Zašto žene vode ljubav

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Зашто жене воде љубав

За разлику од теоретичара из прошлости, који су сматрали да жене ступају у сексуалне односе због осећања љубави, најновија истраживања потврђују да „оне то раде из задовољства”, баш као и мушкарци
seks.jpg

Ако мислите да жене имају секс због љубави и потребе за емотивном блискошћу, онда сте у приличној заблуди, јер су у оптицају сасвим други разлози, попут сажаљења, освете бившем партнеру, трампе за жељено понашање или услугу, подизања пољуљаног самопоуздања…
Ово би у најкраћем био закључак опсежног истраживања које су спровели Синди Местон и Дејвид Бус, психолози Универзитета из Тексаса, а који су објављени у њиховој новој књизи „Зашто жене имају секс”.
Како наводе аутори, циљ истраживања био је да се осветли комплексност женских мотива ступања у сексуалне односе али и боље разумевање како жене постижу сексуално задовољство.
Засновано на петогодишњем истраживању, на узорку од хиљаду жена, које су анкетиране уживо и онлајн, аутори су рангирали мотивационе разлоге жена због којих желе да имају секс, почев од алтруистичких побуда („осећам сажаљење према овом мушкарцу”), освете („сад ћу да му вратим што ме је варао”), до секса као умирујућег средства („спаваћу са тобом иако имам мигрену”).
Ја теби секс, а ти бацаш ђубре
Такође, истраживање је обухватило и случајеве жена које у сексуалне односе ступају због намере да ојачају пољуљано самопоуздање, тако што ће отићи у кревет са мушкарцем кога чак сматрају и одбојним. Тако, аутори наводе пример жене која је одлучила да има секс са 25-годишњим мушкарцем који до тада није спавао ни са једном женом. Она не осећа никакву физичку привлачност према њему нити жели да буде „уплетена” у даљи наставак емотивне везе. Ипак, због жаљења његовог неискуства одлучује се да му покаже „како се то ради”. Одлазе заједно у стан. Док се скида, осећа сопствену моћ и сексуалност, које је „пале”. Како објашњава, „узбуђује је сама чињеница да неког учи, што је чини још пожељнијом”.
Иначе, мистерија зашто жене имају секс и шта хоће после њега дуго је била предмет различитих студија, које су доносиле прилично непоуздане податке. Тако су бројни теоретичара из прошлости сматрали да жене ступају у сексуалне односе због осећања љубави, док најновија истраживања потврђују да „оне то раде из задовољства”, баш као и мушкарци. Ипак, истраживачи се слажу у једном – жене су прилично сложена, да не кажемо компликована, бића: њихово сексуално здравље узроковано је емоцијама, подједнако колико и њиховим физичким стањем, што може да послужи прецизнијем објашњењу зашто скоро више од половине жена има проблем да достигне сексуално узбуђење. Питањем „како подстаћи женско узбуђење” у новије време није се бавила ниједна озбиљнија студија. Због тога је допринос истраживања, које су спровели психолози са Тексашког универзитета, значајнији. Оно што су они урадили било је заправо обично постављање питања женама – „зашто имате секс”.
Шепури се, али не буди лака
Поред наведених мотива (алтруизма, сажаљења, освете…), пажњу привлачи и један посебан – ценкање – по принципу „ја теби секс, ти бацаш ђубре и усисаваш кућу”. Овај разлог ступања у сексуалне односе (тзв. економски секс) „дијагностификован” је код девет процената жена, у раније објављеној Мичигенској студији. Такође, установљено је да је 31 одсто жена имало секс да би провоцирало љубомору мушкарца кога су волеле, док су друге то радиле да би предупредиле могућност да буду повређене. Истраживање је потврдило да је чак 84 одсто анкетираних имало секс „да би одржале мир у кући”.
Стереотип је да жене имају секс из љубави, а мушкарци из задовољства – каже Синди Местон, директор Сексуално-психолошке лабораторије на Универзитету Тексас, у Остину, и додаје да су сексуални мотиви жена ипак прилично комплексни.
Многи од њих, како кажу аутори, могу се објаснити еволуцијом људског рода. Тако се преотимање љубавника (чак 53 одсто испитаница је то урадило) тумачи настојањем да се освоји партнер са најбољим генетским потенцијалом. Аутори подсећају и на доскорашње савете женама да уживају у сексу, али не превише, да буду спремне да ускрате секс мушкарцу, али да не буду извештачене, да се шепуре, али да не буду „лаке”, што у великој мери чини ствари компликованим.
Решавајући енигму женске сексуалности, Синди Местон и Дејвид Бус идентификују 237 различитих разлога због којих се упражњава секс.
На првом месту мушкарцима је – „то је забавно”, док је на топ 20 мотива – „схватио сам да сам се заљубио”. Код жена је ситуација мало другачија, јер су оне, без обзира на физичку привлачност, склоне да анализирају, прецизирају, утврђују и објашњавају, што доводи до пада интересовања и одустајања од конкретног чина. Зато многи теоретичари сматрају да је мозак код жена најснажнији покретач сексуалног узбуђења. За разлику од мушкараца, код којих је ерекција окидач сексуалне жеље, код жена таквих „материјалних доказа” страсти нема. Чудотворна пилула сексуалног задовољства – „вијагра” – усрећила је милионе мушкараца широм света, али температуру крви у женским жилама није знатније подигла. Наиме, истраживање је потврдило да половина анкетираних жена до 60 година старости пати од слабог сексуалног узбуђења, а четвртина није у стању да доживи оргазам. Како поручује Синди Местон, навођење ових података довољан је разлог за рад на следећој књизи.

Зорица Карановић, Politika

[објављено: 13/11/2009]

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Nisam sigurna da li mi je strašnije to što ona menja seks za đubre ili on koji na to pristaje!
Po meni i žene i mušarci ljubav treba da vode iz čistog , obostranog zadovoljstva! Da uživaju, da im bude lepo i nezaboravno... Svaka kalkulacija... Nije dobra ni uredu...

Ne volim te varijante ako ja tebi onda ti meni... Mada to malo ja tebi pa onda ti meni pa opet. ima smisla kod vođenja ljubavi...

A smeće, smeće će baciti ko stigne...

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Nisam sigurna da li mi je strašnije to što ona menja seks za đubre ili on koji na to pristaje!
Po meni i žene i mušarci ljubav treba da vode iz čistog , obostranog zadovoljstva! Da uživaju, da im bude lepo i nezaboravno... Svaka kalkulacija... Nije dobra ni uredu...

Ne volim te varijante ako ja tebi onda ti meni... Mada to malo ja tebi pa onda ti meni pa opet. ima smisla kod vođenja ljubavi...

To je jednom uradila.....kada je odlazila......

Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966

da, ko stigne, zato i nerazumem kako onda to uvek zapadne meni. i jos jedna stvar - ja je volim i uradicu sve sto trazi od mene ali neke granice ipak moraju da postoje i neke stvari ipak moraju da zadrze autoritet

Natrag