Zašto smo ljubomorni?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
06. 05. 2011. 08:00h| S media

Zašto smo ljubomorni?

Ljubomora sigurno nije baš najzdravija emocija, ali ne možemo da pobegnemo iz svoje kože. Sigurno ste već bili ljubomorni, ili vas ljubomora neprestano muči. Zašto smo ljubomorni? Evo kako to stručnjaci objašnjavaju...

149070_deca_f.jpg
Ljubomora počinje od malih nogu

Sociološko istraživanje ljubomore
Istraživanje ljubomore zahteva proučavanje uloge koju ljubomora ima u društvu i odnosima njegovih pripadnika. Pojedini društveni modeli samo menjaju situacije u kojima nastupa ljubomora. Priholog Ralf B. Hupka kaže da su osećaji i osećajna reagovanja, kao i sve ostale ljudske reakcije, postali su deo socijalne sredine. Pre nego što se probudi ljubomora, moramo da naučimo vrednost romantičnih odnosa, motiva odgovornih za ljubomoru, ciljeva ljubomore, događaje koji izazovu ljubomoru i njihovu izazovnost.

Da li mi učimo da budemo ljubomorni?
Psiholozi objašnjavaju da je ljubomora naučena vrsta odgovora, koju određuje stav pojedine vrste kulture. Ako je u nekim kulturama ljubomora vrlo retka, kao kod Eskima ili u indijskom plemenu Toda, dok je negde drugde opšta pojava, možemo reći da ljubomora nije urođen način ponašanja.

Ljubomora je povezana sa seksualnim navikama
Ljubomora je tesno povezana sa seksualnim navikama određene kulturne grupe, a s obzirom na to da većina istraživanja ne govori o osećanjima, posebno ljubomori, gotovo je nemoguće da se ustanovi da li je određena situacija ili ponašanje rezultat ljubomore ili običaja i tradicije zajednice.

Shvatanje ljubomore u svetu:

- Za Šone iz Zimbabvea ljubomora sprečava smrt dece.

- Indijsko pleme Toda: Osoba u braku može da ima ljubavnika iz plemena - to neće izazvati ljubomoru. Ali će zato tešku ljubomoru izazvati razmena žena sa nekim ko nije iz njihovog plemena.

- Među Špancima iz Andaluzije ljubomora muškarca u očima njegove zajednice uzdiže njegovu čast.

- U plemenu Janomana mužu je važnije da se kod ženinog ljubavnika iskupi darovima i uslužnošću, nego da se brine oko ženine nevere.

- U afričkom plemenu Bakongo važi pravilo da muškarac mužu mora da plati "iznajmljivanje" za upotrebu njegovog vlasništva - u ovom slučaju žene. Ako ne može da plati, "korišćenje" mora da odradi na poljima koja pripadaju mužu. Visina "iznajmljivanja" zavisi od dužine trajanja odnosa, kao i ženine vrednosti koju određuje muž.

- Plemena Platau u Zimbabveu uverena su da je smrt deteta ili majke za vreme porođaja znak preljube. Dok za vreme porođaja majka umire, pitaju je za ime ljubavnika, koji se smatra podjednako krivim za smrt majke ili novorođenčeta.

- Pripadnici afričkog plemena Jao veruju da muževljeva nevera pre ili za vreme trudnoće njegove žene može da prouzrokuje povrede majke ili deteta.

- U plemenu Amasalik na Grenlandu dva para - uz obostranu saglasnost, mogu da se dogovore o zameni partnera. Kod zamene je vrlo važan obred "odnošenja svetla." Naime, muž onom drugom dozvoljava seksualne odnose sa njegovom ženom, ali pre samog čina mora da iz prebivališta odnese upaljenu svetiljku.

Osim različite uloge ljubomore u društvu, svako društvo ima drugačiji odnos prema monogamnim i poligamnim seksualnim odnosima. Ljubomora je snažnija u društvu koje je utemeljeno na monogamnom obliku braka. Prema pojedinim psiholozima, neka društva čak podstiču pojedince da na partnerovu neveru reaguju ljubomorom, ljutnjom i kažnjavanjem, jer na taj način žele da održe institut bračne veze.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Smatram da je ljubomora najjače izražena na Balkanu , pogotovu u centralnoj i južnij Srbiji.
Svedoci smo i čitamo vesti u kojima ima sve više ubistava motivisano ljubomorom.
Mi nisamo tako maštoviti kao afrički crnci ili plemena iz Zimbabvea,Grenlanda i Andaluzije gde se suparnici dogovaraju i saradjuju ,
kod nas se sve završava po kratkom postupku,sa par reči ili bez reči :mrgreen:
Verovatno jer je ljubomora povezana sa seksualnim navikama,temperamentom i primitivnom patrijahalnim vaspitanjem.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Zanimljivo je da nisam nesto posebno ljubomoran. Nekako se uvek pogodi da znam kako stvari stoje. U tim trenucima nisam cak ni besan, sto je takodje zanimljivo. yes3

Ali, takodje, nikada nisam mogao da shvatim sta se postize ljubomorom? Da li ce se stvari ispraviti time sto sam recimo ljubomoran? Ili ce bas zato, sto je logicnije, partner pojacati da udara kontru ... :dntknw:

