Šta je novo?

Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.132
Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?
Britanska kraljevska porodica skoro da nema privatnost. Donekle sve što čine, čine u javnosti. Ali ipak postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju o njima - njihovo prezime.

IZVOR: RADIOSARAJEVO
1354455228587cf2464af63869716617_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
U suštini je vrlo jednostavno - njima ne treba prezime jer su vrlo prepoznatljivi bez njega, piše "Biznis insajder".

Ali kad koriste svoje prezime, zbog škole, vojske... imaju više opcija.

Pre 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju (poput: Tjudor ili Jork).

Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promeni ime svoje kuće Saxe-Coburg-Gotha u Vindzoru. Promenio je naziv zbog odbojnosti prema Nemačkoj pri početku Prvog svetskog rata. "Vindzor" je nastalo od istoimenog dvorca, jedne od kraljevskih nekretnina.

Džordž V je naglasio da to mora da postane i njihovo zvanično prezime.

Danas je kraljevska porodica i dalje poznata kao Vindzorova kuća.

Ipak, kada je došla na vlast, kraljica Elizabeta II je napravila manje izmene.

Princeza Elizabeta se 1947. udala za Filipa Montbatena, bivšeg dansko-grčkog princa koji je pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburga, dok je kćerka postala kraljica Elizabeta II.

Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele da diferenciraju svoje porodično stablo od ostalih i dodali su svojim potomcima prezime Montbaten-Vindzor.

Postoji izuzetak. Naime, član porodice koji se oslovljava sa "Njegovo visočanstvo princ/eza", ne mora da koristi prezime.

A neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac princ od Velsa. Princeze Judžin i Beatris su Jork, po svom ocu, vojvodi Jorku.
 
Top