Šta je novo?

Zbog TV pretplate 140.000 tužbi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Zbog TV pretplate 140.000 tužbi


Izvor: Danas

Beograd -- Od početka ove godine merama za naplatu potraživanja obuhvaćeno je 140.000 građana Srbije koji ne plaćaju RTV pretplatu.

11711061814e847e1319e26909191231_orig.jpg


Većini je upućena opomena ili poslednja opomena pred utuženje, kažu u Radio-televiziji Srbije.
Prema njihovim navodima, ove mere sprovode se kontinuirano po svim regionima Srbije počev od 2007, a obuhvataju postupak upućivanja opomena pred utuženje i poslednjih opomena pred utuženje, pri čemu se građanima pruža mogućnost da svoju neizmirenu obavezu izmire u više mesečnih rata.

U RTS-u navode da se u slučaju izostanka reakcije na upućene opomene pokreće postupak naplate potraživanja putem predloga za dozvolu izvršenja.

S obzirom na ekonomsko-socijalnu situaciju celokupnog regiona, najbolja naplata se ostvaruje na području Beograda, koja u proseku iznosi od 65 do 70 odsto, i Vojvodine gde je u proseku 55 do 60 odsto.

U južnoj i istočnoj Srbiji naplativost je najniža usled otežanih ekonomsko-socijalnih uslova, u kojima stanovništvo nije u mogućnosti da izmiruje obaveze. Na području centralne Srbije ona iznosi oko 35 odsto, a na jugu Srbije 15 do 20 odsto, navode u javnom servisu Srbije.

U RTS-u dodaju da stepen naplate RTV pretplate u Srbiji varira u zavisnosti od ekonomske razvijenosti regiona koji se posmatra, kao i od činjenice da je naplata RTV pretplate usko vezana za naplatu električne energije.

Oni ističu da "usled primene modela sa vrha, po kome se prvo u celosti izmiruje obaveza za električnu energiju, a tek potom dug za RTV pretplatu, broj obveznika koji je odgovorio na obavezu za RTV pretplatu promenljiv je po periodima“. Naime, varijacije se kreću u rasponu od oko 15 odsto.

Pretplata je, podsećaju u RTS-u, uvedena na predlog Vlade 2002. po modelu koji važi u gotovo svim evropskim zemljama. Oni dodaju da je plaćanje pretplate, dakle, zakonska obaveza koja se rigorozno sprovodi u svim uređenim evropskim državama.

Prema njihovim rečima, po evropskim standardima, obaveza je države da obezbedi nezavisnost i finansijski izvor kojim se obezbeđuje finansijska stabilnost i uređivačka nezavisnost javnih servisa.


RTS nenadležan za naplaćivanje

"Pošto država donosi zakone, ona je i dužna da obezbedi sprovođenje tih zakona. To znači da RTS, suprotno naturenim mišljenjima, niti je uveo pretplatu, niti je nadležan za njeno naplaćivanje. U većini evropskih država, prinudna naplata je u nadležnosti države i sudstva, a država je dužna da nadoknadi sredstva koja javni servisi gube zbog neefikasnog sprovođenja zakona o pretplati“, napominju u RTS-u.
 
Top