Šta je novo?

Zašto vaš ljubimac naginje glavu kad mu nešto pričate

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.570
Zašto vaš ljubimac naginje glavu kad mu nešto pričate
| Index.hr
Sigurno ste primetili da kad nešto pričate svom psu, on naginje glavu u desno ili levo. Donosimo vam nekoliko potencijalnih objašnjenja za takvo ponašanje.


8624304185426be6967db9578731275_orig.jpg
1. Pokušava da vas bolje čuje

Svakako najpopularnija teorija, koja u osnovi kaže kako naginjući glavu, životinja pokušava tačnije da locira mesto i udaljenost od zvuka. Čak i mala promena pozicije glave, može psima omogućiti više informacija.

2. Pokušava da vas razume

Kad pas sluša vaš glas, on pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove, koje povezuje s nagradom, kao što su šetnja ili poslastica. Mišići srednjeg uha kod psa povezani su sa delom mozga, koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave pa kad pas naginje glavu, on pokušava da razume šta govorite i komunicira s vama, tako da vam pokaže da vas sluša.

3. Naučili ste ga da to čini

Kad psi tako naginju glavu, to je obično jako slatko, što vlasnici često poprate pozitivnom vokalnom reakcijom, kao što je na primer "awwww", a često i poslasticom. Takva reakcija, vašeg psa podstiče da tu aktivnost češće ponavlja.

4. Kako bi bolje videli vaše lice

U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Upravo zato, naginjući glavu, psi pokušavaju da nas bolje vide, odnosno naša usta. Posebno to rade pasmine s dužom njuškom, a to je potvrdilo i jedno istraživanje. Od 582 učesnika, 71 posto onih koji imaju pse s istaknutim njuškama, otkrilo je kako njihov pas često naginje glavu kad mu nešto govore.
 
Top