Šta je novo?

Zatvorenici prete štrajkom glađu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zatvorenici prete štrajkom glađu

Izvor:
Mondo.rs


Osuđenici u srpskim zatvorima traže hitno donošenje zakona o opštoj amnestiji. Protest glađu najavljuju za 16. februar.
Osuđenici u Srbiji traže od najviših državnih organa da po hitnom postupku donesu zakon o opštoj amnestiji. U pismu koje je stiglo u ponedeljak u redakciju "Novosti", osuđeni navode da će u suprotnom, 16. februara, na Dan državnosti, početi da štrajkuju glađu.
v231647p0.jpg
Zatvorenici traže od nadležnih i da sudovi "počnu sa primenom zakona koji se odnosi na uslovni otpust nakon dve trećine izdržane kazne".

"Taj zakon postoji, ali ga ni jedan sud ne primenjuje, ili se samo selektivno primenjuje", tvrde osuđenici.

Oni dodaju i da su uslovi u zatvorima, kako pišu, "katastrofalni i na ivici ljudskog dostojanstva". Tvrde da se i dalje primenjuje fizička tortura, da ljudi spavaju na podu, dok pojedine spavaonice nemaju nikakvo grejanje.

"Program resocijalizacije uopšte ne postoji i ravan je nuli tako da smo nakon izdržane kazne prepušteni ulici i kriminalu, jer nam država ni na koji način ne pomaže nakon izlaska iz zatvora. Zbog svega toga imamo veliki broj povratnika i to ne treba nikoga da čudi."

U zatvorima širom Srbije trenutno se nalazi preko 10 hiljada osuđenika, a isti taj broj, ako ne i više, čeka izdržavanje kazne.

Prestupnici najavljuju da će se zbog ovakve situacije, obratiti sa zahtevima "kancelariji Evropske unije u Beogradu i ambasadama vodećih država u svetu", da ih obiđu u pratnji novinara i vide u kakvim uslovima izdržavaju kazne.

Ukoliko se najkasnije do 14. februara niko iz državnih organa ne oglasi sa jasnom porukom i datumom kada će skupština izglasati zakon o opštoj amnestiji, i Ministarstvo pravde ne "naloži sudovima da konačno počnu sa primenom zakona o uslovnom otpustu", osuđenici će biti prinuđeni na "štrajk glađu, odbijanje odlaska u pogone, primanje poseta i paketa".

"Ovog puta nećemo dozvoliti da nas prevare kao što je bilo krajem 2006. godine, kada su im trebali glasovi za donošenje novog Ustava. Stvarno smo rešeni da istrajemo do kraja, pa i po cenu naših života", tvrde prestupnici, koji su potpisali pismo sa "osuđenicima svih zatvora Srbije".

Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kaže za "Novosti"
da Uprava, kao deo izvršne vlasti, nema mogućnost da donosi zakone.

" To je u nadležnosti Parlamenta. Kada je reč o sudovima, oni su nezavisni i mi na njih nemamo nikakav uticaj niti možemo to da komentarišemo", podseća Vučićević.


 
Top