Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
18
Zaz - Je veux mp3

Zaz - Je veux mp3Download:
Kod:
http://www.filesonic.com/file/1445748554/Zaz_-_Je_veux.mp3

Or:
Kod:
http://www.fileserve.com/file/WVvfAht
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.089
Poneću sa sobom Srpsku energiju

BEOGRAD 25. 08. 2011.
PRESS

INTERVJU, Zaz

Poneću sa sobom Srpsku energiju

Životna škola - Pevačica Zaz, koja je pesmom „Je veux" dostigla veliku popularnost u svetu - i još veću u Srbiji - priča za Press kako joj je kung-fu pomogao u karijeri i zašto mnogo više voli da peva na ulici nego na bini

ZAZ-1.jpg

Izabel Žefroj, pevačica mnogo popularnija pod nadimkom Zaz, koja je sinoć održala koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, kaže za Press da joj muzika pruža jedinstvenu priliku da „obiđe svet, pruži i dobije energiju, ali i iskusi nove stvari i upozna različite ljude".Kako nam je ispričala, svaki koncert joj pričinjava novu radost i zadovoljstvo, a svoj poziv ne shvata kao obavezu i pritisak, nego kao „istinsku privilegiju i jednu isplativu igru".

U veoma kratkom roku stekli ste veliku popularnost. U Srbiji se vaša muzika, takođe, odlično kotira. U čemu je tajna?

- Ne znam, i ja se često pitam, volela bih da mi neko odgovori. Moja jedina ideja je bila da pevajući uživam i zarađujem, a sve ostalo došlo je spontano i nenadano. Još se teško uklapam u tu ulogu zvezde, začude me pohvale kojima me obasipaju. Mislim da ljudi prepoznaju tu moju prirodnost, neposrednost, spontanost i da odlično reaguju na energiju koju nimalo ne štedim niti čuvam za sebe. Trudim se da budem van stereotipa, koliko god je to moguće.

Jeste li zbog bega od stereotipa i počeli da nastupate na ulici?

- Donekle. Pevanje u kabareima i barovima predstavlja odlično iskustvo i zaista je uživanje na nastupima pred publikom, ali meni je trebalo više neposrednosti, više kontakta sa ljudima. Na ulici nema barijera između umetnika i slušaoca, nema bine, vidljivih i nevidljivih granica. Koliko mi je taj period bio veliko zadovoljstvo, tako mi je i velika životna škola.

Da li su vam borilačke veštine i ekstremni sportovi pomogli da postanete jača ličnost i lakše se nosite sa tim pritiskom?

- Dugo sam se bavila kung-fuom i paraglajdingom, mislim da mi je to pomoglo da budem smirenija osoba, obogatilo mi duh i naučilo me da na zemlji stojim čvrsto, sa obe noge. Ponekad verovatno nisam ni svesna koliko često pouke sa kung-fua primenjujem u karijeri i životu.

Čini se da imate dobre muzičke korene?

- Odlične. Majka mi je svirala klavir, brat i sestra su mi takođe u muzici, mi smo prava umetnička porodica. Ja sam bila na konzervatorijumu, imala odlično obrazovanje. Odrasla sam uz kvalitetnu muziku, slušala džez, bluz, soul, a pored toga što sam naučila da pevam, mislim da sam savladala jednu još bitniju lekciju: uspela sam da osetim muziku. To je suština svega.

Da li ste čuli neku srpsku pesmu ili pevača?

- Nažalost ne, ali ću se dobro informisati dok sam u Srbiji. Dok putujem, učim o zemljama, ljudima, mentalitetima... Unosim celu sebe u ta putovanja, nisu to tezge, već više istinska, avanturistička putovanja. Poneću sa sobom i deo srpske energije, zasigurno.

Mnogi se plaše da ćete, kao zvezda u usponu, podleći iskušenju komercijalizacije?

- Šta znači nekomercijalizovati se? Bežati od novca? Zbog čega? Pa, novac nam je svima potreban i sam po sebi nije loš. Ponavljam, obožavam ovaj poziv, obožavam način na koji ga radim, ispunjava me u potpunosti, mislim da je sasvim prirodno i pošteno da dobro zarađujem od toga, to je jedan od osnovnih motiva za početak svakog posla. Da li to znači da ću praviti kompromise i odstupiti od svojih principa? Mislim da ne, jer se onda ne bih dobro osećala. A to je, ipak, smisao cele priče.

ZAZ-2.jpg

Hitovi sa pariskog asfalta

Zaz ili Izabel Žefroj rođena je 1. maja 1980. u Turu u Francuskoj. Odmalena se zainteresovala za muziku i pohađala časove na koje je išla sa sestrom i bratom. Studirala je muzičku teoriju, a svirala je violinu, klavir i gitaru. Oprobala se i u horu u svom rodnom gradu.
Od 1994. živi u Bordou, gde je sem na časove pevanja išla i na časove kung-fua. Od 2000. godine je bila na školovanju za modernu muziku u Bordou. Od 2001. gradi svoju solo karijeru sa bluz bendom „Fifty Fingers". Pevala je u mnogim džez bendovima, a onda i u bendu „Don Dijego", odakle joj i potiče nadimak Zaz. Od 2006. živi u Parizu.
Posle angažmana u pariskom kabareu „Aux 3 Mailletz", gde je pevala bez mikrofona, odlučuje se za uličnu karijeru. Pevala je na Monmartru i najveća zarada joj je bila 450 evra za sat vremena. Od 2007. sarađuje sa producentom i tekstopiscem Keredinom Soltanijem, kao i sa grupom „Svit er", sa kojom je i snimila album. Krajem 2008. održala je 13 koncerata u Rusiji sa pijanistkinjom Žilijen Lifzic. Januara 2009. osvaja treće mesto na takmičenju mladih talenata u Parizu, ali i pored toga ostaje „na ulici".
Svoj prvi album objavila je u maju prošle godine. Francuski magazin „Telerama" je pred sam izlazak albuma objavio da će njen „sveti" glas i muzika biti otkovenje za to leto. Tako je i bilo. Zaz je svojim hitovima prvo „pokorila" rodnu Francusku, a potom celu Evropu i svet. Srbiju je osvojila svojom pesmom „Želim", u kojoj se ogleda bunt prema materijalnom svetu.

Tomislav Lovreković , Novi Sad
 
Top