Šta je novo?

Zbog većeg honorara izmišljali stanovnike

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Popisivači lažirali popis na Kosovu

Zbog većeg honorara izmišljali stanovnike

Izvor: Blic T. Spaić | 03. 07. 2011. - 00:02h | Foto: G. Sivački

PRIŠTINA - Broj stanovnika Kosova, južno od Ibra, dobijen je na kosovskom popisu tako što su popisivači izmišljali i uvećavali broj zgrada čije su stanovnike navodno anketirali, samo da bi zaradili veći honorar.

155075_0204-popis-kosovo-foto-goran-sivacki_f.jpg
Očekivali su da dobiju podatak od 2,5 miliona Albanaca, kaže Oliver Ivanović

Kad se pogledaju tabele isplaćenih honorara koje su procurile iz Statističke kancelarije Kosova, ispada da su pojedini anketari “radili” i po 40 sati dnevno. Zahvaljujući naduvanim podacima pojedinci su zaradili skoro hiljadu evra za samo dve nedelje.

Podatke o radu anketara “Blicu” je poslala nevladina organizacija “Kosova Kosovo” uz dokaz skeniranih tabela isplate honorara za popisivače koji su radili u Mitrovici i Vučitrnu. Očigledno je da su nezadovoljni brojem stanovnika, očekujući da bude znatno veći, istraživali kako je rađen popis. Inače, tabele su dobijene od neimenovanih “savesnih izvora” iz statističke kancelarije.

143845_pristina_hs.jpg
Panorama Prištine

Na osnovu procene da je popisivaču potrebno u proseku dva sata da bi anketirao stanovnike jedne zgrade, došlo se do sledećih primera: Erzana Hasani je obradila 200 zgrada za 15 dana, što znači da je radila 26,6 sati i zaradila 635 evra; Fatima Nuhi je za 189 zgrada radila 25 sati i zaradila 619 evra, Valbona Tahiri je obišla 302 zgrade i za 40,2 sata dnevno zaradila 904,5 evra, a Muharem Hiseni je navodno radio 28,2 sata dnevno i zaradio 790 evra. Primeri su brojni.

- Čitav popis bio je velika improvizacija i to se sada vidi na raznim primerima. Oni nisu bili spremni da ga sprovedu, kao što je i izjavio njihov resorni ministar. Stvar je u tome što ovi podaci o neregularnostima nikada ne bi izašli u javnost da su zadovoljni brojem stanovnika Kosova. Očekivali su da dobiju podatak od dva i po miliona Albanaca, a po popisu na Kosovu živi milion i sedamsto hiljada - kaže za “Blic Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.
 
Top