Zbog davljenja supruge upućen u Dobrotu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
SIMU ŽIŽIĆU (56) IZ STRUGA JUČE NASTAVLjENO SUĐENjE

Zbog davljenja supruge upućen u Dobrotu

Izvor: Dan 09-11-2010

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju, kojem predsjedava sudija Vidomir Bošković, juče je odlučilo da Sima Žižića (56) iz Struga kod Šavnika, kojem se sudi zbog svirepog ubistva supruge Zlatije (55), uputi na psihijatrijsko posmatranje u Specijalnoj psihijatriskoj bolnici Dobrota kod Kotora.
Na jučerašnjem pretresu svoj nalaz pojasnila je prof. dr Dragana Čukić, specijalista za sudsku medicinu, odbacujući mogućnost da je Zlatija onesviješćena nakon udarca šipkom.
- Bila je svjesna svega sve do momenta stezanja omčom oko vrata i sve je trajalo nekih desetak minuta - kazala je dr Čukić.
Simova sestra Jelena Žižić iskoristila je juče svoje pravo da ne svjedoči.
Ranije je svoj nalaz pojasnila i psihijatar Gordana Konatar, koja je kazala da je optuženi u momentu izvršenja krivičnog djela bio uračunljiv, odnosno je bio svjestan kad je izvršio ubistvo.
Suđenje se nastavlja 3. decembra u 13 sati.
Prema optužnici, Žižić je 9. juna ove godine, oko 9 časova, ispred porodične kuće u Strugu s umišljajem i na svirep način lišio života svoju suprugu Zlatiju. Više puta je dok mu je bila okrenuta leđima metalnom šipkom udario po glavi. Nakon što je pala na zemlju, okrenuo je na leđa i kanapom koji je svezao oko njenog vrata stezao je dok se ona branila, gurala od sebe i dozivala u pomoć. Krajeve kanapa stezao je oko dva minuta sve dok kod Zlatije nije nastupila smrt usljed ugušenja. Nakon ubistva suprugu je zakopao u blizini porodične kuće, a njen leš je pronađen nakon 15 dana, navodi se između ostalog u optužnici, koju je zastupao Rasim Jašarević, zamjenik višeg državnog tužioca.
Žižić je priznao djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret izrazio žaljenje i kajanje zbog ubistva supruge, ističući da je sve uradio zbog navodno višegodišnjeg maltretiranja kojem je bio izložen. Ispričao je da je posljednjih godina život sa Zlatijom bio neizdržljiv, ali i da ga ona nije podnosila sve vrijeme njihovog zajedničkog života.
- Kriv sam jer da nijesam ne bih danas bio ovdje. Ipak, žao mi je što je do svega ovoga došlo i kajem se, jer sam nanio ljagu svojoj porodici. Da sam kritičnog dana imao neko vatreno oružje ubio bih prvo Zlatiju, pa sebe. Svakim danom se sve više kajem - kazao je juče Žižić, dodajući da nikada prije kritičnog događaja nije prijetio da će ubiti suprugu.
- Tog jutra jutra Zlatija me je psovala i vrijeđala i kad je izašla ispred kuće i krenula u selo pošao sam za njom. Prethodno sam iz iz hodnika uzeo metalnu šipku. Kad je počela da trči, sustigao sam je i udario šipkom tri puta po glavi. Posrnula je i potom sam je udario još tri puta dok nije pala. Bila je okrenuta licem prema zemlji, tako da sam je okrenuo na leđa i koljenima sjeo na nju. Iz džepa sam izvadio jutani kanap i zadavio je - ispričao je Žižić detalje ubistva.
Kako navodi, sakrio je leš u obližnji žbun i ušao u kuću. Sjutradan je njen leš prekrio zemljom, pokušavajući da prikrije ubistvo. Istakao je i da se često sa Zlatijom svađao i zbog toga što je maltretirala njihovog najmlađeg sina.

M.N.

Oduzet pištolj

Službenici Ispostave policije Područne jedinice Podgorica lišili su slobode i zadržali S.Đ. (41) iz Podgorice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Prilikom pregleda taksi vozila, u kojem se S.Đ. nalazio kao mušterija, policajci su kod njega za pojasom pronašli pištolj „Crvena zastava" cal. 7,65 mm sa okvirom i osam metaka.
S obzirom na to da S.Đ. nema dozvolu za nošenje oružja, pištolj je oduzet a on priveden.
Osumnjičeni S.Đ. će uz krivičnu prijavu biti predat istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

M.V.R.

Natrag