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Zanimljivo je da nisam nesto posebno ljubomoran. Nekako se uvek pogodi da znam kako stvari stoje. U tim trenucima nisam cak ni besan, sto je takodje zanimljivo. yes3

Ali, takodje, nikada nisam mogao da shvatim sta se postize ljubomorom? Da li ce se stvari ispraviti time sto sam recimo ljubomoran? Ili ce bas zato, sto je logicnije, partner pojacati da udara kontru ... :dntknw:

Ne shvatam šta si hteo reći , jel ti to misliš da partner radi tebi iz inata, pa te namerno pravi ljubomornim ili je neko opsesivno i posesivno ljubomoran imao povoda i razloga za to ili ne?
Imala sam prilike upoznati i još uvek poznajem muškarce koji su bolesno ljubomorni i prosto opterećuju tom svojom ljubomorom a nikakav povod za to nemaju, e sad stvar je različitog poimanja ljubomore i šta je pravi motiv za takvo ponašanje što opet dovodi do filozofije i psihologije i nema veze sa ljubavi i sexom .
Ako je samo igra u pitanju ti mene pa ću i ja tebe da pravim ljubomornim onda ok , to razumem :)
Svako ima svoje omiljene igrice ja više volim remi i tablić :lol:

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
jel ti to misliš da partner radi tebi iz inata, pa te namerno pravi ljubomornim

Da, bas to sam mislio. Imam ortaka kome cura to radi iz inata jer je ovaj bolesno ljubomoran. I sto vise pokazuje svoju ljubomoru ova mu sve vise nabacuje pricice od kojih ce da iskoci iz sopstvene koze.

Kazem, licno nemam taj problem zato sto uvek znam kako stvari stoje.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Ljubomorni smo zbog toga što osobu sa kojom smo u emotivnoj ili prijateljskoj vezi, smatramo svojom. Neću reći imovinom, već svojim partnerom, prijateljem.... A kao što dete ne želi da deli svoju igračku ni sa kim tako ni mi ne želimo da delimo partnera ni sa kim. smile3
Malo ljubomore nikada nije štetilo, i čak ponekad, je jedini pokazatelj koliko je toj osobi sa kojom smo stalo do nas...ali svako preterivanje, proganjanje, maltretiranje, pa čak i zabranjivanje druženja sa drugim ljudima je već neka vrsta bolesti. Toga ima puno u našoj sredini i zbog toga se i dešavaju onakve stvari što je Ceca navela.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Da, bas to sam mislio. Imam ortaka kome cura to radi iz inata jer je ovaj bolesno ljubomoran. I sto vise pokazuje svoju ljubomoru ova mu sve vise nabacuje pricice od kojih ce da iskoci iz sopstvene koze.

Kazem, licno nemam taj problem zato sto uvek znam kako stvari stoje.

Mislim da ga na taj način neće izlečiti nikada, ali ako mu terapiju daje stalno (redovno) pa možda i postane imun ako ne na bolest, ono na lekiće protiv ljubomore.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Ako nemas povjerenja u svoju voljenu osobu, onda jesi ljubomoran/ljubomorna, ako imas, nemas za sta biti...:dntknw:

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Ljubomorni smo zbog toga što osobu sa kojom smo u emotivnoj ili prijateljskoj vezi, smatramo svojom. Neću reći imovinom, već svojim partnerom, prijateljem.... A kao što dete ne želi da deli svoju igračku ni sa kim tako ni mi ne želimo da delimo partnera ni sa kim. smile3
Najbolja definicija i nema zdrave niti umerene niti pozeljne ljubomore.
I kako vidimo iz teksta sa pocetka teme, i previse zavisi od kulture do kulture a i od religije, tako da ova emocija nije nas izbor i nije prirodna, samim tim i skodi, sto rece Lane G.
Posesivnost i zelja da imamo, da je nase, da je moje i nicije vise, produkt drustvene zajednice, morala koji se menja kroz epohe, nauceno od starijih i preneseno nama a mi cemo nasim potomcima, iako je pogresno, nazalost ispada da je pozeljno i prihvatljivo .
Srecom kako podaci pokazuju, sve je manje ljudi svuda na planeti koji su van oficijelnih veza, pa se tako i standard vrlo brzo menja, sve vise je onih u singlu, tako da ce i ova nazadna i bolesna emocija morati da izumre, barem kada su odnosi u pitanju medju polovima, a za materijalne stvari-ostace, kao produkt, filozofije prodaje i imanja svega novog kao konzumenta potrosackog drustva i nove filozofije zivota.
Na kraju krajeva treba primetiti da se emocija ljubomore u ovom drugo delu konteksta sukobljava sa osnovnim principom postojanja foruma i druzenja ljudi, njihovom zeljom da ne imaju samo za sebe , vec i dele sa drugima, iskustva , znanja, pa i vremena, a kako je i toga sve vise, trend globalno, eto razloga da poverujemo da ce u relativnom vremenu i iz ovog dela price nestati ova druga dimenzije: moje, licno itd.

Natrag