaju talenat za muziku. Pevaju, pogotovo mlađa Lara. Vidi se da imaju sluha. Pratiću njihov talenat, pa neka pevaju negde ukoliko budu želele. Ne želim da budu iskomleksirane zbog oca koji se bavi tim poslom, pa da zbog toga ne smeju da pevaju. Voleo bih da nauče da sviraju neki instrument, da steknu muzičko obrazovanje. Una je velika devojčica, devet i po godina, već bi mogla da uči da svira. Ona ide na karate, tenis. A muziku obe vole. Čujem šta slušaju, uglavnom ovo moderno, sa svetskih top-lista: Keti Peri, Lejdi Gagu... Vole elektropop i rokenrol, puste ponekad i tatu, mada to nije prevashodno, pa i poneki dobar narodnjak. Svašta od dece možeš čuti, prepoznaju dobru melodiju bez obzira na žanr.

Natrag