Šta je novo?

Zašto je zabranjena reklama za "prolom" vodu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.800
Зашто је забрањена реклама за „пролом” воду

Санитарна инспекција наложила да произвођач у рекламама више не користи тврдње које не може да докаже документацијом

1_zpsb5afb2db.jpg


Нишка санитарна инспекција је „пролом” води произвођача „Планинка” АД из Куршумлије забранила да се рекламира на досадашњи начин пошто за неке од тврдњи које произвођач истиче нема медицинских доказа. Произвођач је добио рок од месец дана да промени рекламни слоган, јер није доставио документацију која би потврдила садржаје порука (осим за бубреге и уринарни тракт), због чега се потрошачи приписивањем лажних лековитих својстава могу довести у заблуду.
Наиме, како објашњавају у Националној организацији потрошача Србије која је и покренула овај случај и пријавила га инспекцији, у протеклих неколико месеци, ова вода се у медијима и на свом сајту оглашавала као лековита, путем разних порука, рецимо да помаже у лечењу болести бубрега и мокраћних путева, органа за варење, кожних и болести периферних крвних судова, поремећаја метаболизма...

– Појавиле су се и поруке да микроелементи из овог производа помажу у производњи колагена, подмлађују кожу и помаже у борби против бора, углавном у женским часописима. Пошто смо посумњали да се у овом случају крши и закон о рекламирању и о безбедности хране, пријавили смо инспекцији и добили решење које потврђује наше сумње – каже Горан Паповић, председник НОПС-а.

Он додаје да је НОПС и од произвођача затражио доказе на основу којих је производ оглашаван, али је одговор изостао.

– Санитарна инспекција је, на основу наших дописа проверила овај случај и утврдила да произвођач нема доказе за своје тврдње (осим за болести бубрега и уринарног тракта), те наложила да се све рекламне поруке са спорним садржајем повуку из медија у року од 30 дана – каже Паповић.

У „Планинки” АД кажу да је још пре педесет година, тачно од 9. јануара 1964. године утврђено дејство „пролом” воде и од тада Пролом Бања послује као Природно лечилиште за пацијенте који имају проблеме као што су болести бубрега и мокраћних путева, органа за варење, кожне болести, реуматизам, болести периферних крвних судова.

– Пролом Бања има статус специјалне болнице за рехабилитацију и у рангу је здравствене установе. Овај статус стекла је решењем министарства, а „пролом” вода се користи као вода за пиће и у терапеутске сврхе. У току последње контроле инспекторима је на увид дата документација која то потврђује, као и докази о извршеним лабораторијским испитивањима нашег производа и анализа минералне воде са стручним мишљењем о њеној терапеутској вредности урађена децембра 2010. године у Институту за рехабилитацију Београд, каже за „Политику” Радован Раичевић, генерални директор АД „Планинка”.

Он објашњава да се у достављеној документацији налазе анализе које потврђују да ова вода поседује својства описана у садржају огласних порука које се односе на болести бубрега и уринарног тракта.

– Није нам дозвољено да користимо реч „лековито својство” код индикација, с обзиром на то да су клиничка испитивања комбинована пијењем „пролом” воде и балнеотерапије – каже Раичевић.

Наш саговорник објашњава да „пролом” вода припада категорији нискоминералних, високо алкалних, натријум хидрокарбонатних, силицијумских, олигоминералних и хомеотермалних вода. Квалитет се контролише по правилнику о контроли квалитета. Анализа минералног састава воде је показала да је „пролом” вода константног квалитета и у бањи и у погону за флаширање воде.

У овој компанији наводе да ће наставити са рекламирањем воде у складу са законом као и да ће радити на клиничким потврдама како би имали формалну потврду о утицају ове воде на здравље.

Ј. Антељ, И. Албуновић
Oбјављено: 21.04.2014.
Извор: Политика
 
Top